Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Dwa ogrody 00:06, 18 sie 2018

Do góry
Internet to też źródło pomysłów. Koniecznie musiałam spróbować, jak ta woda leci z konewki, tylko kropelki jakieś za grube Siteczko nie zdejmowane, spróbujcie tam nitkę włożyć, dały radę cienkie druciki florystyczne.

RODOS - trochę inaczej 00:03, 18 sie 2018

Do góry
Muszelka napisał(a)
Z zainteresowaniem obejrzałam zdjęcia. Jakiż świat jest piękny! Jak różnorodna jest w nim roślinność! Dziękuję!

Oj ..jest. Najbardziej lubię pustynie. I to nieprawda, że pustynie są nudne. To moja kolekcja piasku i kamieni z różnych pustyń. Czy takie kolory mogą być nudne? A jeszcze jak się zobaczy na takiej połaci piasku ślady życia, a nawet życie w postaci roślin i zwierząt to już w ogóle szczyt ( to tak a propos Twoich szczytów szczęścia

Dwa ogrody 23:58, 17 sie 2018

Do góry
Dziewczyny, wybaczcie lakoniczność odpowiedzi, ponieważ może być tak naprawdę tylko jedna dla wszystkich - dziękuję za dobre słowo.

Ogród jakoś sobie radzi w tym upale, ja trochę gorzej. Dacie wiarę, że przez całe wakacje nie zrewolucjonizowałam żadnej rabaty, posadziłam tylko dwie hortki i to z ukorzenionych przeze mnie Czekam na ochłodzenie i deszcz ( popadało mało), wszystkie konieczne prace odkładam na jesień.
Czeka kostka na obwódkę rabaty, czeka drewno na drobiazg do ogrodu, a ja czekam na firmę budowlaną, która miała być w maju!
I dopóki nie będzie wykonana budowlanka, nie mogę nic podziałać, zaplanować itd.
Wobec tego czymś trzeba ręce zająć, jak się ma trochę czasu
Ale najpierw róża - terminatorka nn. Rośnie w przedogródku, wody nie widzi, robale jej za bardzo nie podjadają. Posadzona z myślą że jak da radę, to będzie, jak nie to trudno. Rośnie... i to zdecydowanie lepiej, niż niektóre chuchane i dmuchane.

Laguna sięga dachu

Red Leonardo kwitnie prawie bez przerwy

reszta wypuszcza pojedyncze baty, a moje herbaciane drugie kwitnienie szybko skończyły i postanowiły gubić liście, niektóre całkiem w plamkach. Na takie upały to i tak jest nieźle.
Ogród w budowie - nieustającej 23:44, 17 sie 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)
W budowie przerwa, więc wracamy do dalii:

Pomponikowe z siewu - informacja dla Hani z Żywopłotków cisowych, mam ją trzeci rok, im krótszy dzień, tym robi się jaśniejsza, w kierunku do białego.

Pięknoścu
Na zielonej... trawce :) 23:42, 17 sie 2018
Do góry
AngelikaX napisał(a)
Limki

Angela przypomnij mi jakie masz tu trawki pod limkami?

ogród przepiękny, przytulny, soczysty, zadbany, po prostu bajeczny
Moja działka na Dębowym Lesie 23:30, 17 sie 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Cała masa kwiecia i fajnych dekoracji, miło się ogląda cofałam się trochę bom ciekawa czy już na tej drugiej części coś działasz, ale nie widzę

Dziękuę Sylwuś.
Niestety nic nie działam na drugiej część. bark czasu i funduszy
Dwa ogrody 23:25, 17 sie 2018

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Hortki bujne, ale róże i jeżówki pod nimi też bardzo się odwdzięczają za te dobroci. I podziwiam przeróżne Twoje pomysły i dzieła, które nam prezentujesz.
Widziałam balię z daliami, super, można porównać kwiaty, ja zapytałabym o tą morelową pomponową.
Mam obie hortensje, Hayes Starburst bardzo się pokłada, zastanawiam się czy przesadzić, czy tylko przyciąć nisko na wiosnę.

Pewnie przyciąć O tę dalię pytasz? Sprawdzę nazwę

Moja działka na Dębowym Lesie 23:18, 17 sie 2018

Do góry
dana1s napisał(a)
Aniu cudowne, kwitnące lato u Ciebie. U mnie susza zabija ogród. Zieleń jakby szara …
Będę podziwiać u Ciebie, bo u mnie powoli nie ma na czym oka zawiesić...
Buziaki!!

bo lato jeszcze mamy piękne.
Ach strach przed ta zbliżającą się jesienią, chłodami.
Byłam u ciebie. Ogród piękny .Dla mnie żadnej szarzyzny nie widać.
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie

powojnik 'Maidwell Hall'powojnik 'Maidwell Hall'powojnik 'Maidwell Hall'powojnik 'Maidwell Hall'powojnik 'Maidwell Hall'powojnik 'Maidwell Hall'powojnik 'Maidwell Hall'powojnik 'Maidwell Hall'

powojnik atragene- wczesno-wiosenny Maidwell Hall- sobie zakwitł
Motylogród 23:17, 17 sie 2018

Do góry
Takie cuś wchodzi do mnie od sąsiada (niestety, z jednego boku mam "bezpańską" działkę, właściciel nieznany, a ogród to busz w pełnym tego słowa znaczeniu). Wygląda ładnie, ma owoce przypominające trochę ogórki kiwano

Taki niewinny słodziak się wydaje, a to kolczurka klapowana (Echinocystis lobata), z rodziny dyniowatych, (cyt.) "należy do 100 najgroźniejszych gatunków inwazyjnych w Europie. Roślina przyczynia się do zmiany charakteru opanowywanych zbiorowisk, które często stanowią chronione siedliska przyrodnicze. W miejscach obfitego jej występowania dochodzi do deformowania roślin zielnych i krzewów". Jest nawet zakaz jej wprowadzania do ogrodów.
U sąsiada opanowała leszczyny do wysokości 5-6 m, niestety, rośnie nad moim kompostownikiem, obawiam się, że mi się do niego wysieje. Ściągnęłam grabiami tyle pędów, ile się dało, ale do 6 m nijak nie sięgnę.
Komendówka 23:03, 17 sie 2018

Do góry

Kurczę. .. masz szybciej skończone oczko odemnie Cudne.

A wieczór magiczny... ach... o to chodzi w tym ogrodniczkowaniu

Co ta za roślinka? Te białe kuleczki
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 23:01, 17 sie 2018

Do góry
effka napisał(a)
Woooow

To nie wooow, to początek
Wróć i zobacz jak to biednie wyglądało (za wyjątkiem EE)

Teraz muszę jeszcze poczekać na czosnki.
Te na skarpie uwielbiam

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:01, 17 sie 2018

Do góry
Ewa_g napisał(a)
Waldek zdiagnozował u mnie OGROM chwastnicy w trawniku.

Stoję przed trudną decyzją czy zakładać trawnik na nowo. Wkładamy z mężem w niego trochę wysiłku. Wertykulacja, aeracja, piaskowanie, nawożenie, koszenie, podlewanie - chciałabym żeby było widać efekty naszej pracy.

Jak to zrobić, żeby było dobrze?
1. Roundup
- Czy jest jakaś alternatywa?
- kiedy?
- raz czy dwa? w jakich odstępach?
- Co z nasionami w głębię, których herbicyd nie ruszy?
- Czas też się liczy ale głównie zależy mi na efekcie.
- Może zciągnąć warstwę darni i ja przekompostowac? Po jakim czasie w komposcie nie będzie nasion, które mogą kielkowac?
- Czy po zciągnięciu darni nie wylezie chwastnica i Wiechlina roczna?)
2. Glebogryzarka/Przekopanie (?)
3. Użyźnienie (Czym?)
4. Wyrównanie/wałowanie
5. Sianie (czy z rolki? jak wybrać mieszankę nasion lub producenta trawy do intensywnego użytku)

Ewo. Ja również stoję przed trudną decyzją ponieważ najłatwiej jest doradzać, a trochę trudniej zrobić. Właściwie w tym temacie zostało napisane i pokazane prawie wszystko i ja nic mądrzejszego nie wymyślę. Zdaję sobie sprawę z tego, że kolejna nowa inwestycja w trawnik pochłonie z Twojej strony dodatkowy czas i dodatkowe fundusze. Będąc umiarkowanie ostrożny w podejmowaniu decyzji poprosiłbym jeszcze o potwierdzenie moich wypowiedzi nt. Twojego trawnika bardziej doświadczonych forumowiczów jak również Danusię.
Pytanie: Czy na zdjęciu występuje w dużych ilościach chwastnica, czy być może jest to jakiś gatunek trawy właściwej łudząco podobnej do Echinochloa crus-galli.

Ewo. Są dwa wyjścia. Albo poczekać do wiosny i zobaczyć w przyszłym roku czy nastąpi ponowne zmasowane kiełkowanie chwastnicy, albo założyć nowy trawnik jescze w tym roku po uprzedniej rekultywacji terenu.
Moja działka na Dębowym Lesie 23:01, 17 sie 2018

Do góry
Muszelka napisał(a)
Śliczna panna z tej Fiony. A jakie ma fajne czarne pończoszki!

O tak, dla nas Fiona jest też najładniejsza

Trojeść bulwiasta

tumbergia
Kwiaty we włosach 22:58, 17 sie 2018

Do góry
Oj dobrze ,że dzisiaj piątek, ten tydzień mnie wykończył.

Ostatnio tym się zajmowałam ale jeszcze nie skończyłam.

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 22:51, 17 sie 2018

Do góry
Pozdrowienia i buziole

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 22:31, 17 sie 2018

Do góry
A tak wygląda Pinky Winky:

Kiedyś będzie tu ogród 22:29, 17 sie 2018

Do góry
roma2 napisał(a)
Aniu, tyrasz? Ja takich pomidorów nigdy nie jadłam. Tylko żółte, bo takie mój Tato dawno temu też miał. My w tym roku mimo wielkich planów, nic nowego nie zrobiliśmy. Plany pozostają planami , na zaś.

Tyram Romciu, tyram... tylko efekty marne Ale plany i marzenia są.
A takie pomidorki jadłaś? Pyszne...

Kiedyś będzie tu ogród 22:26, 17 sie 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
No gdzie te obłożone oczko?? Nie wiedzę...

Kurczę, nie wierzy Kobieta mi na słowo.
Tak na poważnie to przez dzisiejsze zawirowania nie cyknęłam fotki. Poprawię się. Narazie namiastka...

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:23, 17 sie 2018

Do góry
Moje dzisiejsze łupy z Biedro:

12 Upstarów na posadzenie na brzozowej. Muszę wejść nimi głębiej, bo mam tylko na obwódce:

11 Candy Prince. Jeszcze nie wiem, gdzie, ale pasują mi do Flaming Purissma. Może posadzę je pod oknem kuchennym. Tam teraz też kulki i carexy orazZebrinus. Po przerobieniu rej rabaty cebulki w glebie mogły oszaleć, coś trzeba tam posadzić.

7 Purple Pion. Pomyślę, może w dole ogrodu, a może przed grabami. Ale na pewno jeszcze dokupię.

Najmniej - Bo tylko 6 zgarnęłam Exotic Emperorów. Myślę o posadzeniu ich na polu Carexowym. Takie same mam na kulkowisku.
Muszę szukać dalej.

...uDany ogród 22:20, 17 sie 2018

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Jej... ale super! Dziękuję bardzo

Niebo mnie fascynuje, miło ze ci się podoba. Dziękuję!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies