Dzień dobry, Mam problem z jedną z brzóz. W korze pojawiły się duże pęknięcia (kilkadziesiąt cm), z których wycieka płyn. Środek drzewa wygląda jakby próchniał. Wokoł piany widocznej na zdjęciach zbierają się muszki i komary.
Witam Przymierzam sie do wsadzwnia borowek amerykanskich i moje pytania kieruje dottch co posiadaja. Czy lepiej kupowac jako krzak czy drzewko? W jakiej odleglosci wsadzic od siebie i jak dbac aby rodzily itp
Za późno odpowiadam, ale odpowiedziałabym żeby ciąć, bo stracisz rok na zagęszczenie żywopłotu od dołu. Tnij nawet teraz.
Dwóch brzóz i wiśni w żadnym wypadku, 3 wiśni również - na nie Szukaj jednego drzewa wyjątkowego w pokroju, wyższego niż wiśnie kuliste z lewej albo zupełnie przeciwnie, wielki "parasol" o innym kolorze liści niż wiśnie i co ma być na tej rabacie z prawej? ... myśl, jaki jej kształt będzie? - wtedy znajdziesz odpowiednie drzewo.
Ja powiem jakie mam doświadczenie i wniosek - piach lepszy niż glina, wolimy piach. Inna sprawa - kiedyś na cmentarzu zakładaliśmy malutki trawnik.. sorry że na cmentarzu, ale wybraliśmy pół metra piachu...na to pół metra żywego kompostu...na to trawnik z rolki. Po kilku latach pod trawą jest...piach. Tylko z podlewaniem jest kłopot, ale rośliny zdecydowanie lepiej rosną na piachu niż kisną na tej cholernej glinie.