Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:34, 25 wrz 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwio jeszcze w całym ogrodzie masz bardzo ładnie.

Trawy z werbena ślicznie wyglądają.
Powojniki nic sobie z zimna nie robią. Kwitną ładnie. I sporo co ich kwitnie.
Fajne takie powtórkowe kwitnienia
Wśród brzóz i dębów 13:27, 25 wrz 2018

Do góry
marba napisał(a)
Grażynko, będę cierpliwie, ale z ciekawością czekać.

Moniu, Elu, u nas też pogoda pod psem. Nareszcie będę miała czas należycie zająć się domem, bo w sezonie ogrodniczym poświęcam mu stanowczo za mało czasu.

Ostatnie ogrodowe fotki:
Samosiejki uczepu złocistego z roku na rok zagarniają coraz większą powierzchnię na skarpie. Lubię go, bo kwitnie do przymrozków.

Kobea z dwóch sadzonek pokryła gęsto całą ściankę altanki. W tym roku zakwitła wyjątkowo wcześnie,bo już w lipcu, ale za to mało obficie.

Ma takie ciekawe owocki. Mam nadzieję znaleźć w nich nasionka na przyszły sezon.
[img ssize=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/173/1738999/original.jpg[/img]

Pięknie co ten uczeń rośnie.
Sadzisz to w gruncie . I sam się wysiewa ? I jest , Nasionka tak przeżywają ?
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:01, 25 wrz 2018

Do góry
gobasia napisał(a)

moje ukochane szałwie...choć kilka ale musi być

Piękne widoczki. A ten kobierzec na dole to ??
Małymi kroczkami do celu... 12:52, 25 wrz 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Pierwszy dzień jesieni! Eh żegnaj lato pomimo słońca strasznie u nas zimno i wietrzenie, ale nie ma się co dziwić w górach spadł już śnieg! Zostawiam widoczek i miłego dnia wszystkim życzę

Wiosna była ładna. Lato cudne . Może trochę suche.
A jesień wita nas zimnica.
Widok ładny. Ale ten śnieg i mnie przeraża.
Zakręcony ogród 12:05, 25 wrz 2018

Do góry
Zachęcona Waszymi różanymi zakupami próbuje coś u siebie wkomponować.
Jak myślicie pasują tu pomiędzy rozplenice jakieś różyczki dla początkującego ?

zaznaczam,że stanowisko słoneczne i wilgotność optymalna
Przerwa na kawę... 12:02, 25 wrz 2018

Do góry
Pytanie - czy z perukowca można zrobić drzewo?? Uparcie mi rośnie w taki wiecheć na górze. Ma jeden przewodnik całkiem już spory. Hmmm... korci mnie bo cięcie od góry nie przyniosło rezultatów oczekiwanych. A cyprysik z boku powoli go zarasta...
Prawie - jak ogród 11:54, 25 wrz 2018

Do góry
Ale masz rozplenic trawiaste się zrobiło cudnie . Rośnie wsztstko jak gupie )) pokaż brzozowa po całości w sierpniu było już co pokazywać !!!

Świetnie wyszła. Zazdroszczę miejsca na tyle brzozek.
Przerwa na kawę... 11:40, 25 wrz 2018

Do góry
Boki zarosły. Hortensje trzeba będzie przyciąć mocno na wiosnę. Dobrze zrobiłam z tą wymianą głogów na wiśnie. Tak już by były gołe gałęzie.

I tyły.

Jedna rzecz mi się rzuciła w oczy patrząc z tej perspektywy na ogród. W końcu poszczególne części ogrodu zaczęły do siebie pasować. Być bardziej spójne stylistycznie - przynajmniej w mojej świadomości/ocenie nie drażnią mnie kształty rabat lub ich proporcje. Rośliny przez powtarzalność łączą się w całość. A jednocześnie porobiły się fajne zakątki. Jest lepiej niż było. Może w przyszłości będzie fajnie
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:37, 25 wrz 2018

Do góry
gobasia napisał(a)

Aniu
u mnie w tym roku jest klęska urodzaju i nie tylko na pomidory

jak żyję (a trochę już chodze po tej ziemi)nie widziałam tylu orzechów na drzewie co w tym roku i co ja z nimi zrobię? będę palić w piecu zamiast węgla

Oj tam Basiu id nadmiaru głowa nie boli. Piękne aż radość bierze. Orzech to najcenniejszy owoc dla mózgu. W naszym wieku trzeba dużo orzechów jeść.
Wrzucaj jako przyprawę do zupy, kartofli, sałatek. Kręć ciasta orzechowe. Rizdaj dzieciom, sąsiadom i będzie dobrze.
Obrodziły w tym roku owoce, kasztany, żołędzie leżą gruba warstwa na ziemi. Dziki penetrują wszędzie mają radoche bo nigdy tyle żołędzi nie leżało nie muszą ryć w glebie.

Jest urodzaj bo wiosna dopisała gorzej z latem. Jesień też jeszcze będzie piękna to chwilowy wybryk zimy.

Pozdrawiam
Przerwa na kawę... 11:25, 25 wrz 2018

Do góry
Widoki balkonowe -dopiero z tej perspektywy widać, że jajo jest kanciaste trudno. Z dołu tego nie widać a z góry kiedyś zarośnie.

Różanka pod oknem kuchennym zarosła choć kwitnie słabo. Katalpy zaczynają zrzucać liście.

Przedtarasowa po usunięciu jednej hortki i wsadzeniu drugiej zmizerniała. Może w końcu za rok pozwolę jej zarosnąć a nie tylko wieczne zmiany tylko dla mnie widoczne.

Narożne do sprzątania. Huśtawka póki trawa nie wyrośnie musi tu zostać.
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 11:14, 25 wrz 2018

Do góry
Witam ponownie!
Niestety warunki pogodowe ostatnich dni (silne wiatry) pokazały, że moją brzózkę dorenboos coś toczy, ponieważ złamał się jej najdłuższy pęd, osłabiony chorobą. W złamanej części wydrążony jest kanalik średnicy 2-3mm jednak nie ma w nim jaj, ani larw. Natomiast przełam jest koloru brązowo-brunatnego. Obcinałam sekatorem gałązkę tak długo, aż doszłam do wydaje się, czystej części. Bałam się, że drzewko całe jest zainfekowane tym czymś. Obejrzałam pień i przynajmniej gołym okiem nie widać uszkodzeń, dziurek, itd.
Cóż to może być? Jak wyleczyć drzewko? Czym zapobiegać tej chorobie w przyszłości?
Pozdrawia serdecznie
Mazan, nie ukrywam, liczę na Ciebie
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 11:14, 25 wrz 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Tak, jest jednolita

Przypomniała mi ,że ha mam taką trawkę gdzieś. Muszę ją poszukać w ogrodzie.
To fajnie ,ze zamówiłam nowe trawki.
Będzie zwiewmie i pięknie
Tajemniczy Ogród 10:21, 25 wrz 2018

Do góry
Na chwilę przestało podać, to utrwaliłam moje piątkowe działania. Efektu wow mogę oczekiwać za dwa lata Cisy kolumnowe Robusta, to niestety mikro cisy, ale u mnie baaardzo słabo w mieście z cisami, żeby nie napisać, że dramat.
Tak więc posadziłam plamami: turzyce Ice Dance, Hakone gatunek, hosty Prying Hands i biało zielone NN, Pomiędzy wrzuciłam trzy mikro cisy i trzy Daniki oraz zailce. Poszłam w możliwie trwałe i niedrogie gatunki, a i tak ciekawa jestem, co przetrwa, bo jak pisałam, to jest wyspa z oponką i hamaczkiem Zostawiłam tunele dla chłopaków, haha Oczekuję na konstruktywną krytykę, mogę jeszcze jakieś przetasowania poczynić
Skąpana w słońcu 09:45, 25 wrz 2018

Do góry
William Shakespeare 2000 - piękny chorowitek

Charles

I to już koniec maja

To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:45, 25 wrz 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Resume:
oprysk w sadzie bardziej dotyczy kory na pniu i gałęziach (w zakamarkach zimują zarodniki grzybów)
oprysk liści (zwłaszcza zainfekowanych chorobami grzybowymi) przyspiesza rozkład liści i ogranicza przetrwanie patogenom
derenie Sibirica już prawie bez liści

Haniu, czy ja Ci już pisałam, że uwielbiam czytać wszystko co piszesz? Hmm, pewnie nie... nie żebym Ci chciała kadzić, zwyczajnie co chwila coś ciekawego doczytam, coś nowego się dowiem. Wczoraj np. doczytałam o porach, że należy im przyciąć liście, żeby nie wygniły (zapisane w notesiku ), dziś jestem bogatsza o wiedzę nt. ziemi liściowej, oprysku mocznikiem, brzoskwini... kolejny wpis do zapamiętania Jak na razie moja wiedza o ogrodniczkowaniu jeszcze mikra, ale pocieszam się, ze człowiek, całe życie się uczy i głupi umiera

Moja Sibrica jakaś mocno rozlazła, zrobił sie z niej szerokaśki krzaczor, muszę chyba na przedwiośniu ją przyciąć mocno.

Lubię jesień za jej różnobarwność i przepych w kolorach, za zimno i chłody zdecydowanie nie
Skąpana w słońcu 09:36, 25 wrz 2018

Do góry

Pirouette

Queen of Sweden

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:30, 25 wrz 2018

Do góry
Gardenarium

Danusiu, co to za piękne drzewo?
Wśród brzóz i dębów 09:28, 25 wrz 2018

Do góry
Grażynko, będę cierpliwie, ale z ciekawością czekać.

Moniu, Elu, u nas też pogoda pod psem. Nareszcie będę miała czas należycie zająć się domem, bo w sezonie ogrodniczym poświęcam mu stanowczo za mało czasu.

Ostatnie ogrodowe fotki:
Samosiejki uczepu złocistego z roku na rok zagarniają coraz większą powierzchnię na skarpie. Lubię go, bo kwitnie do przymrozków.

Kobea z dwóch sadzonek pokryła gęsto całą ściankę altanki. W tym roku zakwitła wyjątkowo wcześnie,bo już w lipcu, ale za to mało obficie.

Ma takie ciekawe owocki. Mam nadzieję znaleźć w nich nasionka na przyszły sezon.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:24, 25 wrz 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Moje ulubione wczoraj nie zdążyłam już dopisać...
Cudnie grają kolory, trzmielina przepięknie się zaognia
Skąpana w słońcu 09:22, 25 wrz 2018

Do góry
James Galway

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies