Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:51, 24 sie 2018

Do góry
Przepust wyczyszczony, poziom gruntu widoczny po drugiej stronie to ilość mułu naniesiona w powodzi

a widoczna folia to babcine zabezpieczenia sprzed 8 lat przed wymywaniem ziemi z mostka przy powodzi, w przyszłości muszę to zmienić
Kwiaty we włosach 13:50, 24 sie 2018

Do góry

Gosiu ,co to za jeżówka ?
Rozpoznawanie chorób i szkodników 13:28, 24 sie 2018

Do góry
Proszę
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:15, 24 sie 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Bardzo dobry wybór te tawuły . Jestem nieobiektywna, bo mam je na frontowej (i nie tylko) i to rzeczywiście żelazne krzewy. Na przedpłociu bez problemu zniosą drogowe zanieczyszczenia i psie wizytówki .

Kasiu, cieszę się, że je wybrałam, jednak burza mózgów na O. to jest to czego mi Takie coś wymyśliłam (miskanty duże kółka a tawułu małe kółeczka, rysowane jest w rzucie, nie przekroju jak ogrodzenie i tuje):

Toszka, piszesz że co 50 cm za gęsto? przyjęłam co 60 cm w rysunku, chcę żeby nie było przerw między krzaczkami, będzie ok?
Pojemniki na śmieci obudowane pomalowanymi na grafitowo paletami jak w tej inspirce (najtaniej wyjdzie, a podoba mi się), tylko w innej konfiguracji, bokiem do chodnika.

Za drzwiami do ogrodu... 13:14, 24 sie 2018

Do góry
Gosiujakoś tak polubiłam się z białą farbą
Blaski i cienie nowego życia 12:56, 24 sie 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ale ciekawa trawa.To z dużych czy średnich ??

Piszą że do 1m trawa a z kwiatostanami 1.4m. Trudno mi porównywać trawy bo każda ma inny wiek u mnie. Poza tym różnie rosną na różnych stanowiskach. Powiem nawer że 3 miskanty posadzone w jednym czasie różnią się o 100% w objętości.

Tu 3 różne wyglądy miskantów a sadzone w jednakowym czasie i sadzonki były identyczne. Warunki glebowe jednak różne się trafiły.

Najmarniejszy ale zaczyna kwitnąć

Drugi średni wielkościowo, to odmiana z brązowymi kwiatostanami i kwitnie nieco później

Trzeci największy ale też miał kompost i trocinki na jesień to się postarał. Będzie dzielony na wiosnę pod okna domu. Najszybciej kwitną te jasne kwiatostany. Róża Artemis z nim konkuruje i jedna odnoga ma już 1,5m wzrostu.

Gożdzikowa - wiejski ogród 12:51, 24 sie 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
Basiu ale cudowna wycieczka
Piekne masz wnuczki i widac, ze lubia Twj ogrod

Przesylka dotarla. Listonosz do d... w sobote juz ja mial i pomylil numery domow.

Dziekuje

szkoda ?,,ja też pierdola bo zapomniałam ,że środa świąteczna ..

wnuczki tak ,stale by siedziały. a teraz gdy doszedł taki piękniś..

Blaski i cienie nowego życia 12:46, 24 sie 2018

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Ula pokaż ten żółty kosmos,bo ja mam i jest dużo nasion ale nie wiem czy o taki ci chodzi.
Hort, masz piękne u mnie słońce wszystkie przypaliło
A na hort. odemnie robisz miejsce?

Kosmos zółty wygląda teraz masakrycznie. Sama zobacz. Niby coś pozbierałam ale czy dojrzałe te nasiona to się na wiosnę okaże.

Hortki z jednej strony też mam w połowie ususzone więc nie będzie wiele przebarwień. A ogrodówka też ma zasuszone kwiatki. Dla Anabel szykuję miejsce oczywiście Urządziłam tam podręczny kompostownik.

Gożdzikowa - wiejski ogród 12:40, 24 sie 2018

Do góry
Ewo to Hameln i Moudry...dasz wiarę ,że woda tylko ta co niebiosa dały

Ogród z górskim akcentem od zera 12:37, 24 sie 2018

Do góry
Witajcie
Rok temu zaczęło spełniać się moje marzenie - kupiłam działkę, na której powoli zaczyna powstawać dom, a równolegle z nim będzie kształtować się ogród. Za progiem jesień i zima, które uważam za dobry czas do rozpoczęcia planowania i rozmyślania o ogrodzie, a swoje pomysły będę stopniowo umieszczać w tym wątku .
Poniżej załączam prostą mapkę działki z usytuowaniem domu.

Dokładnie wyobrażam sobie klimat i kolory, jakie powinny panować w tym ogrodzie, jednak określenie konkretów, czyli kształtów rabat, ścieżek, dobór i zestawienie ze sobą roślin tak, aby miało to ręce i nogi jest już znacznie trudniejsze . Myślę jednak, że powoli i z Waszą pomocą uda mi się to zrobić.

Moje założenie:
1. Szablonem ogrodu mają być rośliny zimozielone, głównie iglaste, ponieważ bardzo zależy mi na tym, by ogród był żywy przez cały rok. Niesamowicie zauroczyły mnie choiny kanadyjskie, szczególnie odmiany karłowe. Od zawsze marzy mi się też kosodrzewina. Jak myślicie, czy to dobre połączenie? Będę poszukiwała też czegoś nieco większego, prawdopodobnie drzew do 3m wysokości.
2. Rośliny kwitnące przede wszystkim na biało, z dodatkiem fioletu i żółci. W dużej ich części stawiam na byliny i rośliny cebulowe.
3. Ogród powinien być spójny z wnętrzem domu, które będzie nowoczesne z elementami rustykalnymi. Pojawią się w nim naturalne materiały - kamień i dodatek starego drewna. Powinien wpasować się też w otoczenie domu. Przeciwna strona drogi jest zarośnięta brzozami, które pojawiają się także na sąsiedniej działce. Chciałabym, aby te drzewa zagościły w ogrodzie, jednak w nieco niższych odmianach .
4. Kocham góry i las, dlatego chciałabym odrobinę nawiązać do tego w ogrodzie np. obecnością kamieni i odpowiednich roślin.
5. Część ogrodu będzie przeznaczona na owoce, warzywa i zioła. Pojawi się też tunel na pomidory i paprykę. Całą część uprawną chciałabym oddzielić od części ozdobnej np. za pomocą niskiego murka.
6. Wśród kształtów rabat i ścieżek raczej będą dominowały kąty proste, ale rośliny w nich będą posadzone nieregularnie.
7. Z czasem chciałabym przemycić do ogrodu trochę wody w formie niewielkiego źródełka lub strumyka, ale to zdecydowanie na później .

Zalety i problemy:
Dużą zaletą jest ziemia dobrej klasy. Nie stoi w niej woda, jednocześnie w czasie upałów pod powierzchnią utrzymuje się delikatna wilgoć. Warzywa i owoce rosną genialnie, niestety chwasty również. Największym problemem jest ogrom perzu, skrzypu i wielu innych chwastów. Odrzucam opcję z potraktowaniem ich Roundupem, poszukuję mniej inwazyjnego i bardziej naturalnego sposobu. Słyszałam o przykrywaniu kartonem na zimę. Czy ktoś próbował lub ma inne pomysły lub doświadczenia?
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:36, 24 sie 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Basiu, ślicznie wszystko wygląda, bujnie mimo suszy
Jak tam róże?

Ewo...susza ,upaly a ja prawie nie podlewam ..tylko to co już widzę ,że mdleje

roże żyją,wszystkie miały kwiatki

wielkością krzaczka wyglądają podobnie jak Rene de Violettes

Ogród w remoncie 12:24, 24 sie 2018

Do góry
Żeby nikt nie pomyślał ,źe nic nie robię

Mam nadzieję za trochę na ładniejsze widoki ,ale takie też wstawiam co by nikt nie myślał ,że się samo robi
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:19, 24 sie 2018

Do góry
gobasia napisał(a)

Wow, ale piękne te Pennisetum Jakie to?

Gożdzikowa - wiejski ogród 12:14, 24 sie 2018

Do góry
i teraz zapraszam na odpoczynek w cieniu drzew zatoczyliśmy koło
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:05, 24 sie 2018

Do góry
następny zakret

Mój ogród pod lasem 12:01, 24 sie 2018

Do góry
malgol napisał(a)

Bardzo klimatyczne fotki Małgosiu,dawno mnie tu nie było tzn nie odzywałam się ale czytam w miarę na bieżąco . Co to za trawka na ostatnich zdjęciach,ta niska na pierwszym planie?
Za drzwiami do ogrodu... 12:00, 24 sie 2018

Do góry

ANIU czy ta ścianą jest nowa ? Śliczna
Tzn pomalowana teraz ?
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:55, 24 sie 2018

Do góry
i dalej

Wizytówka - moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 11:55, 24 sie 2018

Do góry

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:48, 24 sie 2018

Do góry

Renatko, z tych cisów na wprost to będzie docelowo zwarty żywopłot?
Bo ja jestem na etapie przesadzania cisów żywopłotowych. I powoli zaczynam myśleć o odległościach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies