Kupiłam troszkę zieleniny i teraz mam zgryz, bo jeszcze nie wymyśliłam im miejsca. Kupiłam różowe jeżówki (picolo czy jakoś tak), ciemno fioletowe , prawie czarne, chabry, turzycę, carexa ice dance i liliowce( wybór córki). Na jesień będzie kombinowanie
O to super a kupiłaś u siebie czy tam gdzie pisałam? One nie są bardzo ekspancywne (to byłaby krzywdzaca opinia) raczej powiedziałabym ze ładnie się rozrastaja a przyrosty wypuszczają czasem i 50 cm od matki.normalnie bym Ci nie radziła stosowania bordow bo po prostu przyrosty można odkopac jak idą tam gdzie się nie chce i juz po robocie. Ale wiem też ze Rh nie lubią grzebania w korzeniach bo mają je płytko i delikatne wiec może lepiej jakiś plastik w ziemi choć daj?
Uprzejmie donoszę, że dziś stałam się posiadaczką 12 sztuk carex ice dance. Sadzonki są super. Jestem bardzo zadowolona Jakbyś mogła mi tylko podpowiedzieć, czy one są aż tak mocno ekspansywne, że potrzebują jakiś zapór w glebie żeby się nie rozłazić??? Będę je sadzić przed rh w rzędzie. Do przodu mogą się rozrastać na jakieś 40cm swobodnie ale do tyłu w stronę rh - nie. Jak Ty byś zrobiła? Poradzisz coś???
Uwielbiam turzyce i mam:
1Carex morrowi variegata - zimozielona, piękna. Podobna jest Ice Dance ale szybciej sie rozrasta rozlogami
2. carex Ice Cream, niemal identyczna jest Evergold - ma jasne liscie z zielonym paskiem, piekna, szybko rosnie, w łagodne zimy jest zimozielona
3. Carex ornithopoda - ptasie łapki, wolniej rosnie, raczej zima brązowieje ale jest delikatna i bardzo gesta peruczka
4. Carex montana - odkrycie poprzedniego sezonu - soczyscie zielona cieniutka trawa, wg mnie duzo ladnijesza od kultowej juz Beatles
5. Carex elata /golden Bowles - wg mnie identyczne, limonkowe fajne trawy , pierwszy sezon zatem nie powiem jak wygladaja zima
6. carex Buchanani - wysoka brązowa trawa, niestety w trzecim sezonie położyła sie, musze ja odmłodzić
7. carex Bronze form - brązowa peruczka, piekna duza trawa, płaska w 3 sezonie
8. carex frosted Curls i Amazon Mist - podobne srebrzyste moje ulubienice
9. Carex silver screpte - pierwszy sezon w moim ogrodzie, jak nazwa wskazuje ten zimozielonego carex ma kolor zielono-srebrny
Uf nie wiedziałam ze tyle ich mam
Oprocz tego sa tez kostrzewy, stipa, sesleria i rozne miskanty oraz ulubione rozplenice , konwalnik, red baron, rubrum, rubrum fireworks, praire fire.
Wykorzystaj roślinki, co masz, popatrz, czy da się wkomponować w sposób, jak połączył Łukasz: jeżówki z werbeną, pysznogłówkę posadził w centralnym punkcie, rozchodnik z przodu połączony z niską trawką, ja bym dała ptasie łapki - bo mam i się tak nie rozrasta jak Ice Dance (może masz coś podobnego), w puste miejsca kilka żurawek w podobnej barwie, kawałek obwódki stanowi lawenda, a na tyłach sa jeszcze hortensje, jakby w sierpniu kwiaty zaczęły przekwitać, to one dadzą czadu. Masz wszystko, tylko skomponować w całość. No i kształt rabaty dostosowany do ciebie. To nie chodzi o kopiowanie, tylko inspirowanie się.
Jesteś na dobrej drodze kolorystycznej
Iwonko, wielkie dzięki za te linki Przegapiłabym tak cudną rabatkę
Weszłam do Łukasza i nie mogłam wyjść Cudnie to zrobił Też bym tak chciała, ale najpierw musiałabym kupić od sąsiada działkę
Iwonko dziękuję. Tak nieśmiało miałam nadzieję, że to kwiatowe. Dbam o tą perełkę- to pontyjska od Bożenki. Wszystkie prezenty są no.1 w kolejce po wodę.
Co do alejek to założenie było, że układ parkowy. Tzn- ścieżki z posółki, na ich tle trawnik i rabaty. Ale na razie kasy nie ma, więc na pewno będzie poza rabatami trawa.
Mówisz, że szlachetności nadaje? ....
Iwonko cały czas zbieram nasionka ze stip które od ciebie dostałam. No i mam nadzieję, że się rozsieje. Ta brązowa turzyca i Ice Dance też się trzymają, a żurawinka krzewi się. Mogłabyś mi przypomnieć jaki kolor ma ta lilia (czerwona?) i czosnki?
Ewa, zakupy świetne. Ładnie wszystko się będzie komponować
Widziaąłś rabatę bylinową Łukasza? na brzegu posadził Ice Dance, rozchodnik, lawendę ...
Jak wejdziesz do niego na str. 678 , to znajdziesz opis. Są u niego też kwiatki z twoich zakupów.
A tu fotki z rabatki: Rabata bylinowa Łukasza
Polinko, tam jest 90 cm od płotu. Między śliwami 220 cm. Podoba mi się u Ciebie Baron z Ice Dance. Ja bym dała ptasie łapki. Mam, mogę go podzielić i się nie rozłazi. Byłyby dwa pasy trawy i punktowo Miskant. Może być Morning Light, ale mam go w szt. 3 na sąsiedniej rabacie, może też być Miskant Kleine Fontanne - mam go właśnie na tej rabacie obecnie, jest zielony i ma białe pędzelki i nie jest za wysoki.
rabatę przytarasową zamiast rysować - wkleiłam.
Czerwona kreska - Baron
jasno zielona - carex ptasie łapki
punkty zielone - Miskant
Caro - Śliwa wiśniowa
W kwadracie posadziłabym hortensję w obwódce z bordowej żurawki.
To jest druga wersja projektu.
Pierwsza wersja jest na str. 888, rabata z lawendą i różami.
Tutaj jeszcze raz przytarasowa, na której rosną 3 miskanty ML, jeżówki i hortensja:
a tu druga strona przytarasowej w kolorach czerwień-bordo:
Hej, to jest strona południowa ? dobry pomysł z poszerzeniem, ja lubię trawy to bym tam coś trawiastego dałado tego może być szałwia, kocimiętka, jeżówki, przetacznik .co do bodziszka czy jarzmianki to nie wiem czy dadzą radę w pełnym słońcu .
Powiem ci że to nawet niezły pomysł z taka listą w pliku w komputerze, ja to w zeszycie zapisywałam co mam, a i tak nie wszystko zapisałam, bo zapomniałam jak się nazywało i etykiety wyrzuciłam a nawet nie wiedziałam że miłorząb masz? A żurawki co tak ogólnikowo? widziałam u ciebie niezłą kolekcjęPerovskie super,ja mam jedną sztukę i tak się rozrosła że już towarzyszek jej nie będę dokupywaćTo ja teraz uroczo się pożegnam
Kochana moja, ożankę i Ice Dance mam Myślałam też o przetaczniku i liatrach. Jutro (po śladach Łukasza) wybieram się do bylinowego, zobaczę co mają z bylinek i jakie mają trawki. Chodziła mi po głowie jakaś niska rutewka, ale czy takie będą?
Obawiam się że jarzmianki na mojej "patelni" sobie nie poradzą.
Och, gdyby każdy kto do mnie zagląda zechciał napisać tak jak Ty, jak to widzi, to byłoby mi łatwiej.
Buziaki wirtuozie.
ta malenka rabatke mozna obsadzic hostami, zurawkami, kopytnikiem (vide przedogrodek Tess), zadbac o rodka, bo cos kiepsko wyglada, uformowac w walec cisa co nada mu cywilizowany wyglad, mozna dosadzic formowane cisy, mozna smialo carex Ice dance, Silver Sceptre, na wiosne czosnki ozdobne - roslin lubiacych cien jest sporo i sadzac je plamami mozna uzyskac wspanialy, caloroczny efekt.