Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 15:37, 29 lis 2015

Do góry
Moja po zimie wyglądała niestety tak:

Księżycowy... 15:30, 29 lis 2015

Do góry
Grzebanie w ziemi jest lepsze niż jakiekolwiek lekarstwo i życzę Ci, aby sprawiało taką przyjemność, jaką sprawia mnie już przez 40 lat Pozdrawiam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:32, 29 lis 2015

Do góry
Joku napisał(a)
Przestałaś lubić niebieski/ fioletowy kolor? Bo wcześniej te barwy były towarzystwem dla aktualnych sztandarowych. Już wiem, zamieniłaś na przebłyski różu i purpury . Dobrze myślę?

Dobrze Jolu. Burgund jako dodatek.
Biały i czarny - podstawowe kolory.
Coś jeszcze, coś więcej... 10:05, 29 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak tam wianek, bo ja mam już trzy Nie zaskakuj, zrób od serca

Danusiu, już pisałem u Kasi, ale powtórzę, że lubię zaskakiwać Nie lubię nudy Główny wianek będzie inny niż zwykle, ale reszta juz będzie typowa Także wątpię czy zdołam siebie zaskoczyć, a przy okazji Was
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:42, 29 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ren...spróbuj, nie takie "nietalencia" się nauczyły Po prostu musisz zrobić warsztaty wiankowania Przywieźć słomiane podkłady, albo z gałęzi zrobić. Obejrzałaś warsztaty u mnie? Ile ludzi bywało?

Właśnie obejrzałam i już wiem jak robi się taki żywy podkład: ... a to był dla mnie najtrudniejszy etap Wianek na drzwi już mam ... ale mogłabym spróbować sama takiego minimalistycznego do salonu
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 08:37, 29 lis 2015

Do góry
kachat napisał(a)
Chciałabym, aby moja raczej nie była zbyt duża, i aby rosła bardziej w górę niż na bok. Bardziej drzewko niż krzaczor U mnie miałaby kilka godzin bezpośredniego słońca koło 13-18.

Mnie co prawda nie prosiłaś o opinię ale napiszę

To co chcesz osiągnąć to przeczy jedno drugiemu

Jeśli niezbyt duże to Magnolia stellata, (magnolia gwiaździsta) ale ona rośnie właśnie jako "wielopniowy" krzaczor, a to co ma wg ciebie rosnąć w "górę" - to zanosi się na większe drzewo.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/154-magnolie-w-ogrodzie

Posadź odmianę "Alexandrina" - ma przepiękny kolor, mnie zawsze zachwycała.

Fotki

Zachwycająca jest "Genie" - o mocno burgundowym kolorze.

Fotki

Magnolie wolno rosną, nie zagają ogrodu jak dąb czy platan, a więc nie obawiaj się o "wielke drzewko" bo w razie czego możesz podkrzesać boczne gałęzie i drzewko pójdzie w górę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:30, 29 lis 2015

Do góry
Ren...spróbuj, nie takie "nietalencia" się nauczyły Po prostu musisz zrobić warsztaty wiankowania Przywieźć słomiane podkłady, albo z gałęzi zrobić. Obejrzałaś warsztaty u mnie? Ile ludzi bywało?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 08:04, 29 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bardzo ciekawe są takie jarmarki, ciekawe czy coś wypatrzysz dla siebie. Pozdrowienia.

Było pięknie, ale zimno, wiało i deszcz ze śniegiem walił. Nic nie kupiłam konkretnego, tylko ciekawe wędliny, ale za to pojadłam różności
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:33, 28 lis 2015

Do góry
Ale tego było dużo i warsztaty były, robiłam też po kilka wianków..dużo.

Tu jest sporo

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2529-wianki-i-dekoracje-na-boze-narodzenie

Tutaj starocie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1285-stroiki-i-wianki
Verbena bonariensis - werbena patagońska 23:28, 28 lis 2015

Do góry
Dziękuję za przejęcie pałeczki, można na Was liczyć Bo ja nie daję rady
Coś jeszcze, coś więcej... 23:20, 28 lis 2015

Do góry
Jak tam wianek, bo ja mam już trzy Nie zaskakuj, zrób od serca
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:00, 28 lis 2015

Do góry
Jabłuszka są na nim, więc kolorystycznie tylko zalatuje ale róże są oszronione, hortensje jesienne, mrozy (liście) też jesienne typowo. Owocki. Wianek w moich sztandarowych kolorach, jak cały ogród.

Słusznie Gosia zauważyła kolorystykę, ale tematycznie i gatunkowo się muszę nie zgodzić z tezą o wiośnie na wianku

U mnie, czy wiosna, lato, jesień czy zima? Limonkowo i biało
Uwielbiam słowa "wiosną zalatuje"
chetnie przyjmę szczepke oleandra pospolitego 22:56, 28 lis 2015

Do góry
Apel do Natalki o poprawne pisanie po polsku
Proso rózgowate - Panicum virgatum 22:46, 28 lis 2015

Do góry
Trzeba się wymieniać z innymi osobami.
Ogródki ziołowe - zioła 22:40, 28 lis 2015

Do góry
Pienny laur (po lewej Aucuba).
Nie jest to typowe "zioło" tylko roślina przyprawowa i jednocześnie tarasowa, bo zioła z reguły to rośliny zielne a nie drzewa, ale polecam go na teraz bo najdłużej wytrzymuje w domu i naprawdę zdobi okno kuchni. Oczywiście nie taki wielki jak poniżej.

Ogródki ziołowe - zioła 22:30, 28 lis 2015

Do góry
Ja nie napisałam,że mam laury z marketu, mam akurat ze szklarni pana, którego znam z giełdy. Mają zapach, zaręczam Miałam również 2 wielkie drzewka laurowe na pniu, gdy je sama przechowywałam w garażu było dobrze, zachciało mi się do szklarni...ale zmarnowały się bo nie grzali, a zima stulecia była prawie, więc poszły sobie.

Pewnie, że nie ten teges z marketu, ale o jesiennej porze (wtedy zadano pytanie) jakie masz inne możliwości uprawy ziół w domu?
Moja odpowiedź dotyczyła następującego pytania:

MarzenaRac napisał(a)
Czy jest możliwość uprawy ziół na parapecie w dobrze oświetlonej kuchni? Tak się przydarzyło, że obecnie nie mam balkonu, a bardzo chciałabym mieć własne zioła. Tak się tylko zastanawiam czy ma to większy sens? Macie jakieś wskazówki i porady?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:44, 28 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jesienny wianek z różami oszronionymi i hortensjami oraz chmielem wygląda tak:

Musze powtorzyc zdjecia, bo wianek przesliczny. Bardzo podoba mi sie to polaczenie bialego z limonka. W ogole przepiekne wianki pokazalas Danusiu. Zazdraszczam talentu
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:54, 28 lis 2015

Do góry
Bardzo ciekawe są takie jarmarki, ciekawe czy coś wypatrzysz dla siebie. Pozdrowienia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:52, 28 lis 2015

Do góry
Zamietliśmy podjazd do garażu i ograbiliśmy po raz kolejny hidcotowy trawnik i na koniec zamietliśmy ulicę. Bo skoro ma padać to lepiej na zamiecione.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:47, 28 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Angielskich naliczyłam 170, ale ponieważ w niektórych byłam 12 razy (np. Wisley), albo 3 razy (np. Hyde Hall i inne) itd..to wyszło mi 120 ogrodów. Sądziłam że 130, ale że 170 to nie myślałam

Plus Holandia i Niemcy i Polska, tego jeszcze nie policzyłam

O rany, duźo! Bedzie, co wspominac.
Pieknie podziałałas, ja nic bo zimno, ide do Rynku na świateczny jarmark.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies