Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

...uDany ogród 21:50, 05 sty 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Cudne Danusiu, uwielbiam tęcze, chyba nie ma osoby co by nie lubiła Co to za krzew drzewko całe w bieli? Kalina jakaś?

Ja też kocham tęczę, i tak pomyślałam że Tobie również się spodoba.
To róża multiflora , puszczona na pnącą u Mamy
...uDany ogród 21:44, 05 sty 2019

Do góry
dana1s napisał(a)

Sylwuś słonko, dziękuję bardzo!
Ja uwielbiam Wasz ogród o każdej porze roku Jesteście Wielcy!!

Sylwuś dla Ciebie

Cudne Danusiu, uwielbiam tęcze, chyba nie ma osoby co by nie lubiła Co to za krzew drzewko całe w bieli? Kalina jakaś?
...uDany ogród 12:59, 05 sty 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
A judaszowce masz? To też kwitnące

Miałam, ale nie okryłam jednej zimy i na wiosnę nie odbił. Teraz mam go na liście zakupowej. Chyba dam mu jeszcze jedną szansę

Kalina japońska Grandiflora

...uDany ogród 14:03, 04 sty 2019

Do góry
Aldona40 napisał(a)
Danuś co to za odmiana pigwowca? Masz go już w soim ogrodzie?
Ja mam u siebie te zwykłe pigwowce, i to tylko dlatego że ładnie wygladają jak kwitną ( no i może troszkę dla owoców). Wiosenne ich przycinanie jest dla mni okropne, nie lubie tego robić bo zawsze jestem strasznie pokuta przez te kolce. A nie podobaja mi sie takie bez przycinania, bo są takie rozlazłe. Ale coś za coś

Lista moim ulubionych roślinek z twojego ogrodu to są czeremchy, żylistki, (tourbillon Rouge mam), kalina koreańska, Sargenta, Onondaga, różyczki, deren kwiecisty Alba, pieknotka, śnieguliczka, obiela i wiele innych. To tylko tak w skrócie, bo bym za dużo się rozpisała

U nas nareszcie się troszkę biało zrobiło. Hura

Aldona

Aldonko pusty to

Pigwowiec Pośredni JET TRAIL

Pełny tu w postaci zielonkawych kwiatów, później jest prawie biały

to Pigwowiec okazały Yukigoten

Mam je w ogrodzie, wszystkie rośliny które pokazuje sa w moim ogrodzie

O lista bogata Ciesze się, że podoba Ci się zestawienie roślin u mnie. Cały czas dążę do tego żeby było kwitnąco o każdej porze sezonu. Ale jeszcze daleko żebym była całkowicie zadowolona.
jak chcesz to śnieguliczkę mogę Ci wiosną podesłać
...uDany ogród 12:12, 04 sty 2019

Do góry
Danuś co to za odmiana pigwowca? Masz go już w soim ogrodzie?
Ja mam u siebie te zwykłe pigwowce, i to tylko dlatego że ładnie wygladają jak kwitną ( no i może troszkę dla owoców). Wiosenne ich przycinanie jest dla mni okropne, nie lubie tego robić bo zawsze jestem strasznie pokuta przez te kolce. A nie podobaja mi sie takie bez przycinania, bo są takie rozlazłe. Ale coś za coś

Lista moim ulubionych roślinek z twojego ogrodu to są czeremchy, żylistki, (tourbillon Rouge mam), kalina koreańska, Sargenta, Onondaga, różyczki, deren kwiecisty Alba, pieknotka, śnieguliczka, obiela i wiele innych. To tylko tak w skrócie, bo bym za dużo się rozpisała

U nas nareszcie się troszkę biało zrobiło. Hura

Aldona
...uDany ogród 11:13, 03 sty 2019

Do góry
dana1s napisał(a)

Agniesiu uwielbiam mój mały świat
Tam czuję, że żyję. wszystkie smutki mijają i dostaje taką dawkę energii, że mogę góry przenosić
To moje miejsce na świecie!
Kaliny są jak najbardziej warte tego, żeby zaprosić je do ogrodu. U mnie w najbardziej suchym miejscu rośnie Kalina Burkwooda Ann Russell. Liście ładne skórzaste, ciemne. Kwiaty biało-różowe pachnące, kształtne. Zwarta w pokroju , ładnie przyrasta. No same zalety

Muszę obiecać sobie poprawę względem tej kaliny u mnie i przesadzić ją w lepsze miejsce. To będzie moje postanowienie noworoczne.
Ogród ogrodniczki 10:13, 03 sty 2019

Do góry
Ogólny plan na to miejsce mam taki.

Tutaj dosadzić obwódkę bukszpanową w "L" + ostrokrzew w stożek + magnolia "Susan"

Pod tym dużym bukszpanem i lilakami widzę hortensje bukietowe + kulki bukszpanowe z zawilcami japońskimi.

Pod płot różaneczniki + klony japońskie

Z tej strony są posadzone razem ze starą jabłonią: kalina Roseum, jaśminowiec, lilak. Wzdłuż płotu są już posadzone liliowce z piwoniami a na końcu lilaki.

Dosadzić kule bukszpanowe + dereń Kousa i różę pnącą na jabłoń.
Zależy mi na swojsko-romantycznym klimacie
...uDany ogród 19:49, 02 sty 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Dana, ja to się wcale nie dziwię, że Ty tak kochasz ten swój rajski ogród. Po Twoich wpisach i fotkach nabrałam chęci na kalinę, tylko jaką? Nie wiem sama, bo u mnie dość sucho bywa...

Agniesiu uwielbiam mój mały świat
Tam czuję, że żyję. wszystkie smutki mijają i dostaje taką dawkę energii, że mogę góry przenosić
To moje miejsce na świecie!
Kaliny są jak najbardziej warte tego, żeby zaprosić je do ogrodu. U mnie w najbardziej suchym miejscu rośnie Kalina Burkwooda Ann Russell. Liście ładne skórzaste, ciemne. Kwiaty biało-różowe pachnące, kształtne. Zwarta w pokroju , ładnie przyrasta. No same zalety

...uDany ogród 17:58, 02 sty 2019

Do góry
dana1s napisał(a)

Kalin mam sporo, kocham wszystkie. Różowe są cudowne, własnie zaczynają moje zimowe Dawn i December Dwarf.
Zapisałam sobie tą Molly może trafie ją w Pisarzowicach w tym roku.
Onondagę kupiłam na wystawie Ogrody Daisy w Pszczynie , byłaś kiedyś? Tam też piękne rośliny były
Koreańska Eskimo to najpiękniejsza moja kalina.

Mszyce atakują głównie te pospolite odmiany, ale radzę sobie z nimi bez problemu.

Piękna jest też Kalina Pregense ma ogromne dwudziestocentymetrowe kule Jest śliczna.

Od 2-3 lat się wybieram na wystawę do Pszczyny i za każdym razem przegapię termin. W tym roku obowiązkowo muszę tego przypilnować. Jest tam jakiś fajny wybór roślin do kupienia czy bardziej wystawa?
Ogród ogrodniczki 17:42, 02 sty 2019

Do góry

Na tym zdjęciu jest widoczna mocno przycięta jabłoń.
Chciałabym tu stworzyć taki swojski romantyczny zakątek i przyszła mi na myśl róża pnąca.
Poproszę o poradę jaka róza byłaby najlepsza i czy to w ogóle dobry pomysł....

Poza jabłonią jest tu kalina Roseum, jaśminowiec i lilak.
Może dołożyć dereń Kousa.
On kwitnie trochę później i dopołniałby całości....
...uDany ogród 16:59, 02 sty 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Ty to prawie arboretum kalinowe masz .
Widzę że obie chorujemy na różowe kaliny. Bo ta moja upatrzona Molly Schroeder też jest jasnoróżowa. Spotkałam ją tylko w Pisarzowicach.
U Ciebie wszystkie kaliny wyglądają pięknie. W szkółkach to znajduję stale te same. Onondagi nie widziałam a faktycznie bardzo ciekawa. Jeszcze mi koreańska chodziła po głowie. A mszyce mocno ci je zżerają?

Kalin mam sporo, kocham wszystkie. Różowe są cudowne, własnie zaczynają moje zimowe Dawn i December Dwarf.
Zapisałam sobie tą Molly może trafie ją w Pisarzowicach w tym roku.
Onondagę kupiłam na wystawie Ogrody Daisy w Pszczynie , byłaś kiedyś? Tam też piękne rośliny były
Koreańska Eskimo to najpiękniejsza moja kalina.

Mszyce atakują głównie te pospolite odmiany, ale radzę sobie z nimi bez problemu.

Piękna jest też Kalina Pregense ma ogromne dwudziestocentymetrowe kule Jest śliczna.

Blaski i cienie nowego życia 11:59, 02 sty 2019

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Czyli: pod lilakami kule bukszpanowe + zawilce japońskie + hortensje bukietowe.

Pod płotem: różaneczniki + klony japońskie + magnolia + świerk nidiformis + ostrokrzew

Pod jabłonią: piwonie + liliowce + kula bukszpanowa + róża pnąca na jabłoń

W tej kępie z jabłonią rosnie kalina Roseum, jaśminowiec i lilak.
Mam pomysł żeby do tego dołozyć dereń Kousa

Ciekawie to będzie wyglądało. Bukszpan imponujący jak znam Ciebie to w 2 lata będzie fajnie zwłaszcza że ziemię masz dobrą.
Ogołociłaś tę starą jabłoń do naga ale wiesz co robisz, może poczuje drugie życie
Blaski i cienie nowego życia 11:26, 02 sty 2019

Do góry
Czyli: pod lilakami kule bukszpanowe + zawilce japońskie + hortensje bukietowe.

Pod płotem: różaneczniki + klony japońskie + magnolia + świerk nidiformis + ostrokrzew

Pod jabłonią: piwonie + liliowce + kula bukszpanowa + róża pnąca na jabłoń

W tej kępie z jabłonią rosnie kalina Roseum, jaśminowiec i lilak.
Mam pomysł żeby do tego dołozyć dereń Kousa
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:23, 29 gru 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
Ale lubię oglądać zmiany 10- letnie robią wrażenie. Zrobiłam w tym tyg porządek w zdjęciach tegorocznych i też oglądam co mu pasuje a co przeszkadza
Przypomniałaś też o gałązkach derenia, muszę się wybrać po nie na koniec ulicy a po gałązki naprzeciwko

A derenia czerwonego muszę sobie posadzić bo nie mam - no to już jest coś na listę zakupową która na razie jest pusta i tak miało być do maja - no dobra krzaki mają ulgowe - dereń, hortensja kosmata albo kalina

dekorację parapetową ostatecznie rozbieliłam

Motylogród 17:03, 28 gru 2018

Do góry
Różanka i bylinówka

od lewej - kalina wonna, 5 krzewów porzeczek i agrestu (od strony ścieżki podsadzę je np. pierwiosnkami, od strony róż będzie rządek barbuli klandońskiej lub werbeny).
"O" to ostrokrzew meserveae Blue Prince i Blue Princess ew. kolczasty (też w wersji damskiej i męskiej). Przy pergoli będzie róża pnąca, reszta róż łukiem na rabacie, od przodu podsadzona bodziszkiem i dzwonkiem karpackim. Magnolia jest teraz od południowej strony budynku, muszę ją umieścić na granicy trawnika, bo zapomniałam, że trzeba ją odsunąć, aby śnieg spadający z dachu nie uszkodził gałęzi, z tego też powodu obok magnolii nie będzie róż, a byliny, ścinane na zimę (mam nadzieje, że w tą zimę uda mi się sprawdzić, jak daleko w głąb rabaty śnieg spada!).
Róże już wybrałam, "wypełniacze " stanowiące kolorystyczne uzupełnienie również, ale to później.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:03, 26 gru 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
wlasnie bylam fotke robic ale mnie M zagadal

i Neujahrsbläser byli u nas dzis

pogoda bez sniegu ale ladna wiec bylo dzis bieganie a wczoraj bylismy z kijami w Bad Birnbach i kwitnie tam pieknie kalina New Dawn. Szkoda, ze nie ialam aparatu ale w sobote sie wybieram to zrobie fotke. Moja tez juz zaczyna ale malutka jeszcze jest wiec efekt jeszcze nie taki

Fajny prezentNo i kolędnicy super
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 17:12, 26 gru 2018

Do góry
wlasnie bylam fotke robic ale mnie M zagadal

i Neujahrsbläser byli u nas dzis

pogoda bez sniegu ale ladna wiec bylo dzis bieganie a wczoraj bylismy z kijami w Bad Birnbach i kwitnie tam pieknie kalina New Dawn. Szkoda, ze nie ialam aparatu ale w sobote sie wybieram to zrobie fotke. Moja tez juz zaczyna ale malutka jeszcze jest wiec efekt jeszcze nie taki
Mój ogrodowy pamiętnik 18:54, 18 gru 2018

Do góry
Małe zakupy z klonem palmowym w roli głównej. Tym razem Katsura.
Ale też kalina Kilimandżaro, turzyce Prairie Fire i lawendy.

Bawarka 22:08, 07 gru 2018

Do góry
Tak bylo przez jeden dzien...

Pozostale dni, cala jesien byla piekna, jest do dzisiaj.
W listopadzie kwitly magnolie, jablonie i inne.

Kolorowe resztki kwiatow...Grudzien.

Kalina

Magnolie pekaja.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:35, 04 gru 2018

Do góry

kalina

różowiec ma czarne błyszczące kuleczki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies