Ja powiem jakie mam doświadczenie i wniosek - piach lepszy niż glina, wolimy piach.
Inna sprawa - kiedyś na cmentarzu zakładaliśmy malutki trawnik.. sorry że na cmentarzu, ale wybraliśmy pół metra piachu...na to pół metra żywego kompostu...na to trawnik z rolki. Po kilku latach pod trawą jest...piach. Tylko z podlewaniem jest kłopot, ale rośliny zdecydowanie lepiej rosną na piachu niż kisną na tej cholernej glinie.
Dwóch brzóz i wiśni w żadnym wypadku, 3 wiśni również - na nie
Szukaj jednego drzewa wyjątkowego w pokroju, wyższego niż wiśnie kuliste z lewej albo zupełnie przeciwnie, wielki "parasol" o innym kolorze liści niż wiśnie i co ma być na tej rabacie z prawej? ... myśl, jaki jej kształt będzie? - wtedy znajdziesz odpowiednie drzewo.
Ja również muszę ewentualnie pracować na kolanach albo schylona więc mam różne. Ale powiem szczerze bardziej do klękania używam poduszek specjalnych z nieprzemakalną stroną. Jakoś mi w nakolannikach niewygodnie. Mam angielskie, różowe Nie zakładam. Poduszkę wożę w taczce (ma rączkę uszytą), w razie czego mogę na niej również usiąść, aby nie siadać na zimnym kamieniu np. czy mokrej ławce.
Kup jakiekolwiek, może na rzepy, będzie łatwiej regulować siłę ściskania na kolana One mogą krępować ruchy i dla mnie są denerwujące. I żeby "mocno trzymały" to moim zdaniem wada. Musisz je regulować bo nie wytrzymasz.
Budda siedział w Hakone, szachownicach kostkowatych i przebiśniegach - był pod platanem. Platana nie ma, przesadzony, a skarpeta poszła wraz z buddą w inne miejsce. Ten sam zestaw, przy okazji kabel przecięłam.
Danusiu,
Bardzo Ci dziękuję za pomoc. Zakupię w takim razie jarzmiankę Star of Fire (50-60cm wys.) lub niższą Hadspen Blood (40-50 cm). Przeglądnęłam jeszcze różne zdjęcia, to zapewne któraś z nich
A "księżycowy" rozchodnik, to jaki? Który będzie bardziej pasował do tej kompozycji?
- 'Purple Emperor' (nie wiem, czy nie za czerwony),
- 'Matrona' (ma jaśniejsze kwiaty).
Edit: dziewczyny podpowiadają, że to może być:
-rozchodnik 'Cherry Truffle'
Postanowione, róże 'Lavender Ice' zakupione Na 3 metrową rabatę zakupiłam 5 sztuk, chyba dobrze? Czy dokupić?
Do tego posadzę na pewno ciemną jarzmiankę, Danusia mi podpowiedziała jaką najlepiej wybrać. Muszę jeszcze znaleźć ciemnie rozchodniki, na razie znalazłam dwie odmiany: 'Purple Emperor' (nie wiem, czy nie za czerwony) oraz 'Matrona' (chyba bardziej mi się podoba), ma jaśniejsze kwiaty, nie wiem czy to dobrze?