Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:11, 19 sie 2018

Do góry
Dalia jest fajnym kwitnącym dopełeniem rabaty, szkoda, że pomylona odmiana - ta, którą planowałam byłaby bardziej spektakularna, bo ma dużo większe kwiaty

Marchenzauber ma kwiaty piękne na każdym etapie rozwinięcia

Okno na ogród 21:10, 19 sie 2018

Do góry
UrsaMaior napisał(a)

No to trzeba się złapać, daleko nie mamy.
Jaki Ty masz porządeczek! Zazdroszczę, mnie się chaos jakoś dziwnie trzyma
A brzydkimi kawałkami się nie smutaj, każdy ma

Dzięki. To prawda lubię porządek i w domu i w ogrodzie. Teraz to już jest ładnie.

Dla ludzi o mocnych nerwach - Tak było kilka lat temu:

Rozpoznawanie chorób i szkodników 21:07, 19 sie 2018

Do góry
Dobry wieczór! Jestem od dwóch sezonów posiadaczką pięciu hortensji diamond rouge. Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc w zidentyfikowaniu szkodnika lub choroby,która je zaatakowała, gdyż sama nie potrafię sobie z tym czymś poradzić i trwale wytępić. W załączeniu przesyłam zdjęcia. Już po zakupie zauważyłam, że na każdym z pięciu krzewów znajdują się pojedyncze listki lekko żółte z czarnymi plamkami na obrzeżach, ale sądziłam, że może były źle przechowywane. Teraz już wiem, że prawdopodobnie kupiłam je zaatakowane jakimś szkodnikiem, którego teraz nie mogę się pozbyć. Stosowałam od wiosny do połowy lipca następujące opryski:
-Substral Naturen Multi insekt,
Saprol-grzybobójczy,
Topsin M500 sc-na plamistość,
Mospilan 20 Sp.
Po żadnym z tych preparatów nie zauważyłam zdecydowanej poprawy.
Tydzień temu na dwóch z pięciu hortensji zauważyłam duże pajęczyny z dużą ilością małych czarnych pająków. Na jednej hortensji na pajęczynie był także kokon wielkości pół centymetra. Chwasty (mlecze), które rosną obok jednej z najbardziej zainfekowanych hortensji dostały jakiś dziwnych bordowo-brązowych plam i finalnie usychają tak jak liście hortensji.
Rośliny podlewam co dwa tygodnie Magiczną Siłą Substral. Tylko dzięki temu mają siłę rosnąć i od zakupu zdecydowanie zwiększyły swoją objętość.
Jednakże jeśli w przyszłym sezonie też będę miała tego szkodnika, to będę musiała je usunąć, choć będzie mi ich strasznie żal, bo na prawdę ładnie wyglądają.
Proszę o pomoc, bo naprawdę nie wiem z jakim przeciwnikiem walczę i jakim preparatem mogę go skutecznie pokonać.

Pozdrawiam serdecznie Magda.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:07, 19 sie 2018

Do góry
Dostałam od przyjaciół skrzyneczkę pomidorków do spróbowania
Takie kolorowe
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:05, 19 sie 2018

Do góry
Muszelka napisał(a)
Z ogromną przyjemnością obejrzałam zdjęcia Twojego ogródka. Jest bardzo zadbany i taki... kobiecy
Ślicznie... Tylko usiąść w altance i cieszyć się życiem
Fajne określenia dałaś mojemu ogródkowi " kobiecy ". Nigdy tak o nim nie pomyślałam, ale bardzo mi się to określenie spodobało. W altance spędzam dużo czasu, tam długo jest cień najpierw od domu, później od bardzo wysokich świerków. Z dala od drogi wśród ptasich śpiewów, można tam siedzieć godzinami.
Za miłe słowa dziękuję.

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:05, 19 sie 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Bardzo ładne kanciki lubie taki uporządkowany teren

No od razu trawnik, nawet nasz niezaspecjalny, nabrał charakteru

Jeszcze dziś z rana fotki trzasnęłam

Ogród w remoncie 21:04, 19 sie 2018

Do góry
Ostatnio mam takich gości

Właściwie to prawie domownicy,wieczorkiem wychodzą i piją wodę z poidełek dla gołębi M. Musimy tylko psy odganiać żeby im krzywdy nie zrobiły ale chyba powoli przyzwyczajają się do nich ,dziś nawet nie szczekały na nie
Nieśmiałe pierwsze kroki 21:04, 19 sie 2018

Do góry
Odważę się wrzucić kilka fotek moich zmagań

Okno na ogród 20:58, 19 sie 2018

Do góry
HannaR napisał(a)

Witam również,
U Ciebie też bywałam. Czy to nie u Ciebie czytałam o członku rodziny, który ma smykałkę do wyrobów z metalu?
Widzę, że lubisz kolorowo. Ja u siebie mam bardziej zielono-zielono, choć w tym roku eksperymentowałam z biało-żołtą rabatą - po zachwyceniu się jednym z ogrodów pokazowych z Chelsea.

Oto efekt moich prób.

Tak, syn ma spawalniczą smykałkę Bardzo lubię kolor w ogrodzie, dodaje dużo energii ale również wycisza Jeśli lubisz kolory nie bój się ich używać
Podoba mi się to połączenie kolorów
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:55, 19 sie 2018

Do góry

Kochani poradzcie proszę jakie drzewo będzie pasowało na zaznaczonym miejscu? Wg projektu była zwykła wierzba ale po zeszłorocznej wichurze niestety połamaną musielismy wyciąć. Po prawej stronie rośnie tulipanowiec. A po lewej jest zaplanowane miejsce na hustawkę. Pomiędzy drzewami na wiosnę chcemy posadzic rododendrony. A pod samym brakującym drzewkiem pennisetum. Myślałam o ambrowcu, fagus purpurea. Ale nie upieram się przy tym wyborze. Jestem otwarta na nowe propozycje. Dodam jeszcze że jest wystawa południową czyli dużo słoneczka
Działeczka Asi :) 20:53, 19 sie 2018

Do góry

I starczy, bo ciągle te same ujęcia
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:52, 19 sie 2018

Do góry
szemusia napisał(a)
Dorotko, ale zielono u CIebie
U mnie trawnik niemal wysechł, dopiero teraz zaczyna się regenerować.

Chyba jednak lubisz biały kolor, na fotkach widać, że jednak przeważa w donicach

ps. śliczna z Ciebie blondyneczka
W tym roku mam co jakiś czas deszcz, który ratuje ogród. Nie zawsze tak bywa, już dwa razy miałam mocno przysuszoną trawę. W niektórych miejscach wyschła całkiem i nowa nie chce wzejść.
Biały i różowy w kwiatach to moje ulubione kolory dlatego takich jest najwięcej. Do niedawna mój naturalny kolor włosów był znacznie ciemniejszy, od leków włosy zrobiły mi się całkiem białe ( dobrze że nie wyszły). Nie mogę się do nich przyzwyczaić.

Działeczka Asi :) 20:50, 19 sie 2018

Do góry
Przedziwny Ogród 20:47, 19 sie 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie bardziej niż ja, tu na forum mnie podstaw naumieli

Widzisz ile tu można się nauczyć....?

Okno na ogród 20:45, 19 sie 2018

Do góry
AgataM napisał(a)
Witaj Haniu Przyszłam się przywitać Zapowiada się bardzo ciekawie.... Widać, że masz smykałkę ogrodową Świetnie komponujesz rośliny Twój ogród ma klimat..... Będę zaglądać
Pozdrawiam cieplutko

Witam również,
U Ciebie też bywałam. Czy to nie u Ciebie czytałam o członku rodziny, który ma smykałkę do wyrobów z metalu?
Widzę, że lubisz kolorowo. Ja u siebie mam bardziej zielono-zielono, choć w tym roku eksperymentowałam z biało-żołtą rabatą - po zachwyceniu się jednym z ogrodów pokazowych z Chelsea.

Oto efekt moich prób.

Działeczka Asi :) 20:44, 19 sie 2018

Do góry
Działeczka Asi :) 20:42, 19 sie 2018

Do góry
Ogród wśród pól i wiatrów 20:41, 19 sie 2018

Do góry
AgataM napisał(a)
Witaj Jolu Twój Ogród to urodnik w każdym calu. Wszystko w nim mnie zachwyca, od niesamowitej roślinności do perfekcyjnego porządku. Gratuluję doskonałej ręki w jego tworzeniu.
Pozdrawiam cieplutko

Witaj Agatko Dziękuję Ci bardzo za przemiłe słówka, jednak prawda nie jest taka różowa Duży kłopot mam w tym roku z trawnikiem. Strasznie słaby jest, a wiadomo, że to on tworzy tło dla roślin. Rozglądam się za jakimś sensownym wertykulatorem, bo bez tego to jednak ciężko. Poza tym ogólnie rośliny bujnęły, więc więcej przycinam niż wsadzam No i oglądam różne dziwy w ogrodzie

Jeżówki z czapeczką - do usług

To mój ostatni cudak, hehe
Działeczka Asi :) 20:40, 19 sie 2018

Do góry
Dwa dni nie byłam na działeczce, bo padało, później było mokro
Dzisiaj pogoda dopisała
Kilka dzisiejszych pstryczków

Przedziwny Ogród 20:29, 19 sie 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Piękna ta pastelka U mnie trawnik też ma placki chociaż aż takiej suszy nie było.
Hortki podpór potrzebują Emuś spawarkę kupił i będzie kombinował aby jakieś ładne zrobić

Pastellka wypuściła ponad metrowe pędy z pąkami kwiatowymi, góruje nad rabatą.
Hortensje pokładają się pod ciężarem wielkich kwiatów. Tez poproszę syna o podpórki.
Pozdrawiam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies