Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Do raju daleko - u Ewy 13:37, 02 sie 2018

Do góry
Pamiętacie, jak w maju kupiłam azalie japońskie? Wyglądały nieciekawie, bo były bardzo wyciągnięte do góry.
To były moje zakupy

Po posadzeniu przycięłam jej mocno, bo przypominam, że chciałabym mieć z nich podusie. Na początku wyglądały łyso, ale zaczęły puszczać zielone z uśpionych oczek.

Pod koniec czerwca już byłam zadowolona

Teraz krzaczek jest przeuroczy i gęsty Pokrój mi się podoba. Do zdjęć pozowała azalia japońska Kermesina Alba

Jeżowke purpurowa, przetacznik kłosowy 13:31, 02 sie 2018

Do góry
mirela napisał(a)
oki, porobię Ci sadzonki po kilkadzisiąt małych
Do raju daleko - u Ewy 13:24, 02 sie 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Te Hortki ogrodowe to masz wyjątkowo piękne.
Inne oczywiscie też.
Czas jezowek to piękny czas.
A ten hamak to tak wysoko jest ? Czy mi się wydaje ?

Hortensje mnie bardzo cieszą i ten czas ich kwitnienia jest dla mnie najpiękniejszy
Hamak tak się wydaje, że wisi wysoko, jak nikt na nim nie leży. Gdy na niego siadam, to jest na wysokości krzesła.
U siebie reguluję rozstaw hamaka, bo mam 5 mocowań umieszczonych na belce - to na huśtawki, ale wykorzystuję do hamaka. Można więc też leżeć niżej jak kto woli

Ogród na piasku i z wielkim murem 13:24, 02 sie 2018

Do góry

ku mojemu zdziwieniu zakwitł jeden z miscantów
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:18, 02 sie 2018

Do góry
Teraz myślę, że lepiej będzie w ten sposób zasilić puszki:

na dwóch osobnych przewodach i trzeci na front ogrodu. Wówczas jednocześnie będę mogła podłączyć zraszacze wahadłowe do podlewania trawnika.
Ogród na piasku i z wielkim murem 13:15, 02 sie 2018

Do góry
Trochę wieczornych fotek z wczoraj, wydaje się, że fotki wieczorne są ciekawsze niż te robione za dnia Cały czas eksperymentuję z nowym Nikonem

Berberys - Berberis 13:14, 02 sie 2018

Do góry
Moje Admiration rosły zbyt blisko Ice Danców, te sie sporo rozrosły i je za mocno zasłaniały. Efektem są zbyt mocno wyciągnięte i "rozlazłe" krzaczki berberysów (nie wspominając o zzielenieniu). Ponieważ to odmiana, której nie zaleca się przycinać zastanawiam się, czy jednak jak mocno przytnę żeby się zagęściły to przeżyją czy raczej je wykończę?
Poniżej jeden z takich egzemplarzy
Ogród na piasku i z wielkim murem 13:06, 02 sie 2018

Do góry
ryska napisał(a)
Alicja widzę, że i u Ciebie manufaktura smaków pełną parą
Mam takie same nr 1 i 2 w pomidorach. Po latach sadzenia w szklarni po kilkanaście różnych odmian wybrałam w tym roku tylko Ałtajskij Oranżewyj i Bawole Serce.
Do suszenia San Marzano, do konsumpcji Betalux karłowy, na przegryzkę Maskotka ale to w skrzyniach (Maskotka też w wiszących donicach w szklarni).
Ale chętnie czytam o nowinkach, walorach smakowych.

Ten San Marzano muszę obejrzeć, dwa lata temu też suszyłam pomidory, były pyszne, może w następnym rokuy sprobuję, bo w tym nie mam takiej odmiany która by się nadawała.

Dzisiajm zerwałam taki okaz 578 gram !

Kwiatowo 13:01, 02 sie 2018

Do góry
Lawenda. Będzie co sadzić
Z ogródka na wsi 12:57, 02 sie 2018

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Z przyjemniejszych rzeczy...
A wysiany wiosną mikolajek ładnie urósł

Bingo!!! Jakiś czas temu na swoim wątku i wątku " rozpoznawanie bylin" pytałam o tą roślinę. Nikt mi nie dał odpowiedzi. A tu proszę, zaglądam do Ciebie i widzę roślinę. Wiosną wysiałam i nie pamiętałam co. Zresztą Radziu to nasionka od Ciebie. Radziu czyli w tym roku mikołajek nie zakwitnie?
Za drzwiami do ogrodu... 12:51, 02 sie 2018

Do góry
anpi napisał(a)

Witaj Aniu, chodzi mi o tę różę
Wymarzony sielankowy ogród..... 12:49, 02 sie 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
cypelkowa

Śliczne są te białe jeżówki, będę musiała dokupić.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:47, 02 sie 2018

Do góry
Wrzucam rysunek rozprowadzenia tych puszek gardeny, Olu o takie coś mi chodzi ale teraz myślę, że chyba nie da się na jednej rurce podziemnej zamontować dwóch puszek?, trzeba prowadzić oddzielne rurki?

Zielone linie to rura montażowa podziemna idąca od pompy do puszek poboru wody. Jedną puszkę wymyśliłam sobie taką z wbudowanym wężem spiralnym ma 10 m i będę podlewać nim rabaty podłączac również do innych puszek.
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:39, 02 sie 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Aha.... A ja nigdy nie sialam jezowek.
Ponoć nie powtarzają cech matecznych ?
Chyba i ja muszę do niektórych jezowek dosadzić taką samą odmianę.
Hortki przepiękne.
A ta ostnica rewelacyjna . Trudno od niej oczy oderwać. Ile ma latek ?
Ja mam malutką , waziutka jeszcze.

O tych nasionkach ...pamiętam, pamiętam. Jeszcze trochę
.

Masz rację ciężko z tym powtarzaniem cech matecznych u jeżówek. Zbierane były nasionka z czerwonej jeżówki a kwitną na różowo, ale zachowały kształt płatków i wysokość matecznika. Wysiewałam też takie o zrulowanych płatkach, te sadzonki co u mnie zostały tylko dwie powtórzyły ten pokrój płatków. Mam też dużo pikówek z nasionek odmianowych jeżówek od Ivvony, ale na kwiat trzeba czekać do przyszłego roku.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:33, 02 sie 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
jeju jak ty masz pięknie

Kawciu, dziękuję za miłe słowo.
Trochę cienia

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:32, 02 sie 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Lato, lato... łyk zimnej wody z miętą i różą to jest to

Źle znoszę tropikalne upały. Nawet cień nie przynosi ulgi. I te ciężkie noce. Spać nie można. Może trzeba wynieść łóżka na taras? Hortensje przekwitają tak szybko. Te za ławeczką przypalone.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:27, 02 sie 2018

Do góry
mikina34 napisał(a)

Rany, z samego opisu zrobiłam się głodna,a patrząc na zdjęcie się pośliniłam
Moje pomidory jeszcze cały czas zielone, za to ogromne ... Jak się nie załapię na słońce to spróbuje w piekarniku Co prawda, nie mam typowo do suszenia ale co mi szkodzi spróbować

W piekarniku trzeba suszyć z otwartymi drzwiczkami, żeby wilgoć odparowała. Te olbrzymie pomidory mogą być za bardzo soczyste. Ewentualnie krój je w ćwiartki lub ósemki.
Dzisiaj znowu skwar. Idealne warunki do suszenia. Na rogu balustrady już leży kolejna blaszka.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:18, 02 sie 2018

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Haniu, ale te pomidory zalewasz olejem, wkładasz do lodówki i co?... Stoją tam rok? Nie mam tyle miejsca w lodówce

Rok stoi ostatni słoiczek resztkami na dnie. Możesz zalać gorącym olejem. Wybrałam zimny, żeby uniknąć strat witaminowych spowodowanych wysoką temperaturą.

W ogródku emerytki 12:13, 02 sie 2018

Do góry
Witajcie, przez dwa dni nie miałam internetu, na szczęście naprawili
Aniu, jak była kupowana moja hortka / 7 lat temu / nie miałam pojęcia o gatunkach. Zapytana o to, co chcę na prezent, powiedziałam bukietową i kupili.
Teraz muszę zrobić tak, żeby było ładniej i rodzina się nie obraziła.
No, pomyłki się zdarzają, nie zawsze my jesteśmy winni / np. sklep /
W moich bukietowych już są zmiany kolorów, tak jak jesienią.

Moja działka na Dębowym Lesie 12:12, 02 sie 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Dorotko, na weekend sprawdzę jak jest i o w tych nasionkami gipsówki.
Ten przetacznik kupiłam 7 lipa w sporych pąkach .To teraz ładnie kwitnie
Tylko nie wiem , czy dobre go posiadłam między różami .

Magnolia sobie kwitnie, kilkoma kwiatkami

Myślę, że miejscówka przetacznika między różami się sprawdzi. Jaki kolor jest róży obok tego przetacznika?
Moje stipy mają 2 i 3 lata, ale nie zawsze zimują dobrze. Sporo mi wypadło ubiegłej zimy.
Jeżówki i lilie masz piękne, szczególnie ta bordowa mi się spodobała.
Świetnie wygląda ta podniesiona rabatka z cegły, jeśli coś jej jeszcze zostało powtórz w pobliżu tamtej coś podobnego, albo tylko ułóż taki postument, na którym postawisz lampion lub doniczkę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies