Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 02:33, 06 sie 2015

Do góry
jazzy napisał(a)

Ewelina, ja w sumie to mało jeszcze wiem Ale wiem na pewno, że generalnie wszystkie miskanty kochają słońce
Tak samo rozplenice.
Natomiast carexy jak ice dance, silver sceptre czy evergold wolą półcień, a nawet cień.
O, tu masz gatunki traw na słońce
http://www.trawyozdobne.com/poradnik-o-trawach-2/wymagania-srodowiska/90-trawy-na-miejsca-naslonecznione.html

Mój taras jest od północnego-zachodu, co uważam za najlepsze rozwiązanie w moim domu Wydaje mnie się, że tarasy od str. płd są aktualnie nieużywane

" takie tam" to pewnie jakieś byliny jako dodatki do traw
A Ty co planujesz?
Dzięki,
Ja właśnie żałuje ze mam od południa,co z tego, że mam taras, prawie nawet dwa, jak wysiedziec nie można, wolałabym od zachodu, ale drugi raz budowac mi się nie widzi, ha ha... Nawet drzew które mi sie podobają nie mogę tam wsadzić bo palące słońce na nie by właziło.Co ja planuję? mało oryginalna jestem,bo lubię harmonie i prostotę ale napewno wiśnia Umbraculifera podsadzona ice dance- to w takim kwadracie wyciętym w tarasie, napewno 3graby fastigiata lub platan AG podsadzone jakąś trawą, może znów ID,albo miskant ML,a z innego boku no oczywiście bukszpany- kule napewno z jakąś trawą i chyba czosnki w nich, i chyba lawendera choc ja jej nie umiem chodować,bo i w tamtym i tym roku mi padły, przelałam je oczywiście i zgniły, hmmm bo co do tego obsadzenia to ja własnie chciałam od Ciebie jakąś inspirację, a Ty mówisz ze jeszcze niet- szkoda
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 00:26, 06 sie 2015

Do góry
Efffa napisał(a)

Ziewac to można u mnie, ale nie tu...
A taras masz od południa?Poradź mi trawy na palące słońce, ktoś mi pisał, że Ice dance ma na palącym słoncu choć w opisach jest cien , półcień.
A co to jest "takie tam"?

Ewelina, ja w sumie to mało jeszcze wiem Ale wiem na pewno, że generalnie wszystkie miskanty kochają słońce
Tak samo rozplenice.
Natomiast carexy jak ice dance, silver sceptre czy evergold wolą półcień, a nawet cień.
O, tu masz gatunki traw na słońce
http://www.trawyozdobne.com/poradnik-o-trawach-2/wymagania-srodowiska/90-trawy-na-miejsca-naslonecznione.html

Mój taras jest od północnego-zachodu, co uważam za najlepsze rozwiązanie w moim domu Wydaje mnie się, że tarasy od str. płd są aktualnie nieużywane

" takie tam" to pewnie jakieś byliny jako dodatki do traw
A Ty co planujesz?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:29, 05 sie 2015

Do góry
Opiszę teraz jak obsadzona jest moja tegoroczna bylinowa.
Zimą powstał schematyczny plan nasadzeń, który miał niby jedną drobną, ale bardzo ważną korektę wniesioną przez Małą MI

Dla przypomnienia projekt

to teraz dośc skomplikowany opis dla wytrwałych

A: w tej części rosną od lewej
Turzyca Ice Dance
Bodziszek Rennarda
Rozchodnik Briliant
Bodziszek Midnight Reiter

B: częśc, w której będę troszkę zmieniał cały czas od lewej.
Rozchodznik Matrona(w sumie mało go widać jeszcze)
Piwonia Karl Resefield
-między 3 kulami z bukszpanu rośnie żurawka Dark Secret, a za nią orliki dioletowe i różowe
Na zmianę rośnie roża bonica z rozplenicą 'Moudry' ta może być tutaj za duża w przyszłości
Na końcu rośnie folks, który miał być Purple Flame, ale jest różowy

Na dodatek między A i B posadzona jest kocimiętka (tutaj jest za ciasno ) drugie nawias(prawdopodobnie odmiana Walkers Glow)

C:
Pysznogłówka Beauty of Cobham
Jeżówka Secret Affiar
Floks Adessa Pink Star
Jeżówka Secret Affair,
Troszkę w tye przypadkiem wsadziłem zwykłą jeżówke różową
dalej
Jeżówka Supreme Elgance
Floks Red Carrabien (zmiana na jakiegoś jaśniejszego)
Jeżówka Southern Belle
Pysznogłówka Kardinal

Hortensje zostały przenisione w miejsce D,a w miejsce dwóch hortensji po prawej na górze powędrowały ostróżki, Dark..coś i Jupiter Pink

E: to 'jezor z różami' rosną tutaj odmiany:
Ascot,
Marhia Thersia
Munstead Wood
Queen of Sweeden
William Shakespeare
Między Tereski wsadzona została szałwia Blue Queen, a obok Ascot I QofS szałwia Rosenwein,
Dosadzone zostało sporo stipy, która teraz pięknie powiewa,
Planuję wsadzenie jeżówek Secret romance, Pink Double Delight już rośnie

F:
przetacznik Red Foź, a za nim kocimiętka fassena, ale ta raczej dostanie eksmisje i zastąpi ją szałwia Blue Queen

G:
bodziszek himalajski Johnsons Blue

H, I: lawenda

J: te okolice są nieobsadzone ze wZględu na potrzebne miejsce do wycięci jabłoni na jesień. Hortensji w zaznaczonym miejscu nie ma i nie będzie, jak pisałem wcześniej powędrowały na miejsce (D) po łuku.

Na dodatek bukszpany po lewej zostały posadzone w równych odstępach.

W różach(E) jedynymi trawami będą ostnice, miskantów ani rozplenic nie będę sadził.

Pod napisem "żywopłot grabowy" tam gdzie zaznaczone trawy rosną miskanty Morning Light(jesze nie widać) z wrebeną.

Między bukszpanami w polach J i I rośnie jeżówka Piccolino.

Na rabatą góróją oczywiście 3 śliwy wiśniowe Nigra.

Uff jak ktoś dotrwał do końca to podziwiam.
Na rabacie jest jeszcz kilka roślin, ale ni pisałem bo będa zmieniane i nawet ich nie widać. Również wspominałem, że rabata się powiększy o dośc spory kawałek patrząc na projekt, poszerzy się w prawo

Na koniec bonusik

Październik 2014

21 kwiecień 2015

17 maj 2015

18 lipiec

30 lipiec

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 22:38, 05 sie 2015

Do góry
jazzy napisał(a)

Trawy, bambusy i takie tam
Nie mam jeszcze ściśle sprecyzowanych planów i rozkładu nasadzeń. Przyjdą z czasem, mam nadzieję
Ja mam głównie trawnik wokół tarasu, właściwie będę obsadzać tylko dwa boki.
Miło mi, że do mnie zaglądasz Pewnie ziewasz z nudów

Ziewac to można u mnie, ale nie tu...
A taras masz od południa?Poradź mi trawy na palące słońce, ktoś mi pisał, że Ice dance ma na palącym słoncu choć w opisach jest cien , półcień.
A co to jest "takie tam"?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:08, 05 sie 2015

Do góry
Kindzia bardzo dziękuje

Kasiu już lecę , pędzę

Jolu srebrzyste może nie, jest to czysta biel z ciemną zielenią, ładny jasny i wyrazisty akcent, liście są raczej dość miękkie nie tak sztywne jak np u Ice Dance czy Evergold. Na razie u mnie problemów nie sprawia, ładnie przyrosła od zeszłego roku, nawet nie musiałem jej skubać bo zeszłoroczne liście całkiem zarosły nowymi, ale w przyszłym roku na pewno będzie trzeba przyciąć.
Jedyne co mnie irytuje to fakt, że u mnie kładzie się w jedną stronę bo rośnie w przeciągu i wiatr ją przechyla na jedną stronę, ale nadal jest ładna
Na Łowieckiej 21:42, 05 sie 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Takie maluszki to i u mnie po podziale są no ale przecież rosną. To jest świeża rabata ?Jakie masz brzozy posadzone?Ilona czy 8 brzóz na rabacie to nie za dużo tak się cicho zastanawiam bo potem będzie ciężko je usunąć. Jak myślisz? A i co tam jeszcze posadzisz☺

Tak. Ta rabata jest świeżuteńka. Tego co tam wcześniej rosło nigdy nie odważyłam się pokazać.. Na te brzozy polowałam ponad rok bo u mnie ich nigdzie nie ma. To są doorenbosy. Specjalnie ich szukałam bo nie rosną tak wysokie jak te zwykłe i są bardziej ażurowe. Mirka, ich tam nie jest 8 ale 4. Tak się może wydawać bo są dwupniowe. Czytałam na O. że Danusia radziła zachować odstęp okoł 2 metrów i tak mniej więcej jest więc mam nadzieję, że będzie ok. A w razie czego mam dobry sekator do prześwietlania
Właśnie nie wiem co tam jeszcze dosadzę. Planowałam, turzycę ice dance ale nawigatorka mnie oświeciła, że ona za wysoka jest do tych host...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 20:55, 05 sie 2015

Do góry
Moj nie ice dance co to niby irish dance ale.ten ostatni tez powinien klaczami sie rozlazic a u mnie...rosnie w kepie
Ogród do odświeżenia 17:25, 05 sie 2015

Do góry
No i kilka innych fotek

z tego miejsca chcę przenieść jeżówki

bliżej brzegu kamieni, tylko czy ciut za carexem Ice Dance czy pomiędzy nim, a żurawkami?

To są Hot Papaya i Secret Glow
Ogródek Iwony 17:02, 05 sie 2015

Do góry
Rabatka w całości - wszystko teraz musi dojrzeć, podrosnąć: rozchodniki, Ice Dance, tuje Danica, bukszpan, żurawki bordowe i cytrynowe Oraz runianka i Vanilki

A rok temu się zastanawiałam, jak zamaskować szambo

W ramach szlifu dosadzę tu jeszcze jasnego miskanta. Nie wiem tylko, czy ML czy Variegatusa

Zielonym od linijki - ogród Ivony 13:56, 05 sie 2015

Do góry
Chciałabym tam coś kwitnącego stąd pomysł na ta werbenę. Myślałam o lawendzie w tych kostkach no ale to takie oklepane już Zresztą ta lawenda mi średnio pasuje do Ice Dance.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:14, 04 sie 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Kasiu, jak będziesz u mnie, to uskubiesz dzieci od mojej ID

hahaha widzę że do grafiki powinnam dodać jeszcez że te dużo silver scerpte co myślałam że mam jest teraz ice Dance więc tutaj pomyłka na plus
Pogubiłam się po drodze... 11:07, 04 sie 2015

Do góry
amelia_b napisał(a)

Ja te kosmosy u ciebie Iwciu widziałam pierwszy raz i mi się spodobały i od razu się zastanawiałam gdzie by u mnie je posadzić i pójdą na wiosne pod miłorząb a one wysokie rosną? Bo trawa to tak 50-60 cm max

bedą fajnie wyglądac w tej trawie, bo tak mi sie wydaje, że one do szukaja słońca i wyciagaja sie na nóżkach wysoko, 60 to na pewno

ja teraz też już wychodzę z przechowywania cebul, kiedyś miałam dalie, kany, mieczyki ,i w sumie jak ma się miejsce to żaden problem, ale jakoś upodobania mi się zmieniły Z kosmosami spróbuję, jak się uda to fajnie, jak nie to kupię wiosną i posadzę między limki i ice dance
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 15:52, 03 sie 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
ta rabata z Vanilkami jest czadowa (pewnie juz dostały kolor uprasza sie o zdjęcia !!!) Ostatnio wkurzyłam sie na moje pelargonie na oknach wywaliłam a posadziłam Ice dance i chyba na następny sezon zupełnie zrezygnują z kwiatów w doniczkach a dam tylko trawy, uspokoją rozbujane Makowo
oczywiscie ściskam mocno

Koloru jeszcze nie dostały, tam jest półcien więc ona z lekkim opóźnieniem w stosunku do vanilek u innych...ale wciąz czekam, na ten kolor komponujacy sie do tych żurawek pod nimi...
Ja kompozycje donicowe robie z przyjemnością, ale u mnie w ogrodzie sa momenty że niewiele co kwitnie i wtedy te donice ratuja sytuacje
Pozdrawiam Kasiu
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 13:45, 03 sie 2015

Do góry
ta rabata z Vanilkami jest czadowa (pewnie juz dostały kolor uprasza sie o zdjęcia !!!) Ostatnio wkurzyłam sie na moje pelargonie na oknach wywaliłam a posadziłam Ice dance i chyba na następny sezon zupełnie zrezygnują z kwiatów w doniczkach a dam tylko trawy, uspokoją rozbujane Makowo
oczywiscie ściskam mocno
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:27, 03 sie 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

a wiesz co jest najgorsze...idziesz do wielkiego CO kupujesz coś pod nazwą a potem okazuje sie że to nie to....pal licho gdy sie różni tylko delikatnie odcieniem zielni...ale np już sposobem rozrastania się to toche gorzej....posadziłam moje niby Ice Dance rozrzucone mając nadzieję że i tak się rozejdą nieregularnie...a tu kuku bo one nie sa ice dance tylko green coś tam i rosną w kępę...na szczęscie to co myslalam że jest silver sceptre rośnie tak samo jak ice dance którym sie okazało

Końcówka najlepsza
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:56, 03 sie 2015

Do góry
gierczusia napisał(a)
Czkawki tu dostałam i na dodatek wydało sile mam lat
Ufafluniłam ekran z tych dylematów trawiastych .... A ja myślałam ,że to rubra
Dobra ,żarty na bok i tak na poważne to buzi Kasia )

a wiesz co jest najgorsze...idziesz do wielkiego CO kupujesz coś pod nazwą a potem okazuje sie że to nie to....pal licho gdy sie różni tylko delikatnie odcieniem zielni...ale np już sposobem rozrastania się to toche gorzej....posadziłam moje niby Ice Dance rozrzucone mając nadzieję że i tak się rozejdą nieregularnie...a tu kuku bo one nie sa ice dance tylko green coś tam i rosną w kępę...na szczęscie to co myslalam że jest silver sceptre rośnie tak samo jak ice dance którym sie okazało
Typografia ogrodu 21:23, 02 sie 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ice dance w nogach grabów to jest to!!! Zadne tam bluszcze

U mnie żniwa za płotem były tydzien temu a kukurydzę zetną dopiero w pazdzierniku

Pogodowo jesteście zawsze na Śląsku o krok do przodu-i w krokusach i w żniwach choc u nas w tym roku wyjątkowo późno.
Tez cieszę sie z ID tym bardziej zasadzilam tam młode ale spore okazy wiec efekt jest od razu.
Typografia ogrodu 19:32, 02 sie 2015

Do góry
Ice dance w nogach grabów to jest to!!! Zadne tam bluszcze

U mnie żniwa za płotem były tydzien temu a kukurydzę zetną dopiero w pazdzierniku
Typografia ogrodu 16:59, 02 sie 2015

Do góry
Sprawa rabaty z grabami zamknieta - oświeciło mnie (nie ma się jednak czym chwaliś, bo to oznacza, że wczesniej zyłam w ciemności) potrzebowałam niezawodnej trawy pod graby, najlepiej zimozielonej i pasującej kolorem do limek - i miałam ja pod nosem - z rabaty, która na wiaosnę bedzie całkiem przebudowywana z powodu pochynonego murka wzięłam Ice Dance. Możę się swobodnie rozrastac w granicach skarpety 1x2m.

Rabacie brakuje jeszcze trzech rzeczy - obrzeża, kory i czasu.

Małymi kroczkami do celu... 11:27, 02 sie 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
No ładnie to wyszło. Jak podrosną będzie super
Możesz zrobić tak jak u Ana-art hortensje podsadzone rozchodnikami, ale one nie są zimozielone. Trawy Carex Ice Dance, albo Trzcinnik Overdam mam obie przy hortensjach.

A może dosadzić rododendrona, albo azalie wcześniej kwitną niż inne kwitnące, które posadziłaś

A nie obawiasz się, że psy załatwią - spalą bykszpany. Ja bukszpanów własnie z tego powodu nie sądzę.

Mirellko rozchodniki mam na rabatce obok, trawki ice dance jak najbardziej,juz na wiosne na nie polowal,ale nie moglam dostac, rh tez odpadaja nie mam do nich reki,kupilam na wiosne i juz mi caly zbrazowial..A co do kulek bukszpanowych pewnie psy sikac beda,ale coz zrobic mam kulki 'danice' pare razy osikane,ale na szczescie daja rade
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies