Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród w Tarnowie 23:23, 13 lis 2018

Do góry
Dzisiaj kolejny ciepły dzień sprzyjał porządkowaniu i przygotowaniu ogrodu do zimy a przy okazji koszenia trawy znikneły opadłe liście

Pszczelarnia 23:22, 13 lis 2018

Do góry
April napisał(a)
Wojna postu z karnawałem to moja ulubiona płyta, też często słucham. Nawet na słuchawkach na bieżni, poza świetną treścią, ma dobry rytm

A facelię kiedy siałaś? Jak szybko wzeszła?
Ja na wiosnę muszę wysiać jakiś zielony nawóz żeby pod nowe rabaty było więcej papu. Muszę poczytać o tych poplonach i innych nawozach zielonych.

Pięknie masz, nawet późną jesienią Zmotywowałaś mnie swoimi pracami i przesadziłam jeszcze rododendrona

Facelię siał eM. jakoś na początku września. Ona szybko wschodzi.

Wiosną możesz wysiać facelię albo łubin, koniczynę. W zasadzie wszystko.

Motywuję się wciąż. Przede mną jeszcze wiele prac: coś wykopać, coś zakopać, polatać z grabiami, poobcinać to i owo i zaordynować kolejny (3 kompostownik).

Bo te nie są wystarczające:

Moja działka na Dębowym Lesie 23:16, 13 lis 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

O ba, to niezła historię miałeś z kopaniem swojego stawu.
A jaki będzie staw.To już mąż ma się zająć.Ma nawet w planach zarybić, to chyba taki płytki nie będzie.
A jak o koparkach mowa.To takie zdjęcia z prac przy terenie znalazłam

A tu z jakimi drzewami musi sobie operator radzić.I wywozi na brzeg działki , na laki Sasiada działka też niedawno była tak robiona.A już ma trawkę na częsci dzialki
[

ciekawa jestem,czy jeszcze wtym roku mogę zasiać trawę ??
Prace jeszcze ileś dni zajmą .A tu idzie zimno.To nie wiem, czy siać ją potem ??
Czy na wiosnę ??

można
Moja działka na Dębowym Lesie 23:07, 13 lis 2018

Do góry
Waclaw napisał(a)

Kiedy po zakupie działki operator koparki zapytał mnie; "no to jaki ma być ten staw, płytki czy głęboki?"
Odpowiedziałem: "aaa taki sobie, płytki, żeby woda była". Wykopał na głębokość 1 m.
Dość szybko najmowałem ponownie koparkę i kopałem głęboko: miejscami do 2 m. bo poprzedni się zamulił błyskawicznie. Woda się zbyt szybko nagrzewała i roślinność ( moczarka kanadyjska) momentalnie go opanowała.
Nie powtórz mojego błędu

O ba, to niezła historię miałeś z kopaniem swojego stawu.
A jaki będzie staw.To już mąż ma się zająć.Ma nawet w planach zarybić, to chyba taki płytki nie będzie.
A jak o koparkach mowa.To takie zdjęcia z prac przy terenie znalazłam

A tu z jakimi drzewami musi sobie operator radzić.I wywozi na brzeg działki , na laki Sasiada działka też niedawno była tak robiona.A już ma trawkę na częsci dzialki

Zdjęcia z telefonu. to nie najlepszej jakości.
Ale historyczne dla nas będą

ciekawa jestem,czy jeszcze wtym roku mogę zasiać trawę ??
Prace jeszcze ileś dni zajmą .A tu idzie zimno.To nie wiem, czy siać ją potem ??
Czy na wiosnę ??
Ogród w Tarnowie 23:01, 13 lis 2018

Do góry
Wymieniłem część róż pnących na nowe.

Pszczelarnia 23:00, 13 lis 2018

Do góry
I Poppy miałam pokazać nawierzchnie i takie tam dylematy "rodzielnikowe" (kora versus gleba i ścieżki).

Między skrzyniami, kora na gołej glebie

Ścieżka przy warzywniku: trociny dosypywane co roku na wiosnę

W dawnym zielniku (obecnie różanka "w procesie") granit z wysypiska (kiedyś może będzie cegła dla ujednolicenia, materiał jest, trzeba wykonać)

W warzywniku centralnie cegła

Z drugiego boku warzywnika, trociny a jako obramienie dębowe łaty będą

Oddzielenie zielnika z glebą od ścieżki z korą, ekobord. Nie podoba mi się i już żałuję, że go dałam.

A tutaj między trawą a korą. Wokoło budki pszczelarskiej. Dobrze się będzie kosiło i nie trzeba "kancikować" (mam nadzieję); jeszcze nie skończony.

Tutaj modrzewiowa belka, leży od 2012

Pszczelarnia 22:41, 13 lis 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Rozstałam się ze swoimi dereniami, za mały ogród, ale jakimś "cudem" mam z nich sadzonki
Czy zakup gadżetów ogrodowych w sobotę też zaliczysz do świątecznych? Jeśli tak, to też zrobiłam sobie prezent z okazji Święta

Oczywiście. U mnie przez moment było mroźno ale tylko w aranżacji (tym razem żeliwo):

Pszczelarnia 22:40, 13 lis 2018

Do góry
Tamaryszek napisał(a)
I ja zwróciłam uwagę na dereniowe pędy, pięknie wyglądają. Żałuję, że u mnie derenie nie rosną za dobrze, sucho mam.
Listopadowy sad magiczny. Niestety, nie mogę się pozachwycać deszczową jesienią, u mnie wcale nie pada, beznadzieja.
Zauważyłam też śliczny, cynowy (chyba) świecznik. A glinianą szyszkę gdzie zdobyłaś?

U nas też susza okrutna. I nie widać deszczu na horyzoncie a już przymrozki.

A przecież mam do przesadzenia jeszcze jedno drzewko.

Tak to cyna.

Szyszka na PW.

Pszczelarnia 22:36, 13 lis 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Cudna istotnie

Miałam Ci pokazać cisy. A więc

Repandensy mocno cięte na początku, mocne osobniki. Nie mają lekko, gleba jest wypłukiwana na tej stromiźmie.

Elegantissimy

Przy tych powinnam popracować nad cięciem, czym mają być i jak je prowadzić (niestety stoi w nich pergola).

Jeszcze mam Aurea Decora i Hoseri, David i Semperaurea ale nie mam zdjęć - jak trzeba zrobię.

Pszczelarnia 22:14, 13 lis 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Cudna Twoja dereniowa

Bez dereni nie wyobrażam sobie mojego ogrodu. Jaśminowce, derenie, kaliny, bzy i żylistki oraz irgi to moje ulubione krzaki. I hortensje.

Kwitnie bodziszek 'Rozanne'.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:13, 13 lis 2018

Do góry
Witam,może coś doradzicie .Chciałabym zakryć kosze na śmieci,nie wiem co mogłabym tam posadzić, żeby dało radę rosnąć pod orzechem włoskim.Fajnie się tam odpoczywa w cieniu na ławeczce,ale denerwuje mnie ten widok koszów.
Pszczelarnia 22:10, 13 lis 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

A tutaj już jesiennie na całego. Do wzorowości to jeszcze długa droga.

Czemu my nigdy nie umiemy docenić tego co mamy i samych siebie? Dla innych Jesteś wzorem i Twój ogród też
Pszczelarnia 22:07, 13 lis 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Wzorowo jak zwykle
A do tego tyle kwiatów... inny klimat

A tutaj już jesiennie na całego. Do wzorowości to jeszcze długa droga.

Ogród pod akacjami 22:02, 13 lis 2018

Do góry
Przesyłam trochę lata

Pozdrawiam
Pszczelarnia 21:59, 13 lis 2018

Do góry
sierika napisał(a)
Lubię facelię w ogrodzie, czasem wysiewa się tu i tam ale zawsze jest pożądana, na równi z owadami cieszę się nią, choć różne mamy do niej podejście. Stoliczek dyniowy za zamgloną szybą przyciąga wzrok, o tej porze roku szklarenka marzy mi się, potem niekoniecznie.
Swego czasu lubiłam ubarwiać wątek poezją, teraz mam wrażenie, że macochą mu jestem.

A czemu szklarenka potem już niekoniecznie?

Listopadowo

Pszczelarnia 21:56, 13 lis 2018

Do góry
kawa8002 napisał(a)
Witam się z Tobą i pięknym ogrodem. Na razie spaceruje i podziwiam, aluminiowych po kilku stronach bardzo mi się podoba.

Witaj. Nasza wiekowa strażniczka na powitanie.

Pszczelarnia 21:51, 13 lis 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Derenie i mnie zachwyciły.Zawsze jestem na bieżąco choc nie pisze.

Uściski.

Pszczelarnia 21:50, 13 lis 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Świetny prezent sobie sprawiłaś.
Bardzo udane jest to zestawienie cisów z dereniami.
Jak Ty to robisz, ze masz jeszcze w ogrodzie owady? U mnie już od dłuższego czasu ich nie widzę. Pewnie to kwestia braku nektaru i pyłku.
A facelię bardzo lubię, kiedy się niechcący wysieje na rabatach. Ona dobrze wygląda w łanach i pojedynczo. Do ogrodu bylinowego akuratna.

Kiedyś ta rabata była tak bardzo musztardowo-sracz....wata. Bo rosną tam cisy żółte kolumnowe i inne żółte niekolumnowe. Podsadziłam ją więc (rabatę) miejscami cisem zielonym Repandens i jednym, co ma być figurą geometryczną. Dołożyłam bergenie i złotliny oraz żywokost, jak też jakąś paskowaną turzycę, Red Barony i carex montana oraz obiedki. I jest to udana kompilacja.

Co do owadów, mam pasiekę. Ale fakt są, jeszcze nie śpią. Wyobraź sobie, że z jarmużu zebrałam teraz stada gąsienic motylich. Chyba coś jest w tym, że mogą się jeszcze wzmocnić przed zimą i ciepło słoneczne im sprzyja.

Repandens

Dwa ogrody 21:34, 13 lis 2018

Do góry
Mam nadzieję, że c i s będzie rósł, dziękuję Wam
Dodam, że wczoraj przesadziłam jeszcze dwie małe kule cisowe, jak dodam kule bukszpanowe, to mam całkiem nową rabatę.
Zabrałam także z przechowalnika osiem sztuk cisów ukorzenionych przeze mnie kilka lat temu, wyrosły szczuplaki wysokie aż wreszcie znalazłam dla nich miejsce w nowym. Teraz tylko przytnę i niech nabierają ciała
a dziś zaczęła się długo oczekiwana akcja
przed thują po prawej miejsce po wykopanym cisie

Pszczelarnia 21:33, 13 lis 2018

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Dereniowa jest prześliczna, ta oliwka z fioletem - bajka. Czy to Cornus alba Kesselringii? A oliwka to? Jak często je tniesz?

Agnieszko, na tej rabacie nie ma c. alba Kesselringii - jest na innej (zrobię mu sesję). Słońce trochę przekłamało, to kolor ciemnobordowy - cornus alba ale gatunku. Rośnie tam też c. alba 'Sibirica' i jeszcze jeden c. alba - nie pamiętam tak na szybko. A ten oliwkowy to chyba 'Flaviramea'. Piszę chyba, bo mam 2 odmiany tam z żółtymi pędami, jedna żółta - żołta a druga żółto-zielona (oliwkowa właśnie). I nie wiem, jak się nazywają.

Derenie białe tnę co 4 lata do ziemi. Mam je od 2002.
Tych żółtopędowych nie ma potrzeby tak ciąć, bo nie tracą ani pokroju, ani nie są wybujałe, ani nie tracą żółtego koloru a nie mają takiej siły regeneracji (kiedyś jednego przycięłam i nie miał tej witalności jak alba, żeby odbudować się w jeden sezon).

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies