Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 14:18, 12 gru 2018

Poppy napisał(a)

Nawiozlam go chyba raz w ciagu 6 lat, kompostem
Sa pod nim dzdzownice, w okresie poznej jesieni, zimy i wczesnej wiosny, a zwlaszcza w okresie tzw mokrym robia sie na nim tzw worm cast (nie wiem, jak to po polsku,bo slownik mi podaje 'slady dzdzownicowe') Takie kupy dzdzownicowe, jak wyschna to albo sie same rozpadaja, albo pomagam im taka miotla.

Trawnik nawoziłaś 6 lat temu?! No to zazdroszczę okrutnie. W taką ziemię faktycznie można sadzić rośliny.
U mnie po miesiącu trawa traci kolor i to nie od braku wody
makadamia 14:21, 12 gru 2018

Kokesz napisał(a)
Faktycznie fajne te rabaty, część roślin rozszyfrowałam, część niestety nie.
Układ roślin mi się podoba, szczególnie w realu pięknie wyglądają.
Widzę dużo czosnków między trawami, muszę rozmnożyć mój allium millenium, który dostałam w prezencie.

Żeby tak skosić rabatę kosiarką, musiałaby być sama bylinówka bez zimozielonych, a tu raczej większość ma rabaty mieszane, tak myślę.
Trochę szkoda by mi było jednak tak radykalnie wjechać maszyną...

Tak, jeśli kosiarka, to nawet nie wszystkie byliny dadzą radę. Moim zdaniem, sadźca czy floksa byle kosiareczka nie weźmie

Czosnków było podanych dużo, i to takie, których nie znam. Będę się musiała przyjrzeć, czy one w ogóle są u nas dostępne.
sylwia_slomc... 14:23, 12 gru 2018

makadamia napisał(a)

Chyba muszę się wytłumaczyć, bo może komuś przykro.
To nie tak, że sadzenie w rządkach uważam za nieładne, gorsze czy cokolwiek. Sama po prostu wolę styl bardziej naturalistyczny.
Szkoda tylko, że nie bardzo umiem w ten sposób sadzić.

Nie, nie musisz tłumaczyć, to się czuło, ze nie taka intencja. Mnie się tez u kogoś podoba uporządkowane, ale jest kompletnie sprzeczne z mą naturą Jak pamiętasz moje początki sadzenia, dziewczyny podpowiadały dopytywały, a ja byłam outsaiderką od początku
Teraz się okazuje, ze moda na takie ogrodowanie nie pod sznurek wraca, na jak długo nie wiem, ale mnie nigdy na modzie nie zależało
sylwia_slomc... 14:26, 12 gru 2018

makadamia napisał(a)

Oooo, cześć Poppy - wielkie dzięki za tak wyczerpującego posta i szczegółowe informacje
To pierwsze tak zdecydowane potwierdzenie, że metoda się jednak sprawdza
Mnie ciężko było przetrawić te rewelacje: przecież ziemia pod trawnikiem jest ubita - jak rośliny mogą się w niej zakorzenić?
Do tego: jakim cudem ziemia pod trawnikiem ma być wystarczająco żyzna dla bylin, skoro przy koszeniu trawnika całą skoszoną trawę się zabiera a do tego co najmniej raz w roku robi się wertykulację i dokładnie wybiera cały susz? Przecież właśnie dlatego trawnik trzeba regularnie nawozić i robi się to dużo częściej niż w przypadku rabat. No i nie oszukujmy się: oprócz Waldka nie kojarzę nikogo, kto na trawniku stosuje tylko i wyłącznie nawozy naturalne.

No ale najwyraźniej to działa. To świetna wiadomość, bo jedna znajoma zabiera się w przyszłym sezonie za swój ogródek i już się załamała, jak jej powiedziałam, że ma brać przykład z Mariposy

Oprócz Waldka Ogród z Koniczynką Elisabeth też został już drugi raz potraktowany po całości kompostem
Czytałaś mój wpis na poprzedniej stronie przed odpisywaniem? Napisałam tam jak sadzenie w trawniku wpływa u mnie na rośliny, różnica kolosalna między tymi w trawniku, a na rabatach.
makadamia 14:31, 12 gru 2018

Miałam nadzieję, że lepiej się zeskanuje, a tu gatunków nie da się rozczytać:/
No nic. Przepiszę Wam. Może ktoś wykorzysta

sesleria caerula 28 szt
Stachys officinalis hummelo 12
sporoboplus heterolepsis 12
salvia nemorosa ostfriesland 7

cebulki: chionodoxa forbesii
narcissus lemon drops
allium moly
allium atropurpureum

sesleria autumnalis
allium angulosum
calamintha nepeta
euphorbia polychroma bonfire
eupatorium dubium baby joe
nepeta subsessilis sweet dreams
coreopsis verticillata grandiflora

sporobolus heterolepis
panicum virgatum heiliger hain
salvia nemorosa ostfresland
coreopsis verticillata grandiflora
carex flacca
salvia xsylvestris schneehugel

sporolobus heterolepis
carex swanii/sesleria autumnalis
calamagstris karl foerster
agastahe blue fortune
parthenium integrifolium
coreopsis
sylwia_slomc... 14:38, 12 gru 2018

Kokesz napisał(a)
Faktycznie fajne te rabaty, część roślin rozszyfrowałam, część niestety nie.
Układ roślin mi się podoba, szczególnie w realu pięknie wyglądają.
Widzę dużo czosnków między trawami, muszę rozmnożyć mój allium millenium, który dostałam w prezencie.

Żeby tak skosić rabatę kosiarką, musiałaby być sama bylinówka bez zimozielonych, a tu raczej większość ma rabaty mieszane, tak myślę.
Trochę szkoda by mi było jednak tak radykalnie wjechać maszyną...

Ja nie mam mieszanych, bylinówki mam jako same byliny ale kosiarką też bym nie wjechała, są przecież rośliny, które liście jesienią zawiązują na przyszły sezon, jak większość dwuletnich typu niezapominajki, bratki czy naparstnice, jak skosisz do zera to je stracisz i tyle. Kosą tradycyjną potraktowałam rabaty w tym roku, ale nie kosiłam tego co nie trzeba
Kokesz 14:41, 12 gru 2018

Ciekawe jak by się miały takie nasadzenia na takiej długiej rabacie jak moja...pewnie tylko część rabaty się tak obsadza...muszę pogłówkować, może coś wykorzystam u siebie.
sylwia_slomc... 14:45, 12 gru 2018

makadamia napisał(a)

Trawnik nawoziłaś 6 lat temu?! No to zazdroszczę okrutnie. W taką ziemię faktycznie można sadzić rośliny.
U mnie po miesiącu trawa traci kolor i to nie od braku wody

Asiu już wiem, ze doczytałaś

W taką ziemię też nie można. Ja kosząc trawę na "trawniku" nie zbieram jej, kosimy bez kosza na dużym ogrodzie, nie robię wertykulacji, ani mulczowania, bo dżdżownice wszystko przerabiają, ziemia wydawałoby się żyzna, nic bardziej mylnego. Nie nawożę trawnika bo to mu wystarcza, ale już nie wystarcza roślinom w nim posadzonym. Te mimo nawożenia słabo rosną bo trawa zabiera całą wilgoć i większość składników pokarmowych.

Dla niej wystarcza.

W lesie pod trociny i liście nie dawałam żadnej włókniny, warstwa trocin i liści ze 20cm, rośliny młode to pomogło ruszyły, ale trawy nie zabiło też ruszyła spod tej warstwy, z tym , że teraz rośnie tylko jeden gatunek trawy taka o sztywnych ostrych liściach. Inne wyginęły, a dla tej warunki odpowiednie.
Anda 14:45, 12 gru 2018

Bardzo fajne plany i rośliny. Jednak również nie przejechałabym kosiarką po bylinówce przed zimą. Lubię patrzeć na te zaschnięte badyle

Asia, dzięki za skany i wypisanie roślin

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kokesz 14:45, 12 gru 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja nie mam mieszanych, bylinówki mam jako same byliny ale kosiarką też bym nie wjechała, są przecież rośliny, które liście jesienią zawiązują na przyszły sezon, jak większość dwuletnich typu niezapominajki, bratki czy naparstnice, jak skosisz do zera to je stracisz i tyle. Kosą tradycyjną potraktowałam rabaty w tym roku, ale nie kosiłam tego co nie trzeba

Ale Ty masz hektary nie takie maleństwo jak u mnie.
Gdybym miała same byliny na mojej słonecznej rabacie, to po ścięciu miałabym łyso przez pół roku. Chociaż jak tak patrzę u siebie to dalej mam łyso