Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Blaski i cienie nowego życia 19:48, 23 paź 2018

Do góry
Zebrinus nawet zakwitł

Skąpana w słońcu 19:46, 23 paź 2018

Do góry

W zielonej aptece 19:45, 23 paź 2018

Do góry
W tym samym czasie w innym zakątku
Skąpana w słońcu 19:43, 23 paź 2018

Do góry
Bouquet Parfait

Bonica

Blaski i cienie nowego życia 19:43, 23 paź 2018

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Ula Wszystkiego co najlepsze, niech Ci kwiatki rosną i się rozmnażają, dużo sił, wytrwałości, optymizmu a wszelkie kataklizmy niech Cię omijają i najważniejszego to Zdrówka i miłości

Pięknie Ci wszystko rośnie, dużo zmian i pracy widze, u mnie zakwitły pierwszy raz zebrnusy i są boskie, no i pamiętasz jałowca co mieliśmy go ciąć? To melduje jest przycięty i fajnie teraz Wkrótce wróce to pokaże. Buzka

Danusiu, czytam i cieszę się że dałaś znaki. Więc kwiatek zostawiam prawdziwie nadal kwitnący, w tym sezonie róże zaskakują
To parkowa, łodyga ma 1.5m podobnie jak Chopin.
W zielonej aptece 19:41, 23 paź 2018

Do góry
Pszczółko,poczekam na Twoją profesjonalną prezentację tej hortensji

09 pażdziernika była u mnie jeszcze taka koronkowa i pozostanie koronkowa do wiosennego ścięcia
Ogród w budowie - nieustającej 19:38, 23 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przybyłam z powodu dalii i astrów. Ten Calliope to chyba mam, pasuje z opisu. Dobrze że posadziłam z tyłu rabaty,bo wysoki jest. Też chętnie będę dosadzać astry.

Te najstarsze u mnie super rozrośnięte w dobrej glebie i pięknie poprzetykały się z sąsiadami Te świeżo sadzone - wyjątkowo obficie wyglądają. Kocham astry i jesień

Ale tempo wzrostu różnych astrów jest bardzo, bardzo różne, jedne mają rozłogi, jak Calliope, inne tworzą zbitą kępkę, jednak zawsze na końcu łodygi tworzy się bukiet kwiatów. Podobają mi się też takie strokrotkowate astry, które już nie nazywają się astry ale Kallimeris - lekkie, białe i bladobłękitne.
Kiedyś zrobiłam takie zdjęcie - talerz z odmianami astrów, chyba teraz już nie zmieściłabym wszystkich na tym talerzu.

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 19:38, 23 paź 2018

Do góry
Agato,

No jeśli miałbym doradzić Tobie... to polecam klona Orange dream zwłaszcza za jego wiosenne przebarwienia listów - choć ma tendencje do przypaleń listków i nie nadaje się na miejscówki południowe w ogrodzie gdzie jest ekspozycja pełnego nasłonecznienia.
fotka z wiosny....

polecam odmianę klonu palmowego "Skeeter's broom" - każda miejscówka w ogrodzie jest dla niego...

bardzo pięknym okazem klona jest "Sango kaku" z ograniczeniem miejscówki pełnego nasłonecznienia...

a z dissectum to polecam najbardziej znaną dość wytrzymałą i w miarę dostępną na rynku odmianę czerwono listnego klona palmowego "Garnet". Stanowisko w ogrodzie to pełne słońce.....

odmianę klona 'Katsura' też posiadam w swojej kolekcji ogrodowej - odziwo wytrzymuje u mnie na miejscówce w pełnym słońcu fotka z jesieni...

ale polecam też Tobie MEGA odmianę klona palmowego 'Osakazuki', na ogrodzie u mnie rośnie w pełnym słońcu ( fotka - jesień)...

pozdrawiam
Jan

ps. mszyce wiosną atakują klony - to standard ale też i mączniak mimo to nie jet to aż taki problem.

Skąpana w słońcu 19:37, 23 paź 2018

Do góry
Kasiu (Kasia_CS) ja też lubię ostróżki. Niestety w tym roku dwie mi się zniszczyły.

Małgosiu (malgorzata_s...) szkoda, że czerwiec już za nami

Ula

A tera z wspomnienia z lipca, chyba to mój ulubiony miesiąc. Przede wszystkim jest ciepło i kolorowo

Lipiec

Za drzwiami do ogrodu... 19:34, 23 paź 2018

Do góry
marba napisał(a)
Jakie ładne grzybki. Nie potrzeba daleko chodzić na grzybobranie. Może po deszczu i u mnie coś wyrośnie. Wciąż czekam na wodę z nieba, nie pamiętam już kiedy ostatnio padało.

Basiu sama się dziwiłam ,że w taką suszę wylazły te maślaczki.Deszcz spadł dopiero wczoraj w nocy i dzisiaj pada od popołudnia.A nie było go chyba ponad miesiąc od ostatniego kropienia
A jak u ciebie też dzisiaj już pada ,czy dalej czekasz?

W zielonej aptece 19:33, 23 paź 2018

Do góry
White dome ma u mnie takie miejscówki

laurowisnia napisał(a)

Ja mogę napisać, że niespecjalnie, super sobie radziła w to lato.
Jedną będę przesadzać na wiosnę, miejsce czeka.

Agacie, wygląda na to, też sprawowała się dobrze.
Nieprawdaż, że przepiękna!?
Ogród w budowie - nieustającej 19:25, 23 paź 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Gabrysiu czy udało się ukorzenić tą Sally Holms???Wiesz, że w tym sezonie zakwitła trzykrotnie? Drugie kwitnienie tylko kilkoma kwiatuszkami, ale teraz dość obficie. A pierwsze kwitnienie bardzo obfite i długie było. To był jej rok

Niestety nie ukorzeniła się, bo zeżarła ją jakaś liszka, taka mała zielona objadła wszystkie listki po słoikiem, a że nie zamawiałam w tym roku żadnych róż, to dalej nie mam.
Cieszę się, że ma się dobrze u Was, jest piękna.
Muszę się pocieszyć białymi kosmosami, trochę są podobne.

Ogród z rzeźbą 19:23, 23 paź 2018

Do góry
Zana napisał(a)

Dzisiaj za to pochmurno, w W-wie deszczowo, w ogrodzie przez tydzień jesieni przybyło. Jesiennej melancholii inne wydanie

No, to zdjęcie to jak obraz. Nie wspomnę o kompozycji. Pięknie! Uściski zostawiam.
Ogród w budowie - nieustającej 19:22, 23 paź 2018

Do góry
Tamaryszek napisał(a)
Gabrielo, podoba mi się Twój nowy, ceglany zakątek. To chyba będzie najbardziej elegancki warzywnik, jaki widziałam. Czy pod kranem będzie ozdobny zbiornik czy użytkowy, do podlewania warzywnika?
I jeszcze pytanie do Pani Prezes o lilaka Krasawitza Moskwy - co o nim sądzisz? Czy po kwitnieniu ten krzew będzie ładny?

Inspiracją był ogródek królowej Bony na Wawelu, on będzie nie tylko elegancki ale w miarę bezobsługowy, do tej pory śmierć mnie zagryzała przy plewieniu dookoła skrzyń, szparagów i porzeczek.
Pod kranem będzie zbiornik ozdobny, z kranu będzie ciurkać woda w obiegu zamkniętym. Choć może konewką będzie można zaczerpnąć czasami.

Krasawica Moskwy - jest piękny, z pełnymi kwiatami, różowy w pąkach, potem róż zmienia się w biel. Sadziłam go dwa razy i dwa razy umierał, za każdym razem jako spore drzewko, po kilku latach, nie zdarzało się to innym odmianom, mojego ogrodu Krasawica nie pokochała.
Czy idziesz Izo w lilaki? I nie pamiętam - czy Ty masz dalie w ogrodzie?

Ogród w budowie - nieustającej 19:19, 23 paź 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)

a) zrobiłam zdjęcia każdemu kwiatkowi,
b) wydrukowałam małe obrazki i opisałam kolor, wysokość dalii i kolor liści, o ile są czarne.
c) każdy obrazek opakowałam w foliówkę, używając zszywacza żeby powstał zgrabny prostokącik,
d) pocięłam na kwałki sznurek,
e) ponieważ każda foliówka ma dziurki, przeciągnęłam przez nie sznureczek i zawiązałam,
f) wykopując dalie jeszcze z kwiatami (przymrozku u mnie nie było), do każdego kawałka pozostałego po obcięciu pędu przywiązałam obrazek,
g) zwiozłam dalie do mojej idealnej piwnicy,układając je tak, by folia nie dotykała bulw.

Obrazki i sznurek będą wielorazowego użytku. Okropnie z siebie jestem dumna

Super pomysł Gratuluję! też jestem dumna z Ciebie!!
Ogród w budowie - nieustającej 19:16, 23 paź 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Wszyscy pytają dlaczego róże przesadzasz i domagają się więcej dalii

A ja wiem.

Więcej dalii, lubię pojedyncze, pszczoły też je lubią, a Ty?

Ogród w budowie - nieustającej 19:13, 23 paź 2018

Do góry
mira napisał(a)
35 odmian dalii - myślę sobie ale będzie spektakl - nawet z tą obrzydliwą

a tu masz ledwo 3 bidy doliczyłam
żółta z białymi końcami, ja mam taka samą tylko różową ale nie wiem czy to nie obrzydliwy kolor

astrowa z trawami miodzio
dlaczego róże przesadzasz - chyba nie historyczne

pozdrawiam

Ty masz więcej dalii, widziałam. Róże wytłumaczyłam wyżej. Różowy nie jest obrzydliwy, choć kiedyś tak myślałam.

Teraz lepiej?

Ogród pod lasem 19:10, 23 paź 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Kwarteciku,

znasz nazwę tych dalii? Zwłaszcza tego żółtego pomponika? Te dalie pięknie skomponowałaś w bukiecie i w wazonikach! Kocham dalie!

EDIT: jest i światło i cień i piękne zdjęcia oddające tę zwiewność osadzoną na mocnych roślinach.

Ta ciemnofioletowa wygląda mi na Thomas Edison. Reszty nie znam.
Jest wielka, wymaga podpór, kwiat też ma duży ale przepiękny w kształcie i kolorze, taki biskupi

Pszczelarnia 19:09, 23 paź 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Haniu, w przyszłym roku spróbuję połączyć 'Platinum Blonde' z 'Kenora Macob':

Podoba mi się to radosne połączenie. Do naukowych rozważań mi daleko bo skupiam się na najprostszych i naturalnych rozwiązaniach i takich które są w zasięgu moich możliwości.
Ogród w budowie - nieustającej 19:07, 23 paź 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Nie zazdroszczę przesadzania dużych okazów różanych. Co spowodowało taką decyzję? Jak budowa, pewnie już szczęśliwie zakończona? Rabaty z astrami urzekają a kolekcja jak czytam ciągle się powiększa. fajnie Lubię je za absolutną bezobsługowość

Róże do przesadzenie pochodzą z resztek nieudanego ogródka jekyllowego i kilka niskich sztuk spod altny, gdzie się męczą. Róze na rabatach i szpalery historycznych będą nietknięte.
Wypadałoby policzyć astry, rzeczywiście sporo ich już jest.

Dziś zanim się rozlało i rozwiało na dobre, było nawet przyzwoicie, dosadziłam resztę cebul.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies