Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w mieście-ogrodzie 14:47, 15 lis 2018

Do góry
Andrzej_ napisał(a)

Sliczne ujecie
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 14:26, 15 lis 2018

Do góry
Agi2006 napisał(a)
A mój klon autropurpureum juz dawno zrzucił liście. Ciekawe dlaczego. Twój za to piękny jak wszystko u Ciebie.

Też się często zastanawiam, jak to jest, że na jednych drzewach są jeszcze liście a na innych nie. Nawet u mnie 4 glediczje zrzucają liście w zupełnie różnym terminie. Od wielu czynników to pewnie zależy - stanowiska, wilgotności ....

U mnie na przykład brzozy już od dawna bez liści a za polami widzę, że całe jeszcze w liściach.

Ogród Małej Mi 2017 14:19, 15 lis 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Dla Bogdzi.. kosówka zasłaniała kiścienia tak że nie było go widać.. a patrz jaki wielki. Ten na lewo pod brzozą.

Na lewo? Mnie się wydaje ze na prawo od brzozy a naprzeciwko Ciebie.Na lewo od brzozy sa trawy.
Moja "przyziemna" :) pasja 14:17, 15 lis 2018

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Cały przód wygląda tak, i jednak zastąpienie seslerią smętnego trawnika, dobitego pracami przy elewacji, ma duże uzasadnienie.

Nie bardzo to widać, ale na przedpłociu też jest sesleria, chciałam, żeby te części się przenikały, a nie podkreślać malutkich rabatek przed płotem (początkowo myślałam o berberysie green carpet, jako straszak na psy).

Wyszło 100 seslerii i jeszcze będzie potrzebne 50 około na likwidację trawnika, ale to już wiosną.

Tak sobie jesz cze myślę może lepiej te varelle tak pogrupowac tzn. Gdzieś 2 a gdzieś 3 bliżej siebie. Mam tak posadzone varelle i lawendy na skarpie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:26, 15 lis 2018

Do góry
Ponieważ powyższa rabata na razie bez odezwu, wzięłam się za planowanie długiej rabaty wzdłuż płota.
Rośliny które już są to Thuja Brabant, Czeremcha pospolita, Piwonie
Część z rododedronami zacieniona. Im dalej tym więcej słońca.
Kolory/odmiany przypadkowe z próbnej wersji programu.

Rośliny na projekcie:
1. Thuja Brabant
2. Różnaneczniki 5 szt
3. Azalie 3 szt.
4. Turzyca do wypełnienia
5. Czeremcha pospolita
6. Hortensje Annabel 5 szt
7. Rozplenica do wypełnienia
8. Piwonie
9. Żurawki
10. Brunnera
11. dereń biały elegantissima

Bardzo proszę o uwagi i wskazówki.
Moja "przyziemna" :) pasja 12:15, 15 lis 2018

Do góry
Cały przód wygląda tak, i jednak zastąpienie seslerią smętnego trawnika, dobitego pracami przy elewacji, ma duże uzasadnienie.

Nie bardzo to widać, ale na przedpłociu też jest sesleria, chciałam, żeby te części się przenikały, a nie podkreślać malutkich rabatek przed płotem (początkowo myślałam o berberysie green carpet, jako straszak na psy).

Wyszło 100 seslerii i jeszcze będzie potrzebne 50 około na likwidację trawnika, ale to już wiosną.
Callistemon cytrynowy - kuflik 11:58, 15 lis 2018

Do góry
Kuflik umarł ale znów żyje Wyniosłem go w kwietniu na zewnątrz i tak zostawiłem. Pod koniec maja zobacyzłem pierwszy listek, przez kilka miesięcy do teraz stał na zewnątrz i wygląda jak na zdjęciu poniżej. Teraz na zimę wraca na strych, tym razem jak będa mocne mrozy to zabieram go do domu, drugi raz nie pozwolę mu umrzeć

Wszystkiego po trochu 11:53, 15 lis 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)
Mirka! Myślałam o podlaniu chorych buksów tą miksturą.
Ależ pięknie zagęszczony bukszpan. Widać, że systematycznie cięty od małej kulki Wolę życia ma a to już spor! Wydaje mi się, że ja bym od wczesnej wiosny pryskała systematycznie polecanymi środkami grzybobójczymi (np. Topsin i inne - było to gdzieś na wątku bukszpanowym) a do tego przy opryskiwaniu też podlewałabym bryłę korzeniową. Dodatkowo od wiosny wzmocniłabym gnojówką z pokrzyw, florovitem etc.

You and me od Ciebie jeszcze mi w tym roku nie kwitła ale mam nadzieję, że w przyszłym roku już będą . Już nie mogę się doczekać
Próbowałam odszukać tą Twoją hortensję NN, bo nie pamiętam jaki ma kolor kwiatów w pełni sezonu ale nie mogę znaleźć. Przypomnisz?

tak w lipcu

a tak w sierpniu

z buksami będę działać wiosną tak jak piszesz, i opryski i podlewanie i zasilanie.
Moja "przyziemna" :) pasja 11:36, 15 lis 2018

Do góry
Przednie zmiany w dużym skrócie.

Pożegnanie z ostatnią partią trzmieliny. Wykopywanie i usuwanie jej korzeni to koszmar.

w tle widać kawałek zmian, tu będzie kontynuacja seslerii, przesadziłam w nią Varelle, które nie pasowały w innym miejscu

temat cis dalej otwarty, nie wiem co z nim zrobić...

Trochę mi te sosny z buksami i cisem nie grają, ale nie mam aktualnie czasu na czepianie się
Życie w wiejskim ogrodzie 11:35, 15 lis 2018

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Piękny zestaw. Jeszcze z kolorami i ze słonecznikiem I z ciepelkiem.
Teraz to już wspomnienie . I marzenie i cieple.
Ten zestaw z dynkami też mi się podoba
Pozdrawiam
Ogród w remoncie 11:12, 15 lis 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Nie wiem czy dobrze rozumiem, o taką grupę Ci np chodzi?

tak o to.
To tam jest świerk też, ten o którym była dyskusja?- to może dwie pissardii i świerk zrobią grupkę
Ogród w remoncie 11:00, 15 lis 2018

Do góry
Jeszcze trochę inna perspektywa

Ogród w remoncie 10:58, 15 lis 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
myslę,że na ściankę będzie się patrzyło jako na kompozycję całkiem często... a opcja z pissardii jako grupką?- miejsca na to jest, wypłyci tez ciut optycznie głębię tej rabaty, bardzo głębokiej

Nie wiem czy dobrze rozumiem, o taką grupę Ci np chodzi?
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:41, 15 lis 2018

Do góry
mira napisał(a)
Maliny ścięte trzeba to zmielić a maliny oplewić

Mira, czym się wyrzyna tę prowadnicę na deski w belce? Jak to jest zrobione. Podoba mi się rozwiązanie (przewidziałam z zawiasami bramkę i zasuwę ale to świeci metalem z daleka).

Ogród w remoncie 10:34, 15 lis 2018

Do góry
Trudno mi pokazać to miejsce bo tam jeszcze stare oczko jest i ta lekka skarpa, wszystko mi zasłania.

Ogród w mieście-ogrodzie 10:27, 15 lis 2018

Do góry
Ogród w remoncie 10:23, 15 lis 2018

Do góry
Między tą już rosnącą P. a ścianką jest ok 12/13m.Kiedyś planowałam tam ścieżkę (taką bardziej nieformalną) i te kaliny to ten biały pas. Ale to tak wiesz, nie musi być. Śś po drugiej stronie ścianki też? Wymyśliłam tę drugą Pissardii bo byłaby symetrycznie na trzonie tej rabaty, ze śś byłoby względnie symetrycznie przy ściance.. nie wiem jak lepiej. Nie zmieściło mi się na rysunku ale pod tą starą P. też chciałabym jakieś poduchy. Musi mi się to zazębić z rabatą z hortkami. Boższszsz.. strasznie mieszam, rozumiesz coś z tego?

Ogród w remoncie 09:55, 15 lis 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Tyle mam do zaplanowania

Niebieski prostokąt to ścianka, na samym dole ten wielokątny kawałeczek to druga strona przy przejściu do warzywnika, tam gdzie śś ma być i poduchy cisowe.

Wiem tylko, że przy ściance pewnie dam drugą Pissardii żeby na cypelku było jednolicie.

Przy samej ściance Annabelki i dalej nie za bardzo mam pomysły. Na cypelek może przed szmaragdami Kaliny compakta, ale nie wiem jak to poukładać. Rzędami, plamami... Hmmm.

a ile będzie na oko między śliwami P?
Zastanawiam się, czy nie dać przed pissardii SŚ od strony ścianki. Wtedy mamy taką grupkę, która jest kontrastowa wzrostem, kolorem ale spina. między ścianką a tą grupką musi być miejsce na anabelki, więc tzreba odsunąc troszkę tę pissardii. Ta grupka by tez mocno dzieliła przestrzeń od rabaty tej dużej- na niej mają być łany, tak?
A kaliny na cypelku, czyli gdzie, bo nie wiem o czym piszesz
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:32, 15 lis 2018

Do góry
Makusia napisał(a)

Witaj

Widzę, że masz zamontowane obrzeża (chyba plastikowe) oddzielające trawnik od rabat i w tym miejscu pojawia się moje pytanie: czy jesteś z nich zadowolona?
Pytam, ponieważ szukam rozwiązania na moje kanciki
Działka prawie w Borach Tucholskich 09:24, 15 lis 2018

Do góry
Ela gdyby nie zamiłowanie do "wykopków" i przesadzania wszystko byłoby jeszcze większe
a "wykopki" to pozostałość po pewnym etapie z przeszłości

Podobną niespodziankę znaleziono wczoraj w Głogowie, dzisiaj wielka ewakuacja i akcja usuwania. Saper myli się raz - a ja dawno dawno temu jako młody i dziarski podchorąży częstując kolegów wódka weselną przemyconą do koszar objawiłem im następującą tezę: od dziś saper myli się trzy razy
1. gdy idzie do szkoły oficerskie- w domyśle wojska inżynieryjne
2. gdy się żeni
3. i ten ostateczny - oby nigdy (i tu posypało się szkło)
po latach tę wersję usłyszałem gdzieś w telewizji (zasiałem ziarno)

tyle babulenia czas na aktualności

Fantasia

Endless Summer
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies