Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

"W kolorze blue" 22:25, 28 gru 2015

Do góry
Widziałam Mój informatyk ma i leży z nim na komputerze, znaczy kot leży.
Łuki, bramki, przejścia 21:51, 28 gru 2015

Do góry
Ja mam Pilgrim i rośnie akurat tak, jak potrzeba na łuk.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:47, 28 gru 2015

Do góry
Widzę wpisy tu i ta,m na temat masowego składania życzeń. Wypowiedzcie się

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3040-skladanie-zyczen-swiatecznych?page=4#post_8
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:45, 28 gru 2015

Do góry
Widzę wpisy tu i tam na temat masowego składania życzeń. Wypowiedzcie się, proszę.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3040-skladanie-zyczen-swiatecznych?page=4#post_8
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:45, 28 gru 2015

Do góry
Carex, ale z miksu, sama nie wiem.
Składanie życzeń świątecznych 21:41, 28 gru 2015

Do góry
Ponieważ sprawa składania życzeń wraca, chciałabym, aby wypowiedzieli się jeszcze forumowicze na ten temat.

W tym roku ponownie mieliśmy wielki przypływ pojedynczych życzeń w wątkach, wklejanych niczym seria z karabinu maszynowego, ja nie nadążałam w każdym razie.

Teksty niektórych życzeń były bardzo religijne, zdjęcia czasem także bardzo religijne, a przecież tak naprawdę nie wiemy, kto jest po drugiej stronie ekranu, a może osoba innej wiary albo ateista? To też trzeba brać pod uwagę.

Potrzebny jest zdrowy rozsądek.

Nie chciałabym tutaj nikogo zniechęcić ani obrazić, ale kochani opamiętajmy się w tym co robimy.

Proponuję jak co roku:

- nie wklejać życzeń w pojedynczych wątkach
- wklejać życzenia w dziale "Rozmowy", gdzie z okazji każdych życzeń tworzę specjalny wątek. Wklejamy życzenia tam tylko raz Wątek jest przyklejony na górze, nietrudno go znaleźć.
https://www.ogrodowisko.pl/forum/30-pogaduszki

- osoby, które chcemy osobiście uhonorować specjalnym życzeniem - wysyłamy im na prywatną wiadomość
- wysilmy się nieco dobierając zdjęcie, aby było przynajmniej ładne i na temat.
- wkleić do regulaminu zakaz wklejania życzeń na wątkach ogrodowych. Na pw można wysyłać ile tylko dusza zpragnie

Nie byłam w stanie powstrzymać wklejania, bo osoby nie odpowiadały na wiadomość. Poddałam się. Mogłam zablokować, ale blokada działa tydzień, więc nie mogłam tego zrobić i pozbawić kogoś możliwości uczestniczenia w Forum.

Sprawa setek na wątkach:

- wprowadzić zakaz składania życzeń w okazji setki

Zalety tego działania

- czytelność forum
- oszczędność czasu, przecież wklejenie 500 życzeń kosztuje niemało czasu. Ja nie jestem w stanie nadążyć nad wklejaniem.
- przyjemny odbiór forum w okresie świąt
- oszczędność miejsca na serwerze
- brak "pustych" postów

Na razie wystąpiłam do admina o możliwość wysłania jednym przyciskiem wiadomości do każdego z tą informacją, ale nie wiem, czy to zrobi.

Taki mam dylemat w związku z prowadzeniem ogrodowiska i stale rosnącym zainteresowaniem, oraz komentarzami, że życzenia są nadużywane, nieprzemyślane, wklejane "z automatu" a nie od "serca".

Życzę nam w związku z tym spokoju,. Oczekuję zrozumienia i dostosowania się do mojej prośby.
Coś jeszcze, coś więcej... 19:32, 28 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Co robiłeś w ogrodzie? Chciało się? U mnie już szarówka

Wybrałem trochę kompostu i okryłem kilka róż Zostało mi też trochę gałęzi jodły, więc okryłem trzcinniki i kilka turzyc No i podlałem zimozielone rosnące pod dachem - i tyle Ogród u mnie na szczęście śpi, cebulowe co najwyżej mają tycie kły, byliny i róże ponownie nie ruszyły Powinno być dobrze, jak nie to będę mieć miejsce na coś nowego
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:06, 28 gru 2015
Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ot koleżanki nie powiedziały świeżynce o wątku życzeniowym.....regulamin złamałam.....nie wiedziałam

przeczytałam u MałejMi ...ale przeczytałam tez w twoim watku na str 580 taki wpis
Gardenarium napisał(a)
Sylwia, przeczytaj proszę wiadomość

Wątek życzeniowy jest tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6353-zyczenia-na-boze-narodzenie-i-nowy-rok-2015-2016

możliwe że w ferworze walki nie zauważyłaś? mnie sie wątek z życzeniami wyświetlił w powiadomieniach ...u mnie dałam link ...ale raczej tez na niego nie zwróciłaś uwagi

PS. czytam że jeszcze rośliny będziesz sadzić ...a pogoda raczej skończyła współpracować ...może powinnaś je gdzieś przechować do wiosny? ...ja tam bym nie sadziła do gruntu przed mrozami.
Ogródek Iwony 17:41, 28 gru 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)

nie wiem czy bym kompostem obsypywała? ...może jeszcze pracować i je za bardzo ogrzewać .....ale ...ja nie wyrocznia

też będę tegoroczne okrywać jutro i mam worek trocin obsypię ....a na wierzch żeby wiatr nie rozwiewał nasypie ziemi z worka ...część badyli możliwe, że będzie wystawać bo mam duże krzaki - przesadzane w tym roku...(10 st. morzu im nie groźna ..a jak będą większy nadawać to może tekturą falista opatulę?)

Justynko, a jak potem chcesz zebrać te trociny? Mam też trochę trocin.

Zapytałam się Danusi o te hortensje, odpowiedziała mi i wcale mnie to nie cieszy, bo nie mam gwarancji, że będą kwitły w następnym sezonie:
Gardenarium napisał(a)

Obawiam się,że nie wystarczą. To z mojego artykułu:

Najwięcej problemu jest z okrywaniem hortensji ogrodowej (H. macrophylla), ponieważ powinny one być właściwie sadzone tylko w tych rejonach, gdzie nie przemarzają. W chłodniejszych z reguły nie kwitną. W zasadzie wtedy żadne okrycie nie pomaga.

Stosowałam nawet okręcenie krzewu agrowłókniną, następnie kopczyk z kory na bryłę korzeniową i dodatkowo matę słomianą. Potem zdejmowałam je stopniowe w miarę ocieplania. Jednak po całkowitym odkryciu krzewów, nawet już w maju, następowały przymrozki i delikatne pączki wymarzały. Hortensja oczywiście nie zakwitła.

Dlatego wydaje się, że najlepszą ochroną jest dużo śniegu i gwarancja wiosny bez późnych przymrozków, ale to się zdarza bardzo rzadko. Pozostaje traktowanie tych hortensji jako kwiaty sezonowe i uprawa w donicach. Można je wtedy przechować w chłodnym pomieszczeniu, a na wiosną „podpędzić” np. w szklarni. Inne gatunki hortensji (poza H. macrophylla, H. aspera i H. quercifolia) nie muszą być okrywane, ewentualnie korzystne jest nasypanie małego kopczyka z kory lub liści.

Na ten moment poobcinałam gałązki bylin: wysokich złocieni i powtykałam naokoło hortensji. Przykryję gałązkami świerkowymi. Pomyslę o tych trocinach i tekturze.
Mam dwa gatunki tej hortensji:
Macrophylla Saffire - to właśnie mój prezent:

Druga hortensja - NN , to sadzonki od hortensji mojej siostry. Kwitnie u niej co roku. Może tej mrozy nie będą straszne? Posadziłam je w zaciszu.

edit: te ostatnie zdjęcia z jej ogrodu. Ja mam młode sadzonki, roczne.
Ogródek Iwony 16:56, 28 gru 2015

Do góry
Zakopczykowałam dziś róże.

Pomocne instrukcje podała Danusia tutaj:
Jak zabezpieczyć róże na zimę?

Gardenarium napisał(a) dziś
Pozdrawiam ostatniego dnia na plusie. Myślę, że chyba ciemierniki czas schować. Szkoda mi bardzo, tak pięknie zdobią.

Czas okrywać róże, kopczykować jeśli macie. Ja tylko obsypię cztery szt, co sadzone w listopadzie były. Reszta od lat nie kopczykowana i żyje.

Wszystko co oczekiwało (jesienne zakupy) mam podołowane w gruncie.

Kopczykujcie róże
Ogród Małej Mi - sezon 2015 16:28, 28 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pytanie do Cię

https://www.ogrodowisko.pl/watek/160-verbena-bonariensis-werbena-patagonska?page=28#post_3

Odpowiedziałam
Kolorowe liście 15:50, 28 gru 2015

Do góry
Dąb

Kolorowe liście 15:41, 28 gru 2015

Do góry
Acer palmatum 'Osakazuki'

Kolorowe liście 15:29, 28 gru 2015

Do góry
Klon palmowy

Kolorowe liście 15:28, 28 gru 2015

Do góry
Ambrowiec

Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 15:23, 28 gru 2015

Do góry
Walcz, takie trzymanie się staroci rękami nogami w erze przebudowy ogrodu do niczego dobrego nie prowadzi. Potem będzie żałowała, ja to wiem.

Mało kto ma świadomość, że żywopłot jest taki ważny.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:21, 28 gru 2015

Do góry
O, właśnie chciałam odesłać, ale Sebcio porzecznikował, jak po staremu

W zasadzie nie wystarczy, bo nie wiadomo, co wystarczy. U Marzenki to całkiem inna bajka, ogród ma w zupełnie innym klimacie niż ja i centralna Polska
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:18, 28 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W sumie i tak nie mamy co narzekać, tyle dobrego w pogodzie nas spotkało.
Musi się ochłodzić w końcu, ale ja naiwna jednak miałam nadzieję na taką zimę jak w grudniu Ło matko, ale naiwna jestem.

Ale przynajmniej mam ładnie poczyszczone w ogrodzie, teraz zmrozi.

ja też myślałam, że już zimy nie będzie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:15, 28 gru 2015

Do góry
W sumie i tak nie mamy co narzekać, tyle dobrego w pogodzie nas spotkało.
Musi się ochłodzić w końcu, ale ja naiwna jednak miałam nadzieję na taką zimę jak w grudniu Ło matko, ale naiwna jestem.

Ale przynajmniej mam ładnie poczyszczone w ogrodzie, teraz zmrozi.
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 15:13, 28 gru 2015

Do góry
Ja bym już wyciepała ligustr. I dała Smaragdy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies