Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 22:55, 16 sie 2015

Do góry
Też myślałem o Everest Ice Dance, Evergold, Hakonechloa już mam.
Ta C.elata Aurea tez ładna
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 22:52, 16 sie 2015

Do góry
Ok już mówię Mi się podoba :
Carex morrowii Ice Dance
Caarex elata Aurea
Carex oshimensis EVEREST
Carex oshimensis Evergold

Jestem w polu 22:42, 14 sie 2015

Do góry
Kupiłam troszkę zieleniny i teraz mam zgryz, bo jeszcze nie wymyśliłam im miejsca. Kupiłam różowe jeżówki (picolo czy jakoś tak), ciemno fioletowe , prawie czarne, chabry, turzycę, carexa ice dance i liliowce( wybór córki). Na jesień będzie kombinowanie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:50, 14 sie 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Witaj Piorunku czy masz swoj watek?

Uwielbiam turzyce i mam:
1Carex morrowi variegata - zimozielona, piękna. Podobna jest Ice Dance ale szybciej sie rozrasta rozlogami
2. carex Ice Cream, niemal identyczna jest Evergold - ma jasne liscie z zielonym paskiem, piekna, szybko rosnie, w łagodne zimy jest zimozielona
3. Carex ornithopoda - ptasie łapki, wolniej rosnie, raczej zima brązowieje ale jest delikatna i bardzo gesta peruczka

4. Carex montana - odkrycie poprzedniego sezonu - soczyscie zielona cieniutka trawa, wg mnie duzo ladnijesza od kultowej juz Beatles
5. Carex elata /golden Bowles - wg mnie identyczne, limonkowe fajne trawy , pierwszy sezon zatem nie powiem jak wygladaja zima
6. carex Buchanani - wysoka brązowa trawa, niestety w trzecim sezonie położyła sie, musze ja odmłodzić
7. carex Bronze form - brązowa peruczka, piekna duza trawa, płaska w 3 sezonie
8. carex frosted Curls i Amazon Mist - podobne srebrzyste moje ulubienice
9. Carex silver screpte - pierwszy sezon w moim ogrodzie, jak nazwa wskazuje ten zimozielonego carex ma kolor zielono-srebrny

Uf nie wiedziałam ze tyle ich mam
Oprocz tego sa tez kostrzewy, stipa, sesleria i rozne miskanty oraz ulubione rozplenice , konwalnik, red baron, rubrum, rubrum fireworks, praire fire.

Wow, niezła kolekcja.
Typografia ogrodu 08:37, 14 sie 2015

Do góry
inag napisał(a)
Uprzejmie donoszę, że dziś stałam się posiadaczką 12 sztuk carex ice dance. Sadzonki są super. Jestem bardzo zadowolona Jakbyś mogła mi tylko podpowiedzieć, czy one są aż tak mocno ekspansywne, że potrzebują jakiś zapór w glebie żeby się nie rozłazić??? Będę je sadzić przed rh w rzędzie. Do przodu mogą się rozrastać na jakieś 40cm swobodnie ale do tyłu w stronę rh - nie. Jak Ty byś zrobiła? Poradzisz coś???

O to super a kupiłaś u siebie czy tam gdzie pisałam? One nie są bardzo ekspancywne (to byłaby krzywdzaca opinia) raczej powiedziałabym ze ładnie się rozrastaja a przyrosty wypuszczają czasem i 50 cm od matki.normalnie bym Ci nie radziła stosowania bordow bo po prostu przyrosty można odkopac jak idą tam gdzie się nie chce i juz po robocie. Ale wiem też ze Rh nie lubią grzebania w korzeniach bo mają je płytko i delikatne wiec może lepiej jakiś plastik w ziemi choć daj?
Typografia ogrodu 00:55, 14 sie 2015

Do góry
Uprzejmie donoszę, że dziś stałam się posiadaczką 12 sztuk carex ice dance. Sadzonki są super. Jestem bardzo zadowolona Jakbyś mogła mi tylko podpowiedzieć, czy one są aż tak mocno ekspansywne, że potrzebują jakiś zapór w glebie żeby się nie rozłazić??? Będę je sadzić przed rh w rzędzie. Do przodu mogą się rozrastać na jakieś 40cm swobodnie ale do tyłu w stronę rh - nie. Jak Ty byś zrobiła? Poradzisz coś???
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:21, 13 sie 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Uwielbiam turzyce i mam:
1Carex morrowi variegata - zimozielona, piękna. Podobna jest Ice Dance ale szybciej sie rozrasta rozlogami
2. carex Ice Cream, niemal identyczna jest Evergold - ma jasne liscie z zielonym paskiem, piekna, szybko rosnie, w łagodne zimy jest zimozielona
3. Carex ornithopoda - ptasie łapki, wolniej rosnie, raczej zima brązowieje ale jest delikatna i bardzo gesta peruczka

4. Carex montana - odkrycie poprzedniego sezonu - soczyscie zielona cieniutka trawa, wg mnie duzo ladnijesza od kultowej juz Beatles
5. Carex elata /golden Bowles - wg mnie identyczne, limonkowe fajne trawy , pierwszy sezon zatem nie powiem jak wygladaja zima
6. carex Buchanani - wysoka brązowa trawa, niestety w trzecim sezonie położyła sie, musze ja odmłodzić
9. Carex silver screpte - pierwszy sezon w moim ogrodzie, jak nazwa wskazuje ten zimozielonego carex ma kolor zielono-srebrny

Oprocz tego sa tez kostrzewy, stipa, sesleria i rozne miskanty oraz ulubione rozplenice , konwalnik, red baron, rubrum, rubrum fireworks, praire fire.

Wow, przydatna ściaga również dla mnie! To ja zapytam o naj naj najbardziej ulubioną?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:08, 13 sie 2015

Do góry
polinka napisał(a)
I to co kocham najbardziej czyli trawy

Gracilimusy

Rozchodzące się Ice Dance

Silver Sceptre

Cis Wojtek z ML

Polinko ślicznie maszGracilimusy obłędne

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:54, 13 sie 2015

Do góry
Piorunek napisał(a)
Wspaniały ogród! Jeśli znalazłabyś czas, napisałabyś jakie trawy/turzyce zastosowałaś w swoim ogrodzie?

Uwielbiam turzyce i mam:

Do raju daleko - u Ewy 21:26, 13 sie 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Iwonko, wielkie dzięki za te linki Przegapiłabym tak cudną rabatkę
Weszłam do Łukasza i nie mogłam wyjść Cudnie to zrobił Też bym tak chciała, ale najpierw musiałabym kupić od sąsiada działkę

Wykorzystaj roślinki, co masz, popatrz, czy da się wkomponować w sposób, jak połączył Łukasz: jeżówki z werbeną, pysznogłówkę posadził w centralnym punkcie, rozchodnik z przodu połączony z niską trawką, ja bym dała ptasie łapki - bo mam i się tak nie rozrasta jak Ice Dance (może masz coś podobnego), w puste miejsca kilka żurawek w podobnej barwie, kawałek obwódki stanowi lawenda, a na tyłach sa jeszcze hortensje, jakby w sierpniu kwiaty zaczęły przekwitać, to one dadzą czadu. Masz wszystko, tylko skomponować w całość. No i kształt rabaty dostosowany do ciebie. To nie chodzi o kopiowanie, tylko inspirowanie się.
Jesteś na dobrej drodze kolorystycznej
Do raju daleko - u Ewy 21:12, 13 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewa, zakupy świetne. Ładnie wszystko się będzie komponować
Widziaąłś rabatę bylinową Łukasza? na brzegu posadził Ice Dance, rozchodnik, lawendę ...
Jak wejdziesz do niego na str. 678 , to znajdziesz opis. Są u niego też kwiatki z twoich zakupów.
A tu fotki z rabatki:
Rabata bylinowa Łukasza

Iwonko, wielkie dzięki za te linki Przegapiłabym tak cudną rabatkę
Weszłam do Łukasza i nie mogłam wyjść Cudnie to zrobił Też bym tak chciała, ale najpierw musiałabym kupić od sąsiada działkę
Kiedyś będzie tu ogród 19:53, 13 sie 2015

Do góry
Iwonko dziękuję. Tak nieśmiało miałam nadzieję, że to kwiatowe. Dbam o tą perełkę- to pontyjska od Bożenki. Wszystkie prezenty są no.1 w kolejce po wodę.

Co do alejek to założenie było, że układ parkowy. Tzn- ścieżki z posółki, na ich tle trawnik i rabaty. Ale na razie kasy nie ma, więc na pewno będzie poza rabatami trawa.
Mówisz, że szlachetności nadaje? ....

Iwonko cały czas zbieram nasionka ze stip które od ciebie dostałam. No i mam nadzieję, że się rozsieje. Ta brązowa turzyca i Ice Dance też się trzymają, a żurawinka krzewi się. Mogłabyś mi przypomnieć jaki kolor ma ta lilia (czerwona?) i czosnki?

Bardzo się cieszę, że do mnie zaglądasz.
Do raju daleko - u Ewy 19:46, 13 sie 2015

Do góry
Ewa, zakupy świetne. Ładnie wszystko się będzie komponować
Widziaąłś rabatę bylinową Łukasza? na brzegu posadził Ice Dance, rozchodnik, lawendę ...
Jak wejdziesz do niego na str. 678 , to znajdziesz opis. Są u niego też kwiatki z twoich zakupów.
A tu fotki z rabatki:
Rabata bylinowa Łukasza
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 15:39, 12 sie 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Na froncie rozrosły się ice dance.Cisom się chyba polepszyło
Jeśli dodam hortensje bobo to musiałyby być tylko 3 w odstępach.Studzienka jest większa niż myślałąm i nie uda się posadzić ich gęsto.
Nie jestem też pewna czy nie będzie za dużo gdybym dodała obwódkę bukszpanową.Na razie jest tam zielono.

Gosiu, możesz dać nawet tylko jedną hortensję, aby było troszkę jaśniej. Reszta jest ok. Obwódki już nie musisz, jak masz Ice Dance.
Troszkę tu smutno
Ogródek Iwony 08:32, 12 sie 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Iwonko jak szeroka jest ta rabata ze śliwkami?
Chcesz dać trzy gatunki traw w prostych liniach?
Ja na przedpłociu mam dwie śliwki, 3 ML i do tego niski żywopłot bukszpanowy a na betonowy płot puściłam bluszcza Na jesień wsadzę cebulowe aby na wiosnę po ścięciu traw coś się działo.
Może u Ciebie pod śliwkami dać taki jeden długi pas ML? Tylko czy masz już gdzieś w ogrodzie ML albo masz miejsce na powtórzenie?

Polinko, tam jest 90 cm od płotu. Między śliwami 220 cm. Podoba mi się u Ciebie Baron z Ice Dance. Ja bym dała ptasie łapki. Mam, mogę go podzielić i się nie rozłazi. Byłyby dwa pasy trawy i punktowo Miskant. Może być Morning Light, ale mam go w szt. 3 na sąsiedniej rabacie, może też być Miskant Kleine Fontanne - mam go właśnie na tej rabacie obecnie, jest zielony i ma białe pędzelki i nie jest za wysoki.

rabatę przytarasową zamiast rysować - wkleiłam.
Czerwona kreska - Baron
jasno zielona - carex ptasie łapki
punkty zielone - Miskant
Caro - Śliwa wiśniowa

W kwadracie posadziłabym hortensję w obwódce z bordowej żurawki.

To jest druga wersja projektu.
Pierwsza wersja jest na str. 888, rabata z lawendą i różami.

Tutaj jeszcze raz przytarasowa, na której rosną 3 miskanty ML, jeżówki i hortensja:

a tu druga strona przytarasowej w kolorach czerwień-bordo:
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:43, 11 sie 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Rozchodzące się Ice Dance

Czad!
Ogródek Ewy 21:48, 10 sie 2015

Do góry
Nallar napisał(a)

Kochana moja, ożankę i Ice Dance mam Myślałam też o przetaczniku i liatrach. Jutro (po śladach Łukasza) wybieram się do bylinowego, zobaczę co mają z bylinek i jakie mają trawki. Chodziła mi po głowie jakaś niska rutewka, ale czy takie będą?
Obawiam się że jarzmianki na mojej "patelni" sobie nie poradzą.

Och, gdyby każdy kto do mnie zagląda zechciał napisać tak jak Ty, jak to widzi, to byłoby mi łatwiej.
Buziaki wirtuozie.

Hej, to jest strona południowa ? dobry pomysł z poszerzeniem, ja lubię trawy to bym tam coś trawiastego dałado tego może być szałwia, kocimiętka, jeżówki, przetacznik .co do bodziszka czy jarzmianki to nie wiem czy dadzą radę w pełnym słońcu .
Od nowa ... na przekór wszystkim 12:13, 10 sie 2015

Do góry
iwka napisał(a)

ha ha trochę się tego nazbierało

tuje szmaragd
tuje szmaragd na pniu
perukowiec podolski
berberysy Maria
berberysy ciemne
cisy
pęcherznice kalinolistne 'Diabolo'
ligustry
bez fioletowy
Wierzby hakuro na pniu
miłorząb
śliwa wiśniowa Nigra
catalpa
grujecznik japoński
hortensje bukietowe limelight
hortensje bukietowe anabel
hortensje bukietowe vanille fraise
hortensja ogrodowa
akebia pięciolistkowa
wiciokrzewy
clematisy
bluszcz hedera
bukszpan kule
bukszpan obwódki
rododendrony
trzmielina emerald gold
trzmielina emerald gaiety
krzewuszka
róże pnące
róże rabatowe
tawuła
graby
miskanty 'Morning Light'
rozplenice hameln
turzyce ptasie łapki
proso rózgowate heavy metal
trawy cytrynowe (chyba)
turzyca gold fountains
miskant rotsilber
kłosówka miękka
kosmatka igel
turzyce frosted curls
carexy the beatles
carexy ice dance
stipa
kostrzewa sina
red baron
molinia arundinacea
trawka nn
miskant olbrzymi (?)
konwalnik
turzyce evergold
trzcinnik karl foerster
rozplenica japońska
miskant zebrinus
trawa hakone
niedźwiedzie futro
kłosownica leśna
rozchodnik
kopytnik
mikołajek
werbena patagońska
budleja
tawułki
bergenie
szałwia omszona Deep blue
margaretki
żurawki
hosty
przetacznik
miodunka
dąbrówka rozłogowa
tojeść rozesłana
kocimiętka
jeżówki
łubin
onętek(kosmos)
Hortensja NN
lilie
lawenda
parzydło leśne
runianka japońska
ostróżki
czosnki białe
czosnki fioletowe
czosnki krzysztofa
czosnki główkowate
czosnki hair
piwonie
Perowskia

Powiem ci że to nawet niezły pomysł z taka listą w pliku w komputerze, ja to w zeszycie zapisywałam co mam, a i tak nie wszystko zapisałam, bo zapomniałam jak się nazywało i etykiety wyrzuciłam a nawet nie wiedziałam że miłorząb masz? A żurawki co tak ogólnikowo? widziałam u ciebie niezłą kolekcjęPerovskie super,ja mam jedną sztukę i tak się rozrosła że już towarzyszek jej nie będę dokupywaćTo ja teraz uroczo się pożegnam
Ogródek Ewy 08:31, 10 sie 2015

Do góry
Katkak napisał(a)

Ewunia jak już kiedyś pisała wirtuoz kompozycji ze mnie żaden, ale choćby tak dla zabawy... Chyba coś takiego bym wykombinowała: (od lewej) między tymi różami od tyłu, od strony płotka dałabym ożanki. Pomiędzy tą środkową, a ostatnią różyczkę z tyłu oprócz ożanki wcisnęłabym chyba jeszcze jakąś wyższą trawkę.Bardziej z przosu pomieszałabym jarzmianki z jakimiś delikatnymi , niewysokimi trawkami (może jakaś niska rozplenica? Rabatkę ciut bym poszerzyła tak, żeby zrobić pasek z bodziszka (nie wiem jakiego, bo się nie znam ), a drugi pas z Ice Dance. Ale to tak na luźno i dla zabawy i do serca bym sobie tego nie brała .

Kochana moja, ożankę i Ice Dance mam Myślałam też o przetaczniku i liatrach. Jutro (po śladach Łukasza) wybieram się do bylinowego, zobaczę co mają z bylinek i jakie mają trawki. Chodziła mi po głowie jakaś niska rutewka, ale czy takie będą?
Obawiam się że jarzmianki na mojej "patelni" sobie nie poradzą.

Och, gdyby każdy kto do mnie zagląda zechciał napisać tak jak Ty, jak to widzi, to byłoby mi łatwiej.
Buziaki wirtuozie.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:53, 09 sie 2015

Do góry
ta malenka rabatke mozna obsadzic hostami, zurawkami, kopytnikiem (vide przedogrodek Tess), zadbac o rodka, bo cos kiepsko wyglada, uformowac w walec cisa co nada mu cywilizowany wyglad, mozna dosadzic formowane cisy, mozna smialo carex Ice dance, Silver Sceptre, na wiosne czosnki ozdobne - roslin lubiacych cien jest sporo i sadzac je plamami mozna uzyskac wspanialy, caloroczny efekt.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies