Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rododendronowy ogród II. 15:47, 12 lis 2018

Do góry
Jak juz wczesniej pisałam dzis poszliśmy wycinac gałęzie . Jeden z serbów miał 11 pędów rosnących do góry jak drzewka, chciałam je wyciąc bo jego szerokosc niebezpiecznie rosła i za dużo juz zasłaniał.

Okazało się że gałęzie leżące na ziemi ukorzeniły się i faktycznie rosły nowe drzewka, no uwierzyc nie mogłam bo nigdy nie spotkałam się z takim zjawiskiem u świerków.

...uDany ogród 15:46, 12 lis 2018

Do góry
Dzisiaj znów nic nie zrobiłam, tylko pospacerowałam i zrobiłam kilka jesiennych zbliżeń.
Już dość ciemno było, ale coś widać

...uDany ogród 15:44, 12 lis 2018

Do góry
pestka56 napisał(a)
Dana, a może ten rowek wykorzystasz na zrobienie suchego strumienia z rurą drenarską na dnie. Popatrz jak to fajnie może wyglądać:

Kasiu myślałam o tym, ale tylko w obrębie rabat, bo ten rów ciągnie się przez całą działkę, aż do granicy działki i wpada do rowu melioracyjnego.
Ale pomysł upadł, bo mamy mnóstwo liściowych i chyba bym nie dała rady oczyścić tego rowu wyłożonego kamieniem na jesień.
Zdecydowaliśmy że go zasypiemy.

Inspiracje cudne

Ptasi gaj 15:12, 12 lis 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Z okazji Świeta Niepodległości wszystkim tu zaglądającym spokojnego swietowania, aby w Polsce zylo sie wszystkim dobrze.

Piękny bukiet, piękne życzenia, piękne święto
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 15:09, 12 lis 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
No i jest zonk - Stardust się pomylił z deczka.. myslicie, że przeżyją zimę?

U mnie też już kapustki są, to normalne...
Voyage jaki ma kwiat świetny!
Atelier Ogrodowe... 14:50, 12 lis 2018

Do góry
Lukas napisał(a)

Piękne rabaty. Jestem pod wrażeniem

I dodatkowo bardzo fajne zdjęcia w kontrze światła.
Ogród Muszelki 14:41, 12 lis 2018

Do góry
Po ostatnich wiatrach pod świerkami mnóstwo igieł.

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:55, 12 lis 2018

Do góry
yolka napisał(a)
Piękne wianki i jesień piękna choć w tym roku bardziej kolorowa niż złota
O tak bardzo kolorową jesień mamy. Jeszcze dziś jestem w stanie zrobić bukiet z żywych kwiatków i to dość różnorodnych. Za pochwałę dziękuję.

...uDany ogród 13:40, 12 lis 2018

Do góry
Dana, a może ten rowek wykorzystasz na zrobienie suchego strumienia z rurą drenarską na dnie. Popatrz jak to fajnie może wyglądać:

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:36, 12 lis 2018

Do góry
Katkak napisał(a)
Dorcia wianki są cudne, nietuzinkowe. Ta zawilcowa chmurka nadaje im lekkości. Piękne i wyjątkowe.
Dziękuję Kasiu, też mam takie wrażenie, że przekwitłe kwiatostany zawilców nadają troszkę lekkości temu wiankowi.

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:25, 12 lis 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)
Dorotko, dekoracje jak zwykle suuuper. Ale syn też na Halloween dał radę.
Dorotko nie za bardzo chce się wierzyć, że jesteś babcią. Jakim cudem?

Dzięki za odwiedziny. Pozdrawiam.
Ten chłopiec hallowenowy to mój najmłodszy syn, ale mam jeszcze dwóch. Najstarszy ma 33 lata a u średniego mam wnuka. Widzisz ja już taka starsza pani jestem. Dziękuję za miłe słowa.
Pozdrawiam

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:17, 12 lis 2018

Do góry
Waclaw napisał(a)
ja plótł wianków nie będę ale pooglądać - z wielka przyjemnością
Jesteś pewien, że nie chciałbyś mieć w kąciku takiej dekoracji na swoim balkonie? Do tego jakaś latarenka i nawet wieczorem przez chwilę pobyć w romantycznej atmosferze na balkonie.
Wianki z winobluszcza to najprostsze wianki w wykonaniu, później można dołożyć kilka gałązek igliwia i gotowy stroik bożonarodzeniowy. Wiem na pewno, że na forum jest kilku panów, którzy robią okolicznościowe wianki i inne dekoracje.

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 13:08, 12 lis 2018

Do góry
bql3 napisał(a)
Ewelina,

Jest to odmiana klona o pełnej nazwie - acer palmatum 'Shaina' którą wyhodowano w USA w połowie lat osiemdziesiątych XX wieku i choć bardzo zbliżona wizualnie jest na pierwszy rzut oka do odmiany acer palmatum 'Skeeter's Broom' to rózni je zupełnie w inny sposób wybarwia się jesienią.
I tak klon 'Skeeter's Broom' wybariając się tworzy kolorem efekt płonącego krzewu - zaś klon 'Shaina' uzyskuje tonację wybarwiania się w kierunku szkarłatnym. Dodam jako ciekawostkę a zarazem dużym dla wielu osób zaskoczeniem będzie fakt, że do stworzenia odmiany klonu 'Shaina ' posłużyły dwie odmiany klona. Otóż tzw. "bazą wyjściową" był klon: acer palmatum 'Artropurpureum' i został on skrzyżowany z odmianą klona acer palmatum 'Bloodgood'.
I tak jak ktoś dobrze przyjrzy się tym dwom "bazowym " odmianom a popatrzy na efekt finalny jakim jest acer palmatum 'Shaina' - to powie wręcz że to jest nieprawdopodobne uzyskanie takiego efektu końcowego a poniżej przedstawiam fotki :

poniżej Acer palmatum "Shaina" ( Jesień )

a tutaj acer palmatum "Skeeter's Broom" ( Jesień )

... no nie będę się rozwodził teraz który z nich piękniejszym okazem jest - bo oba klony zasłużyły u mnie na uwagę po to aby zagościć na stałe w mojej kolekcji klonów na ogrodzie herbacianym - podkreślając jeszcze dosadniej klimat japoński tego skrawka ziemi.
Ewelino - dziękuję że zwróciłaś uwagę na tę odmianę gdyż oba okazy są tak mało spotykane w ogrodach lecz jeśli na nie traficie je w sprzedaży - to bardzo gorąco polecam je do nabycia

pozdrawiam
Jan

nie musisz wybierać też je wszystkie uwwielbiam, niektóre bardziej o jednej porze roku, a inne o innej porze roku Dzięki za opis.
Shaina nie widziałam w Belgii, a może był to czas kiedy nie były aż tak dorodne i nie zwróciły mojej uwagi.

Skeeter's Broom widziałam pare razy i nawet się nad nim zastanawiałam ale nie odpowiadał mi jego kształt tej miotły - wolę jak się bardziej rozkładają, tzn. w to miejsce co posadziłam Osakazuki to Skeeter's Broom mi mało pasował przez pokrój. Ale tez jest co podziwiać.
te tutaj w sklepach mają taką rzeczywiście dość zbitą górę i wyglądają jak taka szczota jak kiedys były ze słomy
W moim małym ogródeczku - Dorota 13:03, 12 lis 2018

Do góry
AgataM napisał(a)
Śliczne wianuszki. Bardzo pomysłowe
Dzięki takie trochę inne niż zwykle. Nagietki od kilku lat same mi się wysiewają. Kolorystycznie tutaj do niczego mi nie pasują w sezonie. Zawsze zmajdzie się jakaś siewka, która jesienią mile zaskoczy.

W moim małym ogródeczku - Dorota 12:57, 12 lis 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Piekne wianki Dorota. Wlasciwie wszystko jest w zasiegu reki tylko myslec.
Ja na wiosne z moich bluszczy zrobilam spora kule, gdzies lezy w garazu.
Moze jutro mi sie uda co zrobic bo badyle wiotkie. U mnie jeszcze duzo owocow na bluszczu mozna tez je uzyc do wianuszka opryskac lakierem do wlosow.

Dorotka pozdrawiam SWIATECZNIE
Masz rację wszystko w zasięgu ręki i jak to Sylwia napisała zupełnie bez kosztowe. Też marzy mi się z tego duża kula, ale niestety wykorzystałam prawie wszystek materiał. U mnie owoców nie ma, bo ja ścinam go co rok i wykorzystuję do dekoracji. Mój egzemplarz jest młody bo dopiero 3 lub 4 rok.
Dziękuję za pozdrowienia i również pozdrawiam.

W moim małym ogródeczku - Dorota 12:49, 12 lis 2018

Do góry
Agania napisał(a)

Zdolna Dorotko...śliczne wianeczki i bukieciki
Dziękuję Agatko, wianki już wiszą na docelowym miejscu. Bukiet też się zmienił, ale jeszcze nie obfocone.

Atelier Ogrodowe... 12:49, 12 lis 2018

Do góry
Lukas napisał(a)

Jak widze, Lukas juz du dluzszy czas nie pisze ale moze ktos sie zna i mi powie jaka to odmialna tawuly?

W moim małym ogródeczku - Dorota 12:43, 12 lis 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Milutkie dla oka te przystrojone wianuszkii bukieciki,bardzo oryginalne!Ja na razie nie mam pomysłu na swój...
Dzięki za pochwały. Jest wiele możliwości na przystrojenie takiego wianka: szyszki, orzechy kasztany, żołędzie, kwiatostany traw. Szeroki wybór.

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 12:38, 12 lis 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)
Janie,
wiesz może co to za klony mogą być? Ten młody po prostu swieci i razi tą swoją czerwienią, te drugie też dość ładnie świecą Te duże to podejrzewałabym Osakazuki, ale równie dobrze może to być 10 innych klonów, których nie znam.

Ewelia ,

trudno jest ze zdjęcia i po jednej fotce określić co tą są za odmiany kolonów bo aby dokonać pełnej weryfikacji tych okazów potrzebne są ujęcia z wybarwień wiosną i latem.
W ten czas mammy pełny obraz i można coś bardziej sprecyzować odmianę do której należą te okazy ale też można zapytać właścicieli posesji o tę informację to nam da wyczerpującą odpowiedż. Jeśli masz osobiście taką możliwość i dostęp do właścicieli tych ogrodów gdzie one rosną to zapytaj - bo sam jestem ciekaw.
Teraz to możemy tylko zgadywać jakie są to odmiany ale jeśli miałbym obstawiać i zgadywać hmm... to natych fotkach mogą być : acer palmatum 'Artropurbureum' albo "Bloodgood' może też być 'Fireglow', 'Emperor', 'Pixe' lub 'Pave Ollie' wspomniana przez Ciebie odmiana 'Osakazuki' również.

pozdrawiam
Jan
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:37, 12 lis 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale cudne I właściwie bez kosztowe. Jesteś niezwykle kreatywną osobą o niezwykle wysmakowanym i czułym zmyśle artystycznym Nie raz Ci już o tym pisałam
Dziękuję Sylwio. Lubię wykorzystywać to co znajdę w swoim ogródku, a jak jeszcze to się komuś podoba to mnie bardzo cieszy.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies