Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Kasiek 22:47, 03 kwi 2014

Marzena2007 napisał(a)

Kasia ja się nadal boję, że nie powinnam teraz polać nicieni....

Poczekalabym z nicieniami do okolo 2 tygodni...ale to tylko moje zdanie...Niech E. dobrze wsiaknie w ziemie, zniszczy to co na wierzchu, reszta zajma sie nicienie. Dobrze nawilzaj ziemie i sie nie martw
Madzenka 22:47, 03 kwi 2014

Nie gdniewajcie się jeśli nie odpowiadam wszystkim lub nie odmachuje. Nie da rady.... Jeśli chcę być w Waszych wątkach trzeba prowadzić program naprawczy ....
Madzenka 22:58, 03 kwi 2014

Dla Kolagn wykaz roślin

Za trzmielinami żywopłot z cisa
Latem i jesienią będą za nimi z zawilce japońskie honorine jobert (teraz są ścięte i dopiero wypuszczają pierwsze listki)
W nogach trawa carex buchanani - ścięta nie widać, wystają liscie tulipanów
W nogach czerwono ulistnione - kiścień zeblid
Na przodzie rabaty carex morrowi

Po lewej stronie kule bukszpanowe, przed nimi azalie. A kiedyś byly tu żurawki.... Będą znów gdy wygram walkę z opuchlakami
Zdjęcie z lata

Madzenka 23:01, 03 kwi 2014

Kasiek napisał(a)

Poczekalabym z nicieniami do okolo 2 tygodni...ale to tylko moje zdanie...Niech E. dobrze wsiaknie w ziemie, zniszczy to co na wierzchu, reszta zajma sie nicienie. Dobrze nawilzaj ziemie i sie nie martw

Tak myslę, że dwa tygodnie to dobry okres
Leje wodę codziennie.... Ale mi rośliny po tym urosną...
monteverde 23:03, 03 kwi 2014

Marzena2007 napisał(a)

Aniu chwasty wiosną rosną szybciej niż wszystkie inne rośliny.... Od 5 lat przekonuje sie o tym.... A w poprzednim ogrodzie myślałam, że chwasty nie istnieją.....
Liście grabów zawsze zostaja w nózkach, fajnie ściólkują i sie rozkladają. Mam już jakąs koncepcję na kamienie przy tarasie ale mi sie nie spieszy. Najbardziej chyba lubię planowanie. Stoję nieraz tak 15 min i gapie sie na rabatę i dumam.... A zimą to już cały ogród w myślach zmieniam

tak samo robię, dzisiaj z bodziszkami latałam po całym ogrodzie, a to wysokość a to kolor żeby pasował, sąsiadki jak patrzyły to myślały, że ze mną coś nie tak
Kasiek 23:08, 03 kwi 2014

Marzena2007 napisał(a)

Tak myslę, że dwa tygodnie to dobry okres
Leje wodę codziennie.... Ale mi rośliny po tym urosną...

I na zdrowko Obserwuj co wylazi i w jakiej ilosci i opowiadaj nam alem ciekawa efektu
aneta230972 23:15, 03 kwi 2014

Marzenko zaglądnij proszę do mnie. Może ta Twoja Ema poradziła by sobie z paskudami , które mam w ogrodzie? Ale co skoro te larwy są praktycznie wszędzie gdzie kopię . Pryskać wszystko? 50 arów?
Ja chyba oszaleję .
ana_art 06:30, 04 kwi 2014

Ale cisy za trzmieliną ładniutko podrosły
nie czytałam nic o Emach, Kasia pisze 'obserwuj co będzie wyłaziło' znaczy się co ma wyłazić??
Madzenka 06:35, 04 kwi 2014

ana_art napisał(a)
Ale cisy za trzmieliną ładniutko podrosły
nie czytałam nic o Emach, Kasia pisze 'obserwuj co będzie wyłaziło' znaczy się co ma wyłazić??

Z cisów rzeczywiscie jestem zadowolona i wbrew potocznym opiniom baccata rosnie naprawdę szybko. Kiedys pokazwyałam jak corocznie mi przyrasta. Licze na równiutką ścianę w tym roku

Aniu robale nie lubią zapachu i środków zawartych w preparacie, wyłaża opuchlaki i drutowne na powierzchnię gleby. Potem są wyjadane przez ptaki. Dlatego tak ważne jest utrzymywanie wilgotności aby preparat dobrze spenetrowal ziemię. Efekt powinien nastąpić po 3-4 dniach. Myśle że to jest na tyle bezpieczny środek, że po nicieniach teź będę go powtarzala. Dostalam info z. Koppert, że można stosować po nim nicienie.

Nie wiem gdzie o tym czytałam, być może w którymś z materiałów dla rolników prowadzących uprawy ekologiczen. Poczytaj tutaj o składzie, produkt jest bezpieczny i ma jeszcze działanie probiotyczne i p/grzybiczne.
http://sklepprobio.pl/pl/ema5-z-wrotyczem/54-ema5-z-wrotyczem-butelka-1-litr-.html

Po ubiegłorocznym laniu dursbanem, w czasie którego malo nie umarłam od smrodu tej chemii, stwierdziłam że predzej siebie, rodzinę, psa , wszystkie pszczoły i pożyteczne organizmy wytruję niż te opuchlaki. Gdyby chciaż walka zakończyła się pozytywnie to bym może się nie zdenerwowała. Ale skoro tak cięzka chemia, zresztą preparat nie ma na chwilę obecną pozowlenia do sprzedaźy.... To ja wolę przejść na naturalne srodki. A co tam, przynajmniej lepsze uprawy będe miala.... Przeczytałam 50 stron z opracowania Ministrerstwa. Rolnictwa jak dobre efekty daje więc ryzyka nie ma a jeśli nie pomoże to wpłynie na jakość gelby w moim ogrodzie, którą nękają choroby grzybowe. Sprawdzę działanie bo sama jestem ciekawa.
W miejscu gdzie miałam opuchlaki tulipany wyszły wyjątkowo rachityczne...

Tylko w maju zastosuję Apacz na dorosłe opuchlaki.

Aha i jeszcze mam kawę od. Kasi Bawarki do posypania pod roslinkami tylko najpierw muszę dosadzić żurawki aby wysypać rabaty kawą
Madzenka 06:46, 04 kwi 2014

I jeszcze tutaj opis działania preparatu. Oczywiście jest to material promocyjny producenta więć najpierw trzeba zweryfikować działanie. Dlatego testuję i dam znać czy warto.
http://www.zdrowa-ziemia.pl/rolnictwo/uprawy/141-opryski-ema-i-ema5
Na razie lałam preparat a potem będę robić opryski. Pachnie naszczęscie naturalnie, lekko alkoholem nie mialam obaw w czasie stosowania.