Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kiedyś będzie tu ogród 09:11, 25 wrz 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Jeszcze coś powinno być.U mnie jeszcze ma.
Ale przyznam,że drezwko spore, większe niż moje.I ani razu ci jeszcze nie kwitła ?
No halo, aż taka znawczyni pigw nie jestem, abym z daleka już orzekała,że to ona.
A jak się okaże ,że nie ??
Ten rodzaj wysoki maja inne liście.Grubsze, większe niż u pigwowca.
A co do tego ma FB. ??
Post o FB był do MałejMi. Źle zacytowałam, przepraszam. Już edytowałam.

Pigwa w zbliżeniu

Mala_Mi napisał(a)
To była powiedź do mojego posta Wróć do góry i poczytaj
To ja nawiwijałam, bo źle zacytowałam. Już poprawiłam.
Powiem ci Aniu, że wczorajsze moczenie się w oczku dało mi pretekst do grzańca wieczorem. To co do stawu moczy nóżki, dzisiaj może zrobię podejście do sadzenia jak się da.

Dęby zaczynają jesienny spektakl
Skąpana w słońcu 09:11, 25 wrz 2018

Do góry

Ponownie Charles

Skąpana w słońcu 09:04, 25 wrz 2018

Do góry

Róża Pirouette

Róża Charles Austin

Queen of Sweden

Skąpana w słońcu 08:54, 25 wrz 2018

Do góry
Dorotko, o tak było kolorowo. Do szczęścia brakuje mi porządku, ale to przecież wciąż plac budowy

Iwonko, kochana jesteś

Ciąg dalszy maja 2018

Gożdzikowa - wiejski ogród 08:23, 25 wrz 2018

Do góry
gobasia napisał(a)
Elisko

Basiu, co to za pomidorki, te koktajlowe, jaka odmiana? U mnie w tym roku był Malinowy Kapturek, całkiem fajne, ale chyba wolę Maskotkę
Niestety wszystko w gruncie, więc już dawno po zbiorach, bo zmarniały na koniec całkiem , ale nie ma co narzekać i tak było co zbierać
Ogród Małej Mi 2017 08:10, 25 wrz 2018

Do góry
waldek727 napisał(a)
Cytat z wątku Kasi (kaz742011)
Mala_Mi napisała:

,,Czy mogłabym zobaczyć jak wygląda teraz ten trawnik, bo to foto jest z 2015 roku... jak dalej jest taki jak po założeniu to chylę czoła......

A na bukszpanie jest miodunka bukszpanowa..

Klon za wiele przez 3 lata nie urósł. Ale miło oglądać zdjęcia porównawcze. Bardzo mi się one podobają, ale u mnie niestety po zimie odmówił współpracy".

Aniu. W tym roku nie uczestniczyłem czynnie na Ogrodowisku i nie mam zbyt wielu fotek dokumentujących poruszane na forum tematy. W wolnym czasie skupiłem się na odmładzaniu większości krzewów, drzew i pnączy. Co do trawnika to jest on nadal w niezłej kondycji choć zapewne nie wygląda już tak jak po założeniu. Gołym okiem widać, że nie jest on już tak równy jak 5 lat temu a ponadto niektóre gatunki traw zostały w dużej części wyparte przez silniejsze trawy rozłogowe. Poniżej fragment mojego trawnika tuż przed koszeniem i wertykulacją. Teraz jak co roku pokrywam go kompostem i przekompostowanym obornikiem. Więcej fotek porównawczych postaram się zamieścić wiosną przyszłego roku.

Co do bukszpanów to dziękuję Ci za spostrzeżenia i diagnozę. Muszę przyznać, że sam nie zauważyłem mszyc na liściach, choć co tydzień profilaktycznie sprawdzam krzewy czy nie żerują w nich gąsienice ćmy bukszpanowej.
Acer shirasawanum Aureum ma się dobrze, chociaż przed każdą zimą podobnie jak Ty mam obawy czy przetrwa do wiosny.

Pozdrawiam Cię Aniu.

Ale dogadzasz trawniczkowi... dobrze, że mój nie jest człowiekiem bo by teraz na mnie focha strzelił A jakby był kobietą to rozwód murowany

Ja swój trawnik zakładałam w częściach. Za dużo by ogarnąć na raz... i najładniejszy jest ten założony jako pierwszy w 2009 roku ..w dodatku nie pamiętam jaki gatunek trawy posiałam (wiem, że był pierwszy lepszy z pierwszego lepszego sklepu). Drugi gatunek był przemyślany, działka pusta, słońce pali, wiec kupiłam na stanowiska suche i słoneczne. Najgorszy pomysł w życiu (żartowałam, gorsze tez miałam). Trawa z roku na rok jest wypierana przez trawę kępiastą, brzydką ... trawnik mnie przez to denerwuje.... i jak tylko będę mieć czas, siłę i środki to ją zrobię na nowo. Tak jak i trzecią część, którą po posianiu zlał deszcz i wszystkie nasiona popłynęły ze spadkiem w dół . Oczywiście został się najwięcej tej kępiastej brzydkiej. Ładna trawa jest z ostatniego kawałka, siany w 2012, ale tam nie mam nawadniania i nigdy nie podlewam, nawet jak w tym roku było 3 miesiące bez deszczu a temperatury sacharyjskie. Mimo to odbija zawsze ładnie. A ma trudno bo rosną tam drzewa.
Mój trawnik ma na części nawadnianie które włączam jak już patrzeć na niego nie mogę.. powiedzmy że ze skąpstwa A nawóz dostaje najtańszy z wiejskiego sklepu dla rolników, jakaś azofoska, a później polifoska, kupuję w workach po 25 kg. Worek na sezon wystarczy mi i sąsiadom (bo bierzemy na spółkę). Acha i jeszcze mocznik sypiemy. W tym roku z braku czasu trawnik dostał tylko raz nawóz!!! Siejemy zawsze przed deszczem, by rozpuściło, a w tym roku deszczu po prostu nie było i nie było jak rozsiać
Jakbym swojemu trawniczkowi tak maściła jak Ty swojemu to byłby może lepszy.. niestety dla kobiety pracującej i już nie pierwszej młodości .. są inne priorytety niż dogadzanie trawie. Moja natura techniczna od razu przeliczyła ile bym musiała mieć kompostu do pokrycia trawnika i rabat tylko 1 cm warstwą (co to jest ten centymetr)!!!! To musiałabym użyć 4 kamazów (ładowność takiej wywrotki to ok. 6 m3) ... moja wyobraźnia pracuje.. ręce już wiszą do ziemi... Ani fizycznie, ani czasowo, ani mentalnie nie byłabym w stanie poświecić się tak dla trawnika.. Po prostu brakłoby mi życia..
Tak wygląda kamaz.. o ładowności 6 metrów sześciennych.. wyliczyłam że mi potrzeba by było 25m3 na raz... na jeden centymetr.... zaorałabym ogród i to od razu..

Działamy w innej przestrzeni Jednak jak na brak zabiegów to i tak trawnik wygląda.. przestaję na niego narzekać.. bo nie ukrywam że to robię.. ale co wymagać, raz najtańszy nawóz i kilka razy podlewanie z kranu.. bo z nieba to w tym roku nic nie pada
Podwórkowa rehabilitacja 07:57, 25 wrz 2018

Do góry
Mogłabyś zidentyfikować moje pomidory?
Dostałam małe sadzonki, wyrosły wysokie, są bardzo smaczne, mają cienką skórkę, nie tak twardą jak limy?
Kształt taki gruszkowaty, u góry węższe, dupkę mają grubszą

Moja działka na Dębowym Lesie 07:27, 25 wrz 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Jak kiedyś zrobimy te zdjęcia dam znać i na chwilę pokażę, musi się zrobić cieplej no i żeby panna nie zdążyła wyjechać na studia. Piękne masz jeszcze kwiaty w ogrodzie, u mnie co chwila jest mniej. Dobrze, że jeszcze lilie kwitną i cynie.

Dorotko, bardzo chętnie takowe zobaczę ujęcia , zdjęcia.
Wiesz, ja fotografię, fotografowanie też bardzo lubię .Może i mi się ono przyda.. dzieci też mam..
I u mnie robi się mniej kwitnień, coż taka to pora roku.
A jak temperatury spadną jeszcze bardziej to i po zieleni będzie i po liściach na drzewach i kolorach w ogrodzie.
Masz szczęście z tymi liliami i cyniami.Ja tych pierwszych już nie mam.
A tych drugich nie siałam.
A może na drugi rok spróbuję z nimi ?
Cynie wysiewasz prosto do gruntu ??

Róza Leonardo da Vinci

Przedziwny Ogród 07:00, 25 wrz 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)
Agatko super, że masz kogoś bliskiego w rodzinie kto podziela Twoje pasje, z kim możesz wspólnie coś tworzyć, doradzać się a w chwili doła ogrodowego (o ile się u Ciebie w ogóle pojawia) liczyć na wsparcie Zazdraszczam - tak pozytywnie i macham cieplutko do Ciebie i Dorotki

To jest Dorotka z Mojego małego ogródeczka! Nasza ogrodowiskowa Artystką. Bardzo często rozmawiamy ze sobą o swoich pasjach.
I nie tylko o ogrodzie. Wymieniamy się pomysłami i doświadczeniami. Bardzo dobrze mam Prawda?

Miskant - Miscanthus 04:37, 25 wrz 2018

Do góry
Ogród Małej Mi 2017 04:09, 25 wrz 2018

Do góry
Cytat z wątku Kasi (kaz742011)
Mala_Mi napisała:

,,Czy mogłabym zobaczyć jak wygląda teraz ten trawnik, bo to foto jest z 2015 roku... jak dalej jest taki jak po założeniu to chylę czoła......

A na bukszpanie jest miodunka bukszpanowa..

Klon za wiele przez 3 lata nie urósł. Ale miło oglądać zdjęcia porównawcze. Bardzo mi się one podobają, ale u mnie niestety po zimie odmówił współpracy".

Aniu. W tym roku nie uczestniczyłem czynnie na Ogrodowisku i nie mam zbyt wielu fotek dokumentujących poruszane na forum tematy. W wolnym czasie skupiłem się na odmładzaniu większości krzewów, drzew i pnączy. Co do trawnika to jest on nadal w niezłej kondycji choć zapewne nie wygląda już tak jak po założeniu. Gołym okiem widać, że nie jest on już tak równy jak 5 lat temu a ponadto niektóre gatunki traw zostały w dużej części wyparte przez silniejsze trawy rozłogowe. Poniżej fragment mojego trawnika tuż przed koszeniem i wertykulacją. Teraz jak co roku pokrywam go kompostem i przekompostowanym obornikiem. Więcej fotek porównawczych postaram się zamieścić wiosną przyszłego roku.

Co do bukszpanów to dziękuję Ci za spostrzeżenia i diagnozę. Muszę przyznać, że sam nie zauważyłem mszyc na liściach, choć co tydzień profilaktycznie sprawdzam krzewy czy nie żerują w nich gąsienice ćmy bukszpanowej.
Acer shirasawanum Aureum ma się dobrze, chociaż przed każdą zimą podobnie jak Ty mam obawy czy przetrwa do wiosny.

Pozdrawiam Cię Aniu.

Szmaragdowy Zakątek 01:16, 25 wrz 2018

Do góry
Oprócz tego stolica jak to stolica…miasto znanych ludzi, historycznych miejsc…i pełne filmowych akcentów …
…zupełnie jak kard z serialu „Zmiennicy”…

…a ten blok poznajecie? To „Alternatywy 4” (choć dziś to już zupełnie inny adres)

Na koniec koniecznie chciałam odwiedzić Centrum Nauki Kopernik.

Tylko jedna fotka, bo powinniście tam sami pojechać. Polecam wszystkim dużym i małym. To trzeba po prostu zobaczyć !
Szmaragdowy Zakątek 01:13, 25 wrz 2018

Do góry
Potem obowiązkowe punkty wycieczki po stolicy…

Szmaragdowy Zakątek 01:12, 25 wrz 2018

Do góry
W prawdzie lato się skończyło i sezon jesienny rozpoczęty, ale nie ma co się smucić… Na pocieszenie proponuję kolejną wycieczkę. Tym razem w pierwszy dzień jesieni postanowiłam odwiedzić Warszawę. Choć pogoda była bardzo jesienna i niebo troszkę płakało to i tak bawiłam się świetnie. Najpierw romantyczny spacer po starówce…rany jak ja dawno tutaj nie byłam…ostatni raz chyba na jakiejś szkolnej wycieczce …

Odwiedziłam też „Polkę” Magdy Gessler…

Odwiedziłam…hmmm…skorzystałam tam z toalety… Ustalmy jednak i tego się trzymajmy, że… nie byłam głodna i jakoś wtedy nie miałam ochoty na „polędwicę w tymianku marynowaną podaną ze szpinakiem i masłem pieprznym” za jedyne 72 zł
Za drzwiami do ogrodu... 23:57, 24 wrz 2018

Do góry
Doranma napisał(a)

Zawedrowałam dziś w Twoim ogrodzie dość daleko wstecz, bo chciałam popatrzeć na taras z cudnym kredensem, na drzwi, kącik ze stolikiem i hamaczek wśród roślin- prawdziwa przyjemność ☺ I nasunęło mi się kilka pytań. Czy kredens będzie stał na zewnątrz także zimą? Jaki napis zamiesciłaś na deseczce do krojenia? Fajny pomysł ☺ I jak się nazywa róża z powyższego zdjęcia? Wydaje mi się znajoma, ale nie mogę skojarzyć jej imienia.
Pozdrawiam ☺

Doroto miło mi,że zostałaś na dłużejMój kredensik zimował już na tarasie i dalej tam zostajeZ tym że mój taras oprócz tego, że zadaszony to jest zabudowany pleksą , a w miejscu okna i wejścia ma to są okiennice ,które w zimie są stale zamknięte.Tworzy się taki pokój zimowy ,po którym nie hula wiatr i nie dolatuje śnieg
Zdjęcie z tamtego roku:

Róża o którą pytasz to Pashmina.A napis na deseczce jest zaproszeniem do ogrodu:
Szmaragdowy Zakątek 23:56, 24 wrz 2018

Do góry
W „szmaragdowym” od wczoraj prawdziwe jesienne widoczki

niezawodna Krystal

owocowo i pomidorowo

orzeszki, wyjątkowo w tym roku, obrodziły
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:44, 24 wrz 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Barbula od Agusi

Sylwia a co to za trawka tak świeci? U mnie też powojnik ładnie kwitnie. Widać taka pogoda im pasuje. A jak tak brzydko, to nawet na balkon nie chce mi się wychodzić.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:36, 24 wrz 2018

Do góry
Adela napisał(a)
Hortensjowy koncert...prześliczny
Swoje ogrodowe właśnie wykopałam. Ani kwiat nie był ładny, ani liść.
No taki nieplanowany przegląd hortek w wydaniu wczesnojesiennym mi się zrobił
Jeszcze na stanie u mnie z bukietówek: Magical Candle (zdjęć nie mogę znaleźć), Litle Lime (niestety po przesadzeniu uschły wszystkie liście, na szczęście widzę że żyje bo wypuszcza nowe) oraz zakupione latem Polar Bear, Gandiflora, Magical Sweet Summer i Phantom (po 1szt. na "próbę")

To kwiatostany Magical Sweet Summer

Adela a dlaczego wyrzucałaś ogrodówki? Jakie miały kwiaty?
Za drzwiami do ogrodu... 23:30, 24 wrz 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Dzięki za nazwę krzewu.
Podoba mi się właśnie za ten nietypowy kształt, ja bym już go taki zostawiła, skoro nie chce być kulą. I fajnie wygląda na tle kulistego derenia?, o biało- zielonych liściach.

Tego berberysa muszę trzymać w ryzach bo zjadłby mi pół rabatyTnę go przynajmniej dwa razy w sezonie,ale właśnie dzięki temu trochę jest kulką a potem wygląda tak jak Ci się podobaInaczej byłby czochratym krzaczkiem.
Derenia też ciachnęłam w celu odmłodzenia...
W ogóle zrobiłam kilka zmian w tej rabacie bo kilka krzewów się za mocno rozpanoszyłowyleciała np. budleja ...mam nadzieję że przyjmie się jeszcze w nowym miejscu
Na pamiątkę przed ścięciem i przesadzeniem :

Tu z hibiskusem:
Lawendowy zawrót głowy 23:16, 24 wrz 2018

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Jolu jak nazywają się te drzewka, czy Ty je tniesz, żeby były takie odchudzone?
Taki domek ogrodnika to i mnie by się przydał, do tej pory nie mam swojego miejsca na narzędzia, doniczki, a bardzo mi się taki marzy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies