Oby tak było! Trzeba będzie kupić trochę miodu od prawdziwego pszczelarza, wtedy wyczuwa się faktyczny smak miodu. U mnie pszczoły szaleją. A to rozchodniki, a to przetacznik, pełno ich na szałwii. Teraz jeszcze kwiaty na jabłonce i czereśni
Czytałam u Ciebie Grażynko, że grad zniszczył hosty. Żal, ale co zrobisz. Czekaliśmy wszyscy na deszcz, a nie na grad. Nadzieja w ty, że w przyszłym roku znów będą czarować
Aniu piekne kolor bardzo ladny. Kupilam kiedys 3 sztuki i posadzilam blisko oczka w czesie wiosennego pielenia wyrwałam 2 szt i nie tylko Od tego czasu wczesna wiosna juz nie piele.
Zawilce lubia wilgoc i polecane sa do sadzenia przy oczku.
Robisz remont ogrodu, tez troche przerabialam aby sie nie rozdrabniac i miec mniej prac.
Mam pierwszy rok jezowki darowane ale wyrosly wysokie ponad metr juz przekwitly teraz sie pokladaja i to taki kwiat.
Uwielbiam cynie, kwiat kwitnacy dlugo az do mrozow a w wazonie długo sie trzymaja.
Jak tam odkurzacz. W sobote cały dzien w oczku porzadki robilam nie mam glonow, ale mul od kup rybich i nie tylko tez odkurzalam. Wpadlam przez sliskie kamienie do oczkA dobrze, ze nikogo w poblizu nie bolo smiali by sie. Tyłek sobie obilam o kamienie spadlam na kosc ogonowa. Musze juz uwazac bo mozna z siebie kaleke zrobic.
Ewa widziałam fotorelację u Kasi a przed chwilą u Joli. Tak spotkania motywują. Ogrodowo zakręceni Naładowana energią zabrałam się do pielenia rabat. Spadł też długo wyczekiwany deszcz. Wszystkiego nie udało mi się odchwaścić. Ziemia szybko wyschła iresztę jakoś muszę zmęczyć. Chyba, ze popada to będzie łatwiej.
Drugie kwitnienie, szałwia. Tutaj nie dałam rady odchwaścić. Sorki za zielsko.
Czyli ta rabata jest naprzeciwko tej wczesniejszej? Tej która nas zachwyciła?
Z hortek trzymających biel świetna jest 'Magical Moonlight'.
Co to za miskanty? Takie łaczenie miskantów z hortkami naprzemiennie wymaga sporej odwagi na poczatku, bo trzeba zachować spore odstępy...bywa, że 2-2,5m. Po 3-4 latach robi się ścisk, jesli odstępy były za małe i dobrze to nie wygląda.
ja doświadczenia nie mam, ale.. wydaje mi się, że to nie na buksie powinno być, tylko gdzie w bliskim jego sąsiedztwie - bo czy ten buks nie będzie zbyt kuszacy do żarcia jak jeszcze ma niemal na sobie te feromony? A to taki wielki bukszpan jest? Toszka pisała, że ponoc najlepsze wieszanie tych pułapek ok 1,5-2m nad ziemią w okolicach bukszpanów
No to jak pokazałam moją rabatkę przy wjeździe do garażu powiem z czym mam problem.
Po przeciwnej stronie tej rabaty stoi dom, a przed nim rabata w kształcie prostokąta, ze ściętymi dwoma bokami (czyli wydłużony trapez). Od 3 lat próbuję ją zagospodarować, z mizernym skutkiem.
Nie wiem co by na niej dobrze wyglądało i pasowało do tego jest na przeciw niej.
Rabata garażowa (tak ją nazwijmy) jest dosyć bogata w gatunki. Dlatego na wprost niej powinno być spokojniej, żeby nie było chaosu. Ale niestety jest. Chaos i bałagan.
Tegoroczne piękne lato sprzyja odpoczynkowi, leniuchuję trochę w pięknym otoczeniu podkarpackiego uzdrowiska Iwonicz Zdrój.
Ciekawe stare zabudowania oraz ładny park zdrojowy tworzą dobre miejsce do relaksu
na wielu klombach posadzone piękne okazy rycynusa, szkoda że jest jednoroczny, bo pięknie wygląda jako punkt centralny