Madzia, dla przypomnienia.
Na kulkowisku jest carex i szałwia omszona.
Carex ID wylatuje na pewno, bo jest stary i brzydki.
Może go gdzieś w donicach odmłodzę.
Buksy mają co roku przędziorki na tej rabacie. Kilka takich sztuk mam.
Chciałam je wywalić gdzieś, ale Wieloszka mi poradziła, zeby walczyć i ich nie ruszać, bo zdechną...
Sama nie wiem. Chciałam zostawić tylko te zdrowe.
Natomiast nad szałwią się waham. W sezonie na tej rabacie jest piękna, ale do stoipy chyba bardziej mi werbena patagońska pasuje...
Moim zdaniem Caradonna jest idealna ,bo niższej szałwii nie byłoby widać pomiędzy sesleriami
U mnie szałwia miała w zeszłym roku 70 cm wys. a sesleria nie wiem ,bo nie mierzyłam...ale u Oli Leon 3-letnia sesleria miała 60 cm wys. bez kłosów
Mam tam kłosowce
Ta rabata będzie jeszcze zmieniana trochę...może jesienią...poszerzę jeszcze kawałek....
buksy wysadzę,bo ćma je atakuje...seslerię i kłosowce podzielę...były tam i jeżówki ,ale chyba nornice mi zeżarły
Moja pierwsza koncepcja jest taka:
- za grabami wzdłuz ogrodzenia gracki lub ML
- pomiędzy grabami jeżówki białe i szałwia caradonna
- przed grabami kosodrzewiny a obok nich sesleria jesienna w rzędzie
- na drugiej rabacie wzdłuż jodeł i dereni porozsypywane będą kulki daniki w seslerii jesiennej a gdzieniegdzie rozchodnik matrona, który jest już posadzony po przeciwległej stronie wzdłuż rozplenić . na tej rabacie rosnie już bez biały ( na razie ledwo widoczny)
Wiosną mam za mało kolorowo ale to dlatego, że więcej mam krzewów niż kwiatów i ostatnio też kupuję derenie zamiast kwiatków.
Wannę wyciągnę chyba z początkiem kwietnia, zobaczymy na pogodę, ale już wiem że szałwia idzie sama jedna do drugiej wanny bardzo się panoszy.
Chyba przezimowały nieźle ale tak dokładnie to popatrzę gdy się ociepli, pompkę mam z fontanny w zeszłym roku zdała egzamin
Żeby nie było tak samo jak u Andy, to proponuję geometrycznie.
1. Cis 'Elegantissima' formowany w żywopłocik
2. może berberysy pienne cięte w kulkę, takie fioletowe "bańki" albo iglaki na pniu
3. Pienny miłorząb albo małe drzewko kuliste (ambrowiec Gumball?)
4. Turzyce zielone ( w nich tulipany burgundowe)
5. różowe żurawki (będą zimozielone)
6. Szałwia omszona
Sarenko, u mnie przetaczniki kładły się, nie byłam z nich zadowolona. Już ich nie mam. Może szałwia lepsza? Tuja Teddy u mnie rozkładała się po zimie, też już jej nie mam.
Może jakąś inna tuję kulistą. Ja mam kilka Hoseri, nie wiem czy polecać bo mam dopiero rok. Na razie rośnie szybko, jest OK.
Proszę o dobór koloru do Pissardi i hortki bukietowej ( białej): różowe przetaczniki czy niebieska szałwia ( lub przetaczniki) do tego jakieś małe coś wolno rosnące- nie wiem co..miała być tuje Teddy,ale ponoć kiepska więc czegoś innego będę szukać,coś stożkowe by może fajne było.. Jakaś trawa by tam pasowała z Carex? Id albo Variegata czy Silver screpte?