Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Sprzeczność w ogrodzie 08:43, 05 sty 2016

Do góry
Podpowedź techniczna. Między zdjęciami, a tekstem rób spacje, wtedy tekst nie włazi na zdjęcia i nie są przesunięte. Patrz

Przed

Z kolejnym miesiącem jest lepiej

po

Z kolejnym miesiącem jest lepiej

Mazury moja miłość - zakładamy ogród 08:34, 05 sty 2016

Do góry
Co tu kombinować, ... sadzić
Nie mogłaś kobieto jakiegoś prostego zdjęcia wstawić? żeby drzewa prosto posadzić było można??

Prosty (skośny) schemat

1- trzmielina na pniu 2-3 szt na wysepce w żwirku (łezka)
2- wrośce, trawki albo żurawki w nich krokusy białe lub żółte 30 szt
3- miskanty Variegatus lub Morning Light
4- dwa paski dwóch kolorów wrzośców lub żurawek lub host małych )w nich tulipany białe lub burgundowe 25 szt
5- miłorząb Mariken lub inne drzewko pienne o małej koronie, w korzeniach trawki 5 szt jednakowych w nich tulipany inne niż burgundowe 25 szt
6- iglaki niebieskie np. Picea pungens 'Glauca Globosa' lub inne iglaki jednakowe karłowe jakieś świerczki, pod nimi przebiśniegi plus macierzanki cytrynowe
7- żurawki Berry Smoothie
8- hortensje bukietowe
9- kolumnowe drzewo albo nie kolumnowe, ale o bordowych liściach, kombinuj jakie
10- żółte kwiatki
11- lawenda jeśli słońce tam jest
Ogród z koniczynką 08:10, 05 sty 2016

Do góry
Możesz rónomiernie ucinać sekatorkiem mu na rozgałęzieniach pędów każdą gałązkę.

albo ciachnąć mocno nożycami szpalerowymi w kulę. Najpierw będzie źle wyglądał, ale zarośnie.

Za zielonym płotem 08:01, 05 sty 2016

Do góry
Zapewne nie jesteś zadowolona z tego miejsca, drzewka nie powinny tak rosnąć w trawniku, a w dodatku wystające "brody" sprawiają wrażenie niestarannie dociętej trawy. Kije są za słabe, za niskie. Przy sporym wietrze będzie się korona wyginąć, może przeważyć i drzewko się złamie

Wytnij trawnik, albo przynajmniej kwadraty czy kółka. To drzewko w środku nie pasuje. usuń je a w zamian posadź hortensje bukietowe, jednakowe, dowolnej odmiany np. Vanille Fraise a przed hortensjami posadź żurawki (jednakowe) albo trawki albo hosty.

Białe kwiaty hortensji będą doskonale komponowały się z bordowymi liśćmi śliwy czy jabłoni?.
Powojnik - Clematis 07:47, 05 sty 2016

Do góry
Większość cennych powojników to wielkokwiatowe odmiany hodowlane, hodowcy prześcigają się w tym. Sporo nowych odmian powstaje i jednym z bardziej znanych hodowców jest polski hodowca Szczepan Marczyński, który uzyskuje wiele nagród.

Takich powojników w warunkach amatorskich nie rozmnaża się z nasion. Bo z nasion możesz otrzymać jedynie krzyżówkę, nie powtarzającą cech rośliny matecznej.

Raczej tutaj takich doświadczeń nie znajdziesz. Możesz je z powodzeniem rozmnażać wegetatywnie, przez sadzonki.

U moich odmian powojników nigdy nasion dojrzałych nie widziałam.

Hodowcy natomiast te hodowlane powojniki rozmnażają przez szczepienie.

Natomiast z nasion można rozmnożyć łatwo powojniki dzikie, np. Clematis tangutica, który nasiona wytwarza w wielkiej ilości. Po prostu obserwuj różne powojniki i patrz czy wytwarzają nasiona.

Nasiona powinny być dojrzałe, brązowe. Łatwo odpadają od "główki". Można je podsuszyć i przechowywać w zamkniętej torebce strunowej w lodówce, jednak nie dłużej niż 3 lata bo stracą siłę kiełkowania. Chcąc wysiać nasiona trzeba je przez kilka miesięcy poddawać w lodówce procesowi zamrażania i rozmrażania. Po kilku cyklach wysiewasz nasiona w sterylną mieszankę w ciepłym miejscu i dbasz o prawidłową wilgotność.

Gdy siewki mają 3 pary liści, przesadzasz do oddzielnych doniczek.

W literaturze zagranicznej napisali, że rozmnażanie powojników z nasion jest uciążliwe i wymaga poświęcenia im czasu niemal codziennie przez 3 lata. Te hodowlane podobno 3 lata kiełkują. Czy to warto? oceń sama.

Poza tym, jakie otrzymasz kwiaty za 5 lat? nikt nie wie. W tym czasie powojnik może paść z powodu chorób grzybowych albo zaniedbania w postaci krótkotrwałej suszy.
Hortensja Limelight i inne odmiany 07:25, 05 sty 2016

Do góry
Wątek jest jakiś cichy bo siarczyste mrozy i to nie pora na uraczenie patyczkami. O patyczki pytaj w porze cięcia hortensji. Każdy tnie i jeśli ktoś będzie chciał użyczyć, to na pewno napisze. Powtarzanie wątku w różnych działach nie wywoła efektu, bo po prostu nikt teraz patyków nie ma.

Ponieważ nie oddajesz, a chcesz przyjąć, ten wątek zamykam i zapraszam do tamtego, wcześniej utworzonego. Licznik opdsłon pokazuje 22 odsłony, więc ktoś jednak zagląda, ale jak wspomniałam - nie jest to pora rozmnażania hortensji.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6381-hortensja-limelight-i-inne
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:57, 04 sty 2016

Do góry
Są skurczone ale nadal lśniące, sama jestem zachwycona. Ale zmarzną, wiosną będzie wymiana.
W miejskiej dżungli-Londyn 20:56, 04 sty 2016

Do góry
Nieźle, ciemierniki kwitną?
Kameliowy Park w Locarno. 20:55, 04 sty 2016

Do góry
Niesamowicie, Kolorystyka świetna. te ciemne mi się najbardziej podobają.
Jeżówka - Echinacea 20:44, 04 sty 2016

Do góry
Ta co wysiała się jesienią, miała minusowe temperatury, jeden rok jakby do przodu, a Twoja w domu tych minusów mieć nie będzie i zapewne nie zostanie zmobilizowana do kwitnięcia, bo będzie po prostu za słaba, mało listków i mała, wybiegnięta, słaba. Zima tez jest jej potrzebna do inicjacji kwitnienia (tak myślę).
Jeżówka - Echinacea 20:38, 04 sty 2016

Do góry
To jest możliwe, ale lepiej sobie nadziei nie robić. One muszą się wzmocnić, nabrać masy. Rośliny jednoroczne kwitną w tym samym roku, bo taki mają cykl. Byliny to już inna bajka i wymagać tego od nich nie można.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:32, 04 sty 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:31, 04 sty 2016

Do góry

Kamienny ogród patykiem malowany 20:31, 04 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Moje jeszcze bardziej zwinięte, pusto się zrobiło w ogrodzie.

Z zimozielonymi, nawet zwiniętymi i tak lepiej niż z gołymi badylkami bez liści, albo bylinami.

A bukszpanowy nigdy nie jest pusty
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:30, 04 sty 2016

Do góry
Dziękuję za odwiedziny i miłe wpisy. Jutro jeszcze mroźniej.

Kamienny ogród patykiem malowany 20:28, 04 sty 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)

Wiem....ale jakoś tak żałośnie wygląda stąd mój komentarz...
Od piątku cieplej

Moje jeszcze bardziej zwinięte, pusto się zrobiło w ogrodzie.
Ogród z koniczynką 20:18, 04 sty 2016

Do góry
Rumianka napisał(a)
Mam ogromną prośbę do Danusi i innych ogrodowiczan, którzy wiedzą w jaki sposób uformować cyprysik groszkowy płożący (może to coś innego?), co można zrobić z nim - ma on teraz taką formę, ale ze środka wyrastają coraz to nowsze gałązki, a tym samym się podwyższa cały krzew...

To jałowiec nie cyprysik. Ładny jałowiec dodam. śliczny nawet bym powiedziała.
To może być Juniperus x pfitzeriana 'Pfitzeriana Aurea'

Możesz go przycinać na rozgałęzieniu pędów, żeby nie było widać brzydkiego cięcia, wtedy stanie się bardziej kompaktowy.

Ale jak chcesz - możesz nawet kulę z niego zrobić

Nie wiem, co chcesz z nim zrobić, podwyższyć czy obniżyć, bo to nie wynika z postu?
Jeżówka - Echinacea 20:14, 04 sty 2016

Do góry
Gdyby wysiała się jesienią sama w ogrodzie i na wiosnę miałbyś spore siewki i przesadził, jest szansa na zakwitnięcie. Te wysiane wiosną - raczej oczekuj kwiatów w 2017 roku.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:07, 04 sty 2016

Do góry
igacz3 napisał(a)

mam posadzony rząd świerków najzwyklejszych jakie są wzdłuż płotu od drogi, mają 14 lat wiec są spore i ich korzenie pewnie też zajmują sporą powierzchnię, czy da radę przed nimi na ich tle dosadzić inne rośliny? Czy może korzenie świerków nie pozwolą teraz na prawidłowy rozwój roślin młodszych? Nie chodzi mi o wielkie rabaty wzdłuż wszystkich świerków ale miałabym ochotę na parę krzaków rododendronu czy azalii, bo klimacik jest dla nich, osłonięte zaciszne miejsce do 12 w lecie słońce i przy samym zachodzie delikatne słoneczko, oczywiście wzmacniając podłoże pod kwiaty.
Bardzo proszę o opinię.

Różaneczniki to rośliny o drobnych korzeniach i płytkim systemie korzeniowym. Posadzenie ich w korzeniach świerków naraża je na wrastanie korzeni świerków i zabieranie wody. Kopiąc dołek dla różaneczników podsypujesz podłoże kwaśne i żyzne. Świerk natychmiast to "wyczuje" i wrośnie swoimi korzeniami.

Los różaneczników będzie kiepski, wody mało, a różanecznik lubi stałą wilgotność. Nastąpi szybkie wyjałowienie podłoża i przerastanie korzeniami.
Im dalej od świerków tym lepiej.

Posadziłabym derenie białe o kolorowych gałązkach, a dalej od pnia dopiero różaneczniki. Trzeba je podlewać stale, nawet po latach. Korona świerka działa jak parasol. Nie da kropli wody z deszczu. Pod świerkiem jest sucho jak pieprz. Wiem coś o tym bo sama mam świerki. Pod nimi płoży się jedynie bluszcz. Rh przy stawie mają nawadnianie i mikroklimat od stawu.

A więc moja odpowiedź poza tym wyjaśnieniem brzmi:

Korzenie świerków nie pozwolą na rozwój roślin młodszych, musisz wykonać barierę w postaci pionowo wkopanych ekranów z folii, plastiku, blachy, plexi itp. I podlewać. Potem zobaczysz jak rośliny będą się miały coraz gorzej.
Kamienny ogród patykiem malowany 19:49, 04 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To naturalny objaw, nic groźnego, różanecznik broni się przed nadmierną transpiracją ograniczając powierzchnię liści.

Wiem....ale jakoś tak żałośnie wygląda stąd mój komentarz...
Od piątku cieplej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies