Nie gdniewajcie się jeśli nie odpowiadam wszystkim lub nie odmachuje. Nie da rady.... Jeśli chcę być w Waszych wątkach trzeba prowadzić program naprawczy ....
Aniu chwasty wiosną rosną szybciej niż wszystkie inne rośliny.... Od 5 lat przekonuje sie o tym.... A w poprzednim ogrodzie myślałam, że chwasty nie istnieją.....
Liście grabów zawsze zostaja w nózkach, fajnie ściólkują i sie rozkladają. Mam już jakąs koncepcję na kamienie przy tarasie ale mi sie nie spieszy. Najbardziej chyba lubię planowanie. Stoję nieraz tak 15 min i gapie sie na rabatę i dumam.... A zimą to już cały ogród w myślach zmieniam
Kindzia piekniej Twój ogród w oczach
Stipy u mnie przezimowały już drugą zimę, ale mam je przykryte grubą warstwą kory. I tak chyba najbardziej kocham wszelkie odmiany carex'ów. Śmiałka nie znam, zapytaj może Magnoli?
Larwy opuchlaka są białe , bez nózek i nieruchome, mam ich dużo, znamy się dobrze pędrakow znalazłam tylko kilka, przeraziłam się gdy zobaczyłam pędraka guniaka czerwczyka był wielki... Pędraki są ciemniejsze, niekiedy bardziej brazowawe lub szarawe i maja nózki. Czy jedno czy drugie będzie podżerało korzenie roslin. Czytam często, ze pedraki upodobały sobie trawniki, opuchlaki raczej żurawki.
Najpierw lałam z konewki.... Powinnam opryskać..... A ja wlałam do dozownika nawozów do magicznej siły i opryskałam cały ogród..... Kupiłam dwa litry na ok 200m2 ... I polałam po wszystkich rabatach za wyjątkiem trawnika...
Ale na stronie EMA przeczytałam, że sorzedają taki dozownik do EMA i Nicieni... Więc za leniwa jestem aby robić oprysk albo lać z konewki...
Jak patrzę na rabatę przed domem, to wiem co czujesz jesteś szczęsliwa i dumna z miesiąca na miesiąc będzie jeszcze piękniej a Ty będziesz nabierać chęci do dalszych prac.
Za numerem 1 i 2 też oddałabym glos. Na mojej liście jest jeszcze anabell, mam odmianę incrediball.
Nie zachwyca mnie ani grandiflora ani magical moonlight. I mam mnostwo ogrodowych ale mam inny klimat sorry taki mamy klimat...
Agnieszko czy żagwin przetrwałby na rabacie, która jest podlewana zraszaczami z trawnika? Czy byłoby dla niego za mokro? Nadmieniam, że mam cięzką , gliniastą glebę.