Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kiedyś będzie tu ogród 06:05, 11 lis 2018

Do góry
anka_ napisał(a)

Super fotka, jak żywa. Bardzo pasuje pod Twój awatar
Mała działka - wielkie nadzieje 02:48, 11 lis 2018

Do góry
Ewo.
Tak.
To sugeruję.
O ile łatwiej nam podlewać nawet codziennie rośliny przechowywane w doniczkach latem i jesienią o tyle zimową porą przez ok 120 dni ciężko nam będzie utrzymywać w nich wilgoć. Ostatnie zimy w Polsce są bardzo suche i niemal bezśnieżne. Często też zdarzało się zwłaszcza na przedwiośniu, że nadchodziła 2-3 tygodniowa fala silnych mrozów z temperaturami poniżej -20*C. Po co narażać bryłę korzeniową na przemarznięcie lub uschnięcie w donicy skoro możemy przechować ją w masie ziemi kompostowej. Pokażę na przykładzie co przechowujemy zimą w doniczce i niech każdy czytający ten post odpowie sobie sam na pytanie, czy nie lepiej przezimować rośliny bez doniczek w pulchnym kompoście pokrytym kopcem np. liści lub słomy.

Tak wygląda bryła korzeniowa rośliny wyjętej z donicy.
Ziemi, jak na lekarstwo.
Rododendronowy ogród II. 00:58, 11 lis 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Jak wiewióra tak się podoba to jeszcze dwa zdjęcia , moim zdaniem najfajniejsze.

Miłego dnia wszystkim.

Jej Bogdzia! Jakie cudne zdjęcia!

Kocham wiewióry. Nasze są takie lekko oswojone można powiedzieć - nie uciekają za daleko, choć też same nie podejdą. Niczym ich zwabiać nie muszę, bo wiem że i tak przyjdą, wszak u nas mają wszystko. No ale takich ładnych zdjęć to nie mam, brak mi twojej cierpliwości
Ogród w Klein Kottorz 00:07, 11 lis 2018

Do góry
Listopad na trójkąciku frontowym

Tu narazie jest ściernisko... 00:07, 11 lis 2018

Do góry
Anemony dają radę. Będę musiała powiększyć kolekcję bo naprawdę warto.
Tu narazie jest ściernisko... 00:04, 11 lis 2018

Do góry
Niektore bukszpany dopiero teraz mają przyrosty. Jak przyjdą mrozy to na bank przemarzną.
Ogród w Klein Kottorz 00:01, 11 lis 2018

Do góry
Sabina, witam Cię w moich progach i cieszę się, że znalazłaś u mnie coś interesującego.

Jeśli chodzi o miskanty to na zdjęciu nr 3 jest Malepartus. Na zdjęciu nr 1 są miskanty kupione przeze mnie w dużej ilości jako Gracilimus, ale to na pewno nie one. Zdjęcie nr 2 - nn.

W mojej kolekcji najbardziej podoba mi się ten największy na zdjęciu poniżej. Kupiłam go jako nn, ale myślę, że to jest Memory.

...uDany ogród 00:01, 11 lis 2018

Do góry
Żebyś wiedziała jak się nagimnastykowałam z ustawianiem ostrości. To moje g...ko Olympus nie chwyta ostro takich małych elementów i grymasi jak przysunąć się za blisko. Po prostu karuzela z przeszkodami

U nas dziś cały dzień mglisty znowu, ale wieczorem powiał leciutki wiaterek, więc może jutro będzie słońce. Na szczęście są twoje zdjęcia, bo inaczej smutno by było.

Mgło to dziwne zjawisko jeśli chodzi o przenikanie światła. Niektóre kolory aż szczypią w oczy np. taka sobie Spartyna grzebieniasta

Tu narazie jest ściernisko... 00:01, 11 lis 2018

Do góry
Na skarpie wykiełkowały czosnki. Nie wiem czy mróz im nie zaszkodzi. Upały skasowały mi dzielżany ale odbiły od korzeni.
Tu narazie jest ściernisko... 23:57, 10 lis 2018

Do góry
Trzmielina straciła już liście ale teraz widać jaką ma fajną korę. Hortensja dębolistna mimo ze rośnie w połcieniu pięknie się przebarwia.

Berberys też się pięknie przebarwił i ładnie wygląda w duecie z bukszpanem.
Tu narazie jest ściernisko... 23:45, 10 lis 2018

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 23:43, 10 lis 2018

Do góry
Miłego świętowania wszystkim życzę
Tu narazie jest ściernisko... 23:39, 10 lis 2018

Do góry
Od dwoch dni jest u nas gęsta mgła. Ma to nawet swój urok. Prawdziwa jesień się zaczeła. Znowu mam sporo liści do grabienia.
Ogród Małej Mi 2017 23:37, 10 lis 2018

Do góry

Wypowiedziałam wojnę fiołkom.. zarastają mi ogród Masakra.. troche innych wszędobylskich też wywalam..

Dobranoc.. jutro pokaże krater po jałowcu, a może dopiero jak coś tam posadzę?? Mam dwa kiścienie i wrzosce i wrzosy.. przygotowałam kiedyś pod wrzosowisko wiec niech tak zostanie.

Ogród Małej Mi 2017 23:10, 10 lis 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Jesteś niezawodna - dzięki.

Do usług
A to (i nie tylko) stoi i czeka na wkopanie .. Rdesty od ciebie też muszę przekopać w inne miejsce bo pod brzoza to nie rosną jak trzeba

Ogród Małej Mi 2017 23:05, 10 lis 2018

Do góry
zawitka napisał(a)
Ale zmiany .Jałowce faktycznie nie są ładne jak ich się nie pielęgnuje starannie .U mnie też został 1 i zastanawiam się czy go nie wywalić bo są bezobsługowe rośliny .Cisy i jak na razie buksy to moje ulubione krzaczory Powoli próbuję wymieniać co mogę na cisy Pozdrawiam i siły i pogody życzę ;d

Kolejny jałowiec won...i wcale mi go nie brakuje..
Ogród w Klein Kottorz 22:45, 10 lis 2018

Do góry
Danuś,co to za miskanty? Pamiętasz nazwy? Rozglądam się za max wysokimi z możliwie białymi/srebrzystymi kłosami. Ostatnio chodzi za mną Memory... A tak wogóle, to pięknie u Ciebie

Ogród z rzeźbą 22:16, 10 lis 2018

Do góry
Zana napisał(a)

Przeganiam strachy różą Ventilo

I tak się trochę tym zdjęciem pobawiłam

Moje anabelki to te tzw. strong, a dokładnie Incrediball Abetwo Strong Annabelle.
Jarząbkowi kciuki się z pewnością przydadzą, dzięki.

Tez wole oryginal ma w sobie wystarczajaco duzo tajemnicy, by intrygowac.
Szkoda, ze Twoje to te abetwo, bo mialam nadzieje, ze te zwykle tez moga byc takie duze Te na podokiennej to prawdziwe dziela sztuki.
Ale u Ciebie wszystko wyglada pieknie, nawet dolek z resztkami ma swoj urok
Jak tam jesien w ogrodzie? bywasz jeszcze?
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:08, 10 lis 2018

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

A masz takiego formowanego iglaka, tam koło t.orszelinowej co to takiego?
Sama go uformowałas czy juz kupiłaś wyprowadzonego?

Tego niwaki uformowałam sama.
Dostałam od mamy takiego krzaka,wyciełam co niektóre gałęzie a resztę przywiązałam do pnia sznurkami...i tak powstały fajny niwaki ,nie jest szlachetny,bo to jest jakiś jałowiec,ale mi się podoba
2016 i 2018

Za drzwiami do ogrodu... 21:48, 10 lis 2018

Do góry
Mam do posadzenia w warzywniaku czosnek zimowy o którym zapomniałam ( o ozdobnych pamiętałam), ale myślę że jeszcze nie za późno,już chyba kiedyś tak sadziłamPiszę...to może komuś się jeszcze przypomni
Miałam wyciąć kocimiętkę,rozwaloną na całej rabacie ,ale jeszcze kwitnie i szkoda mi się zrobiło... może po niedzieli...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies