Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie...

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie...

Agi2006 11:20, 01 maj 2020

na szybko rzut rabaty z podstawowymi wymiarami

Agi2006 11:37, 01 maj 2020

i jeszcze tak

Pas do obsadzenia pomiędzy pierwszym rzedem a rzedem pyzy ogrodzeniu to 1m. I nie wiem czy posadzić tu roślinki ( jezówki , szałwie i byc może jeszcze seslerie) w rzedzie czy rozrzucić?
Anda 11:39, 01 maj 2020

Rozrzucić
Do tujek robiłabym większe odległości, żeby nic im nie zabierało światła.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Agi2006 11:46, 01 maj 2020

Ewa a powiedz ile liczyć miejsca na szałwie i jeżówkę? na seslerię liczę koło o promieniu 60 cm.
Anda 11:57, 01 maj 2020

Promień czy średnica? Na szałwie i jeżówki licz koło średnicy 70 cm.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Agi2006 12:10, 01 maj 2020

Ups. Myślałam o średnicy a wpisałam promień Mówisz 70cm ? Spróbuje to rozrysować. Ewcia a co sadzisz o tym wybranym przeze mnie połączeniu seslerii , jeżówki i szałwii? Wg Ciebie, która jeżówka pasuje do rózowej szałwii? virgin czy green jewel? Dobrze zrobiłam ze zamieniłam caradonnę na szałwię różową?
Anda 12:22, 01 maj 2020

Mnie subiektywnie bardziej podobają się Virgin, zwłaszcza, że to odmiana wyhodowana przez Oudolfa

Caradonna jest mocniejsza w kolorze, daje większy kontrast. To zależy od Ciebie, co wolisz.

Ogólnie to jeszcze mam propozycję, żeby zamiast szałwii dać na tą rabatę do seslerii i jeżówki wilczomlecze purpurowe Euphorbia polychroma 'Purpurea' albo Euphorbia x martinii albo Euphorbia amygdaloides 'Purpurea'
Agi2006 12:24, 01 maj 2020

Ewa nie znam tej roślinki. Już googluję
Johanka77 12:24, 01 maj 2020

Same świetne pomysły tutaj
Agi2006 12:59, 01 maj 2020

Anda napisał(a)
Mnie subiektywnie bardziej podobają się Virgin, zwłaszcza, że to odmiana wyhodowana przez Oudolfa

Caradonna jest mocniejsza w kolorze, daje większy kontrast. To zależy od Ciebie, co wolisz.

Ogólnie to jeszcze mam propozycję, żeby zamiast szałwii dać na tą rabatę do seslerii i jeżówki wilczomlecze purpurowe Euphorbia polychroma 'Purpurea' albo Euphorbia x martinii albo Euphorbia amygdaloides 'Purpurea'

Ewka jednak zostane przy szałwii. Od dawna mi się marzyła.wilczomlecz fajny ale troszkę zbyt zółto kwitnie a to nie mój kolor i nie wiem czy by wytrzymał na tej patelni.A jeżówka w takim razie będzie virgin. A szałwia ...to się jeszcze zastanawiam. Caradonna na każdym zdjęciu inna. Raz granatowa raz biskupia...Na zywo jej nie widziałam.Najbardziej podoba mi się ta compacta rose bright tylko nie wiem czy nie zaniska do seslerii albo amethyst ( tylko nie ma jej w tej szkółce gdzie chciałam zrobić kompleksowe zamówienie).