Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Do raju daleko - u Ewy 19:30, 21 lis 2018

Do góry

Do raju daleko - u Ewy 19:20, 21 lis 2018

Do góry
Obiecałam, więc wstawiam zdjęcia z mojego albumu o ogrodzie. Wprawdzie miałam to zrobić wcześniej, ale lepiej późno niż wcale

...uDany ogród 19:20, 21 lis 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Wczoraj sprzątałam skorupy, od mrozu kilka sztuk pękło, zgapiłam się.
A kwiatki pięknie ujęte, jak zwykle majstersztyk.

Gosiu ja tak zrobiłam kilka lat temu, do tej ppory nie mogę tego odżałować, bo już takich ozdób nie spotkałam...
Teraz zawsze przed czasem chowam moje graty.
Dziękuję, to stare zdjęcie.

Pamiętajcie o ogrodach 19:19, 21 lis 2018

Do góry
Tadeusz Śliwiak
Droga za widnokres

Nie na tym niebie, a i gwiazda nie ta,
Weszła mi w szkodę, poraziła oczy.
Wół stąpa ciężko, toczy się kareta.
Patrzeć, a droga w gęsty las się toczy.

W moim lesie, w moim południu,
Wrzosy chodzą po rudych pagórkach.
I już drzewa jesienią się trudnią
Wiatr się stroi w ich opadłe piórka.

U kapelusza powisają dzwonki,
Aby okłamać chromość wesołością.
Jakby żałobę pisać krojem czcionki,
Co na wesele zwykła spraszać gości.

Gdzie jest ten kamień, za który nie sięga,
Kolców i pokrzyw rozległy widnokres?
Gdzie trochę ciepła, co u stóp przyklęka
I rękawice osuszy mi mokre?

W moim lesie wygasły już światła,
Noc już w coraz większym płaszczu chodzi.
Z głogu kropli, ostatniej co spadła,
Zimy biała gwiazda się urodzi.

W moim lesie białe ognie płoną,
Rosną skrzydła śniegowej zawieji.
W moim lesie świt cały ze szronu,
W moim lesie jednak zima dnieje.

Z motyką na słońce 18:31, 21 lis 2018

Do góry

Darnią do dołu. Śniła mi się jeszcze przez tydzień ta robota...
Z motyką na słońce 18:26, 21 lis 2018

Do góry
Gruz ze starego domku ląduje w dole pod nowy
Z motyką na słońce 18:24, 21 lis 2018

Do góry
Pierwotnie domek miał stać na miejscu starego, lecz ze względu na ukształtowania terenu powstanie po drugiej stronie działki. Tak więc oto prawie skończony wykop pod ławę
Z motyką na słońce 18:18, 21 lis 2018

Do góry
Prawie posprzątane

taki stan był na dzień 18 marzec
Z motyką na słońce 18:16, 21 lis 2018

Do góry

O! i tyle widzieli ruderkę
Z motyką na słońce 18:14, 21 lis 2018

Do góry
Wrzucałam Wam już wcześniej fotkę zastałej altanki. Chronologicznie będę pokazywać. Tak więc:
Ogród pod akacjami 17:44, 21 lis 2018

Do góry
Witam

Pozdrawiam
...uDany ogród 17:17, 21 lis 2018

Do góry
pestka56 napisał(a)
Kolejny dzień rozpoczynam od zerknięcia do twojego ogrodu Zawsze pokazujesz coś nowego, jakbyś miała całe hektary do obfotografowywania.

Glicynia kwiecista Jesteś pewna, że to ta odmiana? Kupiłaś ze sprawdzonej szkółki?
Marczyński pisze, że ma groniaste kwiatostany o długości 20 cm. Złożone z pełnych fioletowych, pachnących kwiatów. Gdyby była szczepiona, zakwitłaby w 4 lub 5 roku od posadzenia. Twoja więc jest z pewnością z siewu. Stąd tak długo czekałaś na kwiaty. Mogła też nie do końca powtórzyć cechy rośliny matecznej stąd ma tak długie, jak piszesz, grona kwiatowe. Wklejam link przede wszystkim dlatego, że są poniżej opisu linki do filmów pokazujących jak ciąć glicynię
http://www.clematis.com.pl/pl/encyklopedia?view=plant&plantid=151

Kasiu miło i bardzo
Ja mam uczucie, że stale pokazuję to samo...chyba Was już zanudzam tymi samymi ujęciami.
Moja wisteria miała taka nazwę Violacea Plena syn. Black Dragon
Pięknie pachniała i miała bardzo długie grona. Według informacji na ulotce była szczepiona, ale zakwitła bardzo późno. Mam nadzieję, że teraz nie będę tyle czekać
Dzisiaj oglądałam film instruktażowy Marczyńskiego o obcinaniu. Zaraz zerknę na Twój link.
Dziękuję.
Znalazłam dwa stare zdjęcia odzyskane z karty pamięci, która mi padała dawno temu razem z kilkoma miesiącami zdjęć...
ale widać jak wyglądała

Blaski i cienie nowego życia 16:46, 21 lis 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Dni krótkie i już nie da się wyskoczyć na godzinkę czy dwie do ogrodu. Każda zmiana w dobrym kierunku nawet małymi kroczkami cieszy. Ja też małymi kroczkami dreptam do celu. A w dodatku ten cel nie zawsze jasno się przed nami odkrywa.
PS. W ostatnią sobotę wysiałam część kosmosów od ciebie. Podobno tak można. Wiosną się przekonamy czy to było słuszne.

Jestem ciekawa czy wzejdą. Powinny u mnie będą wszędzie z samosiewu. A Ty masz areał i jeszcze nierówny teren to podziwiam za pracę. U mnie równo, za to przekopanie każdego metra to mordercza praca i potem nawożenie kompostem przynajmniej przez 2, 3 sezony niełatwe. Jesienią chyba z 10 taczek nawiozłam i ciągle mało. Róże mam nieokopczykowane.

Miejsce z prac letnich - przystrzyżone i związane iglaki podsadzone drobiazgami z tyłu odsłoniła się magnolia Yellow River

Ogród Muszelki 16:42, 21 lis 2018

Do góry

I ostatnie trzy - z Lucerny. Przez chwilę trafiło mi się światło jak z obrazów Canaletto

Ogród Muszelki 16:28, 21 lis 2018

Do góry
Dla Krakusa

Ogród Muszelki 16:12, 21 lis 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Myślę, że telefonem zostało zrobione pierwsze zdjęcie, czy mam rację? Po przeanalizowaniu chmur na zdjęciach stwierdziłam, że robiłaś te trzy zdjęcia jedno po drugim, a chwilę przed, albo po trzasnęłaś jeszcze fotkę telefonem. Jakość wszędzie bez zarzutu.

Dorotko, niestety, zonk!
Czułam, że typ prawdopodobnie padnie na pierwsze zdjęcie (w LG), ponieważ jest na nim inne światło na chmurach. Też poszłabym tym tropem Ale to przypadek. Chmury w tym dniu były bardzo dynamiczne. Gdy robiłam to zdjęcie musiały na chwilę przesłonić słońce, co w rezultacie dało taki efekt.
Inny kąt padania światła spowodował, że filtr polaryzacyjny, który mam założony na obiektywie uwidocznił dno stawu (czego nie widać na pozostałych ujęciach).

Telefonem zostało wykonane ostatnie zdjęcie (w PD). Poszłam na drugi brzeg stawu i Pan Muszelek cyknął mi swoją komórką pamiątkowe zdjęcie - pajacyk w czerwonym ubranku to sem ja

Niżej wklejam to zdjęcie.

Za drzwiami do ogrodu... 15:24, 21 lis 2018

Do góry
anpi napisał(a)

Hahaha...! Przy okazji magą zrodzić się nowe pomysły...ale to niestety nie to
Uwaga podpowiedź...,która też może zmylić...

To będzie chyba aniołek w pięknym obramowaniu...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:13, 21 lis 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Oprócz czerwieni w oko wpadają żółtki/a.

Haniu, ile ma ten cyprysik groszkowy? W sensie wieku i wysokości/szerokości? Mam dwa takie posadzone na rabacie i zastanawiam się, czy nie będzie im tam za ciasno za jakiś czas.
W jakiejś szkółce widziałam taki egzemplarz kilkunastoletni fajnie formowany, mam nadzieje też się doczekać takiego

Biała czapka dla białej chryzantemy - przepiękna Natura to umie się dopasować
Brzoza - Betula 14:35, 21 lis 2018

Do góry

Ewa dasz radę
Pierwsza to Laciniata wystarczy (o ile się pojawią) wycinać dodatkowe przewodniki lub grubsze gałęzie boczne idące do góry
Druga to Yungii którą systematycznie podwiązując w pion wybrana gałązkę kształtujesz przewodnik i sylwetkę (tniemy oczywiście lipiec sierpień ). Jeżeli można poradzić sobie z silnie rosnącą Yungii to z Gracilis jeszcze łatwiej
Typografia ogrodu 13:56, 21 lis 2018

Do góry
A na razie jest tak
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies