Zbliża się Nowy Rok, mam uprzejmą prośbę o wklejenie życzeń wyłącznie:
jak kto woli, albo
- jeden raz w swoim wątku albo
- drugi raz w wątku ogólnym,
a nie mnożenie ich ponad wszelką miarę wszędzie, gdzie lubimy kogoś, albo ":jak leci" po kolei.
Przypominam: jeśli kogoś szczególnie lubimy - mamy inne narzędzie - prywatną wiadomość, albo być może telefon do danej osoby jeśli znamy ją prywatnie.
I nie jest to wyłącznie moja prośba a prośba wielu osób, które co roku uciekają z Ogrodowiska właśnie z tego powodu, albo są zniechęcone ciągnącymi się stronami z jednakowymi, przeklejanymi życzeniami.
To nie jest wyłącznie moja prośba, ani zakaz, ja niczego zakazywać nie lubię. Co roku to samo - otrzymuję takie wiadomości od Forumowiczów.
Zgadzam się z pomysłem wklejania życzeń w wątku do tego przeznaczonym.
Ale odnośnie ingerowania we wpisy poprzez usuwanie postów albo zakaz gratulacji setkowych czy robienia nieogrodowych wpisów już mam wątpliwości. Mnie już spotkało w przeszłości usunięcie posta i nie odebrałam wtedy tego miło, krótko mówiąc było to przykre, poczułam się zlekceważona. Poza tym teraz, w zimie, właśnie dzięki tematom niegrodowym wątki żyją, są charakterystyczne, mówią coś więcej o autorze. Wróci wiosna wrócą tematy ogrodnicze w naturalny sposób.
Merytorycznych porad oczekuję w wątkach tematycznych ale na naszych ogrodach chciałabym się po prostu spotkać z przyjaciółmi, pogadać o naszych ogrodach ale nie na sztywno, oficjalnie, tylko na luzie, oczywiście w granicy dobrego smaku.
Niestety trochę mi się przypomniały czasy cenzury...
a co na to ma regulamin, który akceptujesz przy rejestracji? I to nie jest nic nowego przecież.
5. Należy wypowiadać się zawsze na temat wątku oraz umieszczać nowe wątki w odpowiednich działach forum.
To forum ogrodowe, a nie portal plotkarski czy randkowy. Wizja ogrodowa już w tej chwili bardzo się rozmywa. Nie musi być sztywno, ale kochani, bez przesady. Kilka stron zasiadania wszystkich na kawę i ciasteczko u kogoś to chyba już przesada.
Mnie za bardzo to nie przeszkadza, jak widać bo nikomu nic nie napisałam nigdy, ale w okresie świąt muszę. Nie daję już rady.
Ja w tym roku wstawilam zyczenia w watku zyczeniowym dla wszystkich oraz drugi raz w moim watku dla "moich gosci"
Dlatego wlasnie ze powielanie setek zyczen w kazdym z watkow bardzo utrudnia pozniejsze przegladanie i szukanie informacji, lepiej by bylo umieszczac zyczenia w watku do tego przeznaczonym
Mam nadzieje ze nikt komu nie wpisalam w tym roku zyczen w watku nie pomyslal ze go nie lubie
To zasiadanie na kawki, czy ciasteczka, czy pogaduchy wynika moim zdaniem z tego, że O. łączy ludzi z tymi samymi zainteresowaniami. Teraz kiedy wiadomo, że z racji pory roku w ogrodach niewiele się dzieje ludzie mający ochotę spotkać się wirtualnie i utrzymywać kontakt rozmawiają na inne tematy. Inaczej O. działałoby w okresie od wiosny do jesieni a zimą nie byłoby wpisów. Ja sama nie mam w okolicy osób które dbają o swoje ogrody, ba nawet uważają, że to strata pieniędzy, czy dziwactwo jakieś. Nie mam od kogo się uczyć, czy czerpać rady.
Dobrze mi z Wami i sama czasem piszę coś nie na temat.
Co do życzeń fakt nie da rady do wszystkich wysłać. Nawet sama się zastanawiałam śledząc wpisy jednej osoby ile jej to czasu zajęło i tak chyba ze 3 godz kopiuj wklej. Więc jeden wątek z życzeniami jak najbardziej wskazany.