Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:38, 10 gru 2015

Do góry
Ostatnie sadzenie tulipanów
Wyjaśnienie co do wianka, zrobiony jest z kostropatych gałązek i zielonego bluszczyku kurdybanka i na końcach są styropianowe, pokryte opalizującą farbą kuleczki różnej wielkości.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:24, 10 gru 2015

Do góry
Dziękuję Jak zawsze można na Was liczyć
Jest lepiej
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:06, 10 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Właśnie usuwam dekoracje, storczyki, wazony, oczyszczam dom. Będzie mało ale konsekwentnie.

Bukiet eustomy pod lustrem, śnieżnobiałej, wianki zielone na oknie, tylko zielone i biała wstążka, jeden wianek na drzwiach, jeden na balustradzie w domu i choinka.

No i stół pozostał, donice są, dodatki są, ale chęci brak. Idę się przewietrzyć na słońce

Danusiu świadomie lub nie ciągle jesteś na bieżąco - wbijasz się w ostatnio bardzo na topie temat - minimalizmu
I nawet nie o sam ogród a o szerszy kontekst chodzi. Myślę, że dzieje się źle na świecie ale dawniej też tak było tylko dzień i noc nie ryczał nam o tym telewizor. Dzieje się też duużo dobrego ale tego się nie pokazuje bo to mało "chodliwy" temat jest. No, może teraz przed świętami zobaczymy kilka optymistycznych historii związanych z pomaganiem bliźnim
Wracając do tematu minimalizmu, który od dłuższego czasu zgłębiam, wynika chyba w głównej mierze z tego, że ludziom przejadł się konsumpcyjny tryb życia. Rzeczy materialnych mamy dużo więcej niż faktycznie potrzebujemy i przygniatają nas one nie tylko fizycznie ale i psychicznie. Polecam mnóstwo ciekawych blogów. Nie chcę reklamować, każdy wygoogla coś ciekawego.
Tak czy inaczej zredukowałam juz swój stan posiadania jeśli chodzi o ubrania, książki, nietrafione zakupy lub prezenty. Mimo, że pogoda nie nastraja optymistycznie - czuję się lekko na duchu.
Oddałam dużo ale i jeszcze mnóstwo rzeczy czeka na oddanie. Uwaga! redukowanie uzależnia
Telewizor omijam szerokim łukiem. I dzieciom też ograniczam. Negatywne treści od rana do wieczora na prawdę mogą dołować. Ale lubimy za to programy "daleko od miasta" czy kilka innych na domoplus. Generalnie walczę z męzem o pozbycie się tv z domu - póki co niezbyt gorliwie bo żal by mi się było rozstać z programami mieszkaniowo-ogrodniczymi
chyba się jeszcze nigdy tak nie rozpisałam na forum a Danusia ujęła to jednym zdaniem - "mniej znaczy więcej" I kropka
pozdrawiam

ps. nigdy nie lubiłam ubierać choinki. nie wiem czemu przecież choinki są fajne od trzech lat nie miałam żadnej bo dzieci były małe o choinka duża, bombki szklane itd. W tym roku chyba mi się już nie upiecze... no chyba zeby tak jeszcze jeden rok....
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:03, 10 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Luki - masz rację, ja jednak jestem typowo wiosenny człowiek.Ja bym chciała gdzieś wyjechać na święta, w cieplejsze miejsce, cała reszta nie.

Właśnie wróciłam wczoraj z "cieplejszego" miejsca, gdzie jesień dopiero się zaczyna, jest jeszcze 20 stopni, ciepłe morze, słońce świeci i dzień trochę dłuższy. Takie właśnie jest teraz Alicante i miałam napisać u siebie krótką relację.
Ale powiem Ci, że tam nie ma tej adwentowej atmosfery, która jest u nas, tego radosnego oczekiwania podkreślonego świecami, wiankami, ozdobami. Niby są światełka, na Rambli nawet ładne, jakieś choinki stoją, ale gdzie im tam do urody i klimatu naszych. Chyba nie bardzo im na tym wystroju i nastroju zależy. Palmy i fikusy nie sprzyjają Adwentowi i Bożemu Narodzeniu. Zwłaszcza lampki na fikusie wyglądają egzotycznie. Oczywiście fajnie wyjechać zimą, ale chyba nie w grudniu - brakowałoby mi Rynku z kramami, tego rozgardiaszu i bieganiny świątecznej, zupełnie nie wyobrażam sobie świąt gdzieś daleko poza domem, z obcym, "nie naszym" jedzeniem. I piszę tak, chociaż tak jak Ty, jestem wiosennym człowiekiem, który żyje razem ze słońcem.
A na Nowy Rok przybywa dnia na barani skok. Tego się trzymamy i głowa w górę.

PS. Doczytałam resztę, o martwieniu się światem. Mamy na świat niby wpływ niewielki, ale jestem takiego samego zdania co Alina - nie dajmy się zwariować i nie ulegajmy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:19, 10 gru 2015

Do góry
Wywaliłam doniczki ze stołu tarasowego, dołożyłam jedną wielką na taras, Przydźwigałam 3 wory ziemi i nasypałam, następnie odkurzyłam taras. I ciemno się zrobiło.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:07, 10 gru 2015

Do góry
Hani spostrzeżenie jest bardzo trafne.. Polacy to naród nie do zdarcia i z pewnością da sobie radę.

Ja w sprawie tych szerszych spraw, co wyjaśniłam na górze.
Suma sumarum martwi mnie w zasadzie wiele rzeczy na świecie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:05, 10 gru 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

wiem co czujesz...ja swój wyjazd majowy już odwołaąłm

A ja mam dwa wykupione w maju i lipcu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:53, 10 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bardzo mnie stresuje sytuacja światowa, wojny, chciwość i mściwość. A martwi mnie to, że nie będziemy mogli (w najgorszym scenariuszu ) jeździć do Anglii.

wiem co czujesz...ja swój wyjazd majowy już odwołaąłm
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:52, 10 gru 2015

Do góry
Bardzo mnie stresuje sytuacja światowa, wojny, chciwość i mściwość. A martwi mnie to, że nie będziemy mogli (w najgorszym scenariuszu ) jeździć do Anglii.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:49, 10 gru 2015

Do góry
Ja generalnie myślę o całym świecie - globalnie a nie o naszej polityce. To akurat staram się z telewizora eliminować, choć pcha się ze wszystkich sił.
Oglądam "Kupmy sobie wyspę" albo "Wielkie projekty" i chyba tak trza będzie zrobić i tylko żyć z przyjmowania gości
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:43, 10 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja sobie powiedziałam stop, bo jestem zła na cały świat, który zmierza w złym kierunku. Gdzie my się znajdziemy w tym całym zamęcie? nie wiadomo.

Patrzę obecnie inaczej na świat i tę pogoń nie wiadomo za czym. Zatracamy się. Czas odkrywać świat na nowo.
Zapewne Sebku rozumiesz, co mam na myśli.

Myślę, że wiem Ważne, by ten czas po prostu spędzić wspólnie I mało ważne jest tutaj czy mamy tylko jedną choinkę czy tysiąc ozdób porozstawianych w każdym kącie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:38, 10 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja sobie powiedziałam stop, bo jestem zła na cały świat, który zmierza w złym kierunku. Gdzie my się znajdziemy w tym całym zamęcie? nie wiadomo.

Patrzę obecnie inaczej na świat i tę pogoń nie wiadomo za czym. Zatracamy się. Czas odkrywać świat na nowo.

Też sobie zadaję te pytania i coraz bardziej boję się tego co może być
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:27, 10 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Właśnie usuwam dekoracje, storczyki, wazony, oczyszczam dom. Będzie mało ale konsekwentnie.

Bukiet eustomy pod lustrem, śnieżnobiałej, wianki zielone na oknie, tylko zielone i biała wstążka, jeden wianek na drzwiach, jeden na balustradzie w domu i choinka.

No i stół pozostał, donice są, dodatki są, ale chęci brak. Idę się przewietrzyć na słońce

Danuś, limonkowy jest bombowy. Ja już po porannym spacerze - od razu człowiekowi lepiej!

PS Zielona Marta subtelnie pisze, trafnie oddając rzeczywistość.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:22, 10 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jakoś mi jeszcze święta nie pasują...za wcześnie.

Danusiu Ten wianek jest uroczy

PS A mogłabyś zdradzić z czego on jest zrobiony?
Coś jeszcze, coś więcej... 10:20, 10 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Życzę spełnienia marzeń o domu Jesteśmy oboje na rozdrożuZmian na lepsze mam nadzieję.

Dużo zmian ostatnio u mnie... Dużo by opowiadać... Ale na razie sebuśkam mocno
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:18, 10 gru 2015

Do góry
Luki - masz rację, ja jednak jestem typowo wiosenny człowiek.Ja bym chciała gdzieś wyjechać na święta, w cieplejsze miejsce, cała reszta nie.
Ren, może faktycznie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:18, 10 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zauważyłam, że:

Im dłużej prowadzę Ogrodowisko, tym mniejsze mam chęci zdobnicze w sensie ilości zamieszczania elementów. Wprost przeciwnie do Was.

Tzn chodzi o to, że robię owszem, ale zbyt dużo wszystkiego mnie razi, wolę jeden wianek i jedną choinkę i nic więcej.

Girlanda mnie razi, wszelkie ozdoby inne też. Chociaż dobrze dobrane, dobrze niby ustawione, ale nie, za dużo...

Kiedyś miałam rozświetlone wszystkie drzewa, nawet te na ulicy, teraz będę miała chyba jedynie balustradę, nawet kul bukszpanowych nie ubiorę w światełka, przejadło mi się.

Wianka na balustradzie nie będzie, na furtce też nie będzie.

Stół czeka na donice, a jakoś mi niespieszno do dekoracji. Starzeję się?

No to ja też muszę powiedzieć, że się starzeję ... bo mam tylko jeden wianek na drzwi i tak mi się podoba ... jeśli coś dodam to wianek z jemioły malutki ... Danusiu po prostu minimalizm Cię dopadł
Coś jeszcze, coś więcej... 10:15, 10 gru 2015

Do góry
Życzę spełnienia marzeń o domu Jesteśmy oboje na rozdrożuZmian na lepsze mam nadzieję.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:08, 10 gru 2015

Do góry

Pan Maluśkiewicz 10:05, 10 gru 2015

Do góry
Mixtoorka napisał(a)

Koncepcja jest taka: po lewej: bordowo- zielono- biało, po prawej stronie jasne zielenie z żółciami dyplomatycznie oddzielające nas od sąsiadów. Chętnie posadziłabym żywopłot ciosowy ale to mało dyplomatyczne w naszym przypadku Niech sobie drzewko rośnie
I już wiem, że przyszłą jesienią będę musiała wywalić jedną hortensję z dwóch pomiędzy jeżówkami, bo nie zmieszczą się pewnie Będzie co robić jesienią za rok
Taki urok.

Ja lubię wszystkie te roślinki

Bardzo to ładnie postopniowałaś Roślinność Lewe drzewko może wyższe i o większej koronie?
ten taras jest tak wysoko? Czy to co innego?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies