Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:10, 05 gru 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

sporo modraszek mam w tym sezonie

Ujmują za serce.

A plamki na ostrokrzewie są grzyb(k)owe.
Żywopłot strzyżony liściasty 17:43, 05 gru 2018
Do góry
a tutaj akualne zdjecia bukowego zywopłotu ...z przestrzeni miejskiej ...cisowy przy okazji sie załapał

Ogród w Klein Kottorz 17:41, 05 gru 2018

Do góry

Pszczelarnia 17:35, 05 gru 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)
Pszczółko (...)

Napisałam u Ciebie.

Ten czerwonolistny jest młodszy, od 2014. Z patyczków niemal posadzony, 40 mb.

Tutaj 11.11.2018

Ogród w Klein Kottorz 17:33, 05 gru 2018

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 17:29, 05 gru 2018

Do góry
Te różyczki miniaturowe w doniczkach chcę przetrzymać w domu do wiosny, Przesadziłam je do troszkę większych doniczek z ziemią piaszczysto gliniastą. Czas pokaże, czy eksperyment się powiedzie.

Moja glebo terapia 17:15, 05 gru 2018

Do góry
kerii napisał(a)
I mój jesienny strumyk

Ale mostek fajny
Żywopłot strzyżony liściasty 17:02, 05 gru 2018
Do góry
Dot. żywopłotu z buka

Przeczytałam cały watek bo zamierzam posadzić żywopłot z buka.
Jeszcze rano byłam przekonana, że z czerwonego, teraz jak obejrzałam kilka zdjęć w tym wątku na którym jest żywopłot z czerwonego buka ...to chyba zmienie zdanie i jednak zdecyduje zielony..... sama nie wiem który

Jesli ktoś ma w swoim prywatnym ogrodzie żywopłot z buka Fagus sylvatica ....czerwony lub zielony to poproszę o wklejenie zdjęć najchętniej z rożnych pór roku (wiosna lato jesień zima).... dla czerwonego buka bedzie pewnie widac róznicę i zmiane wybiarwienia w ciągu roku.

A teraz kilka pytań na które odpowiedzi nie znalazłam w tym watku lub nie sa dla mnie do końca jasne.

1. w jakiej odległości sadzić buka? pojawiaja sie rózne sugestie ale najczęściej widzę co pól metra (50cm)
i teraz jak patrze na to zdjęcie ...to wydaje sie że te buki maja jednak wiekszy rozstaw ? a ile ?
Gardenarium napisał(a)

Takie zdjęcia zrobiłam w 2010 w ogrodzie Bressingham. Buki bardzo radykalnie przycięte, celem odmłodzenia, wybijają z pnia. Cięcie - koniecznie wiosna.

2. jaka mozna utrzymac w miare sensowną szerokość takiego żywopłotu - np za 5 czy 10 lat od posadzenia ? czy jestem w stanie utrzymac na 50cm szerokości taki żywopłot zeby nie świecił pniami ? czy jednak mysleć bardziej o 1m ? ...jak to wychodzi wam z praktyki ....albo jakiej szerokości te zywopłoty i po ilu latach macie u siebie?

3. Czy może być tak, że żywopłot z buka czerwonego pod wpływem słońca zielenieje? ( to jest pytanie skopiowane z pytań juz umieszczonych w tym wątku ) nie znalazłam na nie odpowiedzi na nie.
Jedynie co widze po moich bukach Dawyck Purple i Rohan to czasem pod koniec lata to wybarwienie bordowe lekko zielenieje ale oba te buki w fazie bordowej i zzieleniałej wygladaja jedak inaczej. Osobiście bardziej mi sie podoba Dawyck ...dlatego pytam czy buk pospolity bordowy tez sie tak zachowuje i czy blizej mu do Dawycka czy Rohana?

4. i chyba najtrudniejsze pytanie .....wybarwienie jesienne / zimowe ...chodzi mi o ten pomarańczowy kolor liści teraz w mc listopadzie/grudniu czy jest różnica w wybarwieniu jesiennym miedzy bukiem zielonym a czerwonym....i Czy jest ktoś kto może mi to zobrazować zdjęciem porównawczym liści ? może gdzies w necie taka wiedza jest? ...jakies linki może?

...uDany ogród 14:54, 05 gru 2018

Do góry
Rosa napisał(a)

Hakonki są raczej bezproblemowe. Myślę, że glina może im szkodzić i zagniwają. Jeśli mają dobrze przygotowane podłoże (zdrenowane) to powinny sobie poradzić.
Najlepiej zapytać Toszkę.

Ewo może to kwestia gliny właśnie, spróbuje im zrobić lepsze podłoże
Może wreszcie się uda.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:19, 05 gru 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Liście oliwnika dopiero teraz kończą opadanie. Czeka mnie jeszcze ostatnie grabienie.

Haniu czy to jest widok na sad? Jakie tu przestrzenie, a trawnik jeszcze jak malowany Derenie pięknie się prezentują na tle białych pni...

Moje drzewka chyba za gęsto podsadziłam, no trudno będę musiała im przycinać gałązki, mam nadzieję, że nie ze szkodą dla owocowania
...uDany ogród 13:28, 05 gru 2018

Do góry
AgataM napisał(a)
Ilość dereni imponująca Też o nim myślę, ale najpierw muszę znaleźć miejsce.
I jak zwykle porządek, czyli ogród gotowy do zimy.

Aguś lubię derenie i zdecydowanie powiększę ich ilość w ogrodzie. Robią zimą dobrą robotę.
Lubię mieć porządek w domu i w ogrodzie wtedy dopiero odzyskuję wewnętrzną równowagę
Nie chcę żeby nasi działkowi sąsiedzi mieli jakiś bałagan pod oknami. Ja tam nie mieszkam jeszcze, ale chcę mieć z nimi dobre stosunki

Mój busz

...uDany ogród 13:08, 05 gru 2018

Do góry
Moja działka z drogi

Brakuje mi tylko domu

Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:07, 05 gru 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Muszę w weekend kokosy kupić.

Ta wygląda jak w kołysce.

Zdecydowanie muszę kupić kokosy czadowo to wygląda
Tylko jak to tak zgrabnie wycięłaś?
...uDany ogród 13:01, 05 gru 2018

Do góry

...uDany ogród 12:59, 05 gru 2018

Do góry

...uDany ogród 12:58, 05 gru 2018

Do góry

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 12:56, 05 gru 2018

Do góry
Basieńko, spóźnione ale bardzo, bardzo szczere życzenia imieninowe. Niech się spełnią wszystkie Twoje marzenia i plany....

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies