Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 10:44, 17 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Piszę tylko na własnym doświadczeniu Widuje je w ogrodzie odkąd pamiętam i nie zauważyłem by wyrządzały u mnie jakieś szkody. Może ktoś ma inne doświadczenia bo fachowo w stanie nie jestem się wypowiedzieć

Na wszelki wypadek będę ubijać jak spotkam. Opisy mówią, że jest szkodnikiem, ale już kilka wpisów widziałam, że Ci co je widywali u siebie w ogródkach szkód nie odnotowali.
Myślę, że plusy wynikające z rozłożenia obornika na rabatach przewyższą ewentualne minusy spowodowane występowaniem stonki murowej.

Ogród Loczka 23:42, 16 paź 2016

Do góry
Ha ha bosko. Luki dzięki. Wiesz co lubię. Super foty. Dziewczyny dzieki za poparcie
Szmaragdowy Zakątek 23:13, 16 paź 2016

Do góry
jankosia - wiadomości na temat bluszczu zweryfikowane:
W Polsce bluszcz pospolity podlegał ochronie prawnej od roku 1946 do roku 2014. W 1957 ochroną ścisłą objęto okazy kwitnące . Jeszcze w 1961 roku pisano, że bluszcz kwitnie w Polsce tylko na 5 stanowiskach naturalnych. Gatunek nie jest zagrożony w skali krajowej, pod ochroną są tylko kwitnące okazy bluszczu rosnące na naturalnych stanowiskach. Bluszcz posiada status gatunku zagrożonego w Estonii i Wielkiej Brytanii.
A teraz ciekawostki o bluszczu:
Pierwszy raz zakwita dopiero w 8–10 roku życia. Okres kwitnienia przypada na wrzesień/listopad. Kwiaty bluszczu są obupłciowe, wydzielają zapach padliny, zwabiając muchy, jednocześnie wytwarzają nektar zwabiający pszczoły, trzmiele i motyle.
Mimo, że bluszcz jest rośliną trującą, kwiaty są bardzo miododajne, a miód bluszczowy ma niezwykle ciemny kolor i jest bardzo słodki w smaku.
Okres owocowania bluszcza pospolitego jest też bardzo nietypowy, owoce dojrzewają zimą na przełomie stycznia i lutego.

AnnaCh – jednym słowem: obie kochamy Tatry i tego się trzymajmy.

Kasya – fajne te moje miłorzęby, ale muszę je koniecznie trochę przyciąć na wiosnę, bo się jakoś dziwnie rozlazły. Musisz przyznać, że kulek to one raczej nie przypominają….a kulkami miały być !

yolka – szkoda tej „zielonej” ściany, ale cóż…trudno…rozpaczać nie będę….stało się. Ogród i tak mi się podoba i cieszy moje oko taki jaki jest…na pustą ścianę nie patrzę !

Luki – u mnie jest ok., Pani Jesień rozgościła się w „szmaragdowym” na dobre.
Ogród Loczka 22:03, 16 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Łukasz lubisz zdjęcia to masz

Zdjęcie pt. 'Kulisy sławy'

Tu właśnie widziałyśmy Cię wpadającego do wody
Ogród Loczka 21:55, 16 paź 2016

Do góry
Łukasz lubisz zdjęcia to masz

Zdjęcie pt. 'Kulisy sławy'
Hirutkowy raj:)) 21:52, 16 paź 2016

Do góry
Krysiu jestem pod ogromnym wrażenie, podziwiam wykonane prace.
Dobra robota, trzymaj się ciepło
Szmaragdowy Zakątek 21:13, 16 paź 2016

Do góry
Szmaragdowy dobrze się trzyma, ja z host mam już papkę
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 21:12, 16 paź 2016

Do góry
Piszę tylko na własnym doświadczeniu Widuje je w ogrodzie odkąd pamiętam i nie zauważyłem by wyrządzały u mnie jakieś szkody. Może ktoś ma inne doświadczenia bo fachowo w stanie nie jestem się wypowiedzieć
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:09, 16 paź 2016

Do góry
Magda w tym roku porzuciłem doniczki bo chyba bym nie posadził wszystkiego wczoraj

Marzenko wychodzi na to, że śląsk taki hojnie obdarowany wczoraj słoneczkiem był, patrząc na prognozy na ten tydzień, cieszę się, że tak dużo udało się zrobić

O tak oby tych tysiączków było dużo
Spotkanie w ogrodach Kapias - 16.10.2016 21:05, 16 paź 2016

Do góry
Dzięki Luki.
Spotkanie w ogrodach Kapias - 16.10.2016 21:01, 16 paź 2016

Do góry

Najwytrwalsi
Spotkanie w ogrodach Kapias - 16.10.2016 20:57, 16 paź 2016

Do góry
Dziękuję wszystkim za super spotkanie, brak pogody nie pozwolił zachwycać się długo ogrodami, za to można było długo porozmawiać
Pozdrawiam wszystkich i zostawiam kilka zdjęć, w rączki zimno to tylko garstkę z traw mam

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:47, 16 paź 2016

Do góry
Zebrinusowi dobrze na tyłach, lubię takie zielono zielone klimaty jakie tam u Ciebie panują
Przyłączam się do uwielbiających kwitnące miskanty
Moja codzienność - ogród Oli 10:01, 16 paź 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

No to czekamy na premierę! Choć pewnie Ty bardziej się nie możesz doczekać... Już dość dawno o niej pisałaś

Luki napisał(a)
Ojj kuchni to ja strasznie ciekaw jestem, chyba nam Olu nie odbierzesz przyjemności jej zobaczenia, chociaż na chwilkę Oczywiście jak wsio będzie gotowe, żeby nie było, że poganiam lub coś z tych rzeczy, bo ja z reguły to ponoć bardzo kuluturalny jestem

uprzedzam to jeszcze sporo potrwa mus uzbroić się w cierpliwość
aktualnie panuje etap niezłego burdelu wczoraj eM dopiero tynkował ściany...
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 07:02, 16 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Z opisu wnioskuje, że może to być stonoga murowa. Jakoś specjalnie szkodliwa nie jest bo spotykam ją w całym ogrodzie i szkód nie widzę, ale podobno może coś tam złego roślinom zrobić.

Trochę później jeszcze szukałam i też mi tak wyszło. Czyli spokojnie mogę dorzucić do kompostu i na rabaty?
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 00:15, 16 paź 2016

Do góry
Z opisu wnioskuje, że może to być stonoga murowa. Jakoś specjalnie szkodliwa nie jest bo spotykam ją w całym ogrodzie i szkód nie widzę, ale podobno może coś tam złego roślinom zrobić.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 00:06, 16 paź 2016

Do góry
Moniko fakt urodzinki miałem, ale dla wielu 13 ponoć pechowy to niczym nie częstowałem bo jeszcze by się ktoś udławił i na mnie by było, a dodając jeszcze do tego fakt, że pech się mnie od długiego czasu usilnie trzyma to nie ma co ryzykować

Pogoda była modelowa jak na jesień i prace w ogrodzie, nawet musiałem się przesiąść na cieńszą kurtkę bo gorąco mi było przedzierając się przez zielsko

Jolu oby wiosna przyszła tak szybko jak w 2014

Alicjo dziękuję bardzo

Iwonko co poradzę, takie mam widzimisię, że nie znoszę cytować każdej wypowiedzi, przez co mój wątek stał się baaardzo skompresowany i ściśnięty
To ja dziękuję

Sebek ja bardzo oszczędny człowiek jestem to i wątek skompresowałem chyba do maksimum
Oj były były, a jak się dzisiaj przy nich zdenerwowałem. Kupiłem dwie paczki po 2szt i co się okazało, że w jednej była cebula i bardzo gruba łupina cebuli bez zawartości w środku, jakiś zgniły susz w środku i zamiast 4 mam 3 Globmastery. Karygodna jakość
Tu ma być ogród :) 23:58, 15 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
No płasko raczej nie będzie bo Artemisy ogromne porosną... swoją drogą już się ich obawaiam
Jaka głęboka ta rabata jest, bo doczytałem, że opcja poszerzenia wchodzi w grę.
Rozumiem że chcesz zrobić takie samo powtórzenie na całej długości rabaty bo w takim wypadku nie ma zbyt wiele do kombinowania

W tej chwili ma 180 cm, te 20 cm więcej już wycyganiłam.
Wiśni jest 8 i przy każdej byłoby to samo.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:57, 15 paź 2016

Do góry
Łucjo ja główkowatych miałem 120, wpakowałem w 3 dołki to poszło bardzo sprawnie

Asiu dziękuję bardzo
Kurcze no dobrą chwilkę mi zajęło zanim skumałem o co z krawęznikami chodzi, ale wybacz późno już zapomniałem co godzinę temu pisałem... coraz gorzej z tą pamięcią.

Krysiu, Olu dziękuję

Aniu poważne słowa padły, ale bardzo dziękuję jeżeli tak uważasz

Beatko nie wiem ile tych robali objeździłem, żeby zdobyć ich więcej, a upolowałem zaledwie 2 paczki z czego byłem bardzo niepocieszony

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:52, 15 paź 2016

Do góry
Alicjo ja to dzisiaj wyjątkowego doładowania z cebulami dostałem, chociaż to głównie za sprawą rezygnacji z doniczek, koszyczków itp bo zawsze schodził strasznie długo

Asiu czy będzie szał to się wiosną okaże No i dziękuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies