Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

Anda 14:09, 02 lis 2018

basia3012 napisał(a)

Ewuniu, w ogródku to pod każdą roślinę wymieniam piach na lepszą ziemię i jakoś rosną. Najbardziej to na tej rabacie z jałowcami przy ulicy czyli na przedpłociu jest piach. Jałowce na szczęście nie są wymagające i rosną. Ale ja tak się "trzęsę" nad nimi i ten piach mam ochotę jakoś użyżnić. Mam taki plan na wiosnę i już teraz pytam aby się przygotować.
Rozmawialiśmy z mężem o tym wkopywaniu lepszej ziemi ale u nas jest trudność z wkopaniem tam czegokolwiek bo tak jak widać na zdjęciach jest tam gęstwina gałązek jałowca. Więc pomyśleliśmy o Biohumusie w płynie. Czy dobrze myślimy, czy coś ten preparat da? Czy wyrzucone pieniądze?
Ewuniu, będę wdzięczna za radę.
Pozdrawiam.

Basiu, nie używam biohumusu, bo tu gdzie mieszkam są inne ulepszacze gleby. Myślę, że na pewno nie zaszkodzi, a wprowadzi trochę więcej mikroorganizmów i pierwiastków do gleby. Pytanie tylko, ile w Twojej glebie pożywienia dla mikroorganizmów? Może dałoby się choć trochę podsypać tam kompostu

Na piaski dobrze działa bentonit, bo zatrzymuje wodę i wzbogaca dzięki temu życie w glebie.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bentonit

Tutaj jest więcej przydatnych informacji
https://de.wikipedia.org/wiki/Bentonit

Tu u mnie można go bez problemu kupić w worku. Może w PL też jest gdzieś dostępny?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
basia3012 17:07, 02 lis 2018

Bardzo dziękuję Ewo za informację o tym bentonicie. Poczytam o nim i poszukam go w internecie lub na miejscu. Coś co zatrzyma wilgoć w tym piasku przydałoby się tej rabacie.
Pozdrawiam.
basia3012 20:08, 02 lis 2018

Ewuniu, poczytałam o Bentonicie i poszukałam go w internecie. Bardzo dziękuję. Sporo jest jego dla wędkarzy jako spoiwo do zanęty oraz dla kotków do kuwet. Wszystko dzięki absorbcyjnym właściwościom. Nie jest tani więc zrodził się pomysł aby odzyskiwać ten żwirek z kuwety kotka i rozsypywać go systematycznie pod jałowce. A potem, co jakiś czas, jakimś narzędziem wąskim, które wejdzie między gałązki jałowców przemieszać z wierzchnią warstwa ziemi. Mam możliwość pozyskiwać ten żwirek zawierający Bentonit od 3 kotków, wszystkie są po sterylizacji.
Jak myślisz czy to dobry pomysł? Nie wiem jak z zapachem. Ale musiałabym to wypróbować.
A mączkę bazaltową to zaraz zakupię. Jest dostępna i nie taka droga.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za naukę.
Pozdrawiam.
sylwia_slomc... 21:21, 02 lis 2018

No nie wiem Basiu czy tak intensywnie nasączony moczem i kałem żwirek nie spali korzeni ?
To też nawozy i to nie przekompostowane wcześniej....

Wpadło mi w oko oczko i jeżyki
Anda 22:28, 02 lis 2018

Mam takie same zastrzezenia jak Sylwia. Nie wiem, czy ten zwirek mozna plukac?...

Czy w PL mozna kupic np. to
https://www.neudorff.de/produkte/bentonit-sandbodenverbesserer.html

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
basia3012 22:40, 02 lis 2018

Sylwio, masz rację. To może być ryzykowne dla korzeni. Już nie mówiąc o brzydkim zapachu.
Ja co prawda miałam na myśli ten Bentonit tylko z ( kocim ) moczem ale też może być niebezpieczny.
Poszukam normalnego, czystego Bentonitu. Na jedną rabatę piaszczystą przy ulicy tylko mi potrzeba. Więc jakoś poradzimy.
Dzięki za radę.
Pozdrawiam.
basia3012 22:49, 02 lis 2018

Anda napisał(a)
Mam takie same zastrzezenia jak Sylwia. Nie wiem, czy ten zwirek mozna plukac?...

Czy w PL mozna kupic np. to
https://www.neudorff.de/produkte/bentonit-sandbodenverbesserer.html

Oczywiście Ewuniu zgadzam się z Wami. Nie jest to dobry pomysł ten recykling Bentonitu po kotku. Płukanie chyba odpada bo on już wchłonął ten mocz. Poza tym za dużo chyba zachodu.
Jeśli chodzi o ten Bentonit, który pokazujesz to chyba widziałam go w jakimś sklepie w internecie. Tam był Bentonit wapienny i jeszcze jeden ... ale nie pamiętam nazwy. I to nie było All..ro tylko sklep. Muszę jeszcze raz go odszukać.
Dzięki Ewuniu za radę i wskazówki.

Bardzo dziękuję.
Pozdrawiam.
sylwia_slomc... 18:15, 03 lis 2018

basia3012 napisał(a)

Kociak słodziak Ale mi się te schodki spodobały
anabuko1 13:42, 05 lis 2018

basia3012 napisał(a)
Trochę dzisiejszego, listopadowego ogrodu.

Tu Arabella jeszcze małe kwiatki ma.

Kalina miniaturowa już bez liści.

Basiu ładny ten twój jesienny ogród.
Trzmelinki też widzę przycinasz na kulkę
Arabelka ładnie jeszcze kwitnie.
Muszelka 18:16, 05 lis 2018

Basiu, z kolei ja mogę zaproponować Ci wzbogacenie Twoich piasków ziemią po hodowli pieczarek. W wielu stronach Polski można ją otrzymać za darmo u hodowcy pieczarek. My płaciliśmy tylko za dowóz. Podobnie, jak Ty mam piaszczystą glebę, którą od lat wzbogacam własnym kompostem. W tym roku, wiosną, po raz pierwszy wyściółkowałam rabaty ziemią popieczarkową. Jestem zachwycona rezultatem. Trochę pisałam na ten temat tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7930-ogrod-muszelki?page=100

Wiosną ponownie ją zamówię.