Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

pestka56 08:56, 21 lis 2018

Kolejny dzień rozpoczynam od zerknięcia do twojego ogrodu Zawsze pokazujesz coś nowego, jakbyś miała całe hektary do obfotografowywania.

Glicynia kwiecista Jesteś pewna, że to ta odmiana? Kupiłaś ze sprawdzonej szkółki?
Marczyński pisze, że ma groniaste kwiatostany o długości 20 cm. Złożone z pełnych fioletowych, pachnących kwiatów. Gdyby była szczepiona, zakwitłaby w 4 lub 5 roku od posadzenia. Twoja więc jest z pewnością z siewu. Stąd tak długo czekałaś na kwiaty. Mogła też nie do końca powtórzyć cechy rośliny matecznej stąd ma tak długie, jak piszesz, grona kwiatowe. Wklejam link przede wszystkim dlatego, że są poniżej opisu linki do filmów pokazujących jak ciąć glicynię
http://www.clematis.com.pl/pl/encyklopedia?view=plant&plantid=151
dana1s 17:17, 21 lis 2018

pestka56 napisał(a)
Kolejny dzień rozpoczynam od zerknięcia do twojego ogrodu Zawsze pokazujesz coś nowego, jakbyś miała całe hektary do obfotografowywania.

Glicynia kwiecista Jesteś pewna, że to ta odmiana? Kupiłaś ze sprawdzonej szkółki?
Marczyński pisze, że ma groniaste kwiatostany o długości 20 cm. Złożone z pełnych fioletowych, pachnących kwiatów. Gdyby była szczepiona, zakwitłaby w 4 lub 5 roku od posadzenia. Twoja więc jest z pewnością z siewu. Stąd tak długo czekałaś na kwiaty. Mogła też nie do końca powtórzyć cechy rośliny matecznej stąd ma tak długie, jak piszesz, grona kwiatowe. Wklejam link przede wszystkim dlatego, że są poniżej opisu linki do filmów pokazujących jak ciąć glicynię
http://www.clematis.com.pl/pl/encyklopedia?view=plant&plantid=151

Kasiu miło i bardzo
Ja mam uczucie, że stale pokazuję to samo...chyba Was już zanudzam tymi samymi ujęciami.
Moja wisteria miała taka nazwę Violacea Plena syn. Black Dragon
Pięknie pachniała i miała bardzo długie grona. Według informacji na ulotce była szczepiona, ale zakwitła bardzo późno. Mam nadzieję, że teraz nie będę tyle czekać
Dzisiaj oglądałam film instruktażowy Marczyńskiego o obcinaniu. Zaraz zerknę na Twój link.
Dziękuję.
Znalazłam dwa stare zdjęcia odzyskane z karty pamięci, która mi padała dawno temu razem z kilkoma miesiącami zdjęć...
ale widać jak wyglądała

gosika67 17:31, 21 lis 2018

Wczoraj sprzątałam skorupy, od mrozu kilka sztuk pękło, zgapiłam się.
A kwiatki pięknie ujęte, jak zwykle majstersztyk.
dana1s 19:20, 21 lis 2018

gosika67 napisał(a)
Wczoraj sprzątałam skorupy, od mrozu kilka sztuk pękło, zgapiłam się.
A kwiatki pięknie ujęte, jak zwykle majstersztyk.

Gosiu ja tak zrobiłam kilka lat temu, do tej ppory nie mogę tego odżałować, bo już takich ozdób nie spotkałam...
Teraz zawsze przed czasem chowam moje graty.
Dziękuję, to stare zdjęcie.

pestka56 20:56, 21 lis 2018

Zakwitnie Może nie bardzo silnie, bo swoje musi odchorować po przesadzeniu, ale zakwitnie na pewno.
dana1s 07:06, 22 lis 2018

pestka56 napisał(a)
Zakwitnie Może nie bardzo silnie, bo swoje musi odchorować po przesadzeniu, ale zakwitnie na pewno.

Kasiu mam taka nadzieję, bo jest naprawdę piękna

pestka56 11:04, 22 lis 2018

Gdzie masz ją posadzoną? Bo jakoś nie wyśledziłam dotąd
Milka 11:58, 22 lis 2018

Danusiu, mam zaległości, nie odrabiam, bo forum to przyjemność, a nie kara...
Ale widziałam piękne fotki, nową budowlę i cudne klimaty zapowiadające piękny domek, no i psiak, który wie, jak na zimę należy się zachować
dana1s 12:30, 22 lis 2018

pestka56 napisał(a)
Gdzie masz ją posadzoną? Bo jakoś nie wyśledziłam dotąd

Kasiu rośnie na pergoli o tutaj

dana1s 12:34, 22 lis 2018

Milka napisał(a)
Danusiu, mam zaległości, nie odrabiam, bo forum to przyjemność, a nie kara...
Ale widziałam piękne fotki, nową budowlę i cudne klimaty zapowiadające piękny domek, no i psiak, który wie, jak na zimę należy się zachować

Irciu kochana jesteś!! Huurraa!
Ja też ostatnio oglądam tylko obrazki, jak przyjdzie zima będę na bieżąco
Bardzo się cieszę z Twoich odwiedzin
Zapraszam i nie znikaj!!