Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:48, 31 paź 2018
Do góry
Anitka napisał(a)

Niestety po przymrozkach i ostatnich wiatrach glediczje i brzozy już bez liści.

I tak jest pięknie
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:44, 31 paź 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Czytałam, że mech można "zaszczepić" na betonie robiąc mieszankę jogurtu naturalnego i drobinek mchu pozyskanego z kostki lub innych szczelin. Poszperaj w internecie na pewno znajdziesz podpowiedzi.

Kiedyś czytałam o tym sposobie, ale ono ma trochę mchu na sobie i myślę, że w odpowiednich warunkach na nim będzie.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:42, 31 paź 2018

Do góry
kasiek napisał(a)
No nareszcie miałam chwilke by jesień Twoja zobaczyc - piękne focie z tymi liści i ta glediczia - zachwycające to drzewko
Patrzac na Twoje kamienne elementy mam szybsze bicie serca , bardzo lubię kamień, nareszcie mam możliwości nieco więcej położyć go u siebie. A korytka super - ja swoje z Itonga tworze. Piekne nabytki - z historia , takie lubię

Niestety po przymrozkach i ostatnich wiatrach glediczje i brzozy już bez liści.

Lubimy jechać po takie rzeczy, często sporo rozmawiamy z osobami, od których takie rzeczy kupujemy. Opowiadają nam skąd je mają, jak zostały znalezione i jakie były ich losy. Przy okazji o okolicznych wydarzeniach coś się dowiadujemy. Fajne są to często historie
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:34, 31 paź 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)
Anitko, klonik śliczny, jak się nazywa? Ja w tym roku skusiłam się na trzy ale to maluszki jeszcze są.
Widzę że masz na tej rabacie bluszcz silnie rozrośnięty, co robisz i jak często aby go ujarzmić,nie boisz się że opanuje tam posadzone rośliny?

Nie doczytałam ale jestem ciekawa skąd zdobyłaś takie kamienne wykopaliska ?
No i pomysłu na nie jestem też bardzo ciekawa zdradź nam jak najszybciej

To klon 'Scolopendrifolium'
Już się martwię, bo ten bluszcz rośnie tu już ponad 10 lat razem z bukszpanami. Co roku mocno go przycinam na wiosnę i usuwam te pędy, które ukorzeniają się w podłożu. Rozdaje jako sadzonki. W lecie część pędów też przycinam. Chętnie oddam na wiosną jak ktoś chętny.

Wykopaliska z różnych miejsc przywiezione, taki weekendowy wypad od Poznania po rejony zamku Czocha.
Pokaże jak coś będzie widoczne

Ogród to moja bajka 10:26, 31 paź 2018

Do góry
To sadzonki trawy Vertigo, eksperyment. Pierwszy raz pobrałam sadzonki na jesień. Zobaczymy czy coś wyjdzie czy nie. Jak nie to przechowuje jedną w garażu spróbuje znowu na wiosnę. Może ktoś z was też będzie próbował. Ja się uczę na własnych błędach.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:22, 31 paź 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Ale ta lewa sadzonka Minervy wypasiona!

Twoja jesień jest cudowna, a ten klon z "noskami" zjawiskowy, bo taki wielobarwny

Duża różnica pomiędzy tymi sadzonkami róż, ale nie narzekam
Klonki teraz nierównomiernie przez słoneczko oświetlony i chyba od tego zależy, że taki wielobarwny jest teraz.
Góra szybciej się przebarwia.

Na dole bardziej zieloniutki.

Za drzwiami do ogrodu... 09:47, 31 paź 2018

Do góry
Aniu tam są trzy chryzantemki,ale jedna która rośnie tam już trzeci sezon jest dość szeroka,w dodatku nie przycięłam jej(nie poskubałam )i nie zagęściła się tylko się rozwala i pokłada.W przyszłym roku muszę przypilnować i je dobrze pouszczykiwać
Mam jeszcze taką chryzantemkę zimującą ,ale trzeci sezon i ciągle jeden badylek.Teraz ją przesadziłam, dałam lepsze podłoże z obornikiem i zobaczmy w przyszłym roku!?

Ukojenie 09:45, 31 paź 2018

Do góry
zoja napisał(a)

Cudne ! Długo masz te jasne?
Migawki z ogródka 08:12, 31 paź 2018

Do góry
Zgubiłam gdzieś wenę i czas...

Ale pogoda obiecująca, moźe coś jeszcze podziałam.
Póki co udało mi się posadzić 7 nowych róż i przesadzić 6 borówek. Zostały mi jeszcze 2 borówki i 2 jagody kamczackie. 6 róż zadołowanych, czeka na przerobienie rabat. Nie udało mi się ogarnąć tematu jesienią, mam nadzieję, że wiosną ruszę pełną parą i zamknę temat

Nie złe chryzantemy położone przy zespole deszcz i wiatr, inne mają się dobrze

Niektóre myślą o wiośnie chyba już (Royal Kopenhagen), a Red Leo się rehabilituje za ubiegły rok

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:12, 31 paź 2018

Do góry
Moje nowe krzaczorki

Ukojenie 06:45, 31 paź 2018

Do góry
Dziekuje

W tym roku kupilam takie i zobacze czy tez sie uda zimowac w ogrodku. Sa nn

Chyba wiecej szans ma ta drobnokwiatowa...

A tutaj jedyna moja tegoroczna sadzonka czerwonej chryzantemy

Nie byla uszczykiwana i stoi bez podparcia.
Ogród potrzebny... „na już” ;) 06:35, 31 paź 2018

Do góry
Cześć dziewczyny
No to jedziemy, początków ciąg dalszy...
Fajna była ta przestrzeń dookoła... a tu w międzyczasie wyrosło

To będzie nasz widok z jadalni. Sąsiad przysunął się do naszej działki maksymalnie, czyli wymagane 4 metry. Ten garaż/blaszak po lewej jest nasz i to granica naszej działki. Dzieli nas teraz 17 metrów.
Ale, ale... zostały przecież jeszcze trzy strony - może będzie lepiej
Widok z sypialni

Widok z kuchni

Ostatnia strona jest u nas bez okien i tu my przysunęliśmy się do działki sąsiedniej na dramatyczne 4 metry.
Zdjęcie też jest dramatyczne...

Ogród Muszelki 05:57, 31 paź 2018

Do góry
Aniu, spojrzałam, skąd jesteś, rozumiem Twoje obawy.
Ja mieszkam w zachodniej Polsce - u mnie nie było jeszcze przymrozków. Generalnie jesień i zima są u mnie znacznie cieplejsze niż w Twoich stronach.

Dobrego dnia

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:55, 30 paź 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)

Basiu! Mi pewnie szkoda byłoby marunę przeznaczać na gnojówkę . Ale myślę, że spokojnie można łączyć marunę z wrotyczem. Przyznam, że nie robiłam jeszcze nigdy gnojówki z wrotycza/czu (nie wiem jaka końcówka poprawna ). Muszę o tym pomyśleć... Najgorsze, że te gnojówki tak cuchną, że jeszcze trochę i rodzina się mnie wyprze W ogrodzie używam tylko z pokrzywy i żywokostu i to rzadko i z reguły przed deszczem i późnym wieczorem a i tak ile ja się nasłucham...

Basiu wrzucam Ci obiecane fotki moich hakonek. Do tego co napisałam u Ciebie w sprawie przygotowania gleby może jeszcze dorzucę, że ja tworząc nowe sadzonki nie wykopuję całej rośliny a jedynie np. wąską łopatką jaką mam do wyciągania chwastów podważam zewnętrzne nowe przyrosty hakonki odcinam ostrym nożem i wsadzam w ziemię z kompostem i korą... i rosną
To kępa mateczna hakonki

a to młode sadzonki z końca czerwca (około miesiąc po posadzeniu

a to te same sadzonki ale po trzech miesiącach z końca września

Wiem Gosiu o tym zapachu. Też robię z pokrzywy. Ale w przyszłym roku to może z wrotycza(chyba tak jest poprawnie )zrobię. Te opuchlaki mi spokoju nie dają.
Muszę do Ciebie zaglądać częściej bo zawsze czegoś o ogrodzie się dowiem. Pozdrawiam.
Za drzwiami do ogrodu... 23:55, 30 paź 2018

Do góry
zawitka napisał(a)
Ładne wiązaneczki .Ja też przy tym murku z cegły posiedzę ;d

Witam Cię ZawitkoPóki co na cegiełkach lub pniaczku musisz przysiaść , ale planuję tam w pobliżu jakieś wygodniejsze "siedzenie"postawić.Wiosną rabata przy grillu( blisko murka) będzie przerabiana,zimą będę planować

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:15, 30 paź 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)
Gosiu, poczytałam, pooglądałam i jestem zachwycona i mądrzejsza. Zachwycona hortensjami, bukszpanami, jabłkami. A też znalazłam tu dużo wiadomości o opuchlakach i sposobach walki z nimi. O wrotyczu wiedziałam juz wcześniej a tu dowiedziałam się jeszcze o marunie. Myślę, że można chyba zrobić gnojówkę z maruny i wrotyczu razem? I podlewać od czasu do czasu od wiosny? Czy dobrze byłoby tak?
W tym roku w czasie rewolucji sadziłam dużo żurawek. I w nich wprowadziłam do ogródka opuchlaki. Polałam Larvanemem żurawki i trochę innych roślin ale niestety nie wszystkie. Od wiosny zamierzam walczyć z nimi właśnie wrotyczem i maruną.
Pozdrawiam.

Basiu! Mi pewnie szkoda byłoby marunę przeznaczać na gnojówkę . Ale myślę, że spokojnie można łączyć marunę z wrotyczem. Przyznam, że nie robiłam jeszcze nigdy gnojówki z wrotycza/czu (nie wiem jaka końcówka poprawna ). Muszę o tym pomyśleć... Najgorsze, że te gnojówki tak cuchną, że jeszcze trochę i rodzina się mnie wyprze W ogrodzie używam tylko z pokrzywy i żywokostu i to rzadko i z reguły przed deszczem i późnym wieczorem a i tak ile ja się nasłucham...

Basiu wrzucam Ci obiecane fotki moich hakonek. Do tego co napisałam u Ciebie w sprawie przygotowania gleby może jeszcze dorzucę, że ja tworząc nowe sadzonki nie wykopuję całej rośliny a jedynie np. wąską łopatką jaką mam do wyciągania chwastów podważam zewnętrzne nowe przyrosty hakonki odcinam ostrym nożem i wsadzam w ziemię z kompostem i korą... i rosną
To kępa mateczna hakonki

a to młode sadzonki z końca czerwca (około miesiąc po posadzeniu

a to te same sadzonki ale po trzech miesiącach z końca września
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:55, 30 paź 2018

Do góry
Gruszka - rozpoznasz pewnie https://www.ogrodowisko.pl/watek/9531-de-heerlijkheid-ruinerwold-holandia?page=2

Gosiek33 - ja kupiłam plastikowy kilka lat temu właśnie z myślą o resztkach kuchennych żeby w zimie mi się po kompoście nie plątały - teraz mam duże skrzynie i jakoś zawsze przemieszam albo coś dodam choćby kartonowe kawałki - daj na spód siatkę !

Gosia - poczytałam o wypiętrzaniu się krokusów u Ciebie -
ja mam takie podejście do tematu -
sadzę od kilku lat w różnych miejscach po 30-50 sztuk i tak do 5 lat rosną sobie - zauważyłam że po jakimś czasie się wyradzają - te cebulki coraz to nowe stają się malutkie mizerne - może nie nawożę jak trzeba, po takim czasie robię w tym miejscu rewoltę i sadzę od nowa

żeby to pisanie ubarwić foteczka krokusów - ja sadzę łączki bo tylko tak lubię

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:41, 30 paź 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Wstawię do dyskusji kompostowej i innej. Dziękuję za pokazanie dalii.

To jest zaplecze!

TAK

zainspirowałaś mnie, zdopingowałaś i ukoiłaś od zniesmaczenia forumowego

tak więc się zawzięłam i pokazałam ten ogród gdzie tak piękne zaplecze było

sama też pomyślałam że muszę w moim zapleczu coś podziałaś - manewry przewidziane na sobotę

dla tych co jeszcze nie widzieli zapraszam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/9531-de-heerlijkheid-ruinerwold-holandia?page=2

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies