Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Basilikum 18:46, 10 gru 2015

a ta anegdota z Betlejem mi przypomniala inna przedszkolna. Opowiedzialam dzieciom o trzech krolach. No i potem sie pytam co krolowie przyniesli Dzieciatku. No i sie dowiedzialam, ze krolowie ogrodowiskowi byli i przyniesli marchewke. Jak wpadlam na to, ze dziecko podmienila Myre (mirre) na Möhre (marchewke) to padlam ze smiechu. Z tym, ze to dziecko nie powiedzialo Möhre tylko Karotte wiec troche potrzebowalam, by zajarzyc.
19:19, 10 gru 2015
Może te nasze anegdotki okołoświateczne choc trochę Danusię rozweselą,staramy się ...

Jolu-przykro mi z powodu tego,że synek miał odwołany wyjazd z powodu ogólnej sytuacji na świecie
alinak 20:29, 10 gru 2015

A co to tu jakieś nostalgie się wdarły . Takie fajne wianki oglądam a co czytam ?, że źle. Danuś tak naprawdę to zawsze w Polsce było źle a i świecie też co rusz jakieś wojny . w tym sęk że teraz to media tak opanowały technikę siania strachu że już telewizji nie oglądam .
Ze spalonego samochodu zrobią zamieszki a z ulicznej bitki rewolucje .
Od lat mam niezawodny sposób na ten strach .Ludzie ,ludzie i jeszcze raz ludzie .
Wieczór w knajpce z przyjaciółmi choćby w gry planszowe pograć i już człowieka zły humor opuszcza .

Wianki cudowne i już myślałam że ten biały najbardziej mi się podoba ,no to zmasakrowałaś mnie tym limonkowym . Jest obłędny .
Gabriela 21:03, 10 gru 2015

Gardenarium napisał(a)
Luki - masz rację, ja jednak jestem typowo wiosenny człowiek.Ja bym chciała gdzieś wyjechać na święta, w cieplejsze miejsce, cała reszta nie.

Właśnie wróciłam wczoraj z "cieplejszego" miejsca, gdzie jesień dopiero się zaczyna, jest jeszcze 20 stopni, ciepłe morze, słońce świeci i dzień trochę dłuższy. Takie właśnie jest teraz Alicante i miałam napisać u siebie krótką relację.
Ale powiem Ci, że tam nie ma tej adwentowej atmosfery, która jest u nas, tego radosnego oczekiwania podkreślonego świecami, wiankami, ozdobami. Niby są światełka, na Rambli nawet ładne, jakieś choinki stoją, ale gdzie im tam do urody i klimatu naszych. Chyba nie bardzo im na tym wystroju i nastroju zależy. Palmy i fikusy nie sprzyjają Adwentowi i Bożemu Narodzeniu. Zwłaszcza lampki na fikusie wyglądają egzotycznie. Oczywiście fajnie wyjechać zimą, ale chyba nie w grudniu - brakowałoby mi Rynku z kramami, tego rozgardiaszu i bieganiny świątecznej, zupełnie nie wyobrażam sobie świąt gdzieś daleko poza domem, z obcym, "nie naszym" jedzeniem. I piszę tak, chociaż tak jak Ty, jestem wiosennym człowiekiem, który żyje razem ze słońcem.
A na Nowy Rok przybywa dnia na barani skok. Tego się trzymamy i głowa w górę.

PS. Doczytałam resztę, o martwieniu się światem. Mamy na świat niby wpływ niewielki, ale jestem takiego samego zdania co Alina - nie dajmy się zwariować i nie ulegajmy.
AlKa 22:20, 10 gru 2015

Danusiu odnosząc się do globalnego patrzenia... Wiem że pewnie wiadoości przytłaczją i nie zawsze świeci słońce. Weszłam dziś na mapę ogrodów i co widzę ogrodowisko jest światowe to nie tylko Polska, Europa ale Ameryka.
Tam są osoby, które zaglądaja na ogrodowisko. Dałaś nam możliwość, miejsce, gdzie możemy sie spotykać. Dzielić wspóle pasje, dyskutować na różne tematy, badziej i mniej poważne. Wspierać i zartować sobie
Dziękuję Ci za to
hanka_andrus 22:23, 10 gru 2015

I co najważniejsze - Ogrodowisko łączy pokolenia! Nie tylko w necie ale i w realu. To fenomenalne!
mira 22:49, 10 gru 2015

Myślimy globalnie, żyjemy lokalnie hmm a jeździć chcemy tu i tam - nawet o tym nie myśl.
Ograniczenie w ozdobach to naturalna zmiana.Przy ilości ozdób zawsze myślę, że muszą być potem rozebrane a z tym zawsze problem.

pozdrawiam z ciemności
Hortensja 23:06, 10 gru 2015

Gardenarium napisał(a)
Właśnie usuwam dekoracje, storczyki, wazony, oczyszczam dom. Będzie mało ale konsekwentnie.

Bukiet eustomy pod lustrem, śnieżnobiałej, wianki zielone na oknie, tylko zielone i biała wstążka, jeden wianek na drzwiach, jeden na balustradzie w domu i choinka.

No i stół pozostał, donice są, dodatki są, ale chęci brak. Idę się przewietrzyć na słońce

Danusiu świadomie lub nie ciągle jesteś na bieżąco - wbijasz się w ostatnio bardzo na topie temat - minimalizmu
I nawet nie o sam ogród a o szerszy kontekst chodzi. Myślę, że dzieje się źle na świecie ale dawniej też tak było tylko dzień i noc nie ryczał nam o tym telewizor. Dzieje się też duużo dobrego ale tego się nie pokazuje bo to mało "chodliwy" temat jest. No, może teraz przed świętami zobaczymy kilka optymistycznych historii związanych z pomaganiem bliźnim
Wracając do tematu minimalizmu, który od dłuższego czasu zgłębiam, wynika chyba w głównej mierze z tego, że ludziom przejadł się konsumpcyjny tryb życia. Rzeczy materialnych mamy dużo więcej niż faktycznie potrzebujemy i przygniatają nas one nie tylko fizycznie ale i psychicznie. Polecam mnóstwo ciekawych blogów. Nie chcę reklamować, każdy wygoogla coś ciekawego.
Tak czy inaczej zredukowałam juz swój stan posiadania jeśli chodzi o ubrania, książki, nietrafione zakupy lub prezenty. Mimo, że pogoda nie nastraja optymistycznie - czuję się lekko na duchu.
Oddałam dużo ale i jeszcze mnóstwo rzeczy czeka na oddanie. Uwaga! redukowanie uzależnia
Telewizor omijam szerokim łukiem. I dzieciom też ograniczam. Negatywne treści od rana do wieczora na prawdę mogą dołować. Ale lubimy za to programy "daleko od miasta" czy kilka innych na domoplus. Generalnie walczę z męzem o pozbycie się tv z domu - póki co niezbyt gorliwie bo żal by mi się było rozstać z programami mieszkaniowo-ogrodniczymi
chyba się jeszcze nigdy tak nie rozpisałam na forum a Danusia ujęła to jednym zdaniem - "mniej znaczy więcej" I kropka
pozdrawiam

ps. nigdy nie lubiłam ubierać choinki. nie wiem czemu przecież choinki są fajne od trzech lat nie miałam żadnej bo dzieci były małe o choinka duża, bombki szklane itd. W tym roku chyba mi się już nie upiecze... no chyba zeby tak jeszcze jeden rok....
wiunia 23:10, 10 gru 2015

Dziewczyny idą Świeta!!! Ja tak jak my wszyscy mam małe lub większe "doliny" szczególnie teraz jak jestem chora juz drugi tydzień ale uwaga!!! Idą Święta- czekam na nie cały rok i nie chciałabym zepsuć sobie ich atmosfery z powodów o których mówi się w TV więc nie oglądam
Danusiu nostalgia minie i będzie jak zawsze czyli wspaniale!!!
Gardenarium 23:24, 10 gru 2015

Dziękuję Jak zawsze można na Was liczyć
Jest lepiej

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies