Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ptasi gaj 23:34, 08 paź 2018

Do góry
CD

n

Ptasi gaj 23:30, 08 paź 2018

Do góry
Wczorajsze

W tym roku bardzo dużą opadzina iglaków mimo podlewania

Kiedyś będzie tu ogród 23:27, 08 paź 2018

Do góry
Tu gdzie zielona kreska będzie pociągnięty żywopłot z cisa.

ale mój eMuś musi znaleźć czas, żeby ułożyć kamienie do końca.

A ze względu na ukształtowanie terenu, tył oczka (tam gdzie kaskada) jest podniesiony prawie metr. (Sorki za zielsko na fotce)

Jak widać tematu kaskady jeszcze nie ruszyłam. Powód jak wyżej- potrzebny eM do układania tyg głazów. Ale przyznam się szczerze, że nie za bardzo ma pomysł jak temat ugryźć.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 23:21, 08 paź 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Komp dalej nie działa, ale już wiemy, że to płyta główna padła..

Więc fotek z tel cd

Rabata kulkowa x różnych perspektyw ze zrobionym już obrzeżem z profili, na razie bez kory

Obrzeże nie jest wkopane tak na równo z ziemią jak pierwotnie chciałam, ale to kwestia też ogranicznika dla kory. Trawa tam przykryje pewnie

U kilku osób na O. widziałam obrzeża z profili właśnie. Są lepsze niż te wszelkie ekobordy plastikowe?
Kiedyś będzie tu ogród 23:19, 08 paź 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Anka wyslij jak jest, chrzan kadry.

Elu przede wszystkim bardzo ci dziękuję za zdjęcia poglądowe z budowy twojego oczka. Bardzo ułatwiły mi pracę. Niestety ja takiej dokładnej dokumentacji nie posiadam, bo robota była w deszczu na wariata.
Chciałam dzisiaj pstryknąć fotkę z góry ale z przyczyn technicznych wyższe piętro jest chwilowo niedostępne (mam gniazdo szerszeni).

Ale od początku...
W wykop poszła wełna mineralna, no to agrowłóknina gęsta i folia.
Oczko (tafla wody) ma w najszerszych miejscach wymiary 7m x 4,8m.
Rozmieszczenie półek:

Od brzegów do czerwonej linii idzie strefa płytka- głębokość od lustra wody od 25 cm (tam gdzie plaża) do ok 40 cm bliżej kaskady.
Jasna zieleń - półki na lilie wodne.
Jasno niebieski- dodatkowa półka ułatwiające ewentualne wejście w strefę głęboką.
Ciemno niebieski- strefa głęboka- głębokość ok 1,5 m.

W strefie 'plaży'- wyjście dla zwierzaków- brzegi bardzo łagodne, nieco bardziej ostre im bliżej kaskady.

Na brzegach półki nieco większe otoczaki mające za zadanie trzymać drobniejszy żwir.
Mała działka - wielkie nadzieje 22:51, 08 paź 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Zrób więcej zdjęć tej róży. Cały krzaczek, gałązki z kolcami, ulistnienie.
Cięłaś je wiosną?

Mam jeszcze tylko jedno zdjęcie.

Teraz są już bez kwiatków, ale jak będę w weekend to jeszcze jakieś fotki zrobię. Nie cięłam ich, bo miałam cały kawałek ziemi przekopać, ale jak zwykle u mnie, wszystko się przesunęło w czasie i one "wzięły i zakwitły"
Kiedyś będzie tu ogród 22:46, 08 paź 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
To prawda zaserwowałaś nam "Magię wschodzącego słońca".
Fajerwerki rożnych barw.Cudne

Niestety nie każdy wschód słońca jest tak spektakularny. I wszystko trwa chwilkę... jak film w przyśpieszonym tempie.

Bogdzia napisał(a)
Cudne widoki wschodzącego słońca, musiałas rano wstac by je zrobic. Co do jeziorka to myśle że ryby powinny byc bo inaczej to komary Cię zjedzą. U mnie pomp nie ma , sporą częsc lustra wody zajmują lilie wodne ale jeśli chce sie miec piękną przejrzystą wodę to bez pomp się nie obejdzie.Ja takiej przejrzystej nie chcę bo sztucznie wygląda ale przyznaję że trochę bardziej przejrzysta by sie przydała.

Bożenko ja tak wstaję. I bardzo lubię te poranki, kawkę o wschodzie słońca, ciszę- tylko śpiew ptaków słychać. Lubię łapać te chwile, zanim zacznie się cały zgiełk.
Co do oczka to rybki będą. Na lilie jest specjalna półeczka, ale to już wiosną. Pompa tez musowo, bo kaskada w planach. Ale to już nie wiem kiedy, bo w tej chwili jest daaaaleko poza moimi możliwościami finansowymi. Do tej pory mam nadzieję, że roślinki spełnią swoje zadanie.

2017- przymiarki do trójkątnej- w czerwonych doniczkach naszykowane miskanty do sadzenia.

A to fotka z dzisiejszego dnia... Chyba się im u mnie spodobało...

Kiedyś będzie tu ogród 22:42, 08 paź 2018

Do góry
anka_ napisał(a)

Moniuś... no inwazyjny on, ale jak pozbawić się teraz takich widoków. A to dopiero początek przebarwień.

Muszę koniecznie wybrać się na spacer do lasu bo uwielbiam te przebarwiające się klony. Wyglądają niesamowicie takie płonące.
Dużo się u Ciebie dzieje Aniu. Oczko masz cudowne, a tętniące w nim życie daje tyle radości.
Pozdrowienia zostawiam
W cieniu - zacieniona 22:34, 08 paź 2018

Do góry
Wyprowadzony z patyczka Phantom na pniu.

Kiedyś będzie tu ogród 22:21, 08 paź 2018

Do góry
mikina34 napisał(a)
Aniu, rozczuliłaś mnie tym zbieraniem żołędzi

Moniuś... no inwazyjny on, ale jak pozbawić się teraz takich widoków. A to dopiero początek przebarwień.

mikina34 napisał(a)
A powiedz mi, bo kojarzę, że o truskawkach wiesz wszystko, czy jak teraz na listkach są plamki ciemne to coś z nimi robić czy odpuścić?

Toszka napisał(a)
o, podpinam się pod pytanie

Hm... Powiem tak- jakbym zapytała sąsiada powiedziałby, że pryskać na grzyba. Ale ponieważ ja nie używa chemii to powiem- odpuścić. O tej porze roku nie ma w zasadzie siły żeby wszystkie listki były czyste. Chyba, że naprawdę te zmiany są w zmasowanej ilości. ale to by świadczyło o tym, że na jakimś etapie była zaniedbana pielęgnacja.
Ja wiosną wszystkie pozimowe, uschnięte liście dokładnie grabię i usuwam z zagonów. Jak minie niebezpieczeństwo dużych mrozów i na tyle wcześnie zanim serduszko zacznie puszczać (żeby nie uszkodzić). Ja ma tego typu narzędzie pracy i doskonale się sprawdza https://zielen24.pl/product-pol-1481-Grabie-do-lisci-z-tasmy-oprawione-Kard.html. W sezonie idzie gnojówka z pokrzyw (poza porą owocowania). Działa grzybobójczo i wzmacniająco. Zaraz po zbiorach a najpóźniej do połowy lipca koszę wszystko, wygrabiam i usuwam z zagonów.
Ukojenie 22:20, 08 paź 2018

Do góry
zoja napisał(a)
Tak na szybko bo na zakupach jestesmy.
Z przerwy na laweczce.

Jakieś czrodziejskie promienie nad Twoim ogródkiem się pojawiły
Przyznaj Zoja, jakie masz układy z niebem, że takie światło Ci zsyła?
"Niezdecydowana ogrodniczka" 22:19, 08 paź 2018

Do góry
Witam się z Wami po długiej przerwie.
Nie wiem jak to się stało, że tyle czasu mnie tu nie było :

Pozdrawiam,
Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 22:17, 08 paź 2018

Do góry
Poppy napisał(a)
Dziewczyny, potrzebuje pomocy, czy zimorodek (eisvogel) to on ci, czy jakas inna pokojowka (shone maid,np ale niekoniecznie)
Latem zupelnie nie wygladal, nie mial morelowego koloru, i w ogole nie pasowal. Ale jesienia zakwitl inaczej, i juz nie wiem, morela jest, ale czy to eis, czy nie eis nie wiem. Bede reklamowac niepashminowa pashmine, wiec przy okazji moge zareklamowac i inna roze.
jesienna odslona

letnia

Witaj Poppy
Tak jak na pierwszym zdjęciu mój Eis wyglądał latem więc to nie pomyłka. Ale piękna ta różyczka i super pachnidełko
Idę dalej czytać Twój wątek i oczywiście zaznaczam bo widzę różomaniaczkę kolejną
...uDany ogród 22:06, 08 paź 2018

Do góry

Danuś co to takiego? Cudne jest.
Ogród Małej Mi 2017 22:05, 08 paź 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

I Ty mi to mówisz.. ja jeszcze potrzebuję ze 2 miesiące .. to urobek z 3 godzin wyjscia do ogrodu.. ubite na maksa..i śladu nie widac w ogrodzie. To skala roboty w duzym ogrodzie. I te kilometry lecą ..

Mały ogrod małe zmartwiemia duzy to bol glowy. Pieknie wyglada, ale wystarczy sie troche po lenić to czlowiek pozniej z roboty nie wyjdzie.
Obcinalam brzozy teraz sterty do zmielenia. Wycinalam trawy irysow, zmarzniete cynie, kosmosy, badyle roż co nie kwitna i sterta na 2 m suszy sie wszystko na zerdziach albo pojdzie do kompostu reszta do spalenia.

Kompostownik dobra rzecz nie wyobrazam sobie tego jakbym miala wszystko wywozic.
Aniu zrob sterte w rogu i tam wszystko laduj szkoda benzyny i tego pchania do tych worow, Chyba, ze nie masz, gdzie i nie chcesz.
Daj spokoj tyle zachodu a niech sie nawet rozklada rok dwa.
Tak bym zrobila.

Pszczelarnia 21:59, 08 paź 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Szkoda.

Może astry?

Astry mam, z zawilcami miałam jeden nieudany kontakt. To zdjęcie powoduje, że mam ochotę spróbować jeszcze raz.
Co to za zawilec?
Intrygująca jest ta fontannowa nieduża trawka na brzegu rabaty. Co to?
Babie lato jeszcze trochę potrwa.
W cieniu - zacieniona 21:55, 08 paź 2018

Do góry
Tu narazie jest ściernisko... 21:54, 08 paź 2018

Do góry
W sobotę była piękna pogoda i w końcu udało mi się zrobić małą rewolucję na rabacie. Wiem że to już trochę późno na przesadzanie ale liczę że zdążą się ukorzenić. Oczywiście rok temu posadziłam rośliny za gęsto i takimi grupami, które nie wyglądają dobrze. Miałam też miejscami pół metra luzu pomiędzy roślinami a kostką. Myślałam że rośliny się rozrosną ale one poszły w drugą stronę. Wywaliłam więc czyśćca ze środka rabaty na brzeg, dodałam więcej bordowych rozchodników, rozsadziłam w rząd funkie, trzmieliny i dodałam żurawki. Ogromnym zaskoczeniem były nowe sadzonki anemonów. Nie sądziłam że po tak trudnym lecie będzie ich tyle. Zabrałam je spod irysów (które że zaczynały zagarniać) bliżej rododendronów.
Zdjęcia marnego lotu ale z efektu jestem zadowolona.

Wśród brzóz i dębów 21:52, 08 paź 2018

Do góry
AgataM napisał(a)
Piękna jesień. Trawy cudowne. Wąwozik o każdej porze niesamowity
Dziękuje za odwiedziny i gorąco pozdrawiam

Agatko, dla Ciebie:
Mój ogród pod lasem 21:49, 08 paź 2018

Do góry
malgol napisał(a)

[img
Gosia bosko! Ale to...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies