Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielona przestrzeń 11:56, 07 lis 2018

Do góry
Witam wszystkich
Muszę przyznać, że listopad mnie zachwyca Świeci piękne słońce, jest niesamowicie ciepło, a i jesienne porządki w ogrodzie ogarnięte Liście zgrabione, niektóre rośliny przycięte, trawnik skoszony, w gaiku brzozowym dosadzone cztery brzozy, czarna porzeczka przesadzona i...nawet jabłonka mi zakwitła Z tego to akurat nie wiem, czy się cieszyć hmmm...

No to teraz kilka listopadowych fotek z ogrodu

Ogród Muszelki 11:38, 07 lis 2018

Do góry
Muszelka napisał(a)
A tak dzisiaj wyglądają brzozy za płotem.

Bosko Uwielbiam tę jesień coraz bardziej. Nigdy mi się aż tak nie podobała jak w tym roku.
Ogród który stał się moją pasją 11:34, 07 lis 2018

Do góry
Dostałam od męża prezent. Cebulki tulipanów, które przywiózł mi z podróży służbowej do Holandii Kiedyś takie cebulki były bardzo cenne. Z tego co pamiętam za zawartość dużego worka z rzadką odmianą cebulek tulipanów można było kupić chałupę...no ale to dawno i nie prawda. Teraz cebulki są wszędzie dostępne, są tanie i dobrze. Wiosna bez tulipanów dla mnie to nie wiosna. Uwielbiam w każdym kolorze i odmianie. Polecam centra handlowe, ogrodnicze, sklepy internetowe.

Tak właściwie to już ostatni dzwonek na sadzenie cebulek. Chyba jeszcze nigdy nie sadziłam ich tak późno, ale jesień tego roku jest na tyle ciepła, że co chwilę czytam na forach ogrodniczych, że Ci którzy posadzili cebulki we wrześniu to właściwie już mają liście, a to nie marzec...

Niestety ale bywało gorąco i wilgotno, i rośliny wtedy głupieją. Dlatego ja czekałam ze swoimi do listopada. Ale nadal mam wątpliwości bo w dzień jest +17 stopni...Tylko strasznie nie lubię tego robić jak jest zimno, wietrznie i pada. Uznałam, że początek listopada skoro nadal na plusie, to dobry moment.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:41, 07 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Suszenie cebuli z lata

Znakomite, zwłaszcza, że wczoraj był artykuł o tym, jak bardzo mało jest cebuli i droga w Europie.
Ogród w budowie - nieustającej 10:37, 07 lis 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)
(...) - no takie moje chciejstwa.

Gabrysiu, Ty masz jeszcze tyle miejsca na te chciejstwa!

A ja bym chciała żywopłot z głogu i kawałek z pigwowców... .

EDIT: Gabrysiu, wytłumacz mi tak obrazowo i prosto - proszę - jak mam zrobić u siebie szparagi? Gdzie się kupuje nasiona, kiedy sieje, czy są jakieś trudności? Jaka ziemia? Czy w skrzyni dadzą radę? Czy się je kopcuje (jak kopcować w skrzyni)? Czy potrzebują dużo wody?
Ogród do odnowy 10:09, 07 lis 2018

Do góry
taka niespodzianka, Kasiu co to za sosenka?

Działka prawie w Borach Tucholskich 10:07, 07 lis 2018

Do góry
i oto ona Wings of Fire

i coś z przeceny prawie ona a może jakiś dereń

ten osobnik wciąż NN wytargowany z niską cena bo był zabiedzony i "usychająco obwisły" w grupie wypasionych Hoopsii
stawiam na daglezję w typie pendulowatym

Eva

Ranczo Edy 09:46, 07 lis 2018

Do góry
Wisienka się kłania Hanusia dziękuję to już na całego działasz czytam moje hosty jeszcze liście soczyste tylko w jednym miejscu już uschły ale tam najbardziej sucho dziś sprzątnę i zaraz idę budleje ciąć i szykować do przykrycia tylko jeszcze poczekam ale będę miała przygotowane

Buziolki

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 09:37, 07 lis 2018

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Jedna z moich piękniejszych... gdyby można było przesłać też zapach... cudowny!!!

znasz odmianę?
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 09:24, 07 lis 2018

Do góry
Jedna z moich piękniejszych... gdyby można było przesłać też zapach... cudowny!!!
Działka prawie w Borach Tucholskich 08:48, 07 lis 2018

Do góry
Andrzej do paproci wrócę poszperam w fotoarchiwum

Krysia jestem wzrostowo duży chłopak wiec musiałem sie tak ratowac mimo wysokiego szczepienia

na słoneczny poranek słoneczny omlet

nie ma to tamto puszysty

a teraz do ogrodu
Ogród do odnowy 08:36, 07 lis 2018

Do góry
zawitka napisał(a)
Moja skalnica saxifraga tak pięknie kwitnie jakby to wiosna była.Ale kolory!!!!!

Też przygarnęłaś?

Nie spodziewałam się aż takich barw fotergilla major już zgubiła wszystkie liście a ta coraz bardziej malownicza. Czemu oczary nie zachowały tych liści na gałązkach ?

Skąpana w słońcu 08:19, 07 lis 2018

Do góry
Łucjo (tulucy) to są przetaczniki. Lubią łapać mączniaka. U mnie na szczęście cały sezon były zdrowe. Na sam koniec złapały, wtedy je ścięłam.

Ania (Mala_Mi) niestety lato to już tylko na zdjęciach.

Tak teraz wyglądają moje rabaty. Przygotowane do zimy.

Roślinki przygotowane są do snu, ale nie wszystkie mnie słuchają

Resztę odpowiedzi po południu.
Moja działka na Dębowym Lesie 08:08, 07 lis 2018

Do góry
zawitka napisał(a)
Ta dębolistna u Ciebie wygląda jak dama Aniu chcesz nasion tej czarnej rozplenicy???//

To prawda dębolistna wielki i dostojny krzaczek już zbudowała.Podoba mi się to określenie dama.
Och, oczywiście,że chcę te nasionka
To ta z grubymi kolbami- kłosami ?

Hortensja Bobo
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 08:01, 07 lis 2018

Do góry
Ogród potrzebny... „na już” ;) 07:59, 07 lis 2018

Do góry

W międzyczasie...
Późna jesień 2016
Dobrze byłoby osłaniać się już powoli od sąsiada. Sąsiad blisko - dom odstawiony na 4 metry, czyli co... tujki... żywopłot z „jakiś wyższych tujek”.
Cyprysik Lawsona 'Columnaris' przełamany w kilku miejscach Żywotnikiem zachodnim ’Yellow Ribon’
Na szczęście (nasze, nie roślin) były one kopane z gruntu, tak po spartańsku, z minimalną bryłą korzeniową, że na naszym wichrowym wzgórzu, co parę dni kilka drzewek leżało na glebie. Nic nie dawało udeptywanie ziemi i palikowanie, bo co przyszedł deszcz, świeża ziemia w dołkach namokła i wiatr bez większych problemów obruszał niezakorzenione drzewka.

Reasumując, wiosną 2017 mieliśmy spory stos suchych „tujek”.

Aby choć trochę przyćmić naszą pierwszą ogrodową porażkę i poprawić strukturę/przepuszczalność naszej ciężkiej ziemi, rozwozimy piasek. Ręcznie byłoby ciężko to dobrze przemieszać, no i te wiecznie wychodzące na wierzch kamienie...
Glebogryzarka separacyjna w kilka godzin przemieszała ziemię z piaskiem, a kamienie schowała pod spodem.

Dla jasności - nie nawoziliśmy żadnej ziemi ogrodowej, czarnoziemu czy jak to tam zwą.
Przed budową mieliśmy zebrany nasz humus, który po postawieniu ścian rozwieźliśmy, a przed zakładaniem ogrodu (nie licząc nieszczęsnych cyprysików , zmieszaliśmy z piaskiem.

Choć taką mieliśmy świadomość, że glina z wykopów nie może znaleźć się na wierzchu...
Ale kajam się, bo do tej pory (wiosna 2017), gleba nie uświadczyła grama kompostu, obornika, mączki bazaltowej itp... itd...
Dla ziemi, zmarnowaliśmy ten czas
Ogród do odnowy 07:54, 07 lis 2018

Do góry
Annak napisał(a)
Piękne okazy, na obraz się nadają

obrazu nie namaluję, ale choć na fotce uwiecznię - lubię kolorowe liście:
ambrowiec, krzewuszka Lime Monster, astilbe Color Flash i fotergilla Blue Mist

Połowa działki - czyli mam powoli dość 07:51, 07 lis 2018

Do góry
zawitka napisał(a)

to zdjęcia z wczorajszego dnia.

Cudna, zapisuję się na sadzonki
Połowa działki - czyli mam powoli dość 07:26, 07 lis 2018

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość 07:26, 07 lis 2018

Do góry

to zdjęcia z wczorajszego dnia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies