Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w remoncie 15:59, 09 lis 2018

Do góry
Ja bym tę trzecią kulkę cisa dała na brzeg, żeby zaakcentowała i jeszcze raz podkreśliła wejście do innej części ogrodu. Ale tak go ustawiła, żeby był zatopiony w bodziszku na brzegu z każdej strony.

I ew. przerzuiła kolejną kulkę na drugą stronę dla spięcia tej rabaty w jedno półkole.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:36, 09 lis 2018

Do góry
Balea napisał(a)
Dzisiejsze zdjecie z klona

Ale piękny!!! No takie cudo to bym bardzo chciała u siebie Piszesz, że maz je 4 lata, a jak duże kupowałaś?
Oj coś mi się wydaje, że masz ładniejszy ogród niż piszesz
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:32, 09 lis 2018

Do góry
Balea napisał(a)

A masz ta rabate z red baronem na sloncu i raczej w cieniu? Bo naprawde dziwne, ze tak slabo rosnie.

Co do drzew kulistych.
Ja mam od 4 lat klony golden globe i jestem z nich bardzo zadowolona.
Szybko dostaja liscie (pod koniec marca) skracamy lyse galezie co rok, bo nie chce zeby sie za bardzo rosrosly a kszalt kuli sie w sumie sam robi, poprostu jak juz wszystkie liscie wyszly, korony sa rownomiernie okragle.
Na jesien pozna zrzuca liscie i sie na zolto przebarwia.
Wsadzam fotke z dzisiejszego dnia

Ambrowca Gumball moja moji znajomi. Dosc pozno dostaje liscie, na jesien przebarwia sie na kolorowo, dosc pozno zrzuca liscie. Minus jest wedlug mnie fakt, ze nie sa tak symetrycznie kuliste jak moje klony.

Platan Alpens glob, rowniez nie jest taki kulisty jak moje klony, choc i tak ladnie wyglada.
Przebarwia sie jesienia na zolto.
Ja go jednak nie chicalam bo dopiero w maju dostaje liscie

A powiedz mi, czy twoj dab green pillar rzeczywiscie sie na ciemno czerwono przebarwia czy raczej na pomaranczowo?
Zastanawiam sie czy by go nie posadzic miedzy doorenbosem a wisnia ktora sie u mnie na pomaranczowo przebarwia.
Ciemna czerwien by napewno ladnie pasowala.

Ten red baron jest w półcieniu może dlatego wolniej rośnie, w innym miejscu jest w słońcu i jest trochę wyższy.

Klony Golden Globe bardzo mi się podobają, mają piękny kolor liści zarówno w lecie jak i jesienią. Orientujesz się jak szeroko rośnie korona? Jakie one są wysokie?
Wielkie dzięki za porównanie tych kulistych drzew, bardzo mi to rozjaśniło wybór. Nie mam żadnego drzewa z kulistą koroną w ogrodzie i bardzo chiałabym w końcu jakieś mieć
Nowe rabaty to świetna okazja do zrealizowania tego marzenia

Co do green pillara on prebarwia się wielokolorowo ale idzie późno jesienią w pomarańcz a potem jasny brąz, czerwony tez jest przez jakiś czas ale jednak ostatecznie pomarańczowy.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 15:24, 09 lis 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)
Najbardziej czadu dały jabłonie. Konary aż się uginał pod ciężarem owoców. Co ciekawe mam 8 odmian jabłek.... na dwóch jabłoniach. Trzy lata temu wzięłam gałązki od siostry z różnych odmian jabłoni i wiosną zaszczepiłam na moich dwóch już leciwych jabłoniach. Część zrazów się przyjęła i tym sposobem mam prawie sad Jabłka prosto z drzewa od lipca do późnej jesieni
Dodatkowo wyjątkowo nie było problemów chorobowych z jabłoniami (a z reguły w każdym roku coś się działo).

Zachęcam do takiego eksperymentowania

ale jesteś zdolniacha A ciekawe czy można zaszczepić jabłka na śliwie??? albo czereśnie na śliwie?

Gosiu przepięknie masz o tej porze roku, Twoje bukszpany słynne na całe ogrodowisko
A ciekawe czy jak ćma bukszpanowa zje wszystkie listki to one już nie odbiją? Moje po przycięciu odbiły to może i po ćmie odbiją?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:37, 09 lis 2018

Do góry
Dzisiejsze zdjecie z klona

Ogród który stał się moją pasją 13:49, 09 lis 2018

Do góry
Polubiłam tę jesień. Nigdy nie myślałam, że tak pomyślę czy napiszę. Do tego trzeba dojrzeć, albo się po prostu trochę zestarzeć Mieszkam w pięknym miejscu, bo blisko lasu. Właściwie każde zdjęcie mojego ogrodu jest przez to ładniejsze, przez tzw. krajobraz zapożyczony Drzewa są jeszcze tak pięknie przebarwione. Cudo.

A u mnie w ogrodzie? A u mnie nadal bałagan, co prawda odkurzyłam kosiarką 4 worki ugniecionych liści. Ale to było tydzień temu, a dziś ogród wygląda dokładnie tak samo... Jutro musimy z całą rodzinką wziąć się za to koniecznie. Na szczęcie dzieciaki lubią grabić i pomagać. A później planuję zaciągnąć wszystkich na grzyby, może plan się uda.

Widok na mój listopadowy ogród jest jeszcze całkiem kolorowy. Właściwie to nie pamiętam, żeby było kiedykolwiek w listopadzie tyle kolorów.

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 13:46, 09 lis 2018

Do góry
Janie - powiem Ci że dobrze doradziłeś z tym osakazuki - pani jest zadowolona
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 13:46, 09 lis 2018

Do góry
Garnet z dwóch stron oraz najmłodszy atropurpureum.

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 13:42, 09 lis 2018

Do góry
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:06, 09 lis 2018

Do góry
Balea napisał(a)

@Anda, dzieki, ale jak szukam imperata cylindrica to pokazuje mi zdjecia z red barona :-/

@Ewa dzieki za zdjecie, ten zolty baron jest wyzszy ale ten twoj red baron cos niski wyglada porownujac go do innych red baronow o tej poze roku
Moze dlatego ze twoj red baron jest mlodszy lub pozniej sadzony, niz ten zolty.

Ten żółty był rok później sadzony niz ta kepka rd barona na aktualnym zdjęciu ale sadzonki żółtego były bardzo wysokie, zobacz, równo rok temu
X 2017:

Red baron u mnie nie rośnie jakoś wysoko.
W cieniu - zacieniona 13:00, 09 lis 2018

Do góry
bogumila napisał(a)
Część podzielonych sukulentów przywiozłam do domu.

Zrobiłaś niezłą plantację
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 12:58, 09 lis 2018

Do góry
Mam też swoje grzybki

i zwykłe trawy mozgi

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 12:52, 09 lis 2018

Do góry
Dzisiejszy poranek, mgliście i pochmurno ale jakieś kolorki widać

Kosmosy nie dają za wygraną, kwitną w różnych dziwnych miejscach, nawet na stosie odpadów ogrodowych do spalenia

Ogrodowe kreacje 12:37, 09 lis 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)

a tutaj duże zbliżenie na śpiącego jeżyka - mam nadzieję, że moja interwencja nieświadoma z wyrywaniem bluszczu :/ nie zakłóci mu zimowego snu i zostanie i domek mu się spodoba

fajnie by było gdyby został
u mnie sie jezykowi nie podobalo i od razu uciekl gdzie pieprz rosnie i wiecej go nie widzialam
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:24, 09 lis 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Fioletwe kule pięjnie teraz ożywiają rabatę
No popatrz, a ja myślałam, że najwyższy czas je sprzątnąć i wylądowały na strychu.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:23, 09 lis 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mam dość długi nieogrzewany garaż i zmieściło się tam też pomieszczenie gospodarcze. Warzywa są w skrzyniach. Buraki zwykle kończymy zjadać w okolicach grudniowych świąt. Marchew i seler ciut później.

Hmm, nie mam pomieszczenia takiego, znaczy gospodarcze i owszem, ale nieocieplone i zmarznie wszystko, chyba, że w jakiś piach wrzucę czy jak?

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Miałam towarzystwo.

Lubię takich towarzyszy , moje dwa też często koło mnie, sunia bardziej wierna, psa wszędzie goni
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 12:19, 09 lis 2018

Do góry
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 12:17, 09 lis 2018

Do góry
Oto czesc ktora chce obsadzic na wiosne (ta na pomaranczowo) i lista roslin ktore bym tam widziala. Jedna kratka to 50cm na 50cm. Roslinki podswietlone na zolto juz mam.
Zupelnie nie mam pojecia jak to posadzic...

Kiedyś będzie tu ogród 12:16, 09 lis 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Moniu ja mam jeden krzaczor. Nie jest cięty fachowo, bo to domek eMa. Ale owocuje jak głupi, nie do przejedzenia. Obecnie zostały głównie na górze, bo nie ma komu zerwać.
Czy to hokkaido?

anka_ napisał(a)

Te azalie jak berberysy wyglądają , ale zapakowane miodzio
anka_ napisał(a)

Myślałam, że to rzodkiewki

Lubię to

Ogród w remoncie 12:08, 09 lis 2018

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies