Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:33, 28 lis 2015

Do góry
Ale tego było dużo i warsztaty były, robiłam też po kilka wianków..dużo.

Tu jest sporo

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2529-wianki-i-dekoracje-na-boze-narodzenie

Tutaj starocie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1285-stroiki-i-wianki
Verbena bonariensis - werbena patagońska 23:28, 28 lis 2015

Do góry
Dziękuję za przejęcie pałeczki, można na Was liczyć Bo ja nie daję rady
Coś jeszcze, coś więcej... 23:20, 28 lis 2015

Do góry
Jak tam wianek, bo ja mam już trzy Nie zaskakuj, zrób od serca
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:00, 28 lis 2015

Do góry
Jabłuszka są na nim, więc kolorystycznie tylko zalatuje ale róże są oszronione, hortensje jesienne, mrozy (liście) też jesienne typowo. Owocki. Wianek w moich sztandarowych kolorach, jak cały ogród.

Słusznie Gosia zauważyła kolorystykę, ale tematycznie i gatunkowo się muszę nie zgodzić z tezą o wiośnie na wianku

U mnie, czy wiosna, lato, jesień czy zima? Limonkowo i biało
Uwielbiam słowa "wiosną zalatuje"
chetnie przyjmę szczepke oleandra pospolitego 22:56, 28 lis 2015

Do góry
Apel do Natalki o poprawne pisanie po polsku
Proso rózgowate - Panicum virgatum 22:46, 28 lis 2015

Do góry
Trzeba się wymieniać z innymi osobami.
Ogródki ziołowe - zioła 22:40, 28 lis 2015

Do góry
Pienny laur (po lewej Aucuba).
Nie jest to typowe "zioło" tylko roślina przyprawowa i jednocześnie tarasowa, bo zioła z reguły to rośliny zielne a nie drzewa, ale polecam go na teraz bo najdłużej wytrzymuje w domu i naprawdę zdobi okno kuchni. Oczywiście nie taki wielki jak poniżej.

Ogródki ziołowe - zioła 22:30, 28 lis 2015

Do góry
Ja nie napisałam,że mam laury z marketu, mam akurat ze szklarni pana, którego znam z giełdy. Mają zapach, zaręczam Miałam również 2 wielkie drzewka laurowe na pniu, gdy je sama przechowywałam w garażu było dobrze, zachciało mi się do szklarni...ale zmarnowały się bo nie grzali, a zima stulecia była prawie, więc poszły sobie.

Pewnie, że nie ten teges z marketu, ale o jesiennej porze (wtedy zadano pytanie) jakie masz inne możliwości uprawy ziół w domu?
Moja odpowiedź dotyczyła następującego pytania:

MarzenaRac napisał(a)
Czy jest możliwość uprawy ziół na parapecie w dobrze oświetlonej kuchni? Tak się przydarzyło, że obecnie nie mam balkonu, a bardzo chciałabym mieć własne zioła. Tak się tylko zastanawiam czy ma to większy sens? Macie jakieś wskazówki i porady?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:44, 28 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jesienny wianek z różami oszronionymi i hortensjami oraz chmielem wygląda tak:

Musze powtorzyc zdjecia, bo wianek przesliczny. Bardzo podoba mi sie to polaczenie bialego z limonka. W ogole przepiekne wianki pokazalas Danusiu. Zazdraszczam talentu
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:54, 28 lis 2015

Do góry
Bardzo ciekawe są takie jarmarki, ciekawe czy coś wypatrzysz dla siebie. Pozdrowienia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:52, 28 lis 2015

Do góry
Zamietliśmy podjazd do garażu i ograbiliśmy po raz kolejny hidcotowy trawnik i na koniec zamietliśmy ulicę. Bo skoro ma padać to lepiej na zamiecione.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:47, 28 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Angielskich naliczyłam 170, ale ponieważ w niektórych byłam 12 razy (np. Wisley), albo 3 razy (np. Hyde Hall i inne) itd..to wyszło mi 120 ogrodów. Sądziłam że 130, ale że 170 to nie myślałam

Plus Holandia i Niemcy i Polska, tego jeszcze nie policzyłam

O rany, duźo! Bedzie, co wspominac.
Pieknie podziałałas, ja nic bo zimno, ide do Rynku na świateczny jarmark.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:31, 28 lis 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Ten wianek Danuś to trafiony idealnie w mój gust. Aż miło popatrzeć na pracę kogoś kto rozumie maksymę, że ,,im mniej tym więcej".
Ja w tym roku zmieniam tonację na miód, pomarańcz, miedź i kawa w melanżu połysku i matu.
Cieplusie pozdrowionka.

Tylko gałązki i białe bombki, cieszę się, że przypadł do gustu.

Ciekawa jestem Waldkowego wianka.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:30, 28 lis 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
Danuś a może to dobry pomysł coby wiosnę przywołać

Ja mogę przywoływać non-stop. Jak siedzę zimą w domu,to przed oczami przechodzą mi obrazy z wiosny. Lubię też zdjęcia przeglądać z maja, albo kwietnia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:59, 28 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ten wianek Danuś to trafiony idealnie w mój gust. Aż miło popatrzeć na pracę kogoś kto rozumie maksymę, że ,,im mniej tym więcej".
Ja w tym roku zmieniam tonację na miód, pomarańcz, miedź i kawa w melanżu połysku i matu.
Cieplusie pozdrowionka.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:53, 28 lis 2015

Do góry
Zrobiłam kolejny wianek, wisi w gabinecie, posprzątałam wszystko, poukładałam, poobcinałam łodygi żeby mniej miejsca zajmowały w pudłach. No i mam fajrant od wianków na dziś.

Na zdjęcie już za ciemno.

Jeszcze mnie nalatywało żeby wiosenny robić, ale opamiętałam się
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:50, 28 lis 2015

Do góry
Milka napisał(a)

I ile tych ogrodów naliczyłaś?

Angielskich naliczyłam 170, ale ponieważ w niektórych byłam 12 razy (np. Wisley), albo 3 razy (np. Hyde Hall i inne) itd..to wyszło mi 120 ogrodów. Sądziłam że 130, ale że 170 to nie myślałam

Plus Holandia i Niemcy i Polska, tego jeszcze nie policzyłam
Mój ogród pod górkę... 13:12, 28 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Myślę, że idea dekoracji jest taka :

- przyjemny, odświętny dom i żeby nam się podobało. Nie chodzi tu przecież o zaskakiwanie, a o to, żeby mieć satysfakcję z samodzielnej dekoracji, a jak się uda to tym lepiej.

Jak się nie udaje to trzeba po prostu kupić, albo nic nie mieć, tylko choinkę.

Widziałam wczoraj w kwiaciarni cudne wianki, ale wielkie. Gdyby takie nie były, jeden bym kupiła do domu. Jak się samemu robi, nigdy nie wiesz jaki osiągniesz efekt. To takie małe ryzyko, ale nikomu nic się nie stanie

Danusiu, ja jestem osobą, która uwielbia rzeczy wyjątkowe Lubię mieć coś, czego nie da się szybko podrobić ani kupić w pierwszym lepszym sklepie A że szybko się nudzę to nie chcę powtarzać siebie, a tym bardziej całkowicie kopiować innych Np. przez ostatnie kilka wieczorów szukałem obrazów do wydrukowania i ciężko znaleźć coś, czego nie widziałem już u kogoś Dlatego nadal ramki stoją puste
Ty też tak zresztą masz Ciągle zaskakujesz i szukasz czegoś nowego

Wielki wianek? Chyba taki będzie wisiał na moich drzwiach O ile na coś nowego nie wpadnę, daję sobie jeszcze tydzień
Mój ogród pod górkę... 10:44, 28 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Myślę, że idea dekoracji jest taka :

- przyjemny, odświętny dom i żeby nam się podobało. Nie chodzi tu przecież o zaskakiwanie, a o to, żeby mieć satysfakcję z samodzielnej dekoracji, a jak się uda to tym lepiej.

Jak się nie udaje to trzeba po prostu kupić, albo nic nie mieć, tylko choinkę.

Widziałam wczoraj w kwiaciarni cudne wianki, ale wielkie. Gdyby takie nie były, jeden bym kupiła do domu. Jak się samemu robi, nigdy nie wiesz jaki osiągniesz efekt. To takie małe ryzyko, ale nikomu nic się nie stanie

Prawdę piszesz Dobrze Danusiu, że jesteś z nami z Twoim talentem Możemy coś zawsze u Ciebie podpatrzeć i może coś nas natchnie. Choć do Twojej ręki Mistrzyni okropnie długa droga
Czy zakładać trawnik od nowa - co rok nowy trawnik 10:35, 28 lis 2015

Do góry
Jest środek chemiczny który niszczy nasiona leżące w ziemi na głębokosć 40cm. Trzeba mieć na niego niestety licencję i jest dostępny w Holandii.

Gardenarium napisał(a)

Jeśli zasiejesz na to co jest, bez czekania i ich tępienia, będziesz miał to samo, czyli zamiast trawnika uprawę lebiody.

Wystarczy odpowiednio podjeść do chwasta. Nie trzeba czekać bo to sprawy nie załatwi. Już widziałem firmy zakładające trawniki które leją tony chemii, jadą glebogryzarką która jest lekiem na wszystko... potem trawniczek z rolki i na odbiór ogrodu jest dobrze.
Problem nie leży w ziemi która jest zanieczyszczona nasionami chwastów tylko rodzajem nasion. Nie wszystkie zachowują się tak samo. Lebioda jest tego przykładem. Nie wkładajmy wszystkich roślin do jednego wora.
To samo tyczy się firm zakładajacych trawniki z rolki, najgorsze nasiona są wysiewane i producent zbiera plon kilka razy w roku. Utrzymać to łatwo, zakładanie takiego trawnika to robota dla przedszkolaka, a po okresie jesienno-zimowym tragedia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies