Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Joaska 14:09, 24 maj 2013

Wieloszka napisał(a)

Joaska świerczki od początku były ładne, tylko z przędziorkiem - takie jakby lekko oklapnięte, zwłaszcza ten środkowy - zobacz tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1097-duzy-ogrod-malej-ogrodniczki-1

Aga sorki żę cię męczę o te świerki jeszcze tylko 1 pytanie, a kiedy je tniesz??
Może jutro ruszę na poszukiwania ogrodnicze
Wieloszka 14:48, 24 maj 2013

Basiu dzięki

Joaska tnę je raz w roku, po ściemnieniu nowych przyrostów - koniec czerwca/początek lipca. Udanych poszukiwań
Sabinka 15:17, 24 maj 2013

Wieloszka napisał(a)

Sabinko, moje też nie były wypasione przy zakupie Teraz mają 3 lata i przeżyły dwie przeprowadzki, regularnie cięte szybko się zagęszczają i naprawdę szybko rosną
Sabinko, a z jakiej Ty jesteś okolicy? Bo tu dziewczyny na forum wymieniają się adresami szkółek w swoim pobliżu. Też jestem zdania, ze lepiej kupić więcej roślin na raz, niż dłubać po jednej Nie wiem tylko dlaczego Pan odradzał Ci kupowanie i sadzenie teraz? W przypadku roślin doniczkowanych nie powinno być problemu, chyba, że on sprzedaje materiał z gruntu...

Odradzal mi te gruntowe ktore posiadal (cisy i swierki i inne tego typu wieksze drzewka) . Nie odradzal doniczkowych ale powiedzial ze przy zakupie duzej ilosci doniczkowych i nie doniczkowych bede miec fajne ceny. Glownie okolice Krakowa, Barwald, Wadowice, Kasina...no takie miejsca, nazw nie pamietam bo nigdy nie jest tak ze robie zkaupy w tych samych. Poprostu jak gdzies u rodziny jestesmy to obowiazkowy objazd szkolek
Syla 15:54, 24 maj 2013

Cudne obrazeczki pokazałaś .... z przyjemnością się ogląda zadbany ogród ....
Sabinka 17:26, 24 maj 2013

Aga a czy mozesz mi powiedziec cos na temat powojnikow? No taki Comptesse de Bouchaud albo Douchess of Edinburgh ? one sa zimozielone czy moge zapomniec?
agata19762 18:11, 24 maj 2013

Aga elegancki porządeczek w Twoim ogrodzie .......
wszystko zaplanowane i zadbane...

pełna profeska !!!

miłego wieczorku
Madzenka 18:54, 24 maj 2013

Wieloszka napisał(a)

No i jak w końcu? Bo jak się zabiorę, to będzie po ptokach, a raczej po świeczkach?

1/2 lub 1/3 ukręcasz zależy czy mocno ją chcesz zagęszczać czy mniej. Ja zawsze maksymalnie ukręcam, niemal przy samym tyłku
Madzenka 18:57, 24 maj 2013

GabiK napisał(a)
Aga,
a bagatelle też szybko rosną? Bo ja 3 rok mam Admiration i jak rośnie 2 cm rocznie, to wszystko, jest na oko taki sam, jak po posadzeniu. Te kolumnowe są zdecydowanie szybsze.

Czosnki mają szybko brzydkie liście, ale nie można ich urwać, tak jak tulipanom. No chyba, że czosnki mają być jednorazowe. I o to chodzi - na tym zdjęciu są same zalety, bez wad. Taki photoshop. W rzeczywistości, to by trzeba było chyba jakiegoś futra nasadzić między te czosnki.

Ucinam stopniowo usychające końcówki liści i nic czosnkom się nie dzieje. I tak w ciagu kilku lat (nawet bez obrywania liści) znikną... Co roku są mniejsze... W ubiegłym roku po wizycie w O.Botanicznym przycięlam listki i nie widzę aby im to szczególnie zaszkodziły...

Mi o czosnkach nie musicie przypominać Kofam i za mało w tym roku kupiłam...
Polowalam na giganta, kótry ma kule 20 cm.... A 1 szt kosztowala 49 zł.... Kupiłam giganteum ale to zwykłe kule 10 cm...
anula_wn 08:22, 25 maj 2013

ja też ucinam w połowie, myślę, że to wsytarcza
tylko przeraziłam się, że całość trzeba.....

co do czosnków to nie wiem czemu bez liści, też się zastanawialam.... ale myślę, że nawet z liśćmi jak z tych bukszapnó będą wystawać będzie cudnie
malwes 11:14, 25 maj 2013

Agnieszka,
Zdjęcia świetne (i co Ty się tak "boisz" tego aparatu? ).
Gabik - odpowiem może za Agnieszkę jak u mnie - Bagatelle i Admiration rosną podobnie. Bagatelle może ciut szybciej (z 5cm rocznie). Najszybciej mi rósł Red Carpet (powiedziałąbym, że 50-60% rocznie), poszedł do sąsiada (kupiłam go jako pomylonego Admiration).

Ja czosnki też lubię. Liści nie przycinałam ale i u mnie obsychają końcówki. Ten typ tak ma chyba (mam jakąś jedną małą odmianę, której praktycznie nie przysychają, muszę się dokopać do notatek co to).