Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 16:43, 11 paź 2018

Do góry
A poza tym bossssska kolorowa i słoneczna jesień u mnie, nie mogę się oprzeć żeby jej nie fotografować...

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 16:39, 11 paź 2018

Do góry
A w związku z radością tego co widzimy to dziś jestem wcześniej niż zwykle i widzę w ogrodzie ? Widzę te same obrazki co wczoraj, tą samą jesień ale w słońcu a więc inaczej..... niewiele myśląc cap z aparat i.....znowu wrzucam do znudzenia te same ujęcia, ale te kolory....

Dziwna ta tegoroczna jesień. Mój jesion zawsze przebarwiał się cudnie ale na złoto a w tym roku na czerwono

Z kolei Green Carpet bywał ogniście czerwony, prawie pomarańczowy a w tym roku też jakiś taki ciemniejszy. Od czego to zależy? Od suchego lata czy od przymrozków i niskich temperatur nocą? Pojęcia nie mam.

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 16:11, 11 paź 2018

Do góry
MalgosiaW napisał(a)

Kasiu miejsca w ogrodzie na mini plac zabaw nie brakuje. Najważniejsze to mała piaskownica Będziesz mogła grzebać w ziemi i jednocześnie mieć oko na bawiące się pociechy.

Ale przycelowałaś piaskownica moim wrogiem nr 1 dopuszczam wszystko inne i dalijka dla Ciebie
Działka prawie w Borach Tucholskich 16:11, 11 paź 2018

Do góry
Magical Candle

sosna Ophir

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 15:59, 11 paź 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
Moim zdaniem ta L- Ka będzie fajna przy tarasie na doradzaniu się nie znam ,ale ......
Ja bym otuliła cały taras roślinami ,a w przejściu dała jakąś ścieżkę ....

Ale i tak jest ślicznie
Buziaki

Kochana, dzięki za odwiedziny! Wiem, że teraz nie masz na forum zbyt wiele czasu

Zostańmy przy eLce dziękuję!
I zostawiam kwiatuszki
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 15:54, 11 paź 2018

Do góry
BKosimkArt napisał(a)

Pashmina mnie korci i Lovely Green.

Pashmina- zrozumiały wybór i pewniak. Drugą kojarzę tylko z nazwy

A dla Ciebie dzisiejsze zawilce
Ogród do odnowy 15:50, 11 paź 2018

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
astry

Cudne
Jak nie przepadam za astrami to na tych fotkach wyglądają zjawiskowo.
Ogród pod lasem 15:44, 11 paź 2018

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
No dooobra, to pokazuję. Ostatnio posadzony buczek zmienił miejscówkę na bardziej przyszłościową

A na jego miejsce trafił ten cukiereczek

Przyszłościowa miejscówka dla buka - buk dla przyszłości. I ambrowiec niczego sobie. Uwielbiam Twoje zakupy.

PS Masz cisy Repandens? One są świetne w poszyciu drzewostanu.
Działka prawie w Borach Tucholskich 15:23, 11 paź 2018

Do góry
Agata moja ma już dwie zimy bez problemu , wiosną o ile pamiętam ma też leciutki odcień Blue

a miałem nic już nie kombinować a 4 tuje powędrowały do sąsiada a na wolny plac była przeprowadzka krzaczorów rozmaitych np kalina Cascade

Wszystkiego po trochu 14:43, 11 paź 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Piekne te pazdziernikowe kolory

jak piękne to jeszcze trochę

Wszystkiego po trochu 14:34, 11 paź 2018

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Zachwycam się razem z Basią, super sobie z powojnikami poradziłaś, w końcu masz ogród z dużą ilością roślin kwasolubnych.
Z miskantami masz rację, sama również ich więcej już nie chcę, a raczej mogłabym usunąć część, za to są różne prosa, trzcinnik krótkowłosy czy molinia Transparent, te lubię.

Rabata z powojnikami i hortensjami to obok rabat kwasolubnych jedna z najbardziej udanych w moim ogrodzie.
Bylinowe słabo mi wychodzą, a tak bym chciała mieć bujne
Proso mam jedno kupione niedawno,u trzcinnika nie lubię zasychających dolnych liści, choć czuprynkę ma piękną, molinii nie mam ale czas to zmienić

jesień, cóż na to poradzić, trzeba się nią cieszyć bo jest piękna

Wszystkiego po trochu 14:17, 11 paź 2018

Do góry
Filomena napisał(a)
Wygląda na to, że ja pozbyłam się opuchlaków gnojówką z wrotycza. 3 x co 3 dni podlewane gnojówką w proporcji 2:1 czyli b.mocną, dokładnie 2 lata temu w październiku bo teraz wrotycz bardzo napompowany toksycznymi olejkami. Ciekawa byłam jak rodki przeżyją takie toksyczne podlewanie, ale mają się świetnie już 2- sezon, a opuchlaków nie ma.

Lato i u mnie było bardzo suche. Wczoraj podlewałam ogród, bo nie spacerowałam tydzień, hortensje padają. A marcinki znów mają mączniaka i róże. Choroby grzybowe są okropne

Filomeno, ja nie dam rady walczyć gnojówkami, mam za duży ogród.
Już przywykłam do opuchlaków, najważniejsze to nie pozwolić im na masowy rozwój. Trzeba ciągle walczyć.

październikowe kolorki

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:08, 11 paź 2018
Do góry
bamarta napisał(a)
Dzień dobry

powracam do mojej rabaty na przedogródku, którą "męczę" od dłuższego czasu.

Na wyższej - mniejszej posadziłam przez środek 3 kulki bukszpanu i wokół lawenda, rabata wysypana jest jasnym żwirkiem.

Druga rabata w formie L :
w narożniku L chcę planuję posadzić hortensję ogrodową,
wzdłuż dłuższego ramienia L dwa bukszpany, w krótkim też bukszpan,
wszystko podsadzone różą płożącą białą,
cała rabata otoczona niziutkim szpalerem z bukszpanu.

Co o tym sądzicie?

Plan wyszedł mi "do góry nogami" w stosunku do zdjęcia, zwróćcie uwagę.

Rabaty są wyniesione nad poziom bruku, nie wiem czy to widać, oczywiście krzewy na zdjęciu już są wykopane.

Nie wiem czy pomogę, ale dla mnie front powinien być elegancki i żywy cały czas i raczej bym tu lawendy nie sadziła, nie wiem czy to południe czy północ przed wejściem, a to ma znaczenie, lawenda lubi słońce i zimą nie za dobrze wygląda, ale jeśli bardzo lubisz... hortensja może zasłonić bukszpany w wyższej rabacie, posadziłabym na górnej coś ładnego np drzewko na pniu, może być zimozielone, róże i hortensje na zimę to suche patyczki więc będzie ponuro, no i nie wiem co jest wokół na pozostałych rabatach

to moje propozycje

bukszpanowe kule, lub cisowe przy żywopłocie z bukszpanu, żółte, to trzmielinowe kulki, na wyższej rabacie jakieś małe drzewko, albo kula na pniu, i wypełniacz, mogą być trawki, mogą być żurawki w zależności od upodobania, niebieska to lawenda

1 wersja

2 wersja
Ogród z koniczynką 13:21, 11 paź 2018

Do góry
Rumianka napisał(a)
Tiarella od Sylwii już posadzona i "obiecała" że bedzie u mnie rosnąć...Dzięki Sylwia jeszcze raz...

Cieszę się, że w końcu dotarłaNawet jej bardzo nie wymęczyli, w przyszłym roku jesienia już sobie podzielisz bo ona szybko przyrasta....przynajmniej u mnie, kwitnie dwa razy w sezonie i pięknie jesienią się przebarwia ......i nie ginie tak jak żurawki
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:17, 11 paź 2018

Do góry
Wykopałam końcówkę marchewki i część selerów. Pietruszka - bardzo nas rozbawiła. Nawet nornice by się nie najadły

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:12, 11 paź 2018

Do góry
Dzień dobry

powracam do mojej rabaty na przedogródku, którą "męczę" od dłuższego czasu.

Na wyższej - mniejszej posadziłam przez środek 3 kulki bukszpanu i wokół lawenda, rabata wysypana jest jasnym żwirkiem.

Druga rabata w formie L :
w narożniku L chcę planuję posadzić hortensję ogrodową,
wzdłuż dłuższego ramienia L dwa bukszpany, w krótkim też bukszpan,
wszystko podsadzone różą płożącą białą,
cała rabata otoczona niziutkim szpalerem z bukszpanu.

Co o tym sądzicie?

Plan wyszedł mi "do góry nogami" w stosunku do zdjęcia, zwróćcie uwagę.

Rabaty są wyniesione nad poziom bruku, nie wiem czy to widać, oczywiście krzewy na zdjęciu już są wykopane.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:03, 11 paź 2018

Do góry
Wczoraj rozjechałam samochodem "księcia". Nawet go bliżej nie poznałam. Jakim cudem, nie wiem
Ogród pod lasem 13:01, 11 paź 2018

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Tak wczoraj wyglądało mojej miejsce w samochodzie, a na drugiej focie jest to co miałam przed twarzą

ten cukiereczek to jakiś klonik?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:01, 11 paź 2018

Do góry
Dichondra na tarasie w donicach jeszcze nie podaje się przymrozkom.

Ale ta w małej donicy już ma się gorzej.

Oliwki nawet nie zauważyły spadków temperatur.

Chryzantemy przed domem też jeszcze całkiem nieźle wyglądają.

Ogród pod lasem 13:00, 11 paź 2018

Do góry
Tak wczoraj wyglądało mojej miejsce w samochodzie, a na drugiej focie jest to co miałam przed twarzą

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies