Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Wieloszka"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 18:54, 24 maj 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)

No i jak w końcu? Bo jak się zabiorę, to będzie po ptokach, a raczej po świeczkach?

1/2 lub 1/3 ukręcasz zależy czy mocno ją chcesz zagęszczać czy mniej. Ja zawsze maksymalnie ukręcam, niemal przy samym tyłku
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 15:17, 24 maj 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Sabinko, moje też nie były wypasione przy zakupie Teraz mają 3 lata i przeżyły dwie przeprowadzki, regularnie cięte szybko się zagęszczają i naprawdę szybko rosną
Sabinko, a z jakiej Ty jesteś okolicy? Bo tu dziewczyny na forum wymieniają się adresami szkółek w swoim pobliżu. Też jestem zdania, ze lepiej kupić więcej roślin na raz, niż dłubać po jednej Nie wiem tylko dlaczego Pan odradzał Ci kupowanie i sadzenie teraz? W przypadku roślin doniczkowanych nie powinno być problemu, chyba, że on sprzedaje materiał z gruntu...

Odradzal mi te gruntowe ktore posiadal (cisy i swierki i inne tego typu wieksze drzewka) . Nie odradzal doniczkowych ale powiedzial ze przy zakupie duzej ilosci doniczkowych i nie doniczkowych bede miec fajne ceny. Glownie okolice Krakowa, Barwald, Wadowice, Kasina...no takie miejsca, nazw nie pamietam bo nigdy nie jest tak ze robie zkaupy w tych samych. Poprostu jak gdzies u rodziny jestesmy to obowiazkowy objazd szkolek
Wersja mini mini 14:54, 24 maj 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Justynko, ja też w sprawie donicy -jak Ci się sprawuje ta stal? M. wymyślił mi taką obudowę na donicę murowaną z bloczków betonowych. A z czego zbudowana jest Twoja? Czy jest ocieplona?

Moja jest zbudowana tylko ze stali. W środku ocieplona styropianem i wyłożona czarną folią (tylko boki) żeby nawóz lany po roślinki nie reagował ze stalą.
Na początku myślałam, że będę musiała ją szorować (złe wspomnienia po lodówce w inoxie) ale na szczęście nie ma takiej potrzeby.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:48, 24 maj 2013

Do góry
Basiu dzięki

Joaska tnę je raz w roku, po ściemnieniu nowych przyrostów - koniec czerwca/początek lipca. Udanych poszukiwań
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:09, 24 maj 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Joaska świerczki od początku były ładne, tylko z przędziorkiem - takie jakby lekko oklapnięte, zwłaszcza ten środkowy - zobacz tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1097-duzy-ogrod-malej-ogrodniczki-1

Aga sorki żę cię męczę o te świerki jeszcze tylko 1 pytanie, a kiedy je tniesz??
Może jutro ruszę na poszukiwania ogrodnicze
Ogród ogrodniczki 13:28, 24 maj 2013

Do góry
Wpadłam z rewizytą i zachwycam się RH! Pięknie kwitną! I klonik ładny i kalina i ten żółty krzew - to perukowiec? Gradu współczuję, niestety nie mamy na to wpływu...
Babka wita ogrodników 13:13, 24 maj 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Czy to w Szczodrem jest taki staw wielki i jakiś pałacyk? 50 lat temu byłam tam na wycieczce.Chyba?

Tak Haniu! Wprawdzie pałacyk podupadł, w stawach zanieczyszczona woda, ale za to ja i mój ogród blisko
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 12:51, 24 maj 2013

Do góry
Dawno nie byłam, a tu trzy urocze kffiatki w okularach słonecznych pozowały do zdjęcia, książę całował żabkę w oczekiwaniu księżniczki, no i super wigwam "uszył się" na trawniku Taras bardzo nastrojowy i mebelki moje ulubione, a jak urocza rabatka przy nim! Pięęknie jest
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:46, 24 maj 2013

Do góry
Aga, Noemi czyli pilnujemy się nawzajem i robimy grupowe mega zakupy negocjując rabaty

Diana fajnie, że wpadłaś Dawno u Ciebie nie byłam - lecę nadrobić zaległości.

Joaska świerczki od początku były ładne, tylko z przędziorkiem - takie jakby lekko oklapnięte, zwłaszcza ten środkowy - zobacz tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1097-duzy-ogrod-malej-ogrodniczki-1
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:29, 24 maj 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)

O TAK, TAK TAK! Mnie trzeba pilnować, bo jak zapał słabnie, to pracować się nie chce
O i Justynka już dołączyła Reszty grupy pewnie nie trzeba będzie długo namawiać

pewnie że nie trzeba . Idealnie będą wyglądać w moich nowych bukszpanowych nasadzeniach. A nie wiedziałam co tam dosadzić
Co do świeczek sosen, to ja w połowie uszczykuję
Wersja mini mini 11:25, 24 maj 2013

Do góry
Justynko, ja też w sprawie donicy -jak Ci się sprawuje ta stal? M. wymyślił mi taką obudowę na donicę murowaną z bloczków betonowych. A z czego zbudowana jest Twoja? Czy jest ocieplona?
Babka wita ogrodników 11:24, 24 maj 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Witaj Babka Mieszkam parę kilometrów dalej Jakieś fotki by się przydały

Witaj, no właśnie jest na forum 'parę' osób, do których pismo obrazkowe najbardziej przemawia.
Ja również do nich należę.
Wersja mini mini 11:23, 24 maj 2013

Do góry
stychaz napisał(a)
Poprawiam się

Phi, i to ma być poprawa??? 5 fotek na krzyż? No fieszsz...
Cudne wszystkie kompozycje, te które nam w końcu pokazujesz, a te których nie pokazujesz pewnie jeszcze ładniejsze
Roztoczańskie klimaty 11:19, 24 maj 2013

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
kalina (las kalin ) ...
skarpa (las czegos tam) ...
nowa rabata funkiowa (to którą szkółkę oczyściłaś do cna ? ) ...
hamak - lubieżnie nieskromne
kanciki - perfekcyjne ... pomocnik się spisał nie marudź

mnie na odwyk wezmą - już nigdzie nie wchodzę bo upijam się pięknem całe popołudnie

Zeta buźka

Konstancja - Twojw podsumowania są bezbłędne
Zeta - piękne bzy, też zastanawiam się na d miejscem dla nich - żeby pachniało jak kwitną, i żeby nie szpeciły przez pozostałą część roku. Twoje takie jakby na pniu szczepione?
Babka wita ogrodników 11:02, 24 maj 2013

Do góry
Witaj Babka Mieszkam parę kilometrów dalej Jakieś fotki by się przydały
Verbena bonariensis - werbena patagońska 10:59, 24 maj 2013

Do góry
A moja werbena nie wzeszła w ogóle, albo wyrwałam malutkie siewki przy plewieniu Ale nawet tam, gdzie była posadzona macierzysta roślina (3 szt.) nie ma ani listka... Możliwe, że zgniła?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:55, 24 maj 2013

Do góry
Evchen napisał(a)

No to skorzystam z Florovitu
A na przedbrzeg jaki berbery byłby najlepszy? Mam Golden Princess i jestem zauroczona, Golden Gem za mną chodzi od jakiegoś czasu, ale on jest chyba bardziej rozłożysty. Admiration.. też jest cudny

Wybór berberysu na przedbrzeg musisz skomponować z tym, co będzie na tym już właściwym brzegu Admiration może być za niski, poza tym on podobno bardzo wolno rośnie. Mi osobiście bardzio podobają się zestawienia bordo liści z żółto zielonymi, ale nie wiem, czy to nie będzie zbyt jaskrawe połączenie (zwłaszcza wiosną) w Twoim BB
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:51, 24 maj 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Oj znam ja ten przedbrzeg M. zawsze się piekli, że tyle dosadzam, a potem on ma problem z koszeniem trawników
U Any-art pisałaś o Florovicie w płynie - moje po trzykrotnym tylko oprysku w zeszłym sezonie bardzo podrosły, więc polecam ten sposób nawożenia.

No to skorzystam z Florovitu
A na przedbrzeg jaki berbery byłby najlepszy? Mam Golden Princess i jestem zauroczona, Golden Gem za mną chodzi od jakiegoś czasu, ale on jest chyba bardziej rozłożysty. Admiration.. też jest cudny
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:51, 24 maj 2013

Do góry
Juzia G no i zagadka rozwiązana Ktoś nam wzrok photoshopem pomieszał

Zatem czosnki będziemy sadzić tylko w buszu innych niskich roślinek - co by te listki szpecące ukryć
Zapisuję to wszystko, bo do jesieni to na bank zapomnę

GabiK - nie mam Admiration. Bagatelle jednak szybciej rośnie, ale wolniej w porównaniu z kolumnowymi.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:47, 24 maj 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
aaa powiedz jak Twoje bukszpany z plantacji, wydobrzały?

Bukszpany teraz wyglądają dobrze - całe pokryte są nowymi przyrostami, ale pod nimi te stare liście nie są takie super. 2 sztuki tylko wywaliłam zupełnie, 5 innych przechodzi rekonwalescencję w ustronnym miejscu A Twoje? Na zdjęciach wyglądają super - tak jak moje mają nowe przyrosty.
A te iglaczki przy ptaszku to świerki Nidiformis szczepione na pniu - zamiennik za trudno dostępne cisy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies