Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielony AZYL 21:10, 27 lip 2018

Do góry

Zielony AZYL 21:03, 27 lip 2018

Do góry
Jakie zdziwienie było moje, gdy zobaczyłam kwitnącą magnolię

I pąk rododendrona

Chwasty w trawniku 21:02, 27 lip 2018

Do góry
Teem napisał(a)

Ziemi zostało nawiezione bardzo dużo, bo ok. 300 ton, brana z różnych miejsc, więc też różnego rodzaju. Było to 2 lata temu, ale równana była dopiero w tym roku i w niektórych miejscach zostało nadrzucone do 20-30cm.

Jednak różnica w kolorach to przede wszystkim kwestia aparatu i zdjeć, ale faktycznie miejscami ma inny odcień, głównie z przodu budynku gdzie jest bardziej zacieniona. W miejscach gdzie rośnie gęściej lub jest wyższa też wydaje się ciemniejsza.

Na wspomnianym przodzie działki (ok 40m2) trawa ma już nawet ok 13cm. Na większości ogrodu ma 5-6cm. Czy to wystarczy, żeby w najbliższą sobotę kosić na wysokość właśnie 5-6cm?

Żadnego nawozu jeszcze nie używałem, przed sianiem też nie. Należy to zrobić bezpośrednio po koszeniu, czy np. dzień-dwa później? Do mojej mieszanki jaki będzie dobry?(tylko proszę nie najdroższy )

Jeśli chodzi o wałowanie, to myślałem o nim bardziej ze względu na nierówności które wyszły po tym oberwaniu chmury, licząc, że je trochę zniweluje. I też dlatego, że miejscami nawet po niewielkim deszczu jest dosyć miękko.

Chwastnica - jest jej bardzo dużo, już dziś rozpocząłem walkę i nie określiłbym jej jako łatwej do wyrywania. Może to kwestia ziemi, albo nawodnienia, ale celowo wcześniej mocniej zlałem wodą, mimo to, żeby wyrwać z korzeniem muszę podważyć jakimś narzędziem. Później trawnik wygląda jak pole minowe, ze swoimi dziurami (wielkości 4x4, 5x5cm). Przejmować się tym, czy to normalne? Czy zlać mocniej aż się da wyrywać?

Niestety działka otoczona jest polami na których nic nie rośnie i tam też wiele jest tego chwastu. Koniecznie pozbyć się wszystkiego przed pierwszym koszeniem (obawiam się, że w sobotę nie zdążę) czy wyrwać ile zdążę a resztę sukcesywnie jak wzrośnie na nowo?

Rób tak jak napisałam, albo wyrywaj jak się da i otrzepuje jeżeli będzie dziura w to miejsce tak jak napisałam Pani Danusia.
U kogoś widziałam jak długim nożem podważał i wykrawal.
Po koszeniu nawiez np floriwitem letnim albo jakimś innym i oodlewaj ok godziny przez 3 dni aby nawóz się rozpuścił później co drugi dzień.

Ponieważ pogoda jest bardzo upalna kosic co tydzień narazie to wystarczy. Trawnik jest młody i nie można go tak katować w taką pogodę.
Można kosić co 3 dni jak jest dobrze ukorzeniony i w miarę temperatura normalna ale nie w takie upały.

Na deser zauważone i sfocone takie pole po wiosennej orce w zeszłym roku było tu żyto teraz ugór z taką chwastnica.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:49, 27 lip 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Temperatura obecna na balkonie w półcieniu

Coś podobnego!
Toż to afrykańskie temperatury!
Wśród brzóz i dębów 20:48, 27 lip 2018

Do góry
Grażynko, wysłałam Ci priv.
Aniu, ja wysiewam kobeę, bo bardzo ją lubię za to, że tak szybko rośnie, no i za te śliczne dzwoneczki.

Dzisiejsze obrazki:
Samosiejki wilca z zeszłego roku.

Trawka z nasion od Mirki, zaczyna wypuszczać kwiatostany. Mireczko, macham!

Bardzo lubię macierzanki. Po zimie wszystkie przemarzły, ale bardzo ładnie odbiły od korzeni i kwitną.

Ostatnio byłam zajęta walką z bluszczykiem kurdybankiem w moim jarze. Wsadziłam go w zeszłym roku na skarpach, a on rozrastając się tworzył, gęstą, chwastoszczelną kołderkę. Wyglądał ślicznie i tak... niewinnie. Ale w tym roku zakwitł, a po przekwitnięciu bardziej szpecił, niż zdobił, tak więc miałam z nim sporo roboty. Ale efekt jest zadowalający.

Rozpoznawanie traw 20:46, 27 lip 2018

Do góry
Witam, czy ktoś wie co to za trawa?
Cis - Taxus 20:40, 27 lip 2018

Do góry
Kochani - Toszka, jeśli zajrzysz - czy to są zwykłe cisy taxus baccata? Te, z których mogę próbować zrobić kule? (Pamiętam, że Toszka tłumaczyła, że maja się gałązki rozchodzić na boki, a igiełki są bardziej równoległe - i chyba te warunki wreszcie moje cisy spełniają...)
I czy w ogóle coś z nich wyjdzie?

I pytanie drugie - kupiłam na razie 3 sztuki i każda roślinka ma dwa główne pnie/przewodniki, czy jest możliwe, że to są po dwa cisy wsadzone razem? Jeśli tak, to czy mogę je podzielić?
Tu trochę widać podwójne gałęzie...

W ogródku emerytki 20:31, 27 lip 2018

Do góry
Tak dziś wygląda bylica Schmidta, udaje fryzurę afro

mam zboku domu taki kłujący jałowiec zaczyna brzydko wyglądać i wchodzi na ścieżkę. Nie mam pomysłu na cięcie, a muszę to zrobić.

Obok rośnie cis, też się rozrósł, ale nie wiem co można z niego uformować.

Anulajda w raju 19:52, 27 lip 2018

Do góry
Adela napisał(a)

Pięknie dziękuję za piękne kwiaty i życzenia

Anulajda w raju 19:46, 27 lip 2018

Do góry
Zagajanka napisał(a)

A mi jej zawsze szkoda do zera ścinać. Zostawiam z 10 cm i później patrzę na te usychające listki, póki nowe przyrosty ich nie zakryją. Muszę jakoś się przełamać i też ostro je potraktować na wiosnę.

U mnie evergoldy tak po cięciu wyglądają

Do raju daleko - u Ewy 19:36, 27 lip 2018

Do góry
Katkak napisał(a)
Przepiekny masz ogród Ewciu, cudownie dojrzewa z roku na rok. Należę do tych szczęściar, które mogą to obserwować. Buziol

Kasiu, już nie mogę się doczekać Twojego przyjazdu

Za drzwiami do ogrodu... 19:34, 27 lip 2018

Do góry
Okolice placyka biesiadnego

Za drzwiami do ogrodu... 19:28, 27 lip 2018

Do góry
agapant napisał(a)
Ania i ja przyłączam się do życzeń, tyle dzisiaj wrażeń że wcześniej zapomniałam. Zostawiam kwiatuszka.

Agnieszko ,dziękuję
Za drzwiami do ogrodu... 19:26, 27 lip 2018

Do góry
I taki wielbiciel werbeny od Danusi
Ukojenie 19:24, 27 lip 2018

Do góry
Zaczelam ogarniac tutaj

Rosna tutaj hortensje unique i pink lady i rozchodniki briliant. W zeszlym roku rosly tutaj rudbekie cherrybrand, jezowki, szalwie - wymarzly wiosna i stracilam do tego miejsca serce...
Co prawda pozostaly jeszcze floksy i odetka a takze posadzilam mieczyki.... ale nie posoba mi aie w tym roku. Proboju rozgryxc co tam dosadzic zeby po pierwsze nie zmarzlo a po drugie bylo efektowne.
Ogród z wilkiem zamkn. 19:21, 27 lip 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
przedogródek
mam nadzieję ,że bukszpany odżyją po ataku ćmy .....

Koniec

dziękuję ,że Jesteście ,dla każdej z osobna i grupowo wielkie dzięki

Mistrzostwo!!!
Za drzwiami do ogrodu... 19:17, 27 lip 2018

Do góry
Kobea zaczyna kwitnienie

Blaski i cienie nowego życia 19:16, 27 lip 2018

Do góry
Zrobiłam fotkę jednej cleome, która naprawdę jest pokaźna porównując z moją dłonią.

I na weekend Chopin trochę mnie przerósł i łodygę musiałam dowiązać do tui.

Za drzwiami do ogrodu... 19:15, 27 lip 2018

Do góry
Ptasia rabata A na niej Artemis i Aspirynka ożywione Standt Rom

Moja działka na Dębowym Lesie 19:03, 27 lip 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Aniu wszystkiego najlepszego, spełnienia marzeń

Piękne masz hosty. Nie masz problemu z nornicami? Bo mi w swoim czasie mocno te futrzaki uszczupliły zasoby, aż boję się kupować następnych. W sobotę jadę po domki do wykładania trutki, koniec z panoszeniem się.

Dziękuję Aniu a życzenia
Dziękuję w imieniu host
Nornic nie mam .Mam kotkę , która skutecznie je wypłasza.
Szkoda, bardzo szkoda,ze te szkodniki zżarły hostusie
Mas raję rozkładaj trutki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies