Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

sarenka 21:57, 14 paź 2018

Ewa, brzmi to wszystko fajnie Perovskiej zamiast hortensji po 2-3 krzaki,to drugie z trudną nazwa ciekawie się na zdjęciach przedstawia a Thymus to tymianek ta przyprawa? Muszę to sobie narysować
Toszka 09:28, 15 paź 2018

Ja tylko dodam od siebie, że jesli Perovskia to niższa - "Little Spirit", bo zwykła będzie za duża i zbyt rozlazła na małej powierzchni.

Rabacie można baardzo poprawić warunki glebowe dodając dużo próchnicy do przekopania.
anabuko1 21:39, 15 paź 2018

A ja kupiłam 2 Perovskie bez odmiany i nawet nie myślałam , nie wiedziałam ,że są niższe.I takie włąsnie mam w środku róż.Niskie, nie widać ich.
No cóż na wiosnę je przesadzę w inne miejsce.A ja tak chciałam te wyższe.
Toszka 10:13, 16 paź 2018

Aniu, jeśli dopiero co sadzone to daj im czas. Te niskie Perovskie są licencjonowane i droższe. Perovskia dopiero w drugim, a najlepiej w trzecim sezonie pokazuje się w całej swojej krasie.
Anda 09:10, 17 paź 2018

sarenka napisał(a)
Ewa, brzmi to wszystko fajnie Perovskiej zamiast hortensji po 2-3 krzaki,to drugie z trudną nazwa ciekawie się na zdjęciach przedstawia a Thymus to tymianek ta przyprawa? Muszę to sobie narysować

Perowskia ta wysoka jest tak duża, że z powodzeniem zastąpi hortki. Jeśli będzie miała podłoże przepuszczalne, to będzie pięknie stała na rabacie.
Nawet rabata z samej perovskiej ładnie wygląda
https://www.garten-schlueter.de/media/image/54/a5/11/1-90246-Blauraute-Lacey-Blue-Perovskia-atriplicifolia-Lacey-Blue-Lisslitt_600x600@2x.jpg

Thymus to tymianek. Jest dużo rożnych odmian. Zaproponowałam taką, która ładnie pachnie cytrynowo Oczywiście można wybrać też inna odmianę

Jak będziesz miała gotowy rysunek to wołaj
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sarenka 12:25, 17 paź 2018

Będę wołać Ewa narazie znowu zdrowie nie dopisuje i pomysłu brak.

Tulipany nadal czekają. Chyba posadzę bez zaprawiania bo nie potrafię przewidzieć czy w danym dniu będe sadzić czy nie. Może nie znikną,i tak je potem wykopie. A jak będę w większym sklepie to kupię coś do zaprawiania i będzie na za rok.

Póki co trawnik poddany był wertykulacji, zgrabiony,parę worków wyszło. Wypadałoby teraz dosypać ziemi tam gdzie ubytki są, posypać bioponem jesiennym, a może sama mączka posypać czy może tym nawozem w płynie co jest kompost czy coś takiego co się pod wąż ogrodowy podłącza.
sarenka 16:36, 17 paź 2018

W przyszłym tygodniu ndaja przymrozki nocą, nie mam gałązek świerkowych- czym innym moge okryć zadołowane trawy, orliki, juki? No i w ogóle rośliny
Wiolka5_7 18:08, 17 paź 2018

sarenka napisał(a)
W przyszłym tygodniu ndaja przymrozki nocą, nie mam gałązek świerkowych- czym innym moge okryć zadołowane trawy, orliki, juki? No i w ogóle rośliny

Moim zdaniem to jeszcze za wcześnie...okrywamy gdy temperatura spadnie min. -5 w dzień i w nocy
anabuko1 18:22, 17 paź 2018

Toszka napisał(a)
Aniu, jeśli dopiero co sadzone to daj im czas. Te niskie Perovskie są licencjonowane i droższe. Perovskia dopiero w drugim, a najlepiej w trzecim sezonie pokazuje się w całej swojej krasie.

Dziękuję za tą opowiedz.To jeszcze ich nie będę ruszać.
Zobaczymy jakie będą w przyszłym roku.
anabuko1 18:22, 17 paź 2018

Wiola dobrze ci radzi, na okrywanie roślin jeszcze jest za wcześnie.