ta malenka rabatke mozna obsadzic hostami, zurawkami, kopytnikiem (vide przedogrodek Tess), zadbac o rodka, bo cos kiepsko wyglada, uformowac w walec cisa co nada mu cywilizowany wyglad, mozna dosadzic formowane cisy, mozna smialo carex Ice dance, Silver Sceptre, na wiosne czosnki ozdobne - roslin lubiacych cien jest sporo i sadzac je plamami mozna uzyskac wspanialy, caloroczny efekt.
Ewunia jak już kiedyś pisała wirtuoz kompozycji ze mnie żaden, ale choćby tak dla zabawy... Chyba coś takiego bym wykombinowała: (od lewej) między tymi różami od tyłu, od strony płotka dałabym ożanki. Pomiędzy tą środkową, a ostatnią różyczkę z tyłu oprócz ożanki wcisnęłabym chyba jeszcze jakąś wyższą trawkę.Bardziej z przosu pomieszałabym jarzmianki z jakimiś delikatnymi , niewysokimi trawkami (może jakaś niska rozplenica? Rabatkę ciut bym poszerzyła tak, żeby zrobić pasek z bodziszka (nie wiem jakiego, bo się nie znam ), a drugi pas z Ice Dance. Ale to tak na luźno i dla zabawy i do serca bym sobie tego nie brała .
Jest szansa też sie załapać na zawilce? Mam białe , co kwitną na wiosnę , lub jakies inne rosliny np turzyce ice dance, czyściec, liliowce pomarańczowe z biało-zielonym liściem, kocimiętki itp
Takie podsumowanie chciałam Ci kiedyś pisać, bo one zupełnie inne są w dotyku, ale nie miałam siły
Silver chyba lepiej dIelic dość często, bo u mnie w tym roku jest paskudna, bezładnie zarośnięte poletko, do tego jakaś karłowata sie zrobiła. Nie wiem, czy dalej ja chce
A będzie tam miała cień? No niby budleję masz wielką.
Dzieli się wszystkie z w/w.
Trawy dzieli się wiosną. Rzeczywiście karpy miskantów są wielkie. Trzeba się namęczyć czasem, by je wykopać. A dzielić trzeba nożem a jak wielka karpa, to i siekiera się nada
Wyjaśnienie: Tarasu z drewna jeszcze niema, ale juz zamówione,ściana przy tarasie z płyt narazie jest brzydka betonowa, będzie tez obłożona drewnem.W ogóle to niewiem czy kostką 10 x 20 obłozyć dookoła czy tylko takie kwadraty jak na inspirach.
To jest kwadrat 1,20 x 1,20 gdzie ma być wiśnia z Ice dance
Tess czy mogę Hosty Patriot (chyba dobrze napisałam) posadzić pod Budleją?
Jak często się dzieli trawy i jak to się robi? Tyle ich posadziłam i zaczynam się martwić. W zeszłym roku na próbę posadziłam Rozplenicę Hameln i już spora urosła. Chciałam ją przesadzić, ale nie byłam w stanie jej wykopać tak jest mocno zakorzeniona.
Mam trawy :
Trzcinnik Overdam
Caree Ice Dance
Carex Ever Gold
Carex The Beatles
Miskant ML
Red Baron
Rozplenice Hameln
a wracając do przydługawego już tematu ICE DaNCE ....
tak dla wszytskich którzy mają dylemat Pomacałam u Kasi Silvery i...
są mięciutki i bardziej wiszące z tego powodu niż ICE DANCE który ma ostre i sztywne liście. Poproszę jeszze o potwierdzenie tej obserwacji i zamkniemy temat
choć nadal nie wiem co to jest ta zielona...
Carexsa nie mam u siebiejasne że chcę Trawka bordowa jednoroczna niestety dlatego zbieram nasionka i będę wysiewać wiosną.U mnie ma ponad 120cm.razem z pałką tylko u mnie byle jaka ziemia .U Madżenki chyba wyższa jest
Po ML chcę się wybrać do Kalska (85 km ode mnie) na jesienne targi...już zapowiedziałam mojemu M ...zamówiłabym w internecie, ale wolałabym droższe, a większe sadzonki, a w internecie nie bardzo widzę co kupuję.
Te trawki borowe widziałam...one jednoroczne są?, czy wieloletnie?....no i do jak dużych rozmiarów rosną?...
A będę jeszcze ograniczać carexa Ice Dance, masz u siebie?...może chcesz?