Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z rzeźbą 07:46, 30 paź 2018

Do góry
Zana napisał(a)

Potwór jednak się przebarwił

Ale za rogiem, na ścianie rabaty hostowej jest żółty

Anula, ależ piekna jesień u Ciebie! Co to za potwór taki piękny? U mnie winobluszcz najpierw zżółkł a gdzies tydzień temu zgubił wszystkie liście.

Nawet fotek mi się robic już nie chce bo anabelki brązowe i jakby do zimy się szykowały.Twoje takie piękne jeszcze
Zielona przestrzeń 07:12, 30 paź 2018

Do góry
Adela napisał(a)
Niesamowity areał! Nie zazdroszczę
Ogród bardzo ładny, wymuskany, uporządkowany. Gratuluję!
Miałam już w swoim życiu ogrod większy od obecnego, ale to i tak była trzecia część Twojego.
Bedę podglądać, bo ciekawi mnie jak zaaranżujesz nową rabatę. Może coś podpatrzę

Zapytam teraz o brzozę youngii, a właściwie o to, co pod nią rośnie. Co posadziłaś? Ja w tej chwili mam trawę, chętnie zamieniłabym ją na coś innego, ale czytam, że brzoza wypija wszystką wodę i ma płytkie ukorzenienie.

Zgadza się, brzoza wodę lubi. Najlepiej pod nią sadzić właśnie gatunki sucholubne. Ja trochę poeksperymentowałam i w niektórych miejscach posadziłam gatunki, które wodę jednak lubią bo...mi tam pasowały Jak się to nie sprawdzi to je po prostu przesadzę, bo miejsce teraz mam

I tak:
- pod brzozą po lewej stronie rośnie firletka kwiecista, przetacznik i hosty Firletkom w kwitnieniu brzoza bynajmniej nie przeszkadza - kwitną rewelacyjnie - natomiast podsychają jej liście Nie wiem czy to przez brzozę, czy może jednak one tak mają. Przetacznik z obecności brzozy nic sobie nie robi i zawsze wygląda świetnie Hostom jak do tej pory wydaje się, że niczego nie brakuje
- natomiast pod brzozą po prawej stronie rośnie kocimiętka i również hosty Kocimiętka przywieziona z targów z Lublina (pozdrowienia dla dziewczyn ) po podzieleniu przyjęła się bardzo szybko i kilkukrotnie zwiększyła swoją objętość - brzoza jej nie straszna Hosty sadzone w tym roku jakoś tak niemrawo zbierają się w sobie Daję im jednak szansę na opamiętanie się i pokazanie na co je stać

Pod brzozą nr 3 natomiast rośnie przywrotnik i rozchodniki Obie rośliny sprawują się rewelacyjnie i nie ma z nimi żadnego problemu Problem mam natomiast z brzozą, bo przesadzana już drugi raz i jak dotąd na żadnym miejscu nie chce pokazać swoich możliwości Taka niestety bidulka stoi

...uDany ogród 06:58, 30 paź 2018

Do góry
Rosa napisał(a)

Piękna ta jesień w Twoim ogrodzie, taka ciepła i złota w kolorach.
Też staromodna jestem i uznaję tylko obrusy adamaszkowe na stole. Dopóki mogę prasować, to będę tylko takie używała. Ostatnio kupiłam w kolorze zgaszonej zieleni z motywem roślinnym, licytacja była ostra, ale warto było .
Danusiu zainteresowała mnie ta biblioteczka-sekretarzyk chyba intarsjowana, czy masz może o tych meblach jakąś informację?

Ewciu kocham tegoroczną jesień, dzisiaj rano jest dosłownie ciepło. Zapowiada się cudny dzień, to dobrze bo my zaczynamy dzisiaj odwiedzanie bliskich na cmentarzach.
Obrusy, firany, narzuty uwielbiam mieć i zmieniać jak tylko mnie najdzie ochota, dlatego mam ich sporo. Moje znajome nie rozumieją tej potrzeby i pukają się po głowie, bo przecież teraz są zupełnie inne standardy.
Bardzo lubię zielony kolor we wnętrzach
Moje meble są mahoniowe w stylu regencji angielskiej, piszę w stylu, bo nie mam pewności daty ich powstania. Sekretarzyk to na pewno replika. Tak, jest intarsjowana jaśniejszym drewnem, a blat wyklejany zieloną skórą. Natomiast witryna z porcelaną jest znacznie starsza i wygląda niby tak samo, ale szybki i ich misterne mocowanie są tak delikatne, że aż strach dotykać ściereczką.
Uwielbiam je!

Ukojenie 06:58, 30 paź 2018

Do góry

I dla Aurellki:

Mniejszy dzikszy siersciuch.
Ukojenie 06:50, 30 paź 2018

Do góry
O poranku
De Heerlijkheid Ruinerwold - Holandia 05:25, 30 paź 2018

Do góry
mira napisał(a)
Zaplecze robocze ogrodu wzbudziło nasz zachwyt i zdumienie rozmiar do wielkości ogrodu

zobaczcie proszę

U mnie to zaplecze wzbudziło nie tylko zachwyt, ale też dało do myślenia, co tu zrobić żeby mieć podobne...
Ogród potrzebny... „na już” ;) 05:00, 30 paź 2018

Do góry
Witajcie dziewczyny i chłopaki
Postaram się szybciej przejść do meritum, ale obiecać kiedy to będzie nie potrafię
Wraca „wiosna”, więc trzeba będzie jeszcze wykorzystać te kilka dni ogrodowo.
Elu, mniszka rwę garściami - oto dowody zbrodni:

Za drzwiami do ogrodu... 00:34, 30 paź 2018

Do góry
Sylwia,mnie bardzo ciągnie do tych staroci,ale mam mały ogród i boje się żeby nie zrobić z niego rupieciarni, bo wszystko potrzebuje odpowiedniej aranżacji,a więc i miejsca,żeby ciekawie wyglądało.Parę rzeczy i tak już czeka na odpowiednie miejsce i pomysł
Mi się wydaje,że już z tylu stron ten swój ogródek pokazywałam,że wiadomo co gdzie...A jednak...Zdjęcia to trochę chyba gra złudzeńDziewczyny które mnie odwiedziły też trochę były zaskoczone...przede wszystkim jego wielkością...a raczej małością
Moje klony też odlatują...
Za to różyczki jeszcze nie!

De Heerlijkheid Ruinerwold - Holandia 00:27, 30 paź 2018

Do góry
zatem zawartość

w tej części był chyba mały warzywnik
droga wiodąca do zaplecza

w tym ogrodzie poza małą szkółką można tez było zakupić nasiona i książki

koniec

Ranczo Szmaragdowa Dolina 00:23, 30 paź 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Pierwsza bylinówka

Tym kwiatem to mnie zaskoczylas. Cudny jest. Jednak biżuteria też jest potrzebna. Taka kropka nad i.
De Heerlijkheid Ruinerwold - Holandia 00:19, 30 paź 2018

Do góry
Zaplecze robocze ogrodu wzbudziło nasz zachwyt i zdumienie rozmiar do wielkości ogrodu

zobaczcie proszę

takie szklarnie lubię - przepraszam ogrodniczkę Karin że tak się gapię - dla mnie i to jest piękne - choćby zawartość szklarni
De Heerlijkheid Ruinerwold - Holandia 00:10, 30 paź 2018

Do góry
A to właśnie Karin sympatyczna właścicielka ogrodu w rozmowie z Ewą i Aldoną

Leicesteria piękna - zawsze zwraca moją uwagę

Za drzwiami do ogrodu... 23:54, 29 paź 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
Kolorów moc
Jesień piękna w tym roku

Tak, taką jesień można polubić
De Heerlijkheid Ruinerwold - Holandia 23:49, 29 paź 2018

Do góry

De Heerlijkheid Ruinerwold - Holandia 23:45, 29 paź 2018

Do góry
swobodny spacer po ogrodzie

De Heerlijkheid Ruinerwold - Holandia 23:38, 29 paź 2018

Do góry
kaczki plątają się pod nogami a ja zerkam na proste obsadzenia donic

Sam basen i otoczenie od razu wskazują na klimat miejsca - chciałoby się tu posiedzieć dłużej i pogapić - choćby na igraszki pasa z kaczkami

jednak ogrodnicze ja nakazuje najpierw wleźć do każdej dziury

De Heerlijkheid Ruinerwold - Holandia 23:29, 29 paź 2018

Do góry
Zaraz za furtką wpada się na malutką szkółkę

trudno się zdecydować bo jednocześnie roztacza się widok na ogród
centralna część ogrodu - pośrodku basen w którym taplają się kaczki
a po prawej stronie "wieża" dla bocianów

Tajemniczy Ogród 23:24, 29 paź 2018

Do góry
kwartet napisał(a)
Coś nabazgralam
,

Anka, Kochana jak Ty to robisz? Rachu ciachu, rysunek bach i rabata ma ręce i nogi linia rabaty świetna
De Heerlijkheid Ruinerwold - Holandia 23:22, 29 paź 2018

Do góry
Ten 20 arowy ogród miałam szczęście zobaczyć podczas dni otwartych w połowie sierpnia.

Ogród można zobaczyć również po wcześniejszym umówieniu a już najlepiej zatrzymać się tam na dłużej bo właściciele prowadzą B&B oceniane bardzo wysoko - najlepsze spośród 25 w Holandii.

Ogród to dzieło właścicielki Karin Cruijs, która była zawodowym projektantem ogrodów a aktualnie prowadzi B&B wraz z mężem i zajmuje się ogrodem.

adres
Dr. Larijweg 135 - 136
7961 NS RUINERWOLD

Przez Ruinerwold warto jechać wolno bo to sielska okolica z pięknymi domami.

Widok z drogi

pod drzewami przy wjeździe z drogi ciągną się kompostowniki na liście

przechodzimy wzdłuż posesji

część ogrodzenia/odgrodzenia wygląda tak

dochodzimy do furtki ogrodowej

stolik z doniczkami na wejściu - doniczki bez szału ale ten stolik ...
i charakterystyczny wiszący metalowy kosz

Tajemniczy Ogród 22:54, 29 paź 2018

Do góry
Coś nabazgralam
,
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies