Renia, jeśli koło, to z trawiastymi ścieżkami, ale faktycznie trudno się wypowiedzieć jak to się będzie kosić. To koło nawiązywałoby do Twojej wcześniejszej działki
Pozostałe propozycje też są ok, bo wiadomo że będą tak zadbane przez Ciebie, że widoki będą super
Wiem, nie pomogłam.
Też mi chodzi po głowie to koło, tylko na zdjęciach jest równiutko wypełnione roślinami, we wszystkich kwaterach takie same, równiutkie, aż szkoda ruszać (ktoś wcześniej napisał a to ma być jednak warzywnik użytkowy.
Jak w niego wkomponować ładnie np. wysokie pomidory, musiałyby być tylko od strony balkonu, bo z chodnika zasłonią resztę.
Z góry patrząc to bez różnicy ale z dołu...
Ma być funkcjonalnie i ładnie
w zeszłym roku moje wysokie pomidory rosły m.in w daliach na tyłach rabaty słonecznej
Mi się tylko takie pytanie nasuwa. Ile miejsca uda Ci się docelowo wygospodarować na faktyczną uprawę w takim kole? No i cięcia trawy wydaje się trochę uciążliwe. Chociaż forma rzeczywiście przepiękna i nawiązująca do reszty ogrodowej przestrzeni
Plan nr 2 jest świetny, z różnych względów. Kwaterki tylko bym zrobiła większe. Taka ilość ile różnych warzyw chcesz posadzić. A jak ładnie z góry z balkonu będzie wyglądać.
340 metrów to już jest niezłe poletko doświadczalne tyle ma u mnie część roślinna działki. Fajnie będzie
2 już mam od 5 lat, to mój dotychczasowy ogródek 170m2
1 to ten nowy z czterema świerkami, na którym stoją moje kompostowniki, on jest zaraz za moim starym(tam miał być najpierw warzywnik)i na na razie nic nowego tam nie będzie
1 to ten drugi nowy, pusty, kwadratowy plac, na tym teraz planuję warzywnik on ma 85m2 (10 x 8,5)
Wersja 2 ma trochę za dużo tych obwódek wg mnie, i chyba małe te kwatery, nie wiem, nie mam doświadczenia, czy lepiej mniejsze bo łatwiej dosięgnąć czy większe...
Wersja nr 3 poprawiona nie jest trudna do koszenia...to proste linie
Ne chcę jakiegoś ogromnego warzywnika, bo nie przejemy a przechować na zimę nie mam gdzie.
Ważne, żeby ładnie wkomponować wysokie pomidory,i papryczki bo karłowe to pikuś
Wersja nr 2 wygląda kusząco Bardzo dużo warzyw poukrywałaś na rabatach. Też nad tym się zastanawiam i na szukam pomysłu jak je wkomponować między roślinami ozdobnymi.
Porzeczki na pniu i agrest mam na rabacie po modrzewiem, tam też rośnie tymianek- 3 krzaczki, laur i żółte oregano
Na rabacie słonecznej mam zawsze wielkie bazylie Magic Mountain - one wyglądają jak wielka szałwia kwitnąca na fioletowo, niższe bazylie mam z przodu, a z tyłu ukryte w daliach i miskantach wysokie pomidory koktajlowe
Warzywnik to taki wąski pasek przy przejściu na następny ogródek ze świerkami, tam mam szczypiorek, sałaty bo dają radę w cieniu, pietruszkę, koper, kolendrę, buraki liściowe, poziomki, i pomidorki karłowe i część wysokich
5 krzewów czarnej porzeczki mam za hortensjami bukietowymi przy płocie, ale tam cień więc kiepsko owocują, pomiędzy hortkami też sałaty i miętę