Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

monteverde 22:12, 03 kwi 2014

Masz rację Marzenko już drobne zielicho wyszło i trzeba wywalać, też mam kępki trawy, podagrycznika paskudy i mleczu i wszystko trzeba usunąć, bo szybko rośnie dobrze, że pod graby nie dajesz kamyków, ich liście mogą tam leżeć i będziesz miała od razu nawożenie kompostowe, albo do worków odkurzaczem wyzbierać żeby się rozłożyły
Madzenka 22:34, 03 kwi 2014

Kasiek napisał(a)

Calkiem mozliwe ze tak szybko dziala. Czekam na relacje i spostrzezenia

Kasia ja się nadal boję, że nie powinnam teraz polać nicieni....
Madzenka 22:36, 03 kwi 2014

Joaska napisał(a)
Madżenko ja też ciekawa jestem efektów eMa5 bo właśnie do mnie dotarł i planuję go użyć w sobotę , napisz coś więcej w jakich proporcjach lałaś??

Najpierw lałam z konewki.... Powinnam opryskać..... A ja wlałam do dozownika nawozów do magicznej siły i opryskałam cały ogród..... Kupiłam dwa litry na ok 200m2 ... I polałam po wszystkich rabatach za wyjątkiem trawnika...

Ale na stronie EMA przeczytałam, że sorzedają taki dozownik do EMA i Nicieni... Więc za leniwa jestem aby robić oprysk albo lać z konewki...
Madzenka 22:39, 03 kwi 2014

Jagodaa napisał(a)
Marzenko, Ty masz niestety w tym temacie doświadczenie: czy krewetki się ruszają po wyjęciu z ziemi? Chyba gdzieś czytałam, że larwa chrabąszcza się rusza, a opuchlaka nie, a moje paskudy były cały czas aktywne i ożywione. Łudzę się, że to nie opuchlaki. Znalazłam je luzem w ziemi, nie było blisko żadnych roślin, w zeszłym roku warzywnik.

Larwy opuchlaka są białe , bez nózek i nieruchome, mam ich dużo, znamy się dobrze pędrakow znalazłam tylko kilka, przeraziłam się gdy zobaczyłam pędraka guniaka czerwczyka był wielki... Pędraki są ciemniejsze, niekiedy bardziej brazowawe lub szarawe i maja nózki. Czy jedno czy drugie będzie podżerało korzenie roslin. Czytam często, ze pedraki upodobały sobie trawniki, opuchlaki raczej żurawki.
Madzenka 22:40, 03 kwi 2014

Konstancja30 napisał(a)
Madżen przeczołgałaś mnie tak okrutnie tymi magnoliami ... a ja taka z tego zadowolona jestem, że sama nie wiem czy wszystko ze mną ok ... ...
przyjrzałam się wiosennym fotkom ... i bardzo lubię Twój ogród wiosną ... widać teraz to co potem ginie w gąszczu dla "zdjęciowców" (w wolnym tłumaczeniu grupa mająca możliwość podziwiać to i owo tylko na zdjęciach ) ... no widać ... nie powiem do której kulki doliczyłam ... ale ich jest !!! i jakie cudne som ...

Iza w ubiegłym roku miałam 49 kulek..... Dokupiłam jesienią i wiosną kolejne.... Chyba min 10....
Madzenka 22:42, 03 kwi 2014

Kindzia napisał(a)
Zastanawiam się nad trawkami między kulkami...najpierw mnie stipy u Any zachwyciły, ale poczytałam, że nie zimują, teraz śmiałka znalazłam...wiesz coś o nim?

Aleś mnie połechtała...jeszcze rumieńce mam

A magnolek zazdraszczam, wiesz przecież

Kindzia piekniej Twój ogród w oczach
Stipy u mnie przezimowały już drugą zimę, ale mam je przykryte grubą warstwą kory. I tak chyba najbardziej kocham wszelkie odmiany carex'ów. Śmiałka nie znam, zapytaj może Magnoli?
Jagodaa 22:43, 03 kwi 2014

Marzena2007 napisał(a)

Alrwy opuchlaka są białe , bez nózek i nieruchome mam ich dużo, znamy się dobrze pędrakow znalazłam tylko kilka, przeraziłam się gdy zobaczyłam pędraka guniaka czerwczyka był wielki... Pędraki są ciemniejsze niekiedy bardziej brazowawe lub szarawe i maja nózki. Czy kedno czy drugie będzie podżerało korzenie roslin. Czytam, ze pedraki upodobały sobie trawniki, opuchlaki raczej żurawki.

W takim razie to były pędraki. Dzięki za szczegółowe wyjaśnienia.
Madzenka 22:45, 03 kwi 2014

monteverde napisał(a)
Masz rację Marzenko już drobne zielicho wyszło i trzeba wywalać, też mam kępki trawy, podagrycznika paskudy i mleczu i wszystko trzeba usunąć, bo szybko rośnie dobrze, że pod graby nie dajesz kamyków, ich liście mogą tam leżeć i będziesz miała od razu nawożenie kompostowe, albo do worków odkurzaczem wyzbierać żeby się rozłożyły

Aniu chwasty wiosną rosną szybciej niż wszystkie inne rośliny.... Od 5 lat przekonuje sie o tym.... A w poprzednim ogrodzie myślałam, że chwasty nie istnieją.....
Liście grabów zawsze zostaja w nózkach, fajnie ściólkują i sie rozkladają. Mam już jakąs koncepcję na kamienie przy tarasie ale mi sie nie spieszy. Najbardziej chyba lubię planowanie. Stoję nieraz tak 15 min i gapie sie na rabatę i dumam.... A zimą to już cały ogród w myślach zmieniam
Kindzia 22:45, 03 kwi 2014

Ja wiem, że Ty turzyce...jeszcze proso rózgowate znalazłam..Magnolia nie ma wątku, z tego co wiem. Do Bociusi polecę!!! Przecież kiedyś wróci...
Madzenka 22:46, 03 kwi 2014

Kindzia napisał(a)
Ja wiem, że Ty turzyce...jeszcze proso rózgowate znalazłam..Magnolia nie ma wątku, z tego co wiem. Do Bociusi polecę!!! Przecież kiedyś wróci...

Leć do Agniechy lub Malkul, tam często zagląda magnolia