Głos można oddać codziennie.
Ale tylko na jeden ogród. Szkoda Łukasz, że w tym tygodniu rywalizujesz z ogrodem Any-art i Robaczka ogrodem różanym. Fani waszych ogrodów nie mogą głosować na wszystkie wasze ogródki Szkoda
Aniu, dzisiaj już znalazłam w konkursie, bo wysunął się do pierwszej dziesiątki. I Robaczek jest w pierwszej dziesiątce.
A na O znam ogród Łukasza, często zaglądam, choć nie zawsze mam czas pisać.
Doniu, taki niski murek można nawet bez fundamentów robić do 0,5 m. My daliśmy bloczek betonowy, on będzie zasłonięty ziemią. Chciałam , żeby złapać poziom. Poprzedni, jak robiłam bez bloczka, wyszedł krzywo
Choć z takiej starej cegły ma to swój urok. Gdyby to był materiał nowoczesny, tak, jak w "Zimozielonym ...", to wtedy musiałaby robić to fachowa ręka. Będzie murek jeszcze z drugiej strony tarasu, ale tam kombinuję, jak wkomponować jeszcze kamień
Aniu, od wiertarki to ja mam facetów w domu. Oni się do tego palą, a co 3,5 roku następny facet mi dorasta Z mężem to ich czterech mam, choć ostatnio trochę się rozjechali, bo najstarszy już sam mieszka, tylko na weekendy bywa, ale jak trzeba, to go wykorzystam Ja bardziej od robótek ręcznych jestem: haftowanie, dzierganie, tylko jak mi oczy wysiadły, to musiałam trochę przystopować Ale murowanie, to prawie jak dzierganie
Trawki sobie pospisuję, rozumiem, że one zimują
Murek rzeczywiście chciałabym przysłonić, choć planuje go jeszcze odmalować. Tynk był kładziony z jakiegoś terrazytu, czy coś takiego i trochę zostało, więc zobaczę, co się da zrobić. Brzydko wygląda teraz, taki pozaciekany.
A ta wspólna praca jest wspaniała. Jest co potem wspominać. I ta myśl, że własnymi ręcami I nawet nie przeszkadza, że trochę krzywo wyszło.
Małgosiu, dziś wymurowaliśmy donice pod trawy. M chce wysokie, ale ja nie wiem jakie? Przed murkiem mają być jego cztery herbaciane róże, przed różami nie wiem, czy kulki bukszpanowe, czy co innego? Trawy muszą lubić południe i sucho. Masz jakiś pomysł? Zajrzyj na chwilkę do mnie.
Jutro zdejmujemy winobluszcz. Duża donica też będzie opróżniona do nowych nasadzeń. Trochę chciałabym się zainspirować nasadzeniami z zimozielonego ogrodu przy białym domu
Potem M posprzątał, a ja podziwiałam nasze dzieło z każdej strony. Do jutra musi wyschnąć. Jutro w środku wyłożę styropianem Niestety ziemia nie dojechała, ale murek i tak musi wyschnąć
Teraz pytanie : Jakie trawki posadzić?
Przed murkiem będzie jeszcze szpaler róż - chyba cztery się zmieszczą, coś dosadzić przed różami, i ma być równy pas trawnika. Przed tujami chcę bergenię. Jest tam wąsko. Czy są jakieś inne propozycje?
Dzisiaj stawialiśmy murek (donicę) na trawki. Z założenia ma być niższy od poprzednika. tylko tyle, aby oddzielić trawki od pozostałych nasadzeń i aby zminimalizować wysoki murek wokół tarasu. Dziś już bym go nie robiła (tego wkoło tarasu), ale skoro jest, trzeba dokomponować resztę
Nasze dzisiejsze prace:
Najpierw wytyczyliśmy linię i wkopaliśmy bloczki betonowe, jako fundament. Pozwoliło nam to złapać poziom. Ja kopałam dołek, e-Muś ustawiał bloczki, bo były zbyt ciężkie dla mnie
Potem ja murowałam, e-Muś pilnował, czy równo i podawał cegły.
O miśka Ci chodzi? To bardzo podobna hortka do limki...na razie nie wiem czym się różnią. Stoją ładnie, nawet po deszczach
Nie uczę już 23 lata Zamknięty rozdział...ale miło wspominam
Juz jest jutro (doczekała bo piekłam szarlotkę o którą dzieci od dwóch dni mnie męczyły) więc sprawdziłam i można głosować raz dziennie Aneta i Luki dostali po głosiku bo ogródeczki mają MIODZIO Aneta, jesteś już na podium!!!!!