Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:48, 14 gru 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
Danusiu
oglądając dziś na Fb Twoj wystrój tarasowy, zastaniawiałam się- wybacz proszę proste słowa- po kiego diałba tak pięknie ubrałaś taras, teraz niewykorzystywany przecież zbyt często.
Twoja sesja na O wyjaśnia wszystko! Taras jest wspaniałą kontynuacją salonowego wnętrza. Po prostu geniana aranżacja, dziękuję że nam ją pokazujesz

Właśnie o to chodzi, że widać ten wystrój w oknach salonu i wzrok najpierw biegnie na taras. Widzę wtedy cudne widoki. Z każdego okna mam zieleń, nic poza tym, żadnych niepożądanych widoków

Z tyłu też mam ładnie a nie widać, robię to, bo lubię.
Jak zmienić tytuł wątku? 21:45, 14 gru 2015

Do góry
Chodzi o to, że trzeba kliknąć "cytuj" ten mój post i wtedy wyswietli się kod podpisu i dopiero ten kod kopiujesz.
Siejsko czarodziejsko 11:24, 14 gru 2015

Do góry
Odezwij się, widzę, że siedzisz na Ogrodowisku
Droga do spełnienia 09:48, 14 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Może być idealny, jeśli zamienisz wstążki. Powinny być jednakowe. Moim zdaniem czerwona powinna zniknąć, a na jej miejsce taka sama jak u góry, a najlepiej wszystkie zmienić na zieleń, biel lub srebro

Wianek jest śliczny

Witam
wielki do zaszczyt dla mnie
no tak mi coś nie pasowało
faktycznie zielona bądź srebrna będzie lepsza proste rozwiązanie a na nie nie wpadłam
Droga do spełnienia 09:18, 14 gru 2015

Do góry
Kawa napisał(a)

Mój pierwszy wianek. Pierwszy w życiu. Nie jest idealny ale nawet jak dla mnie fajny.

Może być idealny, jeśli zamienisz wstążki. Powinny być jednakowe. Moim zdaniem czerwona powinna zniknąć, a na jej miejsce taka sama jak u góry, a najlepiej wszystkie zmienić na zieleń, biel lub srebro

Wianek jest śliczny
Nowego początki 09:10, 14 gru 2015

Do góry
Podpis się nie wyświetla bo pewnie w profilu skasowałaś, podczas aktualizowania, albo nie zapisałaś, sam nie mógł się skasować. Ja nie mam dostępu do takiej moderacji, żeby sprawdzić dlaczego.

Najprościej będzie zamieścić go jeszcze raz i zapisać w dziale "podpis"

Nowego początki
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 08:57, 14 gru 2015

Do góry
Piękny koniec sezonu. Moje cebulki posadzone, drżenie w ziemi czuję Te wcześniej posadzone mają czubki.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:40, 14 gru 2015

Do góry
Katkak napisał(a)

Ale super, dzięki Danusiu, zanotowałam sobie i wyczekuję do wiosny . Czy on też ładnie przebarwia się jesienią? Wiesz może na jaki kolor?

Liście oczaru 'Quasimodo' przebarwiają się na złocisty, a kwiaty ma rdzawe, pajączkowate. W jednym opisie zagranicznym znalazłam opis koloru liści : spalony pomarańczowy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:36, 13 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak, jest odmiana karłowa, ma miedziane kwiaty i nazywa się Hamamelis vernalis 'Quasimodo'. Na pniu nie widziałam nigdzie.

Ale super, dzięki Danusiu, zanotowałam sobie i wyczekuję do wiosny . Czy on też ładnie przebarwia się jesienią? Wiesz może na jaki kolor?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:58, 13 gru 2015

Do góry
Tak, jest odmiana karłowa, ma miedziae kwiaty i nazywa się Hamamelis vernalis 'Quasimodo'. Na pniu nie widziałam nigdzie.
Świerk serbski - Picea omorika 15:25, 13 gru 2015

Do góry
Tutaj właśnie chodzi o to, żeby być wróżką i wiedzieć jaka będzie pogoda przez najbliższy miesiąc, a tego ja nie wiem.

Od tego uzależniam udzielenie prawidłowej rady.

Przewidywana pogoda - trzy tygodnie bez mrozu - przesadzać

Za dwa dni mróz i długo z mrozem - nie przesadzać, bo zaszkodzi.

Nie wiadomo co bardziej szkodzi, czy posadzenie za głęboko (możliwe gnicie nasady pnia i zamieranie drzew) i w kwaśną glebę, czy przesadzanie świerków, bo nie zdążą się zaklimatyzować w nowym miejscu przed mrozami.

Moim zdaniem bardziej groźne jest ruszanie ich teraz.
Świerk serbski - Picea omorika 22:04, 12 gru 2015

Do góry
Przewidywana pogoda bez mrozu - przesadzać.

Z mrozem w tle - poczekać do wiosny.

Termin jest krytyczny, ostateczny, a więc zgaduj-zgadula, co może się stać w najbliższych dniach. Ja za powodzenie brać odpowiedzialności nie mogę, bo nie potrafię przewidywać.
Świerk serbski - Picea omorika 21:08, 12 gru 2015

Do góry
Wykopać, posadzić na dobrej wysokości i w dobrej ziemi. Albo drugie wyjście uzależnione od przewidywanej pogody - poczekać do wiosny zanim zaczną puszczać i wtedy przesadzić.
Pieris japoński - Pieris japonica 14:31, 12 gru 2015

Do góry
Nie ma szansy, one tak mają. Dlatego ich nie sadzę.
Można by było radykalnie odmłodzić, ale nigdy tego nie robiłam, co innego różaneczniki odbijają, ale pieris - nie wiem

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/369-jak-ciac-rozaneczniki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:52, 12 gru 2015

Do góry
Powiem, że nawet mi się te kule podobają
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:47, 12 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na robienie kuli z mchu za mało czasu i mech wykorzystany już. Więcej nie mam. Jak zrobię to zamienię.

U mnie mchu,ile kto zamarzy to taka rabata z iglakami wspólna dla 2 rodzin i jakoś tak nikt się nie kwapi do jego usunięcia..nawet nie wiem,czy za to się zabierać..ale mech mam
Bonsai - domowe 08:25, 12 gru 2015

Do góry
Przesadzić w płaską doniczkę. Podczas przesadzania przyjrzeć się korzeniom, wyciąć spróchniałe, zmienić ziemię. Tutaj widać, że są same korzenie i roślina wielka a doniczka malusia.
Tulipan - Tulipa 08:23, 12 gru 2015

Do góry
Oczywiście, ukorzenią się przed zimą. Abyś tylko nie złamała "ogonków" podczas sadzenia, bo nie zakwitną.
Pieris japoński - Pieris japonica 08:21, 12 gru 2015

Do góry
Możesz podlać, a nawet trzeba koniecznie podlać. On nie ma fytoftorozy.

Ale podatne są. Wiem, bo miałam w wielu ogrodach i tego trzeba się spodziewać. Profilaktycznie podlewaj Previcurem glebę i raz w roku możesz opryskać. Ze środka wycinaj gałązki bez liści.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:15, 12 gru 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Gustownie i jak zawsze z klasą Choć ostatnie czego bym się spodziewał u Ciebie to sztuczne kule bukszpanowe

Ja też się nie spodziewałam Na robienie kuli z mchu za mało czasu i mech wykorzystany już. Więcej nie mam. Jak zrobię to zamienię.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies