W sobotę zamontowaliśmy zbiornik na deszczówkę 600l, wczorajsza burza pozwoliła uzbierać z 500l plus pełną beczkę przy szklarni.
Nadal mam niedosyt jak pomyślę ile wody nie zatrzymałam i będę musiała użyć kranówki jeśli kolejny opad będzie za dwa czy trzy tygodnie.
Ale może też dziś znów być burza i
nie będzie gdzie zmagazynować.
Wodę z beczki przy szklarni już wykorzystałam
Krysiu masz piękny dojrzały ogród. Zrób fotkę panorama. Widać, że dosyć duży z fot chociaż one mogą przekłamywać.U mnie lilie też nie kwitną od paru lat. Już je przycielam jesienią wywalę.
A dziękuję i cieszę się, ze podoba ci się u mnie.
No już taka czysta połać nie jest. Już mam posadzone tam sporo drzewek różnych.
Luźno jeszcze i drzewka nie duże, to tak mocno nie widać z daleka.
Po bokach juz mam sporo różnych roślin też posadzone. I na razie tam zostaną te rabaty.
Wystarczy mi tej pracy aż nadto
Ula, miło mi , że zaglądasz.
Mogą być i dubelki potrójne
Bocian zaczyna przesiadywać trochę na moim dachu , trochę na dachu sąsiada, bo młode już spore i ciasno w gnieździe się robi
O tak, letnie ogrody, pełne są kolorów, zapachów i naszych radości. Pracy też.
Werbenę bampton ? No cóz, u mnie w tym roku się też trochę wysiała, to sadzonki rozdałam znajomym.
Maki piękne, A makówki też urocze. Czekam aż makówki uschną i zbiorę nasionka
mam też inne kolory. Ostatnio zakwitł nowy z tych niższych, którego dostałam od sąsiadki. Ma rudawy czy rdzawy odcień, wpasuje się znakomicie w pomarańczową rabatę. Znów będzie przesadzanie
Przecież ja ciągle rozmnażam i przesadzam lub zmieniam,więc wciąż brakuje tego szału pełności. Jednak coraz częściej mówię sobie " nie ruszaj tej rośliny"
Od wczoraj ogarniałam dużą rabatę, było ciężko, a przecież wiosną było ogarnięte. I nie chodzi o małe chwasty... kilometry kurdybanka, do tego znaczne pokrzywy ...mają się suszyć.... na przelotnym deszczu aż wyschną na wiór. Madzia zaproponowała na tyłach ścieżkę, więc będzie coś koło tego i resztę szmaty będę mogła usunąć. Tyle moich ogrodowych zmagań. Bo kolejne miejsca czekają na moje działania.
Kupiłam i posadziłam 7 sadzonek rozchodnika kaukaskiegi Deep Rose. Ten też ma dawać po oczach. Posadziłam niesymetrycznie, wzdłuż ścieżki, znudził mnie ład i porządek