Danusiu zdjęcia cudne, ale artykuł zostawię sobie na wieczór, żeby spokojnie przeczytać . Teraz obowiązki, potem przyjemności . W taki styl ogrodu moim zdaniem świetnie się wpisuje nasz ogrodowiskowy "Ogród pełen złudzeń i niespodzianek" . Pozdrawiam przedświątecznie
Możesz sprawdzić pH, ale oprócz tego, co napisała Gardenarium przyczyną może być też niedobór światła, co jest normalne podczas kompostowania w pojemnikach lub kompostownikach umieszczonych w miejscach zacienionych i okresowo przesuszanych. Wówczas można uzyskać nawet próchnicę kwaśną o niewielkiej wartości, fachowo zwaną próchnicą surową lub leśną.
Zapraszam do napisania komentarza pod nowym artykułem, z jakim zdjęciem najbardziej uosabia się Wasze pojęcie o ogrodzie w stylu naturalistycznym. Napracowałam się przy wyborze zdjęć.
Aha, może jest u nas na Ogrodowisku jakiś ogród, który wpisuje się w ten temat?
A o jakie obrzeża chodzi, kostka, bruk kamienny czy ekobordy?
Ja kieruję się jakością, a jakość ściśle związana jest z marką. W zasadzie kładę kostkę granitową i tu na markę się nie patrzy. Watek nieprecyzyjny zupełnie bo nie wiadomo o co chodzi.
Nie polecam obrzeży w ogóle a kant cięty w sposób naturalny. Obrzeże tylko przeszkadza w precyzyjnym prowadzeniu linii trawnika.
Dzieki Danusou za zainteresowanie...a te doniczkowe te czarne to uprawiqsz w doniczkach w domu czyw doniczkach na dworze? I wykopujez te kłącza na zime z doniczki i do garazu?
Brukentalia wydaje się niszowa we wrzosowiskach, jak andromeda. Tę drugą stosuję bo podobna jest do lawendy (liście) i kolor ma inny niż reszta roślin we wrzosowiskach ("niebiesko-srebrzysty" w zasadzie). Tej pierwszej nie stosuję, po pierwsze niezbyt dostępna, po drugie - wrzośce są lepsze i bardziej wyraziste. I bardziej pewne.
Ale skoro idziesz pod prąd, to pewnie ją i tak posadzisz. Ja w każdym razie nie sadzę Wymaga okrycia przynajmniej gałązkami świerka.