Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:18, 05 sty 2016

Do góry
Pij co najmniej 4 razy dziennie.
Wilcza Góra 10:16, 05 sty 2016

Do góry
Ja własnie wczoraj przypomniałam sobie o sadzonkach rozchodnika i szybciutko zabrałam doniczuszki do garażu Strach pomyśleć, jak te bidulki kapustki dają radę przy ziemi oprzeć się takiemu mrozowi. Toż to aż strach pomyśleć.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:16, 05 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

No nieźle... u mnie troszkę cieplej, w Wilczej bardziej wieje chyba, teren bardziej otwarty. Masakra. Infekcję lecz parzonym tymiankiem (picie herbatki). Mnie pomogło.
o dziękuję !
nasuszyłam masę tymianku, idę zalać wrzątkiem
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:14, 05 sty 2016

Do góry
WilczaGora napisał(a)

cuda na lustrze niezmiernie mnie zachwyciły
pozdrawiam z infekcją gigant (po lini mrozu gigant)
dziś rano było w Wilczej -19

No nieźle... u mnie troszkę cieplej, w Wilczej bardziej wieje chyba, teren bardziej otwarty. Masakra. Infekcję lecz parzonym tymiankiem (picie herbatki). Mnie pomogło.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:07, 05 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tu z bliska widać jak mróz spaceruje sobie po lustrze...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:57, 05 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

cuda na lustrze niezmiernie mnie zachwyciły
pozdrawiam z infekcją gigant (po lini mrozu gigant)
dziś rano było w Wilczej -19
Świerk - choroby i szkodniki świerków połączony 09:54, 05 sty 2016

Do góry
Ostatnie posty o świerkach kłujących przeniosłam tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3387-choroby-szkodniki-swierka-klujacego?page=4#post_5
Choroby, szkodniki świerka kłującego 09:52, 05 sty 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Świerk - choroby i szkodniki świerków połączony

Gardenarium napisał(a)
Wklejam z działu nasze ogrody:

Witam Was serdecznie!
Odkryłam, że mój świerk kujący ma identyczne objawy teraz w "zimę" jak ten asihy. Łysieje. Nie wiem jak wyglądała pierwsza faza tego schorzenia, bo zobaczyłam to dopiero teraz. W każdym bądź razie jest łyse i są na tym pozostałości zbrązowiałych igieł. Łysa jest tylko jedna gałązka i to na zewnątrz drzewka, jest to najniższa gałąź.
Czy mogę opryskać drewko środkiem przeciwgrzybicznym teraz przy tej pogodzie?
Choroby, szkodniki świerka kłującego 09:52, 05 sty 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Świerk - choroby i szkodniki świerków połączony

bbaasia napisał(a)
W lipcu zauważyłam, że mój srebrny 20 letni świerk bardzo choruje, igły w środku zbrązowiały, a teraz całe odpadły. Młode przyrosty są nieruszone. Nie wygląda mi to na grzybicę, raczej przędziorek lub mszyca, lecz nie mogę zdiagnozować.

Jeśli to mszyca, a na to wygląda, czy teraz jeszcze należy pryskać, czy na wiosnę?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:17, 05 sty 2016

Do góry
Dziękuję.

Mróz nie odpuszcza, strasznie jest, choć widoki za oknem piękne, ale strasznie jest jednak.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:11, 05 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu Śliczne to zdjęcie jest
Sprzeczność w ogrodzie 08:43, 05 sty 2016

Do góry
Podpowedź techniczna. Między zdjęciami, a tekstem rób spacje, wtedy tekst nie włazi na zdjęcia i nie są przesunięte. Patrz

Przed

Z kolejnym miesiącem jest lepiej

po

Z kolejnym miesiącem jest lepiej

Mazury moja miłość - zakładamy ogród 08:34, 05 sty 2016

Do góry
Co tu kombinować, ... sadzić
Nie mogłaś kobieto jakiegoś prostego zdjęcia wstawić? żeby drzewa prosto posadzić było można??

Prosty (skośny) schemat

1- trzmielina na pniu 2-3 szt na wysepce w żwirku (łezka)
2- wrośce, trawki albo żurawki w nich krokusy białe lub żółte 30 szt
3- miskanty Variegatus lub Morning Light
4- dwa paski dwóch kolorów wrzośców lub żurawek lub host małych )w nich tulipany białe lub burgundowe 25 szt
5- miłorząb Mariken lub inne drzewko pienne o małej koronie, w korzeniach trawki 5 szt jednakowych w nich tulipany inne niż burgundowe 25 szt
6- iglaki niebieskie np. Picea pungens 'Glauca Globosa' lub inne iglaki jednakowe karłowe jakieś świerczki, pod nimi przebiśniegi plus macierzanki cytrynowe
7- żurawki Berry Smoothie
8- hortensje bukietowe
9- kolumnowe drzewo albo nie kolumnowe, ale o bordowych liściach, kombinuj jakie
10- żółte kwiatki
11- lawenda jeśli słońce tam jest
Ogród z koniczynką 08:10, 05 sty 2016

Do góry
Możesz rónomiernie ucinać sekatorkiem mu na rozgałęzieniach pędów każdą gałązkę.

albo ciachnąć mocno nożycami szpalerowymi w kulę. Najpierw będzie źle wyglądał, ale zarośnie.

Za zielonym płotem 08:01, 05 sty 2016

Do góry
Zapewne nie jesteś zadowolona z tego miejsca, drzewka nie powinny tak rosnąć w trawniku, a w dodatku wystające "brody" sprawiają wrażenie niestarannie dociętej trawy. Kije są za słabe, za niskie. Przy sporym wietrze będzie się korona wyginąć, może przeważyć i drzewko się złamie

Wytnij trawnik, albo przynajmniej kwadraty czy kółka. To drzewko w środku nie pasuje. usuń je a w zamian posadź hortensje bukietowe, jednakowe, dowolnej odmiany np. Vanille Fraise a przed hortensjami posadź żurawki (jednakowe) albo trawki albo hosty.

Białe kwiaty hortensji będą doskonale komponowały się z bordowymi liśćmi śliwy czy jabłoni?.
Powojnik - Clematis 07:47, 05 sty 2016

Do góry
Większość cennych powojników to wielkokwiatowe odmiany hodowlane, hodowcy prześcigają się w tym. Sporo nowych odmian powstaje i jednym z bardziej znanych hodowców jest polski hodowca Szczepan Marczyński, który uzyskuje wiele nagród.

Takich powojników w warunkach amatorskich nie rozmnaża się z nasion. Bo z nasion możesz otrzymać jedynie krzyżówkę, nie powtarzającą cech rośliny matecznej.

Raczej tutaj takich doświadczeń nie znajdziesz. Możesz je z powodzeniem rozmnażać wegetatywnie, przez sadzonki.

U moich odmian powojników nigdy nasion dojrzałych nie widziałam.

Hodowcy natomiast te hodowlane powojniki rozmnażają przez szczepienie.

Natomiast z nasion można rozmnożyć łatwo powojniki dzikie, np. Clematis tangutica, który nasiona wytwarza w wielkiej ilości. Po prostu obserwuj różne powojniki i patrz czy wytwarzają nasiona.

Nasiona powinny być dojrzałe, brązowe. Łatwo odpadają od "główki". Można je podsuszyć i przechowywać w zamkniętej torebce strunowej w lodówce, jednak nie dłużej niż 3 lata bo stracą siłę kiełkowania. Chcąc wysiać nasiona trzeba je przez kilka miesięcy poddawać w lodówce procesowi zamrażania i rozmrażania. Po kilku cyklach wysiewasz nasiona w sterylną mieszankę w ciepłym miejscu i dbasz o prawidłową wilgotność.

Gdy siewki mają 3 pary liści, przesadzasz do oddzielnych doniczek.

W literaturze zagranicznej napisali, że rozmnażanie powojników z nasion jest uciążliwe i wymaga poświęcenia im czasu niemal codziennie przez 3 lata. Te hodowlane podobno 3 lata kiełkują. Czy to warto? oceń sama.

Poza tym, jakie otrzymasz kwiaty za 5 lat? nikt nie wie. W tym czasie powojnik może paść z powodu chorób grzybowych albo zaniedbania w postaci krótkotrwałej suszy.
Hortensja Limelight i inne odmiany 07:25, 05 sty 2016

Do góry
Wątek jest jakiś cichy bo siarczyste mrozy i to nie pora na uraczenie patyczkami. O patyczki pytaj w porze cięcia hortensji. Każdy tnie i jeśli ktoś będzie chciał użyczyć, to na pewno napisze. Powtarzanie wątku w różnych działach nie wywoła efektu, bo po prostu nikt teraz patyków nie ma.

Ponieważ nie oddajesz, a chcesz przyjąć, ten wątek zamykam i zapraszam do tamtego, wcześniej utworzonego. Licznik opdsłon pokazuje 22 odsłony, więc ktoś jednak zagląda, ale jak wspomniałam - nie jest to pora rozmnażania hortensji.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6381-hortensja-limelight-i-inne
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:57, 04 sty 2016

Do góry
Są skurczone ale nadal lśniące, sama jestem zachwycona. Ale zmarzną, wiosną będzie wymiana.
W miejskiej dżungli-Londyn 20:56, 04 sty 2016

Do góry
Nieźle, ciemierniki kwitną?
Kameliowy Park w Locarno. 20:55, 04 sty 2016

Do góry
Niesamowicie, Kolorystyka świetna. te ciemne mi się najbardziej podobają.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies