Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:31, 11 gru 2015

Do góry
Nusia, ja bez powodu nie tragizuję Problem wczoraj jednak był i nie błahy, a poważny. Naprawdę poważny. Miałam powód, aby się martwić i martwiłam. Ale poprawiło się
Moja codzienność - ogród Oli 11:20, 11 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Melduję że chłody idą, nie rozhuśtajcie się w tej robocie, bo zima to nie na to czas jest

Wczoraj zajechalam do ogrodniczego po ziarenka dla ptaszkow, patrze a tam wielki idealnie kulisty bukszpan kula za 70 zl. Mysle brac, nie brac. Sadzic jeszcze. Nie kupilam ale mu zal. Dzis w nocy byl duzy przymrozek.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:18, 11 gru 2015
Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jest lepiej

A ponadto zawsze powinnas sobie w chwilach nostalgii pomyśleć,że Twój Ogród jest przecież na liście najpiekniejszych Ogrodów Świata (określany jako Small-Formal jak to czytałam co stawia Cię dla mnie na równi ze wszystkimi najwybitniejszymi,którzy zapisali się w historii tworzenia ogrodów...

Ważni projektanci XX i XXI wieku:
Russel Page,Norah Lindsay,Nancy Lancaster,Karl Foerster...Danuta Młożniak

Mając tak wybitne osiągniecie za sobą spokojnie możesz usiąść z herbatką na tarasie i z satysfakcją spogladać na otaczajace Cię dzieło,mając Świadomość,że zrealizowałaś swe cele a nawet więcej ,a przecież wiele jeszcze możesz osiągnąć

Niedługo Twój Ogród rozbłysnie barwami mnóstwa tulipanów,krokusów i wszystkiego,co tam nasadziłaś,żeby radośnie powitac wiosnę.

Moze gdyby nie zima,nie cenilibyśmy tak bardzo tego wiosennego przebudzenia przyrody?
Miłego dnia

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:31, 11 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ostatnie sadzenie tulipanów

Danusiu. Czy ja dobrze widzę, że sadzisz tulipany w kolorze niebieskim?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 00:04, 11 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wyjaśnienie co do wianka, zrobiony jest z kostropatych gałązek i zielonego bluszczyku kurdybanka i na końcach są styropianowe, pokryte opalizującą farbą kuleczki różnej wielkości.

Danusiu chroń proszę ten wianek przed mrozem, miałam taki kilka lat temu w czerwonym kolorze, kuleczki popękały, farba odpadła i czar prysł
Nosek do góry Nasza Kochana Szefowo!
Coś jeszcze, coś więcej... 23:50, 10 gru 2015

Do góry
Mnie wsparcie pomogło, może i na ciebie podziałają słowa otuchy jakie ślę?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:47, 10 gru 2015

Do góry
Mróz idzie, przestraszyłam się, więc szybka reakcja. Jutro kolejne zmiany na tarasie, będę ograniczać.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:40, 10 gru 2015

Do góry
Sprzątanie podczas słonecznego dnia Odkurzyłam cały taras i poprzestawiałam donice, przybyła jedna duża, którą miałam w zapasie z tyłu domu.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:38, 10 gru 2015

Do góry
Ostatnie sadzenie tulipanów
Wyjaśnienie co do wianka, zrobiony jest z kostropatych gałązek i zielonego bluszczyku kurdybanka i na końcach są styropianowe, pokryte opalizującą farbą kuleczki różnej wielkości.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:24, 10 gru 2015

Do góry
Dziękuję Jak zawsze można na Was liczyć
Jest lepiej
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:06, 10 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Właśnie usuwam dekoracje, storczyki, wazony, oczyszczam dom. Będzie mało ale konsekwentnie.

Bukiet eustomy pod lustrem, śnieżnobiałej, wianki zielone na oknie, tylko zielone i biała wstążka, jeden wianek na drzwiach, jeden na balustradzie w domu i choinka.

No i stół pozostał, donice są, dodatki są, ale chęci brak. Idę się przewietrzyć na słońce

Danusiu świadomie lub nie ciągle jesteś na bieżąco - wbijasz się w ostatnio bardzo na topie temat - minimalizmu
I nawet nie o sam ogród a o szerszy kontekst chodzi. Myślę, że dzieje się źle na świecie ale dawniej też tak było tylko dzień i noc nie ryczał nam o tym telewizor. Dzieje się też duużo dobrego ale tego się nie pokazuje bo to mało "chodliwy" temat jest. No, może teraz przed świętami zobaczymy kilka optymistycznych historii związanych z pomaganiem bliźnim
Wracając do tematu minimalizmu, który od dłuższego czasu zgłębiam, wynika chyba w głównej mierze z tego, że ludziom przejadł się konsumpcyjny tryb życia. Rzeczy materialnych mamy dużo więcej niż faktycznie potrzebujemy i przygniatają nas one nie tylko fizycznie ale i psychicznie. Polecam mnóstwo ciekawych blogów. Nie chcę reklamować, każdy wygoogla coś ciekawego.
Tak czy inaczej zredukowałam juz swój stan posiadania jeśli chodzi o ubrania, książki, nietrafione zakupy lub prezenty. Mimo, że pogoda nie nastraja optymistycznie - czuję się lekko na duchu.
Oddałam dużo ale i jeszcze mnóstwo rzeczy czeka na oddanie. Uwaga! redukowanie uzależnia
Telewizor omijam szerokim łukiem. I dzieciom też ograniczam. Negatywne treści od rana do wieczora na prawdę mogą dołować. Ale lubimy za to programy "daleko od miasta" czy kilka innych na domoplus. Generalnie walczę z męzem o pozbycie się tv z domu - póki co niezbyt gorliwie bo żal by mi się było rozstać z programami mieszkaniowo-ogrodniczymi
chyba się jeszcze nigdy tak nie rozpisałam na forum a Danusia ujęła to jednym zdaniem - "mniej znaczy więcej" I kropka
pozdrawiam

ps. nigdy nie lubiłam ubierać choinki. nie wiem czemu przecież choinki są fajne od trzech lat nie miałam żadnej bo dzieci były małe o choinka duża, bombki szklane itd. W tym roku chyba mi się już nie upiecze... no chyba zeby tak jeszcze jeden rok....
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:03, 10 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Luki - masz rację, ja jednak jestem typowo wiosenny człowiek.Ja bym chciała gdzieś wyjechać na święta, w cieplejsze miejsce, cała reszta nie.

Właśnie wróciłam wczoraj z "cieplejszego" miejsca, gdzie jesień dopiero się zaczyna, jest jeszcze 20 stopni, ciepłe morze, słońce świeci i dzień trochę dłuższy. Takie właśnie jest teraz Alicante i miałam napisać u siebie krótką relację.
Ale powiem Ci, że tam nie ma tej adwentowej atmosfery, która jest u nas, tego radosnego oczekiwania podkreślonego świecami, wiankami, ozdobami. Niby są światełka, na Rambli nawet ładne, jakieś choinki stoją, ale gdzie im tam do urody i klimatu naszych. Chyba nie bardzo im na tym wystroju i nastroju zależy. Palmy i fikusy nie sprzyjają Adwentowi i Bożemu Narodzeniu. Zwłaszcza lampki na fikusie wyglądają egzotycznie. Oczywiście fajnie wyjechać zimą, ale chyba nie w grudniu - brakowałoby mi Rynku z kramami, tego rozgardiaszu i bieganiny świątecznej, zupełnie nie wyobrażam sobie świąt gdzieś daleko poza domem, z obcym, "nie naszym" jedzeniem. I piszę tak, chociaż tak jak Ty, jestem wiosennym człowiekiem, który żyje razem ze słońcem.
A na Nowy Rok przybywa dnia na barani skok. Tego się trzymamy i głowa w górę.

PS. Doczytałam resztę, o martwieniu się światem. Mamy na świat niby wpływ niewielki, ale jestem takiego samego zdania co Alina - nie dajmy się zwariować i nie ulegajmy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:19, 10 gru 2015

Do góry
Wywaliłam doniczki ze stołu tarasowego, dołożyłam jedną wielką na taras, Przydźwigałam 3 wory ziemi i nasypałam, następnie odkurzyłam taras. I ciemno się zrobiło.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:07, 10 gru 2015

Do góry
Hani spostrzeżenie jest bardzo trafne.. Polacy to naród nie do zdarcia i z pewnością da sobie radę.

Ja w sprawie tych szerszych spraw, co wyjaśniłam na górze.
Suma sumarum martwi mnie w zasadzie wiele rzeczy na świecie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:05, 10 gru 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

wiem co czujesz...ja swój wyjazd majowy już odwołaąłm

A ja mam dwa wykupione w maju i lipcu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:53, 10 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bardzo mnie stresuje sytuacja światowa, wojny, chciwość i mściwość. A martwi mnie to, że nie będziemy mogli (w najgorszym scenariuszu ) jeździć do Anglii.

wiem co czujesz...ja swój wyjazd majowy już odwołaąłm
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:52, 10 gru 2015

Do góry
Bardzo mnie stresuje sytuacja światowa, wojny, chciwość i mściwość. A martwi mnie to, że nie będziemy mogli (w najgorszym scenariuszu ) jeździć do Anglii.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:49, 10 gru 2015

Do góry
Ja generalnie myślę o całym świecie - globalnie a nie o naszej polityce. To akurat staram się z telewizora eliminować, choć pcha się ze wszystkich sił.
Oglądam "Kupmy sobie wyspę" albo "Wielkie projekty" i chyba tak trza będzie zrobić i tylko żyć z przyjmowania gości
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:43, 10 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja sobie powiedziałam stop, bo jestem zła na cały świat, który zmierza w złym kierunku. Gdzie my się znajdziemy w tym całym zamęcie? nie wiadomo.

Patrzę obecnie inaczej na świat i tę pogoń nie wiadomo za czym. Zatracamy się. Czas odkrywać świat na nowo.
Zapewne Sebku rozumiesz, co mam na myśli.

Myślę, że wiem Ważne, by ten czas po prostu spędzić wspólnie I mało ważne jest tutaj czy mamy tylko jedną choinkę czy tysiąc ozdób porozstawianych w każdym kącie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:38, 10 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja sobie powiedziałam stop, bo jestem zła na cały świat, który zmierza w złym kierunku. Gdzie my się znajdziemy w tym całym zamęcie? nie wiadomo.

Patrzę obecnie inaczej na świat i tę pogoń nie wiadomo za czym. Zatracamy się. Czas odkrywać świat na nowo.
Zapewne Sebku rozumiesz, co mam na myśli.

Też sobie zadaję te pytania i coraz bardziej boję się tego co może być
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies