Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Gożdzikowa - wiejski ogród 16:01, 30 kwi 2017

Do góry
Witam serdecznie

choć bardzo nieśmialo ...ale zaczęło się pokazywać..Słoneczkooczywiście ,mam nadzieje ,że pozostanie na kilka dni

Może doczekam się z jednego kwiatka magnoli (ma 7)..skoro przetrzymała przymrozki

kwitnie śliwa dziecięca

i mój nowy nabytek jabłoń i Swieci świerk Biały

najbardziej po oczach daja tawuły

Moje małe królestwo 12:04, 30 kwi 2017

Do góry
olga80 napisał(a)
Kolejny tydzień zleciał jak oka mgnienie w ogrodzie trochę się działo,ale nie na tyle ile bym chciała

Ogarnęłam rabatę z kamieniem czyli do końca zerwałam darń, nawiozłam obornika i ziemi. Rośliny częściowo posadzone.Róże, trawy choć jeszcze nie wszystkie, horki,rozchodniki i jeżówki.Muszę dokupić bylin i zastanawiam się czy kupić przez internet czy gdzieś w poszukać dobrze zaopatrzonego ogrodniczego.Trochę się zdziwiłam ostatnio zamawiał na allegro tawuły von houtte na żywopłot do drugiej części ogrodu,miskany i kocimiętkę i aukcja była tak opisana,że zrozumiała,że kocimiętka to sadzonki jakie było moje zdziwienie jak dostała 5 paczek nasion.Śmiem twierdzić,że nie tylko ja tak dałam się nabrać bo inni kupujący też brali większe ilości.
takie zakupy porobiłam książka o mojej miłości

taras dostanie nowe donice

widok

i rabata z kamieniem dostała kształt bukszpany muszę przyciąć

jeszcze muszę kostkę wokół kamienia ułożyć i wysypać żwirkiem

Super donice i widoczek!Pozdrowionka!
Moje małe królestwo 09:06, 30 kwi 2017

Do góry
Kolejny tydzień zleciał jak oka mgnienie w ogrodzie trochę się działo,ale nie na tyle ile bym chciała

Ogarnęłam rabatę z kamieniem czyli do końca zerwałam darń, nawiozłam obornika i ziemi. Rośliny częściowo posadzone.Róże, trawy choć jeszcze nie wszystkie, horki,rozchodniki i jeżówki.Muszę dokupić bylin i zastanawiam się czy kupić przez internet czy gdzieś w poszukać dobrze zaopatrzonego ogrodniczego.Trochę się zdziwiłam ostatnio zamawiał na allegro tawuły von houtte na żywopłot do drugiej części ogrodu,miskany i kocimiętkę i aukcja była tak opisana,że zrozumiała,że kocimiętka to sadzonki jakie było moje zdziwienie jak dostała 5 paczek nasion.Śmiem twierdzić,że nie tylko ja tak dałam się nabrać bo inni kupujący też brali większe ilości.
takie zakupy porobiłam książka o mojej miłości

taras dostanie nowe donice

widok

i rabata z kamieniem dostała kształt bukszpany muszę przyciąć

jeszcze muszę kostkę wokół kamienia ułożyć i wysypać żwirkiem
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:43, 29 kwi 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
uwolniona z siatki

pęcherznice i tawuły świecą

i pierwsza tęcza tej wiosny

soczyście zielono

Cudowny widok. A to dopiero początek
Mirkowy ogród (początki) 20:52, 29 kwi 2017

Do góry
Zaczynają kiełkować nasionka berberysa bordowego sadzone na jesieni (nasionka musiały sie przemrozić)

Moje Anabelki w takim stadium rozoju.
.
Ukorzeniające się patyczki Tawuły Golden Princess
i sadzonki berberysów.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 08:45, 29 kwi 2017

Do góry
Rosa napisał(a)

a tam tawuły. Te kamienie i sucha rzeczka i ten mostek robią cały efekt . Czy to zagłębienie wypełnia się wodą z opadów i czy ona długo tam pozostaje? Dawałaś folię pod spód?

Nie ma foli jest włóknina przez ,którą woda przesiąka. Pierwszy raz strumień ożył tej wiosny gdy grunt był jeszcze zamarznięty i wsiąkało. Było to dla nas spore zaskoczenie
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:06, 28 kwi 2017

Do góry

a tam tawuły. Te kamienie i sucha rzeczka i ten mostek robią cały efekt . Czy to zagłębienie wypełnia się wodą z opadów i czy ona długo tam pozostaje? Dawałaś folię pod spód?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:28, 28 kwi 2017

Do góry
uwolniona z siatki

i pierwsza tęcza tej wiosny

soczyście zielono
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 20:07, 28 kwi 2017

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Ulka, Basia nawet nie wiem jak one się zwą jak kupiliśmy działkę to one już rosły były wyrośnięte na metr i łyse od dołu. Oto mini efekt wizyty u fryzjera ta jasna jeszcze do dopracowania

U mnie na sąsiedniej działce też rosły takie metrowe pomarańczowe tawuły, z zaschniętymi kwiatostanami, ciachnęłam je w zeszłym roku na 10 cm, bardzo ładnie odbiły, zakwitły ciemnoróżowymi kwiatami, zaraz się więcej miejsca tam zrobiło
W tym roku tak skróciłam pięciorniki, też nie były cięte kilka lat, wyglądały po zimie jak suche miotły, zobaczymy jak te odbiją
Mój przeróbkowy ogród 19:51, 28 kwi 2017

Do góry
A teraz czekam na dalsze rośliny - w planach są zurawki, berberysy, hortensje, trawy, tawuły

Gożdzikowa - wiejski ogród 15:13, 28 kwi 2017

Do góry
Dziś leje...siedzę w domu i się wkurzam

Z moich planów nici...miałam posadzić nowo nabytki..tawuły,orliki jabloń Royal beauty 4 szmaragdy..posiać astry i cynie,no i klops

takiego orlika kupiłam

Ogród w remoncie 13:52, 28 kwi 2017

Do góry
AnkaK napisał(a)
Ja też się boję, ale co wiem to napiszę - choć tawuła jest jak najbardziej ok to nierozłącznie kojarzy mi się z krajobrazem parkowym, a tam raczej bukszpanów niet i dużymi, naturalnymi założeniami
Jeśli ma być reprezentacyjnie to tawułę zabrałabym w inne miejsce np. pod brzozy i derenie, a tam zostawiła bukszpany z hakone czy inną trawą.
A jeśli tawuły to może z iglakami niedużymi np. kosodrzewinami zwykłymi czy Pumilio? Renia ze szmaragdowego swego czasu rozstawiała Pumilio z Carexem evergold, ale nie wiem na czy stanęło.

Ania masz rację z tawułami. I jakoś średnio można coś do nich dobrać. Jak mówisz,że u Ciebie ta hakone mimo śniegu wytrzymuje to może zaryzykuję.
Ryzyko związane jest jeszcze z moim bydłem w postaci beagla. On żre mi trawki .
Ogród w remoncie 13:43, 28 kwi 2017

Do góry
Ja też się boję, ale co wiem to napiszę - choć tawuła jest jak najbardziej ok to nierozłącznie kojarzy mi się z krajobrazem parkowym, a tam raczej bukszpanów niet i dużymi, naturalnymi założeniami
Jeśli ma być reprezentacyjnie to tawułę zabrałabym w inne miejsce np. pod brzozy i derenie, a tam zostawiła bukszpany z hakone czy inną trawą.
A jeśli tawuły to może z iglakami niedużymi np. kosodrzewinami zwykłymi czy Pumilio? Renia ze szmaragdowego swego czasu rozstawiała Pumilio z Carexem evergold, ale nie wiem na czy stanęło.
Ogród w remoncie 12:05, 28 kwi 2017

Do góry
AnkaK napisał(a)
Wrzuciłam żeby pokazać jak ładne te tawuły mogą być gdy są cięte. Jak żółte bukszpany z daleka.
Myślałam u kulach z tawuły i kulkach z berberysu.

Ja bym do tych kulek z tawuły już chyba innych kulek nie chciała..
Chyba wyobrażam to sobie tak

Na śodku miedzy sumakami zimozielone kule,duże -bukszpan,tuje albo cis,dokoła te tawuły też kulki a to wszystko w trawiastych skarpetkach z trawy..
Muszę znaleźć odpowiednią trawę.
Ogród w remoncie 11:55, 28 kwi 2017

Do góry
Wrzuciłam żeby pokazać jak ładne te tawuły mogą być gdy są cięte. Jak żółte bukszpany z daleka.
Myślałam u kulach z tawuły i kulkach z berberysu.
Mirkowy ogród (początki) 11:38, 28 kwi 2017

Do góry
Tawuły uwielbiam bo ładne cały sezon i nie wymagające
Ja też je lubię bo bezobsługowe i ładne cały rok.Kwitną śliczne ja mam z pięć odmian.Mam taką (zapomniałam nazwy)co na jednym krzaku kwitnie w trzech kolorach biały,różowy i ciemny róż.Pokażę jak zakwitnie
Zobacz patyczki latem 2016r po prawej są.dwie zielona i pomarańczowa.Jak chcesz to ci wiosną zrobię sadzonki

Ogród w remoncie 11:37, 28 kwi 2017

Do góry
te tawuły bardzo ładne sa i ładnie teraz wyglądają
ale ja ci nie podpowiem bo nie wiem z czym mozna by je połaczyć
na pewno z zimozielonym - wić cis i bukszpan no chyba że jakieś iglaki byś chciała iść

ja totalnie nie umiem podpowiadać wiec sory
Mirkowy ogród (początki) 11:33, 28 kwi 2017

Do góry
Tawuły uwielbiam bo ładne cały sezon i nie wymagające
Ogród w remoncie 11:22, 28 kwi 2017

Do góry
Ponieważ leje i nci z ogrodu to wymyślam dalej co z tym frontem moim nieszczęsnym zrobć mam. Pamięta ktoś moje sumaki?

Plan był taki że pod nimi bukszpany i hakone i zupełnie z przodu lawenda.
No niestety albo stety przemyślałam to jeszcze raz i tak nie będzie.
Super ten plan był,podobał mi się ale w tym miejscu niewykonalny.
Miałam wiele obaw bo tu jest wjazd do domu,miejsce odśnieżane zimą i śnieg często tam leży. Hakone na pewno marne szanse by tam miała a wiadomo jak z nią jest ,to kapryśna trawa
Przyszło mi do głowy żeby może wsadzić tam tawuły japońskie. Mam sporo takiej

Zdjęcie nie oddaje tego ale ona jest b.ładna. O tej porze mma śliczny żółto-pomarańczowy kolor. Nawet trochę czerwonego się znajdzie.
Można ją formować jak się chce. U mnie rośnie jak chwast. Nie straszny jej śnieg.
Nie bardzo tylko wiem z czym ją tam połączyć . Dodawać jeszcze te bukszpany? Musiałyby być w głębi tej rabaty żeby nie ucierpiały zimą.
Ogrodula 15:21, 26 kwi 2017

Do góry
No, wiosna w pełni. Tawuły masz fajne, ja przesadzałam swoje już ze 3 razy i chyba mnie przestaly lubić Może nawozu proszą?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies