Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

sylwia_slomc... 19:39, 02 lis 2018

Haniu weź mi jeszcze powiedz jaką grubość mniej więcej miała ta odłamana gałązka, bo ja dzisiaj z piętka oberwałam dwie, ale one cieniusieńkie strasznie, jak grafit w ołówku, nie wiem czy to taka cienka czy u głównego pnia muszę oderwać. Mój młody gałązki cieniutkie jeszcze Jeszcze mi powiedz, czy z piętka ma być czy obojętne w którym miejscu uciachać.
inka74 19:43, 02 lis 2018

Napracowałaś się. Kolory jesieni w tym roku bardzo długo w ogrodzie. Strzępiastokory boski.
Ja też mam lekki przesyt pracami ogrodniczymi. Trudno mi jest się zmobilizować do prac porządkowych nie mówiąc o cebulkach.
Gruszka_na_w... 19:46, 02 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Haniu weź mi jeszcze powiedz jaką grubość mniej więcej miała ta odłamana gałązka, bo ja dzisiaj z piętka oberwałam dwie, ale one cieniusieńkie strasznie, jak grafit w ołówku, nie wiem czy to taka cienka czy u głównego pnia muszę oderwać. Mój młody gałązki cieniutkie jeszcze Jeszcze mi powiedz, czy z piętka ma być czy obojętne w którym miejscu uciachać.

Tego wiąza kupowałam jako mikruska. Miał może ze 25 cm wysokości. Przy wsadzaniu do ziemi zahaczyłam ręką o kawałek gałązki. To co się odłamało nie mogło mieć więcej niż 10-15 cm. Wsadziłam do ziemi i on wypuścił listki po zimie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 19:50, 02 lis 2018

Dzięki za odpowiedź, dzisiaj dwie takie gałązeczki wsadziłam w wodę z ukorzeniaczem, a jutro dwie wsadzę w ziemię i zobaczymy
Gruszka_na_w... 19:52, 02 lis 2018

inka74 napisał(a)
Napracowałaś się. Kolory jesieni w tym roku bardzo długo w ogrodzie. Strzępiastokory boski.
Ja też mam lekki przesyt pracami ogrodniczymi. Trudno mi jest się zmobilizować do prac porządkowych nie mówiąc o cebulkach.

Całe lato, ze względu na suszę i niemożliwość gmyrania w ziemi, zeszło mi na nicnierobieniu. Dzisiaj miałam odrobinę przyjemności. Narzędzia wchodziły w glebę jak w masło.

Cebulowe na szczęście już mam w ziemi.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 10:56, 03 lis 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Poodkurzałam też na froncie pałętające się liście miskantów i hortensji.

Gosiu, moja tiarellka wygląda tak (z dwóch sadzonek zrobiłam cztery).

Lawendy z tak pięknymi kwiatkami? Swoje dawno ścięłam

co to za piekny klon - strzępek?

tiarelka - bardzo ładnie wygląda, szczególnie, że podzieliłaś ją na cztery moja nie dzielona zaczęła się mocno zagęszczać, muszę wiosną rozsadzić
tulucy 18:26, 03 lis 2018

Ja jeszcze trochę ogrodowych spraw mam do załatwienia, ale dziś u nas oczywiście padało, po pięknym tygodniu... brat wyciągnął mnie na grzyby... Szczerze mówiąc, to nie pamiętam, żebym kiedykolwiek w listopadzie na grzyby chodziła i jeszcze cokolwiek znalazła... A dziś cały koszyk...
Gruszka_na_w... 18:43, 03 lis 2018

Gosiek33 napisał(a)

Lawendy z tak pięknymi kwiatkami? Swoje dawno ścięłam

co to za piekny klon - strzępek?

Ścięłam swoje lawendy pod koniec lipca. To ich drugie kwitnienie. Chcę krzaczki utrzymać w ryzach, żeby mi się zbyt wcześnie nie postarzały. Nie spodziewałam się, że tak obficie zakwitną.

Mam dwa strzępiastokore. W dniu zakupu miały te samą wysokość. Jeden rośnie od początku w docelowym miejscu (za dereniem).

Jest wyraźnie wyższy i przebarwia się na czerwono.

Drugi dwukrotnie zmieniał miejscówkę. Ostatecznie wylądował na rondzie. Przebarwia się zupełnie inaczej.

Gruszka_na_w... 18:50, 03 lis 2018

Kasi prognoza pogody sprawdziła się. Z działań ogrodowych nici. Już w nocy zaczęło siąpić i siąpi do teraz. Wreszcie.
Ogród zanurzony w złocie. Odżyła trawa.

Gruszka_na_w... 19:06, 03 lis 2018

tulucy napisał(a)
Ja jeszcze trochę ogrodowych spraw mam do załatwienia, ale dziś u nas oczywiście padało, po pięknym tygodniu... brat wyciągnął mnie na grzyby... Szczerze mówiąc, to nie pamiętam, żebym kiedykolwiek w listopadzie na grzyby chodziła i jeszcze cokolwiek znalazła... A dziś cały koszyk...

W zeszłym roku ostatni raz byliśmy na grzybach pod koniec listopada. W tym roku zebraliśmy trochę w lipcu. Na ryneczku widziałam sprzedawców grzybów, ale na wyprawę do lasu zabrakło odpowiedniej motywacji. Mam spore zapasy.

A dzisiaj zamykałam złotą jesień w słoikach.
Inspiracją były kolory za oknem.

Doprawiłam imbirem, sokiem z 2 pomarańczy, curry, cukrem.

Uwielbiam grzanki z tym dżemikiem i posmarowane nim plasterki białego sera.

Zephirine Drouhin dla Ciebie. Najbardziej ją lubię za bezkolcowość.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies