Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój jesienny ogród 02:45, 24 wrz 2018

Do góry
Pokażę jeszcze kilka fotek z miasta, bardzo ładne i czyste.

4 fotki od Amiszy, Farma w której kupiliśmy jajka, warzywa i kurczaka. Sklep, czyściutki, porządeczak jak w domku dla lalek. Dlaczego u nas nie ma takich sklepów, gdzie rolnicy by wstawiali swoje towary. Było tam wszystko, ciaska, cukier, mąka, wędliny, jajka od kuru, sery tylko mleka nie wolno im sprzedawać. W Kanadzie grozi kryminał za sprzedaż mleko od krowy, totalny kretynizm. A takimi sprzętami dowozi się towar, za darmochę. Koniki mają przepiękne, brykają tylko furczy. Hejka

Mój jesienny ogród 02:02, 24 wrz 2018

Do góry
Witajcie, Haniu i Aniu. Ja już jestem za stary na takie rozrywki, chciałem to tylko zobaczyć z bliska i poczuć. Kolejki to nie wszystko, ogólnie sam park jest ciekawie zrobiony i ogromny. Znajduje się poza miastem a autobus jedzie spod mojego domu, więc niekłopotliwy miałem dojazd. Ogólnie w dobrym miejscu mieszkam, autobus i pociąg mam pod nosem. Ludzi tam strasznie dużo, ja wolę wycieczki na łono natury a nie takie spędy. W drugim byłem tylko dlatego że mają delfinarium i zaliczyłem sobie występ w amfiteatrze delfinowym. Nagrałem całe pół godziny. Wczoraj byłem na świetnej wycieczce w St. Jacobs u Aamiszów, zrobiłem sobie małe zakupy, wszystko ich produkcji. Dmuchany ryż i pszenica, super smaczne krakersy, musli. Potem pojechaliśmy do Elory nad Grand River, gdzie jest super kanion. Nazywa się to Elora Gorge, przepiękne miejsce. Byliśmy tam cały dzień, pogoda piękna, ale ranek 13 stopni, pierwszy od czerwca, poniżej 20. Niestety, piękne się kończyć będzie pomału. Całe szczęście że jesień tu długa, ciepła i przepiękna. Kanion bardzo malowniczy, otoczony pięknym cedrowym lasem, trochę pobrykałem sobie po skałkach jak kozica. Szkoda mi młodego jelonka który spadł w nocy z 15 m na skały i się zabił. Przeszedłem cały kanion dołem dokąd się dało a później górą i na koniec znów dołem. Kanion zaczyna się od końca miasta wodospadem, super trasa zapraszam i pozdrawiam.

Ogrodowy spektakl trwa ... 00:12, 24 wrz 2018

Do góry
mira napisał(a)

myślisz o stole na kawę a ja o stolach na donice
taki mi się marzy

Jak miło oglądać inspirujące kadry z ogrodu i inne, poczytać o planach
to zacytowane zdjęcie przypomniało mi, że miałam zrobić fotkę mojemu - stół wydarty z własnej stodoły, mniej więcej w moim wieku (ten stół) i wreszcie roszady doniczkowe robiłam na stojąco/siedząco a nie z nosem przy ziemi Moje cynie w tym roku to porażka.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:02, 24 wrz 2018

Do góry
zawitka napisał(a)
Gosiu z ostrogowcem jest tak --- to prawda ze jak raz zaprosisz go to masz go wszedzie ale to nasiona tak się rozsiewaja a nie kłącza .On ma palowy korzeń idzie głęboko w dół i nie zauważyłam żeby rozrastał się bardzo na boki .Ale te nasiona fruwają wszędzie mNasiona mają puchowe parasolki i wiatr je roznosi Wystarczy nie dopuścić do nasion i z głowy.
Halinko dzięki za informacje o ostrogowcu. Tak jak pisałam u Ciebie, wiosną przypomnę się o siewki (o ile to będzie nadal aktualne). Mam taki suchy i bardzo słoneczny kawałek rabaty - może on tam da radę.

Co do niekontrolowanego rozsiewania się - ostatnio przekopywałam moją skarpę. Miałam tam w doniczce zadołowanego jeszcze od ubiegłego roku mikołajka. Przeżyłam szok ile było wokół siewek a każda z ogromnym już korzeniem palowym rozgałęzionym na boki. Mocno się namęczyłam aby wyciągnąć większość korzeni.
Muszę przemyśleć tego mikołajka, tym bardziej, że jakieś te kwiaty dość drobne były

Porozsiewała się też gipsówka. A tak przy okazji zaskoczyła mnie wielkość gipsówki. Toż to krzaczor olbrzym 1,5 na 1,5 metra krzaczek. Może
Pomyślałam, że gipsówka może być trochę takim wypełniaczem i dodatkiem podkreślającym urodę innych roślin o większych kwiatach. U mnie na razie wśród hortensji ale podobnie jak w bukietach pięknie podkreśliłaby urodę róż

Dwa ogrody 23:51, 23 wrz 2018

Do góry

piękny kolor hortensji

Dwa ogrody 23:46, 23 wrz 2018

Do góry

takie sympatyczne sówki

udało się liznąć szlak ogrodów i zamków

i to, co ogrodnik kocha, międzywojenne, a może jeszcze starsze różaneczniki

W ogródku emerytki 23:43, 23 wrz 2018

Do góry
Dziewczyny, Basiu, Sylwio i Nowalijko, dzięki za miłe wpisy
Elu, nawet nie słyszałam o takich preparatach. Ty jesteś kopalnią pożytecznych informacji, dzięki, spróbuję zastosować, bo szkoda mi każdej rośliny.
A skoro mowa o jeżach, to jesteśmy prawnymi opiekunami jeża z amputowaną przednią łapką. Nie może żyć w naturze, więc za zgodą Urzędu Ochrony Środowiska mieszka w domu. Ma na imię Tuptuś.

Dwa ogrody 23:39, 23 wrz 2018

Do góry
Mira - faktycznie rajskie jabłuszka nie trzymają długo koloru, najlepiej zawekować
anpi - to może wiosną barbulę ruszę, ale miejsce jej znaleźć to już problem logistyczny
paulina_ns - dzięki
Gosiek, za namiar na wrotycz dziękuję. Potwora budlei przesadzać nie będę, prawdopodobnie podbierała wodę hortensjom, pozostałe nie są już tak duże
Sylwia lubię wszystkie rajskie jabłuszka, mam trzy różne jabłonki i więcej już nie wcisnę; budlei przesadzać nie będę, rosną w tym miejscu czwarty albo piąty rok i póki co nie wymarzły, w starym ogrodzie kilka straciłam, zmarzły do cna podczas mroźnych zim.
anabuko - tak, przy barbuli rosną tegoroczne sadzonki stipy.
Mirkaka- mam i ja niektóre łyse róże, ale zobaczymy w przyszłym roku O tej porze to już poniekąd norma, że liście im żółkną, dostają plamek, więc nie pokazuję łysolków Wyzbieram liście, przytnę na zimę i będzie, co ma być. Jednak nauczyłam się już rozstawać z tym, co u mnie choruje/nie rośnie, chociaż niełatwo do takich decyzji dojrzeć.
Haniu- na wykałaczki i owszem, chociaż myślałam o drucikach florystycznych, ale póki co czasu brakło.
Ula, zapraszam serdecznie o każdej porze
Małgosiu, dziś wreszcie pada i u nas, ale największa ulewa chwyciła nas w Ł.
Koniec lata i początek jesieni spędziliśmy rodzinnie w takich plenerach

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:34, 23 wrz 2018

Do góry
Tyle na dziś, na razie przerwa w pracach ogrodowych.
Jesień na całego mamy.

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:21, 23 wrz 2018

Do góry
sierika napisał(a)
Może warto zrobić wypad do "naszej" klamociarni i poszperać, być może tam znajdziesz jakieś stoły, stoliki albo i inne skarby.
Mój stół zaczyna się realizować, jutro-pojutrze dotrą deski a pan stolarz wraca do zdrowia i zbierze to do kupy, cieszę się bardzo bo przez zimę pod chmurką stół nabierze szacownej patyny a to dla mnie najważniejsze.
Pracujesz ostro, warto jesienią zakasać rękawy bo to wiosny różnie bywa, praca
w warzywniku wymagaze zawsze pozwolą rozwijać skrzydła. Ja też walczyłam ostro z liliowcami.

No do tej naszej to by warto było ale wakacje się Aldonie skończyły

Oj dobrze że masz tego stolarza.
Tak z pracą w ogrodzie teraz trzeba gonić - do tej pory jesienią sadziłam jedynie cebulowe i plewiłam rabaty. Rewolucje zostawały ja wiosnę. Teraz wiosna zarezerwowana dla warzywnika to muszę zmienić przyzwyczajenia.
Pokochałam warzywnik.
O liliowcach.....w czwartek polałam dwie kupy liliowców do wysadzenia, a w kolejnym dniu m. mi je wyskrobywał z gliny - tam dałam sporo kompostu i posadziłam wreszcie różę od Aldony bo miała być jutro

Ty myślisz o stole na kawę a ja o stolach na donice
taki mi się marzy

Kwiaty we włosach 23:20, 23 wrz 2018

Do góry
i jeszcze na dobranoc migawki z Kwiatów we włosach typowo już jesienne

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:13, 23 wrz 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Bardzo nas zawsze cieszą Twoje powroty

Cmok

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:11, 23 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bukiet wybitny, rojniki obfite, dalia niby pomyłka? ale nie, fajna jest, anemonowa. Mnie się podoba

Piękny wrzesień niestety u nas się skończył, ale mam szklarnię, a tam - ciepło
Urządzam ją. W klamoty

Danusia Twój avatar

Wybitną to Ty masz szklarnię a o klamotach nawet nie wspomnę - o tam bym coś wybrała .

A dalia to miała być Cafe i to nawet z mlekiem, ta pomylona ma śliczne powycinane listki nie jak daliowe.

a taką mam z siewu - niby Honka

Kwiaty we włosach 23:08, 23 wrz 2018

Do góry
I jeszcze to co mnie zdziwiło

kuklik cały czas kwitnie, ma po kilka kwiatków

pierwszy kwiat ostróżki ( dostałam sadzonkę od siostry Ani)

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:06, 23 wrz 2018

Do góry
AgataM napisał(a)

Witaj Bardzo podobają mi się te cynie. Mają ciekawe ułożenie płatków. Czy one wysokie rosną?
Planuję w przyszłym roku wysiewać cynie prosto do gruntu. Po kilka nasion w kępce, tak żeby ich już nie pikować. Czy próbowałaś taki sposób?
Pozdrawiam serdecznie

Cynie mają różne wysokości i wielkości kwiatów, te są średnie. Ja lubię takie duże - jak mam pojedyncze to rosną tak na 70 cm pojedyncze. Jak posiałam tak w kupce to wyrósł jakby krzak tak na metr - no ale i ziemię mają zasobna to wybujały. Możesz tak siać tylko zaznacz sobie że tam posiałaś jakkolwiek no i wysiew do gruntu dopiero w 2-giej połowie maja. Cudne są cynie ja je lubię choć nie każdy lubi te sztywne kwiatki

pozdrawiam
a nawet tu jest na skraju w skrzyni

Kwiaty we włosach 22:59, 23 wrz 2018

Do góry

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:57, 23 wrz 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Może ręce od konewek bolą, ale efekt jest

Dzięki. Na efekty poczekamy i po zimie zobaczymy - pomimo podlewania u mnie susza okropna - jak się zaczyna kopać tam gdzie się podlewało - to dopiero widać - te wszystkie deszczyki moczyły mi bruk i tyle ...no ogród ciut odżywał i w studni ciut przybywało a ja to zaraz wylewałam....taki rok

grujecznik już prawie goły w tym roku wcześnie

Wśród brzóz i dębów 22:52, 23 wrz 2018

Do góry
Gosiu, Grażynko, Grzesiu, dziękuję za odwiedziny. Miło, że zaglądacie.

Basieńko, te ptaszki są z tych, co nie tęsknią za wolnością. Nie wypuszczę.

Widok na moje zapłocie. Jeszcze niedawno taka dzika łąka podchodziła pod sam dom.

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:51, 23 wrz 2018

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Czekałem cierpliwie na Twój powrót. Widzę że apetyt na ogród wrócił
Rozsiadłem się wygodnie, spektakl rozpoczęty.

Dziękuję za cierpliwość. Siadaj a kapelusz gdzie położysz ? no brakuje mi nie tylko stołów ale i krzesełek - wybacz na taczkach tez można coś zawiesić

o! muszę kupić chryzantemy - Ty masz cudowne- ja też uwielbiam a jeszcze pelargonie kwitną ale muszą ustąpić miejsca

Kwiaty we włosach 22:51, 23 wrz 2018

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies